Böbrek Üşütmesi

Böbrek üşütmesi, bel bölgesinin soğuğa maruz kalması nedeniyle görülen ve şiddetli ağrı duyumuna yol açan bir sağlık sorunudur. Tedavide genellikle ilaç tedavisi yeterli olacaktır.

Böbrek Üşütmesi Nedir?

Böbrek üşütmesi, bel bölgesinin soğuğa maruz kalması nedeniyle görülen ve şiddetli ağrı duyumuna yol açan bir sağlık sorunudur. Halk arasında yaygın olarak soğuk kapmak olarak da adlandırılır. Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmese de, böbrek fonksiyonlarının sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için ihmal edilmemesi gerekir. Vücut kitle indeksi düşük olan ve bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. 

Böbrekler, omurganın iki yanında ve karnın hemen arkasında yer alan hayati organlardır. Hormonların salgılanması, kandaki toksik maddelerin süzülerek vücuttan atılması, kan basıncının dengelenmesi, asit-baz dengesinin sağlanması, sıvı-elektrolit dengesinin korunması ve alyuvar üretiminin arttırılması gibi işlevlerden sorumludur. Bu nedenle böbreklerde görülen sağlık sorunları, tüm vücut sistemlerini ve hastanın genel sağlık durumunu doğrudan etkilemektedir.  

Böbrek üşütmesi özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen bir şikayettir. Çünkü soğuk havalar, vücutta ilk olarak karın bölgesinde bulunan organları güçsüz bırakır. Böbrek üşütmesine yol açan diğer sebepler ise yer yataklarında uyumak, mevsim şartlarına uygun kıyafetleri tercih etmemek, çok soğuk içecek ve yiyecekleri sık tüketmek gibi alışkanlıkların tekrarlanmasıdır. Bu sorundan korunmak için serin havalarda bel ve karın bölgesinin sıcak tutulması en önemli noktadır.

Böbrek Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Böbrek üşütmesinin en yaygın belirtisi, bel bölgesinde duyulan şiddetli ağrı ve sancılardır. Sürekli bir ağrı olmamakla birlikte, sancı girmesi sonucunda günlük yaşam faaliyetlerini engellediği belirtilir. Ağrı duyumu belin tam üzerinde ya da her iki yanında görülebilir. Böbrek üşütmesinin belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli Ağrı Duyumu: Böbrek üşütmesinin en yaygın belirtisidir. Böbreklerin hemen üzerinde, belin yan kısımlarında ya da sırta doğru yansıyan ağrılar olarak tarif edilir. Ağrı hissi bazı anlarda şiddetli sancılara dönüşürken, bazı anlarda ise yalnızca kas tutulmasına benzer bir ağrı görülmektedir. İleri evre böbrek üşütmelerinde eklem ve kemiklere yansıyan ağrılar da eşlik edebilir. Ağrı duyumu kişinin günlük yaşam faaliyetlerini kısıtlayabileceği için hastanın iyileşene kadar istirahat etmesi ve belini sıcak tutması gerekmektedir.
  • Mide Bulantısı ve KusmaÜşütmeyle düşen vücut direnci, enfeksiyonlara karşı koyamaz. Buna bağlı olarak bulantı ve kusma görülebilir. Çoğunlukla uyanınca başlayan bulantı gün boyunca devam eder. Bazı kişilerde öğürme ve kusma da görülür. Bol su içmek ve kaybedilen sıvıyı yerine koymak gerekir. Yağlı ve baharatlı yiyecekler yenmemelidir. Bazı vakalarda mide bulantısına eşlik eden iştahsızlık şikayeti de görülebilir.
  • Halsizlik ve YorgunlukBöbrek üşütmesinde hastalar ciddi ağrılar hissedebilir. Böbrek ağrıları arttıkça kişi halsizleşir ve yorgun düşerek günlük işlerini yapmakta zorluk yaşar. Ayrıca enfeksiyon gelişmişse bu da halsizliğe sebep olabilir. Halsizlikle birlikte baş dönmesinin görülmesi mümkündür. Hastaların istirahat etmesi ve reçete edilmiş ilaçları düzenli olarak kullanmaları gerekir.
  • Ateşin Yükselmesi: Böbrek üşütmesinde ateş yükselmesi çok sık görülmez. Ancak hastalığın ihmal edildiği durumlarda enfeksiyon gelişmesi riski vardır. İlerleyen enfeksiyonlarda vücut sıcaklığı 37.5 derecenin üzerine çıkabilir. Hastaya ılık duş alması önerilir. Eğer buna rağmen ateşi düşmezse doktor tarafından reçete edilen ateş düşürücü ilaçlar içilmelidir. Ateş yükseldiğinde hastalarda üşüme ve titreme gibi semptomların ortaya çıkması mümkündür. 
  • İdrar Renginde ve Kokusunda Değişiklik: İdrarın içinde vücudumuzda fazla olan sıvı ve atık maddeler bulunur. Normalde açık sarı renkli olmalıdır. Yetersiz sıvı alındığında idrarın rengi koyulaşır. Eğer yeterince sıvı alınmasına rağmen idrarda amonyak kokusu varsa ya da renginde bir anormallik varsa böbreklerin fonksiyonlarını tam olarak sağlayamadığı düşünülür. En kısa süre içerisinde bir uzmana başvurulmalıdır.
  • İdrarda Kan Görülmesi: Böbreklerin güçlü soğuklara maruz kalması ya da böbrek üşütmesinin ihmal edilmesi sonucunda görülür. Böbreklerin sağlığı bozulduğu için fonksiyonlarını sürdürmeleri mümkün olmayacaktır. Bu durum ise idrarda kan görülmesine yol açabilir. Bu sorunun görülmesi halinde vakit kaybetmeden uzman bir ürologdan yardım alınması gerekmektedir. 
  • İdrar Yaparken Yanma Hissedilmesi: Böbrek üşütmesi vücut direncini düşürdüğü için kişiyi enfeksiyona açık hale getirir. İdrar yaparken yanma hissi çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonlarının belirtisidir. Tedavi edilmedikleri durumlarda böbreklere kadar ilerleyip böbrek yetmezliğine varan sonuçlar doğurabilir. Belirtiler ciddiye alınmalı ve tedavi olunmalıdır.
  • Ödem Toplanması: Böbrekler kanı süzerek vücutta toplanan fazla sıvı ve atıkları idrar yoluyla dışarı atar. Böbrekler herhangi bir sebepten dolayı görevlerini tam olarak yerine getiremezlerse vücutta fazla miktarda su birikir ve ödeme sebep olur. Ödemler çoğunlukla ayak, el, yüz, el ve ayak bileği bölgelerinde görülür. Ödem sorunu yaşayan kişilere tuz kullanımını azaltmaları tavsiye edilir.
  • İshal/ Kabızlık Görülmesi: Özellikle soğuk havalarda ince giyinmek ishal ve idrar yolları enfeksiyonunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun sonucunda böbrekler işlevlerini tam olarak yerine getirmekte zorlanır. Böbrek fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler kabızlığa da sebep olabilir.

Böbrek üşütmesi belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Üşütmenin sebebi, hastanın genel sağlık durumu ve böbreklerin ne kadar etkilendiğine bağlı olarak şikayetlerin şiddeti de değişecektir. Kimi vakalarda yalnızca bel ağrısı görülürken, kimi vakalarda ise enfeksiyon nedeniyle daha ciddi semptomlar açığa çıkabilir. Ancak şiddetli böbrek ağrısı duyuluyorsa, eşlik eden diğer semptomlar olmasa dahi bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. 

Böbrek Üşütmesi Nedenleri Nelerdir?

Böbrek üşütmesi genel olarak bel ve karın bölgelerinin soğuğa maruz kalması sonucunda gelişir. Ancak bu durum yalnızca rüzgar ya da soğuk havalarla değil, günlük yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak da görülebilir. Böbrek üşütmesinin en sık karşılaşılan sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mevsim Şartlarına Uygun Kıyafetlerin Giyilmemesi: Böbrek üşütmesi genellikle mevsim şartlarına uygun olmayan, ince ya da beli açıkta bırakan kıyafetlerin giyilmesi nedeniyle gelişir. Üşütme sorununun önlenmesi için serin havalarda bel ve karın bölgesini ısıtacak kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Bel ve Karın Bölgelerinin Soğuğa Maruz Kalması: Uyurken kişinin üzerini örtmemesi, pencere ve balkon kapılarının serin havalarda açık unutulması ya da duştan hemen sonra dışarı çıkılması gibi alışkanlıklar böbrek üşütmesine neden olur. Soğuk havaların en fazla etkilediği organların başında böbrekler ve mide gelmektedir.
  • Çorap Giyme Alışkanlığının Bulunmaması: Özellikle çorapsız ya da terliksiz şekilde zeminlere basmak, ayakların üşümesine neden olur. Bu durum doğrudan böbrekleri etkileyerek, şiddetli üşütme sorununa yol açabilir.
  • Soğuk Yiyecek ve İçeceklerin Sık Tüketilmesi: Sık sık soğuk su ya da meşrubatlar içmek, dondurma ve benzeri soğuk besinler tüketmek böbrek üşütmesini tetikleyen etkenler arasında yer alır. Özellikle üşütme sorunu başladıktan sonrasında oda sıcaklığındaki içeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Yer Yataklarının Uzun Süre Kullanılması: Doğrudan zeminin üzerinde uzanmak ya da yere hazırlanan yataklarda uyumak, yerdeki soğuğun vücudu olumsuz etkilemesine yol açar. Karın ve bel bölgesi bu durum karşısında daha savunmasız olduğu için böbrek üşütmesi meydana gelir.
  • Cereyanda KalmakKarşılıklı esinti yapan iki pencere ya da balkon kapısı arasında kalmak, rüzgarın daha etkili olmasına yol açar. Bu durum böbreklerin çok daha kolay şekilde üşütmesini tetiklemektedir. Üşütme sorununu önlemek için rüzgarın tek bir yönden gelmesi ve mümkün oldukça doğrudan kişilere ulaşmaması gerekir.

Böbrek üşütmesi sorununun en etkili çözümü, hastalık görülmeden önce gereken önlemlerin alınmasıdır. Böylece böbrek sağlığı ve fonksiyonları tehdit altına girmez. Böbrek üşütmesine yol açan etkenlerden uzak durmak ve günlük yaşam alışkanlıklarını uygun şekilde yeniden düzenlemek, genel sağlık durumunun korunması için en etkili adım olacaktır.  

Böbrek Üşütmesi Teşhisi

Böbrek üşütmesi, karın ve bel bölgelerinin soğuğa maruz kalması sonrasında gelişen bir şikayettir. Bu maruziyet sonrasında bel ağrısı, sırt ağrısı, halsizlik, idrar yaparken yanma ve benzeri semptomlar görülürse böbrek üşütmesi olduğu düşünülür. Ancak bu teşhisi doğrulamak için şu adımlar izlenmektedir:

  • Fiziki MuayeneÖncelikle hastanın şikayetleri, ne kadar süredir devam ettiği ve başlangıcını öğrenecek şekilde detaylı bir hasta öyküsü alınır. Ardından böbreklerin üzerine hafifçe vurarak ağrı duyumunun olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın tariflerine bağlı olarak bu işlem alt karın, belin yan kısımları ve sırta da uygulanabilir. Muayene bulguları ve hastanın şikayetleri bir araya getirildikten sonrasında gerek duyulursa diğer tetkikler istenir.  
  • İdrar TahliliBöbrek fonksiyonlarının olumsuz etkilenip etkilenmediğini teşhis etmek için uygulanır. Aynı zamanda enfeksiyon şüphesi duyuluyorsa hastadan idrar örneği vermesi istenir. İdrarda kan, bakteri ya da yüksek oranda protein görülmesi halinde ilave olarak kan tahlilleri de istenebilir.
  • Kan TahliliHastada yaygın enfeksiyon olması ya da böbrek fonksiyonlarının sürdürülememesi şüphesi duyulursa kan tahlillerinin yapılması gerekir. Kanda biriken mineral ve protein gibi seviyeleri analiz ederek, süzme işleminin yapılıp yapılmadığı teşhis edilir. Bu sayede böbreklerde görülen hasarı tespit etmek mümkün olur.

Böbrek üşütmesi teşhisinde kullanılan yöntemler, hastada görülen semptomlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Başvurulan sağlık kuruluşlarında ihtiyaç duyulan ileri tetkikler yapılamıyorsa, hasta daha donanımlı bir hastaneye sevk edilecektir.

Böbrek Üşütmesi Tedavisi

Böbrek üşütmesi, ihmal edilmediği sürece ayakta tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Tedavi öncesinde ilk olarak böbrek fonksiyonlarının sürdürülüp sürdürülemediği teşhis edilmelidir. Herhangi bir işlev kaybı görülmemesi halinde ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Ancak iyileşme süreci içerisinde hastanın böbreklerini soğuktan koruması ve böbrek üşütmesine yol açan alışkanlıklarını sürdürmemesi gerekir. Aksi halde üşütme sorunu kendini tekrarlayarak böbreklerde tahribata neden olacaktır. 

Böbrek üşütmesi tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik özellikle granüller kullanılır. Üşütmeye bağlı olarak enfeksiyon sorunu gelişmişse tedaviye antibiyotik ilaçlar da dahil edilir. Reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı, böbreklerin sağlığına kavuşması ve işlevlerini gereken şekilde yerine getirmesi için yeterli olmaktadır. 

Böbrek üşütmesi tedavisinde en az ilaçlar kadar önem taşıyan bir diğer etmen ise günlük yaşam alışkanlıklarıdır. Hastaların yer yatağında uyumamaları, çorap giymeyi ihmal etmemeleri, cereyanda kalmamaları, duş aldıktan hemen sonra dışarıya çıkmamaları ve bel bölgesini sıcak tutmaları da iyileşme sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Böbrek sağlığının en kısa sürede yeniden kazanılması için hastalara yeterli su içilmesi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici besin öğelerinin takviyesi de tavsiye edilir. Tüm bu uygulamalar ile böbrek üşütmesi sorunu kolayca tedavi edilmektedir.

Böbrek Üşütmesi Tedavi Edilmezse

Böbrek üşütmesi sorunu tek başına çok büyük sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak böbrek sağlığını olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu olduğu için iyileşme görülene kadar fonksiyonların sürdürülmesini zorlaştırabilir. Böbrekler, hayati organlar olduğu ve vücuttaki birçok işlevin gerçekleştirilmesinden sorumlu olduğu için bu durum genel sağlık durumunda da düşüşe yol açacaktır. 

Böbrek üşütmesi tedavi edilmediğinde en sık karşılaşılan sorunlar üriner sistem enfeksiyonlarıdır. İdrar yolları, idrar kesesi ve böbrekler bu enfeksiyonlardan kolayca etkilenebilir. Bu durum sonucunda idrar yaparken yanma, yüksek ateş, alt karın bölgesinde ağrı ve halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkar. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar ise böbreklerde kum ve taş oluşmasını tetikleyecektir.

Böbrek üşütmesinin tedavi edilmemesi ya da tedavi sonrasında tetikleyen alışkanlıkların sürdürülmesi bu hastalığın tekrarlamasına neden olacaktır. Bu durum sonucunda böbrekler tekrardan hasara uğrar ve görevlerini yerine getirmeleri daha zor bir hal alır. Hasarın büyümesi sonucunda ise kalıcı fonksiyon kayıpları kaçınılmaz olacaktır.

Böbrek fonksiyonlarının sağlıklı şekilde yerine getirilememesi sonucunda tansiyonun dengelenmesi, kandaki toksik maddelerin temizlenmesi, alyuvar üretiminin sürdürülmesi, hormonların sağlıklı aralıkta salgılanması ve sıvı-elektrolit dengesinin korunması mümkün olmaz. Böylece diğer vücut sistemleri de doğrudan etkilenir ve görevlerini yerine getirmeleri zorlaşır. Tüm bu sorunların önlenmesi için böbrek üşütmesi belirtilerinden bir ya da birkaç tanesi görüldüğünde vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir?

Böbrek üşütmesine en iyi gelen şey her zaman için önlem almaktır. Ancak alınan önlemlere rağmen üşütme sorunu görülüyorsa ve tıbbi yardım alınıyorsa, tedavi sürecini desteklemek için şu önerilere başvurulabilir:

  • Yeterli Sıvı Tüketimi: Böbrek sağlığının korunması, susuz kalmasının engellenmesi ve enfeksiyon riskinin önlenmesi için gün içerisinde yeterince su içildiğinden emin olunmalıdır. Tüketilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye göre farklılık gösterse de ortalama olarak 2.5 ile 3 litre olarak belirtilmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için içilen suyun içerisine birkaç damla kadar limon suyu ilave edilebilir. 
  • Çorap ve Terlik Giyme Alışkanlığı: Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında ayakların sıcak tutulması oldukça önemlidir. Aksi halde böbrekler ve mide kolayca üşüyebilir ve genel sağlık durumunda bozulmalar görülür. Bu durum böbrek üşütmesi sorununu daha ileri evrelere getirerek tedavi sürecini zorlaştıracaktır. Bu nedenle zeminlere çıplak ayakla değil, çorap ya da terlik giyerek basılması oldukça önemlidir.
  • Sıcak Su Torbası/ Korse Kullanımı: Bel bölgesinin ısıtılması için sıcak su torbaları ya da sıcak tutma özelliği bulunan korselerden yardım alınabilir. Ancak korse tercihi çok sıkı olmamalı, yalnızca ısıtma görevi görecek şekilde yapılmalıdır. Belin ısıtılması iyileşme sürecini hızlandırmak için oldukça etkilidir. Bunun için sıcak su torbası böbreklerin üzerine gelecek şekilde yerleştirilir ve 10 ila 15 dakika kadar bekletilir. Gün içerisinde ihtiyaç duyuldukça tekrarlanabilir. 
  • Kereviz Tüketimi: Kereviz, içerdiği besin öğeleri sayesinde oldukça sağlıklı ve etkili bir sebzedir. Bu sebzeyi yemek olarak, sıkıp suyunu içerek ya da saplarıyla çay hazırlayarak tüketmek böbreklerin iyileşmesini hızlandırmaktadır. 
  • Karahindiba Çayı: Özellikle böbrek üşütmesine bağlı olarak gelişen ödem ve enfeksiyon gibi komplikasyonların tedavisinde etkilidir. Gün içerisinde bir bardak ılık karahindiba çayı içmek, hem böbreklerin iyileşmesini hem de fonksiyonlarını daha kolay şekilde yerine getirmesini sağlayacaktır. 

Böbrek üşütmesi için bağışıklık sistemini güçlendirecek besin takviyeleri de önerilmektedir. Özellikle C vitamini açısından zengin olan taze meyvelerin, sebzelerin ya da bitki çaylarının düzenli tüketimi çok daha kısa sürede iyileşmeye yardımcı olacaktır. Ancak bitkisel kürleri uygulamadan öncesinde mutlaka tedaviyi üstlenen hekime danışılması gerekir. Aksi halde bitkiler, ilaçlarla etkileşim göstererek etkilerini düşürebilir ya da farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelmez?

Böbrek üşütmesine iyi gelmeyen şeylerin başında bu soruna yol açan alışkanlıkların sürdürülmesi vardır. Özellikle karın ve bel bölgesinin soğuğa maruz kalması hastanın durumunu daha ağır hale getirir. Böbrek üşütmesi sorununu daha ileri evrelere taşıyan durumlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İdrara Çıkmayı Ertelemek: İdrara çıkma ihtiyacı duyulmasına rağmen tuvalete gitmeyi ertelemek, idrarın mesane içerisinde beklemesine ve bakterilerin üremesine neden olur. Üşütme nedeniyle sağlığı olumsuz etkilenen böbrekler, bu bakterilerden kolayca etkilenebilir ve enfeksiyon sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle tuvalet ihtiyacı duyulduğunda beklemeden idrarın yapılması önemlidir.
  • Mevsim Şartlarına Uygun Giyinmemek: Özellikle mevsim geçişleri ve kış aylarında karın ya da bel bölgesini açıkta bırakan/ sıcak tutmayan kıyafetlerin tercih edilmesi böbrek üşütmesi sorununu daha kötü bir hale getirir. Bu nedenle serin havalarda böbreklerin sıcak kalmasını sağlayacak kıyafetler giyilmelidir.
  • Cereyanda Kalmak: Kişi farkında olmadan cereyanda kaldığında böbrekler daha fazla üşütülür ve fonksiyon kayıpları ortaya çıkabilir. Bu nedenle böbrek üşütmesi sorunu yaşarken ya da bu sorunu yaşamamak için cereyanda kalınmadığından emin olunması önemlidir. 
  • Soğuğa Karşı Önlem Almamak: Duş aldıktan hemen sonrasında dışarı çıkmak, çorap ya da terlik giymeden zeminlere basmak, uyurken örtü kullanmamak gibi alışkanlıklar böbrek üşütmesini tetikleyen etkenler arasında yer alır. Bu sorunu önlemek için kişinin soğuk havalar karşısında tedbirli olması gerekmektedir.
  • Yer Yataklarını Tercih Etmek: Yerde uzun süre boyunca uzanmak ya da yer yataklarında uyumak böbrek üşütmesini tetikleyen alışkanlıklar arasındadır. Zeminden yansıyan soğuk doğrudan mide ve böbrekleri etkileyerek üşütme sorununa neden olur. Bu nedenle yerden yüksek olan yataklar tercih edilmelidir.
  • Soğuk Gıdalar Tüketmek: Buzlu içecekler, dondurma, soğuk su ya da benzeri gıdaların sık tüketimi böbrek üşütmesi sorununu tetiklemektedir. Bu nedenle iyileşme sürecinde mümkün oldukça ılık ya da oda sıcaklığındaki besinlerin tercih edilmesi gerekir.

Böbrek üşütmesi sorunu karşısında yetersiz sıvı tüketilmesi, tedavinin ertelenmesi ve beslenmeye dikkat edilmemesi de kaçınılması gereken unsurlar arasında yer alır. Aksi halde iyileşme süreci daha zorlu hale gelir ve kalıcı böbrek sorunları meydana gelebilir.

Böbrek Üşütmesi İlaçları

Böbrek üşütmesi tedavisinde en etkili yöntem ilaç kullanımıdır. Reçete edilen ilaçlar, hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Böbrek fonksiyonlarının sürdürülüp sürdürülemediği, enfeksiyon gelişip gelişmediği, hastada görülen semptomlar, hastanın genel sağlık durumu ve eşlik eden farklı sağlık sorunlarının olup olmaması reçete edilecek ilaçların belirlenmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Böbrek üşütmesi tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak şu şekilde gruplandırılabilir:

  • Ağrı Kesici İlaçlar: Böbrek üşütmesinin en sık görülen belirtisi şiddetli ağrı duyumudur. Belde ve belin yan kısımlarında seyreden bu ağrı, böbreklerde aralıklı olarak sancı hissine neden olabilir. Günlük yaşamı kısıtlayacak kadar şiddetli ağrılarda hasta konforunun sağlanması için ağrı kesici tabletler ya da kremler reçete edilebilir. Ağrı duyumu geçene kadar bu ilaçların kullanılması, kişinin günlük yaşamının aksamaması için oldukça önemlidir. 
  • Antibiyotikler: Böbrek üşütmesine eşlik eden enfeksiyon şikayetinin görülmesi halinde kullanılır. Üşütme nedeniyle vücut direnci düşüş gösteriyorsa, idrar yollarında ya da idrar kesesinde enfeksiyon problemi sık karşılaşılan bir komplikasyondur. Bu enfeksiyonun böbreklere ilerlememesi ve böbrek sağlığının daha fazla bozulmaması için verilen antibiyotik ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekir. Tamamlanmayan antibiyotik tedavileri, bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasına neden olarak tedaviyi daha zorlu hale getirecektir.
  • Antiseptik Granüller: Suya karıştırarak içilen bu ilaçlar, böbrekler ve diğer boşaltım sistemi organlarının mikroorganizmalardan arınması için reçete edilir. Bu sayede böbrekler çok daha kısa sürede iyileşme gösterir ve enfeksiyon gibi görülmesi muhtemel olan enfeksiyonlar önlenebilir.
  • Semptomatik İlaçlar: Böbrek üşütmesi nedeniyle görülen mide bulantısı için bulantı önleyici ilaçlar, sırt ağrıları için kas gevşeticiler, yüksek ateş sorunu için ateş düşürücüler ya da şikayetlerin tedavisine yönelik uygun ilaçların reçete edilmesidir. Ağrı kesiciler ve antibiyotiklere ilave olarak kullanılması gerekir. Semptomların hafif seyretmesi durumunda ise ilaç kullanımına ihtiyaç kalmaz. Böbrekler sağlığına kavuştuğunda diğer tüm şikayetler de kendiliğinden iyileşme gösterecektir.
  • Besin Takviyeleri: Böbrek üşütmesi nedeniyle vücut direnci düşüş göstermişse ve genel sağlık durumu olumsuz etkilenmişse vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımı önerilir. Yapılan tetkiklerin ardından takviyesi yapılması gereken mineral ve vitaminler belirlenerek hastaya bilgi verilir.

Böbrek üşütmesi ilaçlarını kullanırken, üşütme sorununu tetikleyecek alışkanlıkların sürdürülmemesi oldukça önemlidir. Aksi halde tedaviden beklenen başarı düşüş gösterir ve iyileşme süreci çok daha uzun sürer. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ilaçların belirtilen süre boyunca, belirtilen dozda ve önerilen şekilde kullanılmasıdır. Kişinin kendisine reçete edilmeyen ilaçları içmesi, farklı sağlık sorunlarına neden olarak ciddi komplikasyonlar yaratabilir. Bu nedenle yalnızca hekim tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Böbrek Üşütmesi

Çocuklarda ve bebeklerde böbrek üşütmesi çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunu değildir. Ancak küçük yaşlarda kişilerin kendilerini yeterince koruyamamaları, bu hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda böbrek üşütmesi sorunu, yetişkinlerden farklı semptomlara ya da sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak bağışıklık sisteminin daha zayıf olması nedeniyle enfeksiyon görülme sıklığı daha yüksektir.

Çocuklar ve bebeklerin böbrek üşütmesinden korunması için gün içerisinde soğuktan korunmaları, yerde uzanmaktan kaçınmaları, soğuk gıdaları çok sık tüketmemeleri, idrar yapma ihtiyacı duyulduğunda ertelememeleri ve mümkün oldukça çorapsız gezmemeleri önemlidir. 18 yaşının altında bulunan kişilerde böbrek üşütmesi belirtileri görülürse vakit kaybetmeden uzman bir pediatriste başvurulması gerekir.  

Böbrek Üşütmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Böbrek üşütmesi sorununun ilk belirtisi bel ve belin yan kısımlarında duyulan ağrıdır. Bu ağrı spor yaralanmaları, alınan travmalar, altta yatan farklı sağlık sorunları ya da ani hareketlere bağlı olarak gelişmiyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir. Aksi halde böbrek sağlığı daha fazla bozulabilir ve tüm vücut sistemlerini olumsuz etkileyen komplikasyonlar gelişebilir.

Böbreklerin soğuk aldığı düşünülüyorsa ilk olarak Aile Sağlık Merkezine başvurulması önerilir. Burada aile hekimi tarafından gereken muayene ve tetkikler yapılır. Ardından hastanın sağlığına kavuşması için gereken ilaçlar reçete edilir. Ancak böbrek fonksiyonlarının sürdürülemediğinden şüphelenirse, hasta ileri tetkik ve tedaviler için daha donanımlı bir sağlık kurumunda bulunan Üroloji bölümüne sevk edilir. Uzman bir ürolog tarafından yapılan muayene sonrasında en uygun tedavi planı hazırlanacaktır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Böbrek Üşütmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Böbrek üşütmesi ağrı yapar mı?

Böbrek ağrısı şikayetinin en sık karşılaşılan belirtisi şiddetli ağrılardır. Bu ağrı doğrudan böbreklerin üzerinde, belde ya da belin yan kısımlarında görülebilir. Aynı zamanda sırta ve alt karın bölgesine yansıması mümkündür. Böbrek üşütmesi nedeniyle görülen ağrılar, hastaların günlük yaşam aktivitelerini aksatabilecek kadar şiddetli olabilir. Ciddi üşütme vakalarında hastalar böbreklerinde sancı duyumu şikayeti hissedebilir. Böbrek ağrısı hissedilmesi halinde vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınması, hem hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesi hem de böbrek sağlığının tehlikeye girmemesi açısından oldukça önemlidir.

Dr. Murat Doğru

Böbrek üşütmesi kaç günde geçer?

Böbrek üşütmesi sorunu hafif seyirli olarak görülüyorsa, genellikle 1 hafta içerisinde tamamen iyileşmesi beklenir. Ancak bu sorunun ihmal edilmesi, tıbbi yardım alınmaması, ilaçların belirtilen süre boyunca kullanılmaması, kişinin bağışıklık sistemini desteklememesi, böbrek fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesi ya da üşütmeye yol açan davranışların sürdürülmesi iyileşme sürecini uzatacaktır.

Dr. Murat Doğru