Bağırsak Üşütmesi
Bağırsak üşütmesi genellikle kendisini mide üşütmesi ile birlikte göstermekte olup, tedavisinde doğrudan doktora başvurmak oldukça önemlidir.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Nedir?
Birçok hastalık ve enfeksiyon bağırsak ağrısına ve bağırsak üşütmesine neden olabilir. Bunlar soğuk algınlığı, gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonları ve başka hastalıklardan kaynaklı olabilir. Bağırsak üşütmesi genellikle kendisini mide üşütmesi ile beraber gösterir. Mide ve bağırsak üşütmesi duyu olarak değişebilir. Bazen ağrı donuk hissedebilir, diğer zamanlarda ise kramp veya yanma hissine neden olabilir. Ağrı ayrıca sırtına veya vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.
Bağırsak ağrısının süresi ve yoğunluğu da değişebilir. Ağrı aralıklı veya sürekli olabilir. Belirtiler aniden ortaya çıkabilir veya giderek kötüleşebilir. Bağırsak üşütmesi yaşayan kişilerde genellikle bakteriyel veya viral enfeksiyon vardır. Bu tür enfeksiyonlar, mide-bağırsak veya idrar yollarında iltihaplanma ve tahrişe neden olabilir.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Belirtileri
Genellikle mide gribi olarak adlandırılmasına rağmen bağırsak üşütmesi mide gribi veya mide üşütmesi ile aynı şey değildir. Gerçek grip (grip) yalnızca solunum sistemini etkiler. Öte yandan bağırsak üşütmesi, bağırsaklara zarar vererek vücutta birtakım semptomlara sebep olmaktadır.
Bu semptomlar:
- Sulu ve çoğu zaman kanlı olmayan ishal,
- Karın krampları,
- Karın ağrısı,
- Midede bulantı hissi,
- Sık aralıklarla kusma,
- Kas ağrıları,
- Baş ağrısı (Nadir olarak görülebilmektedir.)
- Düşük dereceli ateş
Bağırsak üşütmesi hastalığının başlıca semptomları yukarıdaki gibidir. Hastalık semptomları yaygın olarak ilk iki ya üç gün içinde görülür ve daha sonraki günlerde etkisini azaltmaktadır. Fakat nadir de olsa hastalık semptomlarının vücutta devam etmesi durumu 10 güne kadar çıkabilir. Bağırsak üşütmesi hastalığının belirtiler ishal ile benzer olduğundan dolayı iki hastalığı birbirinden ayırt etmek zordur.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Nedenleri
Mide ve bağırsak üşütmesinin yaygın nedenlerinden bazıları:
Soğuk Algınlığı
Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon mide ağrısına ve bağırsak üşütmesine neden olabilir.
Soğuk algınlığı aşağıdakileri içeren semptomlara neden olur:
- Vücut ağrıları
- Öksürme
- Titreme
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı veya mide ağrısı
- Burun akıntısı
- Hapşırma
- Boğaz ağrısı
Bağırsak üşütmesi hastalığının gösterdiği belirtiler hastalara göre değişiklik göstermekle birlikte en geç bir hafta içinde son bulur. İstisnai olarak bazı belirtilerin vücutta görülme süresi iki haftayı bulmaktadır.
Mide iltihabı, bakteriyel veya viral enfeksiyon nedeniyle mide ve bağırsaklar iltihaplandığında ortaya çıkar. Bazı doktorların mide gribi dediği viral gastroenterit en sık görülen şeklidir.
Gastroenterit belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- İshal
- Baş ağrısı
- Düşük dereceli ateş veya titreme
- Kas ağrıları
- Mide bulantısı
- Karın krampları
- Kusma
Belirtiler bir haftaya kadar devam edebilir.
Salmonella Enfeksiyonu
İnsanlar genellikle kontamine yiyecek veya su tüketmenin bir sonucu olarak enfeksiyona yakalanırlar.
Belirtiler genellikle enfeksiyondan sonraki 12-72 saat içinde başlar ve şunları içerebilir:
- İshal
- Ateş veya titreme
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Karın krampları
- Kusma
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Teşhisi
Bağırsak üşütmesi, halk arasında sık görülen bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla doktor müdahalesi gerektirmemekle birlikte yine de hastalar doktor kontrolünden geçmelidir. Öncelikle hastalığın teşhisinin yapılabilmesi için, bağırsak problemine sebep olan etkenler araştırılır. Bunun için hastaya kan tahlili ve idrar tahlili yapılır.
Tahlillerle birlikte hastanın kronik bir rahatsızlığının olup olmadığı, hastanın kullandığı ilaçları da öğrenilerek değerlendirilmeye alınır. Yapılan fiziki muayenenin ardından gaita testi olarak bilinen, hastadan dışkı örneği alınıp laboratuvara incelenmek üzere gönderilme işlemi gerçekleştirilir. Gaita testi ile hastanın dışkısında herhangi bir enfeksiyonun olup olmadığı ya da var ise enfeksiyonun sebepleri, dışkıda parazit ve türevlerinin olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Yapılan testlerin neticesinde bağırsak üşütmesine sebep olan enfeksiyon net olarak tespit edilir ve gerekli tedavi uzman hekim tarafından başlatılır.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Tedavisi
Bağırsak üşütmesi, toplumun birçok kesiminde yaş fark etmeksizin görülebilmektedir. Hastada, belirtiler yoğun bir şekilde görülüyorsa (ateş yükselmesi, karın ağrısı, sulu ve genellikle kanlı olmayan ishal) derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kan ve idrar testlerinin yanında gaita testiyle hastalığın kesin teşhisi ve sebebi konulduktan sonra tedaviye başlanmaktadır.
Bağırsak üşütmesinin sebebi virüslerden kaynaklı ise herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz. Genellikle hastanın dinlenmesi ve bol bol sıvı tüketmesi önerilir. Fakat bağırsak üşütmesinin sebebi bakterilerden kaynaklı farklı yöntemlere başvurulabilir.
Bakteri kaynaklı bağırsak üşütmelerinde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisine ek olarak bağırsak üşütmesinin, hastanın bünyesinde gösterdiği belirtikler için de ilaç tedavisi uygulanır. Hastada, ateş gibi yan etkiler görüldüğünde doktorlar tarafından parasetamol içerikli ilaçların kullanımı önerilmektedir. Yoğun ve sürekli olarak kusmada ise bulantı önleyici ilaçlar kullanır. İlaçlarla birlikte bağırsak üşütmesi hastalığı olan bireyler bu süreçte bol bol istirahat etmeli, günlük 2-2,5 litre su tüketmeli ve genellikle sıvı olarak beslenmelidirler. Yenilen yemeklerin yağ oranlarının azaltılması da önemli bir detaydır.
Bağırsak iltihabı hastalığı geçiren çoğu insan, uygun şekilde su içtikleri sürece tıbbi tedaviye ihtiyaç duymadan birkaç gün içinde iyileşir.
Kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olmak ve iyileşirken su kaybını önlemek için aşağıdakileri deneyin:
- Midenizin rahatlaması için katı yiyecekler yemeyi bırakın.
- Süt ürünleri, kafein, alkol, nikotinden uzak durun.
- Şekerli, yağlı veya çok baharatlı yiyeceklerden kaçının.
- Her gün bol miktarda sıvı için, berrak ince et suları veya çorbalar, seyreltilmiş kafeinsiz spor içecekleri ve eczaneden reçetesiz satılan küçük, sık yudumlar alın.
- Kraker, kızarmış ekmek, muz, pirinç ve patates gibi sindirimi kolay yiyeceklerle yavaş yavaş yemeye başlayın.
- Bol bol dinlendiğinizden emin olun.
- Parasetamol, ateş ve karın ağrısı için alınabilir ancak dikkatli kullanılmalıdır.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Tedavi Edilmezse
Bağırsak üşütmesi tedavi edilmezse semptomlar devam edebilir ve daha da kötüleşebilir ve bağırsakta iltihaplanma oluşabilir. Bu, bir kişinin ileriye dönük durumu yönetmesini zorlaştırabilir. Çocuklarda bağırsak üşütmesi tedavi edilmemesi büyümeyi sınırlayabilir ve genel gelişimine müdahale edebilir.
İnsanlar bağırsak üşütmesi tedavi etmezlerse şunlara yol açabilir:
- Beslenme yetersizlikleri
- İştah kaybı
- Şişmiş karın
- Yorgunluk
- İstenmeyen kilo kaybı
- Ateş
Bağırsak üşütmesi ayrıca aşağıdaki gibi fiziksel ve zihinsel sağlık komplikasyonları riskini artırabilir:
- Cilt problemleri
- Göz iltihabı
- Stres
- Depresyon
Bağırsak Üşütmesi Hastalığına Ne İyi Gelir?
Bağırsak üşütmesi hastalığının tedavi yöntemleri dışında, bireyler bu hastalığı doğal yöntemlerle de atlatabilmektedir. Bazı gıdaların içeriklerinde bağırsak üşütmesine iyi gelebilecek bileşimler bulunmaktadır. Doktorunuza başvurduğunuzda, size uygun görülen tedavinin yanında bağışıklığınızı arttıracak, sindiriminizi kolaylaştıracak ve bağırsaklarınıza iyi gelecek doğal besinleri tercih ederek bağırsak üşütmesi hastalığının süresini kısaltabilir ve bu hastalığı kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Bağırsak Üşütmesinde Doğal Yöntemler:
- Yoğurt: Yoğurt, probiyotik deposudur. Probiyotikler mide enfeksiyonları, bağırsak üşütmeleri, sindirimsel problemler için birebirdir. Bağırsak üşütmesi hastalığı olan bireyler de mutlaka yoğurt tüketmelidir. Yoğurt içinde barındırdığı bileşenler sayesinde bağırsaktaki hastalığa sebep olan bakterilerin yok olmasını sağlar. Ayrıca yoğurdu tüketirken soğuk olmamasına da özen gösterin.
- Bitki Çayları: Bağırsak üşütmesi hastalığında, mide ve bağırsağı güçlendirmek için bitki çaylarının tüketilmesi şarttır. Bitki çayı tüketimi sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsağı yükünü de azaltmaktadır. Bu çayların içinde vücudun ihtiyacı olan vitaminler de mevcuttur. Bağırsak üşütmelerinde genellikle nane-limon çayı ve zencefil çayı önerilmektedir.
- Sarımsak: Birçok hastalıkla mücadelede doğal yöntemlerin başında gelen sarımsak, antibiyotik deposu olarak bilinmektedir. Bağırsak üşütmesi hastalığının tedavisinde de antibiyotik kullanıldığından vücudun bu ihtiyacını doğal bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca sarımsak, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzun direncini de arttırmaktadır.
Sarımsağın kabuğunu soyduktan sonra su yardımıyla sarımsağı yutabilir ya da yoğurdun içinde sarımsak ve yoğurdu birlikte tüketebilirsiniz.
Bağırsak üşütmesi hastalığınızda doğal yöntemleri denediğiniz halde vücudunuz yoğun semptomlar göstermesi, sürekli kusmaya bağlı sıvı kaybı, ishal, kanlı dışkı ve türevleri ve semptomların iki gün içinde hafiflemesi gibi durumlarla karşılaştığınızda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığına Ne İyi Gelmez?
Bağırsak üşütmesi, doğal tedavi yöntemleriyle ve vücuda alınan doğal besinlerle kolaylıkla atlatılabilir bir hastalıktır. Bu doğal yöntemlerin yanında bağırsak üşütmesi hastası bireylerin dikkat etmesi gereken, dikkat etmedikleri takdirde hastalığın ileri boyutlara taşınmasını sağlayan durumlar da mevcuttur.
Bağırsak üşütmesi hastası kişiler vücutlarını sıcak tutmalıdır. Eğer hastalığı önemsemezler ve vücutlarını sıcak tutmazlar ise hastalık ilerleyebilir ve hastalığın vücutta gösterdiği semptomlar artabilmektedir.
Bireyler, bağırsak üşütmesi hastalığını önemsemez ve hastalara gerek tıbbi gerekse doğal tedavi yöntemleri uygulanmaz ise bu hastalık çok ciddi sağlık problemlerine devşirilebilir ve hatta yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir.
Bağırsak üşütmesi hastalığına bilinçsiz ilaç kullanımı iyi gelmemektedir. Ayrıca bağırsak üşütmesi tedavisinde kullanılan antibiyotikler, bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında, hastalığın iyileşmesi değil tam tersine semptomların artmasına ve vücutta etkilerinin giderek kötüleşmesine yol açar. Bu durumun sebebi antibiyotiklerin, virüslere herhangi bir etkisinin olmadığı hatta tam tersine bağırsakta bulunan ve bireyin ishal olmasını engelleyen yararlı bakterileri öldürdüğüdür. Bağırsak üşütmesi hastalığını ağır semptomlar göstererek geçiren bireyler, bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı İlaçları
Herhangi bir hastalık şüphesinde, bireyler kesinlikle çevrelerinden duydukları ilaçları hiçbir kriter olmaksızın kullanmamalıdır. İlaç tedavisi, mutlaka doktor kontrolünde ve tavsiyesinde gerçekleştirilmelidir.
İlaç kullanımına atfedilen semptomlar, diğer alanlara kıyasla erişim ve görselleştirmede, en azından kapsül endoskopinin yakın zamanda ortaya çıkmasına kadar, belki göreceli bir eksiklikle açıklanarak, ince bağırsakta daha az sıklıkla rapor edilir. İshal veya kabızlık gibi aşikâr patolojik hasara atfedilemeyen semptomlar, bir ilacın kendi başına geçişini değiştirme kabiliyetiyle ilgili olabilir, bu açıkça küçük ve / veya kalın bağırsağı da içerebilir. Bununla birlikte, özel fizyolojik veya geçiş çalışmaları yapılmayacaktır.
Bağırsak üşütmesi hastalığı çoğunlukla herhangi bir ilaç kullanmaksızın atlatılabilmektedir. Fakat yoğun semptomlar gösteren hastalara doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Bağırsak üşütmelerinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bununla birlikte kullanılması gereken ilaçlar, hasta bireylerde görülen belirtilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer kişide yoğun ve sürekli kusma gibi belirtiler var ise bulantı önleyici ilaçlar, hastada ateş gibi belirtiler var ise parasetemol içeren ilaçların kullanılması doktorlar tarafından önerilmektedir.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı Ameliyatı
Bağırsak üşütmesi hastalığı, sık görülen bir hastalıktır. Hastaların çoğu; doğal yöntemlerle, dinlenerek ve yeme düzenlerine dikkat ederek herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmadan bu süreci atlatabilmektedir. Bazı bireylerde semptomlar yoğun bir şekilde görülebilir. Semptomların yoğun görüldüğü hastalar (kanlı dışkı, yüksek ateş, sürekli kusma vb.) bir sağlık kuruluşuna başvurduklarında gerekli testler yapılarak hastalığa sebep olan faktörler saptanır ve gerekli ilaç tedavisi uygulanır.
Bunların dışında bağırsak üşütmesi hastalığında herhangi bir ameliyat söz konusu değildir. Bağırsak ameliyatları genellikle obezite hastalarına ve bağırsak kanseri hastalığı ve türevlerine sahip bireylere uygulanmaktadır. Bağırsak üşütmesi şüphesiyle gidip daha ileri bir boyutta hastalığa sahip iseniz bu süreçlerde yapılması gerekenleri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Bağırsak Üşütmesi Hastalığı
Bağırsak üşütmesi hastalığı, hamilelik sırasında en yaygın şikâyetlerden biridir. Bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra gelişen bağırsak sorunları yaşayabilir. Bağırsak üşütmesi; bazı durumlarda karaciğer, safra kesesi ve pankreas dâhil olmak üzere diğer sindirim organlarını da etkileyebilir. Bazı kadınlarda, hamilelikten önce kronik bozukluklar olabilir ve bunlar daha da kötüleşebilir ve hamilelik sırasında özel dikkat gerektirir. Kadınların hamilelik sırasında karşılaştıkları en yaygın mide-bağırsak sorunlarından bazıları mide bulantısı ve kusma, reflü hastalığı, safra taşları, ishal ve kabızlıktır. Bu altta yatan koşullara sahip olmak da mümkündür, ancak hamilelik onları daha belirgin hale getirene kadar teşhis edilememiş olabilir.
Bağırsak üşütmesi hastalığı hamilelik sırasında yaygındır ve çoğunlukla ciddi bir sağlık riskine neden olmaz. Bununla birlikte, herhangi bir semptomla karşılaşırsanız, doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Belirtilerinizi yönetmenize, kötüleşen belirtiler için sizi izleyip ek tedavi gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Bu sorunlar farklı tedavilere yanıt verir. Evde bazı alışkanlıklarınızda değişiklik yapmak da belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir.
Bu değişikliklerden bazıları şunları içerir:
- Sağlıklı bir diyet yapın: Neyi ne sıklıkta ve ne kadar yediğinizi değiştirmek semptomlarınızı yönetmenize veya hafifletmenize yardımcı olabilir. Sorununuza bağlı olarak, diyetinizdeki lif miktarını artırmanız, şekerli, işlenmiş gıdalardan kaçınmanız veya alımınızdaki kafein ve süt miktarını sınırlamanız gerekebilir. Vücudunuza, yaşınıza en uygun bireysel beslenme programı belirlemek adına diyetisyen hekiminizle görüşün.
- Bol sıvı tüketimi: Su, meyve suyu ve berrak çorbalar dâhil aldığınız sıvı miktarını artırın. Bol sıvı almak sindirime yardımcı olabilir ve düzenli olarak hareket etmesini sağlayabilir. Bazı bağırsak üşütmesi hastalığı susuz kalmanıza neden olabilir, bu nedenle sıvı almak, bu problemden kaynaklanan herhangi bir ek sağlık sorununu önlemek için çok önemlidir.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz kan dolaşımını hızlandırır ve bağırsaklar da dâhil olmak üzere organlara daha fazla oksijen sağlayarak verimli ve sorunsuz hareket etmelerine yardımcı olur. Haftada en az iki buçuk saat orta düzeyde egzersiz yapmayı veya haftada 5 gün, günde 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Vücudunuza iyi gelebilecek aktiviteleri ve egzersizleri tespit edebilmek için aile sağlık hekiminizle konuşun.
- İlaç tedavisi: Semptomlarınız şiddetli, kalıcı veya yaşam tarzı değişikliği ile yönetilemezse, doktorunuz diğerlerinin yanı sıra antasitler, sindirim enzimleri, antidiyare, uyarıcılar ve antiemetikleri içerebilen ilaçları reçete edebilir.
Çocuklarda Bağırsak Üşütmesi Hastalığı
Çocuklar, yetişkin bireylere nazaran daha hareketlidirler. Bu sebepten hastalıklara sebep olacak virüs veyahut bakterileri nereden alacakları belli olmaz. Bağırsak üşütmesi hastalığı, çocuk grubunda da yaygın olarak görülmektedir. Fakat çocuklarda genel olarak bir doktor yardımı gerekmeksizin bağırsak üşütmesi hastalığı atlatılabilmektedir. Bazı durumlarda çocuklarda da ağır vakalar görülebilir ama istisnai bir durumdur.
Bebeklerde Bağırsak Üşütmesi Hastalığı
Bebekler, konuşamadıkları için kendilerini ağlayarak ifade ederler. Bebekler için ağlamak çok normal bir durum olmakla birlikte bazı zamanlarda bebeğinizin ağlaması birtakım sağlık sorunlarının da ön habercisi olabilir. Bebeklerde bağırsak üşütmesi hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi gelişme evresinde olduğu için, vücutlarına giren birtakım virüslere karşı direnç gösteremezler. Bağırsak üşütmesine sebep olan virüsler, bebeğinizin vücuduna çeşitli yollarla girmiş olabilir.
Bunlar:
- Oyuncaklar: Bebekler, ağızlarıyla çevreyi keşfetmeye çalışırlar. Bu sebepten dolayı bebeğinize verdiğiniz oyuncaklar ya da çevresinde bulunan eşyalarda bulunan bakteriler kolaylıkla bebeğinizin vücuduna girebilir ve bu virüsler bebeğinizde bağırsak enfeksiyonuna sebep olabilmektedir.
- Eller: Bebekler ellerini sık sık ağızlarına götürdüklerinden çevredeki virüsleri kolaylıkla vücutlarına alabilmektedirler. Bu durumu engellemek için bebeğinizin ellerini sık aralıklarla bir pamuk yardımıyla temizlemelisiniz.
Tükürmenin bebeğiniz için günlük bir olay olabileceğini, ancak kusmanın olmadığını unutmayın. Bebekler, birçoğu tıbbi müdahale gerektirebilecek çeşitli nedenlerle kusarlar. Bebeğiniz aşağıdaki semptomları gösteriyor ise hemen doktorunu arayın:
- Bebekte birkaç saatten fazla süren kusma,
- Altı saat ve fazlasında bebek bezinin ıslak olmaması,
- Kanlı dışkı veya şiddetli ishal durumu,
- Bebeğin başının üstünde çökük bir yumuşak nokta (fontanel) olması,
- Bebeğin ağız kuruluğunun olması veya gözyaşı olmadan ağlaması,
- Bebeğiniz alışılmadık şekilde uykulu veya tepkisiz ise.
Bebeğinizde Mide Üşütmesi Hastalığı Durumunda Yapmanız Gerekenler:
- Mide iltihabı olan bebekler için, kustuktan veya ishalden sonra bebeğin midesini 15 ila 20 dakika dinlendirin, ardından az miktarda sıvı verin. Emziriliyorsa bebeğin emzirilmesine izin verin. Biberonla besliyorsanız, az miktarda oral rehidratasyon solüsyonu veya normal formül sunun.
- İshali yavaşlatmak için anti-ishal ilaçları alınabilir. Ancak çoğu durumda, vücudun kendisini bağırsak üşütmesine neden olan virüs veya bakterilerden arındırması daha iyidir.
- Virüslere karşı etkili olmadıklarından ve aşırı kullanımları antibiyotiğe dirençli bakteri gelişimine katkıda bulunduğundan genellikle antibiyotik kullanımından da kaçınılır.
Bağırsak Üşütmesi Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?
Bağırsak üşütmesi için hem mide hem de bağırsak uzmanına görünmeli ve detaylı muayene olunmalıdır. Muayene eden doktor doğru teşhis için farklı bölümlere de yönlendirebilir. Ancak ilk etapta gidilecek bölüm Gastroenterelojidir.
Gastroentereloji bölümüne gitmek için ne kadar beklenilmesi gerektiği önemli bir husustur. Zira bağırsak üşütmesi zamanında müdahale edilmez ve ağrılı – kanlı ishale devşirilirse hastalık başka hastalıkları da beraberinde getirecektir. Bu nedenle bağırsak üşütmesi halinin ilk etapta istirahat ederek geçirilmesi ancak 48 saat sonrasında hafifleme durumu olmadığı takdirde doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bağırsak Üşütmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bağırsak üşütmesi hastalığı ne kadar sürer?
Bağırsak üşütmesi hastalığının semptomları genellikle 24 ila 72 saat sürer. Ancak, bağırsak üşütmesi hastalığı bazı nadir durumlarda 10 güne kadar sürebilir. Bağırsak üşütmesi hastası kişiler genellikle semptomlar gösterdiklerinde ve özellikle semptomlar şiddetli olduğunda bulaşıcılık gösterebilmektedir. Semptomlar geçtikten birkaç hafta sonra bile bulaşıcı olabilirler.
Bağırsak üşütme semptomlarınız varsa, iyileşmek ve tüm semptomlar ortadan kalkana kadar hastalığı başkalarına bulaştırmaktan kaçınmak için evde kalmanız önemlidir. Durumunuzla ilgili sorularınız varsa doktorunuz ile iletişime geçin.