Doğum Sonrası Saç Dökülmesi
Hamilelik sürecinde artan östrojenin doğum yaptıktan sonra seviyesi düşer ve çok daha fazla saç kökü dinlenme aşamasına girer. Demir ve çinko takviyesi, vitamin takviyesi, besin desteği gibi tedavi seçenekleri vardır.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Nedir?
Pek çok anne, doğumdan birkaç ay sonra dikkat çekecek fazlalıkta saç dökülmesi ile karşı karşıya kalır. Bu durum normaldir ve gerçek saç dökülmesi olmamakla beraber geçici bir süre varlığını sürdürecektir. Çoğu anne bu süreci doğumdan sonra ilk üç ay içerisinde yaşamaktadır. Fakat kişiden kişiye değişiklik göstererek birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir.
Hamilelik sürecinde artan östrojen seviyesi saçlarda büyüme sağlar. Ancak doğum yaptıktan sonra östrojen seviyesi düşer ve çok daha fazla saç kökü dinlenme aşamasına girer. Sonrasında üç ila beş ay arasında dökülmeler başlar. Saçta görülen dökülmeler hamilelik sürecinde artan hormonların normale dönmesinden kaynaklı olduğu için korkulmaması gereken geçici bir durumdur.
Doğumdan sonra saç dökülmesi normal olmakla beraber aşırı dökülme ve uzun süreli dökülme anemi veya doğum sonrası tiroid gibi tedavi edilebilecek bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu sebeple saçında dökülme görülen kişinin öncelikle bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olması gerekmektedir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?
Saç dökülmesinin belirtilerini kişi günlük hayatında meydana gelen durumlardan anlar. Saçını tarama, saçını kurutma esnasında saç miktarında ciddi miktarda azalma olması ile anlaşılmaktadır.
Doğum sonrası saç dökülmesinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Saçın uzama hızında yavaşlama meydana gelmesi,
- Saçlarda dökülme görülmesi durumunda saçlarda cansızlık görülmesi de saç dökülmesi belirtisidir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesi doğumun ardından her anne adayında ortaya çıkma ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple kişi saç dökülmesine neden olan durumlar hakkında bilinçlenmelidir. Hastalığın nedeni olan durumu bilmek ve ona göre hareket etmek kişinin içinde bulunduğu durum için endişe etmemesini sağlamaktadır.
Doğum sonrası saç dökülmesine neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hamilelik sürecinde östrojen, progesteron başta olmak üzere bazı hormonlar artış göstermektedir. Doğumdan sonra bu hormonların normale dönmesi sebebiyle bireyde saç dökülmesi görülmektedir.
- Kişide stres, kaygı ve gerginlik içerisinde olan bir kişi içerisinde bulunduğu sıkıntılardan dolayı saç dökülmesi yaşayabilmektedir.
- Hamilelik döneminde ya da doğum sonrasında kansızlık yaşanması saçları da olumsuz etkileyerek dökülmesine neden olmaktadır.
- Düzensiz ve yetersiz beslenme sonucu vitamin değerlerinde düşüş olması sebebiyle saçlar da etkilenmektedir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Teşhisi
Doğum sonrasında saç miktarında ciddi derecede azalma görülür. Bunun sebebi çoğunlukla hamilelik döneminde artan hormonların normale dönmesi olarak bilinse de altında farklı hastalıklar, vitamin eksiklikleri yatabilir. Bu durumda hastalığın teşhisi ve ardından tedavisi sağlanır ise saç dökülmesi ortadan kalkacaktır.
Doğum sonrasında saç dökülmesine sebep olan rahatsızlığın teşhisi için aşağıdaki yöntemler izlenecektir:
- Kan Testi: Saç dökülmesinin ardında yatan sebebin kan değerlerinde görülen düşüklük veya tiroid, anemi kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için kan testi yapılmalıdır.
- Vitamin Testi: Saç dökülmesinin bir diğer sebeplerinden biri de vitamin değerlerinde düşüklük görülmesidir. Bu sebeple vitamin değerlerine bakılması sorunun sebebini anlamak için faydalı olacaktır.
- Anemi Teşhisi: Anemi teşhisi için tam kan sayımı testi istenmektedir. Testte hemoglobin, alyuvar, akyuvarların sayısı kontrol edilir. Kontrolün ardından hekim tanısını koyacaktır.
- Tiroid Teşhisi: Doğum sonrası görülen hipotiroidi kan testleri ile kolaylıkla teşhisi yapılan bir hastalıktır. Test olarak T3, T4, TSH ölçülür. Kanda TSH yüksek ise hipotiroidi teşhisi konur.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Tedavisi
- İlaç Tedavisi: Saç dökülmesi demir eksikliği ile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Demir ve çinko takviyesi verilerek durumun önüne geçilebilir.
- Vitamin Takviyesi: Saç dökülmesinin başlıca sebeplerinden biri de vitamin değerlerinde görülen düşüklüktür. Vitamin testi sonucuna göre eksikliği yaşanan vitaminin temin edilmesi sağlanır.
- Anemi Tedavisi: Anemi tedavisinde temel hedef anemiye neden olan durumu belirleyerek onu ortadan kaldırmaktır. Demir eksikliği, folik asit veya B12 eksikliğine bağlı gelişen anemi için vitamin takviyesi, besin desteği sağlanarak eksiklik ortadan kaldırılmalıdır.
- Doğum Sonrası Tiroid Tedavisi: Doğum sonrası veya doğum öncesi tedavi yönteminde değişiklik olmamaktadır. Her iki durumda da tiroid hormonu tedavisi uygulanır. İlacın dozu kişinin hormon düzeyine göre ayarlanır.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Tedavi Edilmezse
Doğumdan sonra saç dökülmesi tedirginlik gerektirmeyen bir durumdur. Fakat uzun süreli saç dökülmesi ve çok fazla miktarda saç dökülmesi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Anemi ve doğum sonrası tiroid rahatsızlıkları örnek gösterilebilir. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi durumunda kalp yetmezliğine kadar ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Kendiliğinden iyileşme gösteren saç dökülmesi, 6 aydan uzun süreli şekilde iyileşme göstermiyorsa mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Doğum sonrasında her anne adayı saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalır. Doktorun yönlendirmesinin yanı sıra evde yapacağı bazı faaliyetler ve dikkat etmesi gereken noktalar ile saç sağlığını yeniden oluşturabilir.
Doğum sonrası saç dökülmesi için evde uygulanabilir yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Daha geniş dişli tarakları kullanılmalıdır
- Sürekli olarak su içmeye dikkat edilmelidir.
- Güçlü saç kurutma makinelerini kullanmayarak saçın doğal yollarla kuruması beklenmelidir.
- İçerisinde biotin mevcut olan şampuanlar tercih edilmelidir. Biotin saçı besleyerek güçlenmesini sağlayacaktır.
- Omega-3 bakımından zengin ürünler tüketilmelidir.
- Saç derisini temiz tutarak kepek, kaşıntı var ise profesyonel şampuanlar kullanılmalıdır.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesine Ne İyi Gelmez?
Saç dökülmesini önlemek ve olası ilerlemeyi engellemek için uygulamanın zararlı olduğu bazı durumlar vardır.
Doğumun ardından saç dökülmesini önlemek için yapılmaması gereken yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Saçı boyamak, şekillendirmek için jel ya da sprey kullanmak saçın kimyasal maddeye maruz kalmasından dolayı kullanılmaması gerekmektedir.
- Saçı düzleştirmek, perma, maşa gibi uygulamalar elektronik aletler kullanılmasından kaynaklı saça zarar verecektir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi için Hangi Doktora Gidilir?
Doğum sonrası saç dökülmesi normal ve geçici bir süreç olmasından kaynaklı endişe yapılmaması gereken bir durumdur. Fakat uzun süreli saç dökülmesinin olması birtakım hastalıkların habercisi olacaktır. Bu nedenle semptomlar beklendiğinden daha belirgin ve süreci daha uzunsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Doğumdan sonra aşırı saç dökülmesi doğum sonrası tiroid (DST) gibi birtakım problemlerin habercisi olabilir. Doğumdan sonraki 1 ila 3 ay gibi bir süreçte yorgunluk, gerginlik, aşırı terleme, uykusuzluk gibi belirtilere sahip olan bir kişide doğum sonrası tiroid görülme ihtimali vardır. Bu durumda doktorunuza ya da bir Dahiliye Uzmanına gidilmesi gerekmektedir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Doğum sonrası saç dökülmesi nasıl önlenir?
Doğumdan sonra saç dökülmesi önüne geçilebilecek bir durumdur. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir. Kendi sağlığınız dışında saç sağlığınızı da düşünmelisiniz. Bunlar saçınıza sprey, krem tarzı kimyasal içeren ürünleri uzak tutmaktır. Bunlar dışında saçı düzleştirmek, maşa yapmak gibi saça elektronik alet ile müdahale etmek de saçın sağlığını olumsuz etkileyecektir.
Doğumdan sonra saç dökülmesi normal mi?
Doğumdan sonra saç dökülmesi oldukça normal bir durumdur. Hamilelik esnasında yükselen hormonların normale dönmesi ile vücutta meydana gelen değişiklik olarak bilinmektedir. Geçici bir süreçtir. Ancak uzun süreli olarak saç dökülmesi bazı hastalıkların belirtisi olarak gözlenebilir. Bu sebeple 6 aydan uzun süredir saç dökülmesi ile sorunu yaşanıyor ise altında yatan hastalık ya da rahatsızlığın teşhisi için bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Doğum sonrası saç dökülmesi ne kadar sürer?
Hamilelikten sonra saç dökülmesinin görülmesi oldukça olağan ve geçici bir durumdur. Ortalama olarak doğumdan sonra 3 aylık süreç içerisinde saçlar normal haline dönecektir. Fakat bazı durumlarda kişinin saç bakımına dikkat etmemesi, vücut sağlığını korumaması ile bu süreç uzama gösterebilmektedir. Uzun süredir kronik saç dökülmesi yaşıyor iseniz altında yatan sağlık probleminin araştırılması için doktorunuza veya Dahiliye uzmanına başvurmalısınız.