Dahiliye Nedir?
Dahiliye, iç hastalıkları olarakta bilinen hastalıkların ilk evrelerinde teşhis ve sonrasında tedavi alınmasını sağlayan branştır.
Dahiliye bölümü, hastaların en sık başvurdukları tıp branşıdır. Hastalıkların henüz ilk evrelerinde görülen semptomların değerlendirilmesini ve hastaların uygun tedaviyi almasını sağlayan dahiliyenin diğer adı ise İç Hastalıkları bölümüdür.
Uygun tetkiklerin erken dönemde yapılması, hastalıkların ilerlememesi ve tedavi sürecinin daha başarılı geçmesi açısından oldukça önemlidir.
Dahiliye polikliniği böbrek, akciğer, kalp ve sindirim sistemi hastalıklarıyla, alerjik sağlık sorunlarıyla, hormon düzensizlikleri ile, kan hastalıklarıyla, romatizmal problemlerle, yaşa bağlı gelişen sağlık sorunlarıyla ve kanser hastalıklarıyla ilgilenir.
Bu hastalıkların teşhisleri ve takipleri için ileri tetkiklerden yardım alınır. Tedavi sürecinde ise acil dahiliye, çocuk dahiliye ve genel dahiliye gibi alt dallarla ya da hematoloji, romatoloji, nefroloji, gastroenteroloji, endokrinoloji gibi yan dallarla işbirliği kurulur.
Dahiliye bölümü yalnızca hastalıkların tedavisinde değil, önlenmesinde de rol oynar. Cinsiyet, hasta geçmişi, yaş ve genetik aktarım gibi etmenler nedeniyle hastalıklarda riskli gruba dahil olan kişilerin takibi dahiliye doktorları tarafından yürütülür.
Dahiliye randevusu almak için MHRS uygulaması, ALO 182 hattı ya da özel sağlık kuruluşlarının irtibat numaraları kullanılabilir.
İç Hastalıkları Uzmanı Nedir? Dahiliye Doktorunun Görevleri Nelerdir?
İç hastalıkları uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 senelik temel eğitimin tamamlanması, sonrasında ise Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek dahiliye dalında 5 senelik eğitim alınması gerekir.
Eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı olarak göreve başlayabilir.
Dahiliye doktorlarının görevleri ise şu şekildedir:
- Hastaların şikayetlerini dinlemek ve fiziksel muayenelerini yapmak,
- Şüphelenilen hastalıklara uygun tetkiklerin yapılmasını sağlamak,
- Tetkik sonuçlarına bağlı olarak en uygun tedavi seçeneğini belirlemek,
- Gerekli görülmesi halinde hastanın uygun bölüme sevkini gerçekleştirmek,
- Hastalığın türüne bağlı olarak multidisipliner tedavi yöntemlerinden yararlanmak ve ilgili branş doktorları ile işbirliği kurmak,
- Risk grubunda bulunan hastalıklara karşı koruyucu ve önleyici tedavileri uygulamak,
- Tedavi sürecinde hasta takibi yapmak,
- Yatarak tedavilerde hastanın genel sağlık durumunu kontrol etmek,
- Yoğun bakım servislerinde yatan riskli hastaların takip ve tedavilerini sürdürmek,
- Cerrahi operasyonlardan önce ve sonrasında vücut sistemlerinin sağlığını kontrol etmek,
- Hastalıklar hakkında bilgi vermek ve dikkat edilmesi gerekenleri hastaya anlatmaktır.
Dahiliye uzmanları 5 senelik uzmanlık eğitimi sürecinde tüm vücut sistemleri hakkında kapsamlı bilgiler edinirler. Bu sayede dahiliyenin ilgilenmediği hastalıklar da teşhis edilebilir.
Ancak en etkili tedavi için hastanın ilgili branşlara ve uzmanlara sevki gerçekleştirilmektedir.
Dahiliye Neye Bakar? Dahiliye Hangi Hastalıklara Bakar?
Dahiliye bölümü, vücut sistemlerinde görülen sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavi gerektiren her türlü durumundan sorumludur.
Teşhis edilen hastalıklar ileri evrede ise ya da hastalığın teşhisi için ileri branş tetkikleri gerekliyse hasta ilgili bölümlere yönlendirilir.
Ancak genel iç hastalıkları uzmanlığı yeterliyse dahiliye bölümü tarafından tedavi edilir.
Dahiliye bölümünün ilgilendiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Solunum Sistemi Hastalıkları: Mevsimsel gripler, burun ve boğaz enfeksiyonları, bronşiyal hastalıklar, akciğerlerde iltihaplanma, soğuk algınlığı, zatürre, akciğerde sıvı toplanması, mevsimsel alerjilere bağlı olarak ortaya çıkan astım şikayetleri gibi hastalıklar dahiliye bölümü tarafından tedavi edilebilir. Tedavi için antibiyotik ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, nefes açıcılar ya da ihtiyaç duyulan diğer ilaçlar reçete edilmektedir. Tedavi için gerek görülürse göğüs hastalıkları uzmanına sevk gerçekleştirilir.
- Hipertansiyon: Kalpten pompalanan kanın damar duvarlarına uyguladığı basınca tansiyon denir. Bu basıncın sağlıklı aralıktan daha yüksek olması ve bu durumun kronik olarak seyretmesi ile hipertansiyon hastalığı ortaya çıkar. Beslenme programının düzenlenmesi ve farmakolojik tedavi ile kontrol altına alınabilen bu hastalık, iç hastalıkları uzmanları tarafından takip edilebilir.
- Enfeksiyon Hastalıkları: Ciltte, eklemlerde, karaciğerde, kemiklerde ve idrar yollarında sıklıkla görülür. Aynı zamanda cinsel hastalıklar, ishal, parazit hastalıkları ve brusella gibi sağlık sorunlarını da kapsamaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde izolasyon büyük önem taşıdığı için yatarak tedavi seçenekleri değerlendirilir.
- İskelet Sistemi ve Kas Hastalıkları: Kireçlenme, kronik kemik ağrıları, kemik erimesi, iltihaplı romatizma, yumuşak doku hastalıkları, gut hastalığı, eklem romatizmaları ve ailesel akdeniz ateşi gibi hastalıklardır. Fizik tedavi, cerrahi operasyonlar ve farmakolojik tedavi seçenekleriyle iyileştirilmesi mümkündür.
- Şeker Hastalığı: İnsülin hormonu salınımının yetersiz olması ya da salgılanan insülinin vücut tarafından işlenmemesi nedeniyle oluşur. Farmakolojik tedavi ya da cerrahi operasyonlar ile kontrol altına alınması mümkündür.
- Tiroid Hastalıkları: Tiroid bezleri başta metabolizma hızını belirlemek olmak üzere vücuttaki birçok işlevden sorumludur. Bu bezlerin normalden daha fazla ya da az çalışması, neredeyse tüm vücut sistemlerini olumsuz etkileyecek sağlık sorunlarına yol açar. Hormonal dengenin korunması için gerekli tedaviler dahiliye uzmanları tarafından uygulanabilir.
- Böbrek Hastalıkları: Böbreklerde kum ve taş oluşumları, enfeksiyon hastalıkları, iltihaplanma, böbrek yetmezliği, kistik oluşumlar ya da böbrek anomalileri gibi hastalıkları kapsar. Hafif seyirli hastalıklar dahiliye bölümünde tedavi edilebilirken, ileri evre hastalıklar için nefroloji uzmanlarının müdahalesi gerekli olacaktır.
- Kandaki Yağ Oranlarında Artış: Trigliserid, kolesterol ya da diğer yağ seviyelerinin yükselmesiyle seyreder. Genetik faktörler, dengesiz beslenme, hastada görülen diğer kronik sağlık sorunları ya da sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkabilir. Genel sağlık durumunun olumsuz etkilenmemesi için erken teşhis ve tedavisi hayati önem taşımaktadır.
- Kan Hastalıkları: Kanama bozuklukları, anemi türleri, folik asit yetersizliği, demir eksikliği, kemik iliği hastalıkları ya da B12 eksikliği gibi sağlık durumlarını kapsar. Dahiliye uzmanı tarafından gerekli görülürse hematoloji bölümüne sevk gerçekleştirilir.
- Yaygın Görülen Diğer Hastalıklar: hepatit, karaciğerde kist oluşumu, reflü, siroz, karaciğer yağlanması, fıtık, gastrit, safra kesesi kumları ya da taşları, ülser, safra kesesinde tıkanıklık ve iltihaplanma gibi hastalıklar yetişkinlerde en sık karşılaşılan iç hastalıkları arasında yer alır.
İç hastalıkları bölümünde teşhis ve tedavi edilemeyen hastalıklar için Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Fizik Tedavi, Algoloji ve Romatoloji bölümleri ile koordine şekilde çalışılır.
Yapılacak olan ameliyatlarda cerrahlar ile birlikte dahiliye uzmanları da görev alır.
Dahiliye ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Dahiliye Nelere Bakar? İç Hastalıkları Neye Bakar?
İç hastalıkları (Dahiliye) bölümünde sindirim sistemi hastalıkları (kronik kabızlık, hazımsızlık, reflü vb.), anemiler, hormonal rahatsızlıklar, kanserler, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu ve boğaz enfeksiyonunun tedavi edilmemesi sonucu ses tellerine ya da bademciklere yayılması gibi sağlık sorunlarıyla ilgilenir. İç hastalıkları bölümü cerrahi alanını kapsamadığı için fıtık, safra kesesi taşı gibi hastalıklara ise bakmamaktadır.
Dahiliye Tiroide Bakar Mı?
Dahiliye bölümü, tiroid bezlerinin normalden daha az ya da daha fazla çalışmasına bağlı olarak gelişen sağlık sorunlarıyla ilgilenmektedir. Bu sayede metabolizma hızı düzenlenebilir, organ fonksiyon kayıpları önlenebilir ve genel sağlık durumu korunabilir.
Genel Dahiliye Nedir?
Yetişkin hastaların gördükleri ilk semptomların izlenmesi, hastalıkların teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması için başvurulması gereken bölüme genel dahiliye adı verilir. Özellikle tiroid hastalıkları, sindirim sistemini olumsuz etkileyen sağlık problemleri, diyabet, yüksek ateşle seyreden hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer, etkileyen hastalıklar ve mevsimsel gripler için genel dahiliye bölümüne başvurulabilir.
Dahiliyeye Aç Mı Gidilir?
Dahiliye muayenesi öncesinde hastanın herhangi birşey yememiş olması ve mümkünse yalnızca su içmiş olması tavsiye edilir. Teşhis için gereken tetkikler yapılırken, genellikle açlık kan değeri seviyelerinin analiz edilmesi gerekir. Bu nedenle tetkik işlemlerinin ertesi güne sarkmaması, hem hastanın hem de sağlık hizmetlerinin meşgul edilmemesi gibi amaçlarla aç gidilmesi önerilmektedir.
Dahiliye Böbreklere Bakar Mı?
Dahiliye bölümü, tüm vücut sistemleri ve iç organların genel sağlığından sorumlu olan tıp branşıdır. Bu nedenle böbreklerde görülen sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavileriyle de ilgilenir. Ancak hastalıkların ileri evrede olması halinde üroloji ya da nefroloji bölümlerine hasta sevki gerçekleştirilmektedir.
Dahiliye, iç hastalıkları olarakta bilinen hastalıkların ilk evrelerinde teşhis ve sonrasında tedavi alınmasını sağlayan branştır.
Gut hastalığı, bir eklem iltihabı durumudur ve kesin tedavisi olmamakla birlikte, atakların ve belirtilerin azaltılmasına yönelik tedaviler ve Gut diyeti uygulanır.
Sedef hastalığı (Psoriasis), en sık deride görülen bir hastalıktır ve tekrar edici olduğu için uygulanacak tedavi, tetikleyici faktörlerin önlenmesi üzerine yapılır.
Hepatit B virüsünün bulaşması durumunda oluşan hastalığa Hepatit B denir. Özel bir tedavisi bulunmamakta olup Hepatit B aşısı ile hastalıktan korunmak mümkündür.
İnsülin direnci, şeker ve insülin hormonunun kanda artması durumu olup tedavinin esas ve en önemli parçası yaşam tarzını değiştirmektir.