Entropion
Entropion göz kapağının içe döndüğü, derinini ve kirpiklerin göze sürtünebildiği bir hastalık olup farklı tedavileri olsa da kesin tedavisi ameliyattır.
Entropion Hastalığı Nedir?
Entropion göz kapağınızın içe doğru döndüğü, kirpiklerini ve cildin göz yüzeyine sürtüneceği bir rahatsızlığı karşılamaktadır. Bu durumun sonucu olarak gözde tahriş ve rahatsızlık meydana gelmiş olur. Bu rahatsızlığın oluşum mekanizmasının tam tersi, göz kapağının dışa doğru döndüğü ektropion adı verilen bir rahatsızlıktır.
Bu hastalığa sahip kişilerde göz kapağı kalıcı olarak içe doğru dönebilir veya sadece kişi gözlerini sıkıca kapattığında veya sertçe kapatıp açtığında ortaya çıkabilir.
Entropion veya göz kapağı retraksiyonu (geri çekilmesi) yavaş gelişir ve erken evrelerinde fark edilmeyebilir. Bununla birlikte, zamanla, gözün her hareketi korneanın yüzeyini tahriş edene kadar durum kötüleşir
Entropion yaşlı erişkinlerde daha sık görülür ve genellikle sadece alt göz kapağını etkiler. Yapay gözyaşları ve yağlayıcı merhemler entropiona bağlı belirti ve şikayetleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak genellikle durumu tam olarak düzeltmek için ameliyat gerekir.
Tedavi edilmediği takdirde, entropion gözünüzün ön tarafındaki saydam oluşumda (kornea) kızarıklığa, göz enfeksiyonlarına ve görme kaybına neden olabilir.
Risk faktörleri:
Entropion geliştirme riskini arttıran faktörler aşağıdaki gibi olabilir:
- Yaş: Yaş arttıkça, bu durumun gelişme ihtimali de artar
- Önceki yanıklar veya travma: Yüzünüzde yanık veya başka bir yaralanma olduysa, ortaya çıkan skar dokusu sizi entropion geliştirme riskine sokabilir.
- Trahoma enfeksiyonu: Trahom iç göz kapaklarını etkilemesi sebebiyle, bu enfeksiyonu geçiren insanların entropion geliştirme olasılığı daha yüksektir
Entropion Hastalığı Belirtileri Nelerdir? (nasıl anlaşılır)
Entropiyonun belirti ve hastaların şikayetleri kirpiklerin ve dış göz kapağının gözün yüzeyine sürtünmesinden kaynaklanır.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler aşağıdaki belirti ve şikayetlere sahip olabilir:
- Kişiler gözünde bir batma hissine sahip olabilirler. Bu genellikle rahatsız vericidir. Kişiler bu hissiyata bağlı olarak sürekli gözlerini ovuşturma ihtiyacı duyabilir.
- Kirpiklerin gözü irrite etmesi sonucunda gözde dışarıdan görülebilen kızarıklıklar meydana gelebilir.
- Göze sürtünen kirpikler sebebiyle meydana gelen tahriş sonuçta gözde kızarıklığı takiben ağrı şikayetleri meydana gelebilir. Kişiler ‘’zonklama’’ tarzında göz ağrısı şikayetinde bulunabilir.
- Işık ve rüzgar ile karşılaşıldığında gözde hassasiyet şikayetleri meydana gelebilir. Bu durum ışıkla veya rüzgarla karşılaşıldığında kendini göz sulanması olarak gösterebilir.
- Gözde meydana gelen tahriş sonucunda göz sulanması oluşabilir.
Entropion Hastalığı Nedenleri Nelerdir? (neden olur, nedeni, sebepleri)
Entropion gelişiminde farklı sebepler olabilir. Bu gelişim kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Aşağıdaki sebepler entropion oluşumunda en sık görülen sebeplerdendir:
Kas Güçsüzlüğü: Yaşlandıkça, gözlerini altındaki kaslar zayıflama eğilimindedir ve kaslara bağlı olan tendonlar gerilir. Yaşlandıkça cilt aynı zamanda kollajenini de kaybeder ve göz kapağı kasları bununla beraber gevşer.. Bu durum entropionun en yaygın nedenidir. Yaşlılarda daha sık görülmesinin sebebinin başında da kas güçsüzlüğü faktörü gelmektedir.
Yara izleri veya önceki ameliyatlar: Kimyasal yanıklar, travma veya ameliyat nedeniyle yaralanan cilt, göz kapağının normal duruşunu bozabilir. Bu hastaların cerrahi olaylar veya kimyasal yanıklar ve travmalar sonrasında takip edilmesi bu sebeple önemlidir.
Göz enfeksiyonu: Trachoma adı verilen bir göz enfeksiyonu hastalığı entropion hastalığına yol açabilir. Afrika, Asya, Latin Amerika, Orta Doğu ve Pasifik Adaları'nın gelişmekte olan birçok ülkede Trachoma enfeksiyonları yaygındır. İç göz kapağında skarlaşmaya (yara dokusu oluşturma) neden olabilir bunun sonucunda da entropiyona ve hatta körlüğe neden olabilir.
İltihaplar: Kuruluk veya iltihaplanma nedeniyle gözün tahriş olması, göz kapaklarını ovarak veya kapatarak belirtileri hafifletmeye çalışmanıza neden olabilir. Bu, göz kapağı kaslarının spazmına ve kapağın kenarının korneanın içe doğru yönlenmesine yol açabilir. Bu durum görme problemlerine sebebiyet verebilir.
Gelişimsel komplikasyonlar: Doğumda entropiyon mevcut olduğunda (konjenital entropion olarak adlandırılmaktadır. Göz kapağında içeriye giren kirpiklere neden olan fazladan bir cilt katından kaynaklanabilir.
Herpes Zoster Oftalmikus (HZO): HZO, entropion da dahil olmak üzere birçok soruna yol açabilen herpes göz enfeksiyonudur. Su çiçeği ve zona ile ilgili virüs, on yıllarca vücutta uykuda kalabilir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde zona olarak aktif hale gelebilir. HZO, yoğun tedavi gerektiren şiddetli ve ağrılı bir göz rahatsızlığı durumdur.
Oküler sikatrisyel pemfigoid: Oküler sikatrisyel pemfigoid, göz kapağının etrafında iltihaba neden olabilen ve sonunda entropiyona yol açabilen otoimmün bir hastalıktır. Bununla birlikte, bu durum için entropionun yanı sıra başka önemli belirtiler ve semptomlar da vardır. Bunun en yaygın belirtisi beyaz konjonktiva olabilir.
Entropion Hastalığı Teşhisi
Bir göz hastalıkları uzmanı doktor, genellikle entropiyonu rutin bir göz muayenesi ile teşhis edebilir. Bu göz muayenesi sırasında doktor kişilerin göz kapağını eliyle kendine doğru çekip konumunu inceleyebilir. Bunun dışında kişiden gözlerini kapatmasını veya sertçe kapatıp açmasını isteyebilir. Bu hareketlerle göz kapağının hareketleri değerlendirilmiş olur ve anormal anatomik duruşlar rahatlıkla fark edilebilir.
Bu hastalığın teşhisi için özel teşhis testleri ve ekstra görüntüleme yöntemleri gerekli değildir. Hastalık skar dokusu veya cerrahi müdahale sonucunda oluşmuş ise doktor gözün çevresindeki dokuyu ve göz kapaklarının içini de kontrol eder.
Entropiyonun nedenini belirlemek, tedavi açısından doktorun elini kuvvetlendirir.
Entropion Hastalığı Tedavisi
Entropion tedavisi kişilerin göz kapağının ne kadar içe dönük olduğuna bağlı olarak değişebilir. Hafif vakalarda, göz damlaları veya yapay gözyaşları bazı belirtileri hafifletebilir. Hastanın göz yüzeyini korumak için bir kontakt lens kullanması gerekebilir.
Meydana gelen entropion sebebiyle ileri derecede etkilenmiş bir göz enfekte olabilir. Enfeksiyonun sebebi ciddi tahriş ve kornea yüzeyinde meydana gelen yaralanmalar olabilir. Bu enfeksiyon ve tahriş ağrıyla beraber görmede problemler yaratabilir. Göz sağlığı ve kişinin görme yeteneği tehdit altında ise doktorlar tarafından cerrahi teknikler ile tedavi önerilebilir.
Enfeksiyon meydana gelen kişilerin iltihap tedavisinden sonra göz kapağı normal pozisyonuna dönebilir. Bu tedavi yardımcı olmazsa ve göz kapağı hala sorunlara neden olursa, doktor ameliyat önerebilir. O sırada ameliyat mümkün değilse veya kişi ameliyat olmayı istemezse, bazı geçici tedaviler yardımcı olabilir ancak hastalığın genellikle kesin tedavisi cerrahi olarak bilinmektedir.
Yumuşak Kontakt Lens: Göz doktorunuz, semptomları hafifletmek için bir tür kornea bandajı olarak bir tür yumuşak kontakt lens kullanmanızı önerebilir.
Şeffaf Cilt Bandı: Bu bantları göz kapağına uygun bir şekilde yapıştırma işlemi sonucunda göz kapağının içeri katlanması sorunu fiziksel olarak çözülebilir. Doktorlar, bandın bir ucunu alt kirpiklerin yanına, diğer ucunu üst yanağına yerleştirmeyi hastalara gösterir.
Botoks: Alt göz kapağına botilinum toksini enjekte etmek kapakta bulunan kasların gevşemesini sağlayıp entropion oluşumunu engelleyebilir. Bu özellikle entropiyon kas güçsüzlüğünden kaynaklandığında etkilidir. Bununla birlikte, etkisi 8 ila 26 hafta sürer ve geçicidir.
Göz Kapağını Dışa Çeviren Dikişler: Bu prosedür lokal anestezi ile doktorun muayenehanesinde yapılabilir. Göz kapağını uyuşturduktan sonra, doktorunuz etkilenen göz kapağı boyunca belirli yerlere birkaç dikiş yerleştirir. Cerrah göz kapağı boyunca üç adede kadar dikiş yerleştirecektir. Bunlar göz kapağını dışa dönmeye zorlar. Genellikle, dikişler emilebilir ve birkaç hafta içinde çözülür veya düşer. İşlemden sonra göz kapağı birkaç ay yerinde kalma eğilimindedir. Ortaya çıkan yara dokusu, dikişler çıkarıldıktan sonra bile konumunu korur. Birkaç ay sonra göz kapağınız tekrar içeriye dönebilir. Yani bu teknik uzun vadeli bir çözüm değil.
Entropion Hastalığı Tedavi Edilmezse
Entropion durumu geç olmadan tedavi edilmesi gereken göz rahatsızlıklarındandır. Hafif göz kızarıklığından görme kaybına kadar giden geniş bir komplikasyon tablosu olduğu için hafife alınmamalıdır.
Entropion komplikasyonları:
- Entropion gözlerde tahrişe neden olabilir ve korneaya zarar verebilir. Bu zarara bağlı olarak gözde iltihabi reaksiyonlar gelişebilir. Bu gözde ağrı ve kızarıklık gibi hayat kalitesini düşüren belirti ve şikayetlere sebebiyet verebilir.
- Kişilerin korneasında meydana gelen fiziksel darbeler sonucunda korneal ülserler meydana gelebilir. Gözün en dışında bulunan saydam tabakasındaki bu yaralar sonucunda görme bozuklukları meydana gelir.
- Entropion hastalığının bir diğer komplikasyonu ise kişilerin korneanın epitel tabakasının yüzeyini kaybetmesine neden olabilecek kornea sıyrıklarıdır. Bu durum son derece tehlikeli bir tıbbi acildir.
Entropion Hastalığına Ne İyi Gelir? Aşağıdaki yöntemler ve davranışlar entropion hastalığına bağlı olarak gelişen göz şikayetlerini azaltıp hastaların iyi hissetmesine yardımcı olabilir.
Bunlar:
- Yapay gözyaşları ve göz merhemleri korneanızı korumaya ve yağlanmış tutmaya yardımcı olur.
- Özel şeffaf cilt bandı, göz kapağınıza dönmesini önlemek için uygulanabilir. Bandın bir ucunu alt kirpiklerinizin yakınına yerleştirin, ardından yavaşça aşağı çekin ve bandın diğer ucunu üst yanağınıza takın.
- Soğuk kompres uygulamak ağrı ve şişliği azaltmak için işe yarayabilir. Kişiler her seferinde beş dakika boyunca günde iki ila üç kez kapalı gözlerine soğuk bir bez koyabilir.
- Hint yağı içeren göz damlaları göz tahrişini azaltmaya yardımcı olabilir. Yatmadan önce her göze bir damla yerleştirin ve sabah tekrar yapın.
- Aloe vera'nın anti iltihabi ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle, bazı doğal şifacılar ağrılı gözleri hafifletmek için kullanılmasını önerir
Entropion Hastalığına Ne İyi Gelmez?
Aşağıdaki yöntemler ve davranışlar entropion hastalığına bağlı olarak görülen belirti ve şikayetleri arttırabilir. Hastalar daha kötü hissedebilir.
Bunlar:
- Sigara gözde meydana gelen iltihabi reaksiyonların iyileşme süresini arttırır. Bu sebeple kullanılmaması şiddetle tavsiye edilir.
- Bilgisayar, televizyon ve tablet gibi teknolojik cihazların ekranlarına uzun süre bakmak göz sağlığı için tehlikelidir. Kişilerin gözlerinin kurumasına sebep olabilir. Entropiona bağlı olarak meydana gelen tahriş artabilir.
- Uzun süre uykusuz kalındığı durumlarda entropion hastalığına bağlı olarak görülen ağrı ve göz hassasiyeti gibi şikayetler artabilir. Gözde meydana gelen sulanma şikayetleri de uykusuz kalan kişilerde artabilir.
Entropion Hastalığı Ameliyatı
Kişilerin nasıl bir cerrahi operasyon geçireceği göz kapağını çevreleyen dokunun durumuna ve entropiyonun nedenine bağlıdır.
Yaşa bağlı Entropion Cerrahisi: Entropiyon oluşumu yaşa bağlıysa, cerrah muhtemelen alt göz kapağının küçük bir kısmını çıkaracaktır. Bu, etkilenen tendonları ve kasları sıkılaştırmaya yardımcı olur. Gözün dış köşesinde veya alt göz kapağının hemen altına birkaç dikişiniz atılır.
Travmaya Bağlı Entropion Cerrahisi: Göz kapağının içinde yara dokusu varsa veya travma ya da daha önce ameliyat geçirilmişse, cerrah ağzın çatısından veya burun pasajlarından doku kullanarak mukoza zar grefti yapabilir. Ameliyattan önce göz kapağını ve çevresindeki alanı uyuşturmak için lokal bir anestezi yapılmaktadır.
Ameliyattan sonra yapılması gereken tedaviler:
- Bir hafta boyunca olası enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
- Göz için uygun nemlendirici merhemleri kullanmayı doktorlar önerebilir.
- Morarma ve şişmeyi azaltmak için periyodik olarak soğuk kompresler kullanılmalıdır.
Ameliyattan sonrası muhtemel komplikasyonlar:
- Geçici şişme
- Göz ve çevresinde morarma
- Ameliyattan sonra göz kapağının sıkı hissedilmesi durumu oluşabilir. Zamanla kişiler daha rahat hissederler.
Dikişler genellikle ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra çıkarılır. Şişlik ve morarmanın yaklaşık iki hafta içinde geçmesi beklenir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Entropion
Doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra mevcut olan alt veya üst göz kapağı kenarının içe doğru dönmesine konjenital (doğumsal) entropion denir. Alt göz kapağı konjenital entropiyonu Üst göz kapağı konjenital entropiyonundan çok daha yaygındır. Doğumda daha belirgin olduğu için teşhisi daha kolaydır.
Konjenital üst göz kapağı entropionunun altta yatan nedenleri arasında aşağıdaki sebepler olabilir:
- Rahmin doğrudan mekanik basınç ile üst göz kapağını etkilemesi sonucunda meydana gelen entropion
- Göz kapağı kaslarınının spazmı ve kornea aşınmasından kaynaklı hipertrofi sonucundan meydana gelen üst göz kapağı entropionu
Konjenital alt göz kapağı entropionunun altta yatan nedenleri arasında aşağıdaki sebepler olabilir:
- Arka göz kapağı lamelinde dikey eksiklik
- Medial (iç yan) veya lateral (dış yan) kas tendonların yatay gevşekliği
- Yüz sinir felci
Konjenital alt göz kapağı entropionu üst göz kapağı entropionundan daha yaygındır; ancak, her iki sunum da oldukça nadirdir. izole yüz sinir felci olan çocuklar alt göz kapağı entropiyonu geliştirmeye daha yatkındır.
Bebeklerde doğumdan hemen sonra yapılan fizik muayene sonucunda entropion teşhis edilir. Genellikle tedavi cerrahidir. Doktorun bebek için uygun gördüğü bir tarihte cerrahi işlem uygulanabilir. Genellik sorunsuz bir şekilde tedavi edilir.
Entropion Hastalığı İçin Hangi Doktora gidilmeli?
Aşağıdaki belirti ve şikayetleri olan kişilerin bir göz hastalıkları uzmanı ile görüşmesi gereklidir.
Bu belirti ve şikayetler:
- Günler içerisinde hızla artan göz ağrısı, kızarıklığı ve sulanması şikayetleri olan kişilerin göz hastalıkları uzmanına muayene olması göz sağlığı açısından son derece önemlidir.
- Görmede meydana gelen kötüleşmeler entropion sonucunda kendini gösterebilir. Bu sebeple dikkate alınıp muayene edilmelidir. Bu durum kornea hasarının sonucunda meydana gelebilir. Geri dönüşsüz olmadan tedavi edilmelidir.
- Gözde saatlerce veya günlerce süren bir cismin olduğunu düşünüyorsanız entropion geliştirmiş olma ihtimaliniz olabilir. Bu durum da bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
- Aynaya baktığınızda kirpiklerin göze doğru döndüğünü fark eden kişilerin mutlaka bir göz hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.