Kol Ağrısı

Kol ağrısı, bölgesel veya tüm kolda görülen rahatsızlık veren his olup, cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Kol Ağrısı Nedir?

Kol, omuzdan parmak uçlarına kadar olan bölgeye verilen isimdir. Kol ağrısı ise, tüm kola yayılabilen ya da herhangi bir yerde lokalize ortaya çıkabilen rahatsızlık hissi veren durumların hepsidir.

Bu ağrılar zorlayıcı durumlar olan yazı yazma, yük taşıma gibi işler sonucu ortaya çıkabileceği gibi düşme ve kazalar sonucu meydana gelen hasarlanmalar ile de ortaya çıkabilir.

Kol bölgesindeki yumuşak dokular iltihap olabilir ve bunun sonucunda da kol ağrısı ortaya çıkabilir.

Kol Ağrısı Tipleri Nelerdir?

Kol ağrısının altında yatan neden ile ağrının ortaya çıkış şekli ve bölgesi arasında ciddi bir ilişki olduğu için kol ağrısının tipinin ve yerinin tanımlanması oldukça önemlidir.

Kolda ağrılar; bir bölgeye lokalize olabileceği gibi kola yayılan bir ağrı şeklinde, hareket ile artan ya da azalan tipte, yanıcı ya da batıcı tarzda, sızı şeklinde ya da şiddetli kol ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.

Ayrıca ağrının hangi kolda ortaya çıktığı da önemlidir. Sol kolda ortaya çıkan ağrılar genelde kalp kaynaklı olabileceği için hastalarda strese ve can korkusuna sebep olurken, sağ koldaki ağrılar daha az korkutucudur.

Kol Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kol ağrısı bir hastalıktan daha çok altta yatan hastalığın habercisidir. Bu sebeple altında yatan nedenin tespit edilerek tedaviye buna uygun şekilde başlanması önemlidir.

  • Gerilme ağrısı: Bilek, dirsek ve omuz gibi vücut kısımları eklemlerden oluşur. Eklemlerin normal kapasitesi üzerinde meydana gelen gerilmeler sonucu gerilme ağrısı ortaya çıkabilir.
  • Burkulma ağrısı: Kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan eklem bağ dokusu adı verilen yapılarda düşme ve kolu bir yerlere çarpma sonucu yırtıklar meydana gelebilir. Bu durumlarda ağrı ile birlikte kolda morluk, şişme ve kullanma zorluğu gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
  • Çıkık: Bilek ve omuzdaki iki kemik çarpma, düşme ya da ani çekme durumunda birbirinden ayrılabilir. Bu durumda kol ve bilekte ağrı ile birlikte şekil bozuklukları, uyuşma ve şişlik de görülür. En sık çıkık omuz bölgesinde görülür ve bu durumda omuz ve kol ağrısı birlikte hissedilir.
  • Gerilme kırıkları: Kol ve bacaklarda sürekli tekrar eden hareketlerin yapılması sonucu küçük kırıklar ortaya çıkabilir. Kırık oluşumuna sebep olan hareket yapılmaya devam edilirse ağrı şiddeti de giderek artar.
  • Kemik kırıkları: Düşme, kaza gibi travmalar sonucu kollarda tam ya da parçalı kırıklar meydana gelebilir. Kırık kolda dayanılmaz kol ağrısı meydana gelir. Kemiklerin kaynaması için alçıya alınan kolda ağrı bir süre daha devam eder.
  • Boyun fıtığı: Boyundaki omurların normal pozisyonundan kayması sonucu meydana gelen boyun fıtığı kol ağrısına sebep olan yaygın sebepler arasındadır. Boyun fıtığı hastalarında boyun ve kol ağrısı birlikteliği yaygındır.
  • Karpal tünel sendromuKoldan avuç içine kadar uzanan ve sinirlerin geçtiği bölgede sıkışma meydana gelen karpal tünel sendromu uzun süre elde bulaşık yıkayan ya da klavye telefon kullanımı uzun süreler alan kişilerde ortaya çıkar. Bu hastalarda dirsekten aşağı kol ağrısı şikayeti ortaya çıkar ve sinirlerin sıkışması sonucu kol ağrısı ve uyuşması birliktelik gösterir.
  • Tendinit: Kasları kemiğe bağlayan yapılar olan tendonlarda ortaya çıkan  iltihaplanmalara tendinit adı verilir. İltihaplanan bölgede tedavi edilmedikçe geçmeyen kol ağrısı hissedilir.
  • Bursit (Bursa iltihaplanması): Kemik yapıların etrafını saran yumuşak yastık gibi dokulara bursa adi verilir. Kolunu çok kullanan sporcular ve işçilerde bursalar iltihaplanır ve içlerinde sıvı birikebilir. Bunun sonucunda en çok hareket ettirilen bölge olan ön kolda ağrı ortaya çıkar.
  • Osteoartrit (kireçlenme): Osteoartrit, yaşlanmanın getirdiği yıpranma sonucu eklemlerde kemikleşmeler meydana gelmesidir. Bu hastalarda kol ağrısı ile birlikte güç kaybı şikayetleri mevcuttur.
  • Stres: Stres bazı kişilerde yaygın ağrılar olarak kendini gösterirken bazılarında ise bölgesel ağrılar ortaya çıkabilir. Genelde stres sonucu sırt ve kol ağrısı birlikteliği sık ortaya çıkar.
  • Geçirilen işlemlere bağlı kol ağrısı: Günümüzde kalp damarlarının görüntülenmesi için yapılan görüntüleme yöntemi olan anjiografi koldaki damarlardan girilerek yapılmaktadır. Koldan anjio sonrası kol ağrısı yaygın bir şikayet olup daha çok üst kol ağrısı olarak kendini gösterir.

Kol Ağrısı Teşhisi

Kol ağrısı bir hastalıktan daha çok altta yatan hastalıkların belirtisidir. Bu yüzden detaylı hasta öyküsünün alınarak altta yatan hastalığın tespiti önemlidir.

Ağrının ortaya çıkış zamanı ve ne kadar zamandır olduğu, ağrının öncesinde herhangi bir darbe olup olmadığı, ağrının yayıldığı diğer bölgelerin varlığı, ağrıyı arttırıp azaltan sebepler sorgulanır.

Daha sonra detaylı bir fizik muayene yapılarak kolda şişlikler, morarmalar, kanamaların tespiti sağlanır.

Radyolojik görüntüleme tetkikleri kol ağrısının altında yatan nedenin tespitinde oldukça değerlidir.

  • Röntgen: X ışınları kullanılarak yapılan görüntüleme yöntemi ile kırık ve çıkıklar görüntülenebilir.
  • Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): Boyun fıtığı hastaları için kullanılabilen özel bir yöntemdir.
  • Omuz manyetik rezonans görüntüleme (omuz MR): Omuz bölgesi travmalar sonucu kırık, çıkıklara en açık olan bölge olup bu hasarların tespiti için kullanılır.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): X ışınları kullanılarak yapılan görüntüleme yöntemi olup yumuşak dokuların, kemiklerin şekil ve yer değişimini çok net gösterir. Boyun fıtığı tespitinde değerlidir.
  • MR Myelografi: MR ve BT yetersiz kaldığı zaman boyun fıtığı için istenebilen tetkik olup omurilik kanalına özel bir boyanın enjekte edilmesi ile omurların görüntülemesini sağlar.

Elektromiyografi (EMG): Karpal tünel sendromu şüphesi ile doktora başvuran hastalardan uygulanan bir yöntem olup sinirlerin elektrik akımını iletme kapasiteleri ölçülerek karpal tünel sendromunun kesin tanısı konur.

Kol Ağrısı Tedavisi

Kol ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin teşhisi sonrası bu nedenin tedavisi gerekir.

Hem ağızdan alınarak hem de ağrılı bölgeye sürülen krem şeklinde uygulanan ağrı kesici ilaçlar gerilme ağrısı, burkulma ağrısı tedavisinde kullanılabilir.

Buz uygulaması bursit ve tendinite bağlı kol ağrısının tedavisinde uygulanabilir. Enfeksiyonun kontrol altına alınması için antibiyotik tedavisi başlanabilir. Ağrı kesici ilaçlar ile ağrının kontrol altına alınması sağlanabilir.

İstirahat, boyunluk desteği, sinirlerin tahriş olmasını azaltmak için anti inflamatuar ilaçlar ve ağrı kontrolünü sağlamak için ağrı kesici kullanımı boyun fıtığı tedavisinde önerilir.

Sıcak ve soğuk uygulama, manuel terapi denilen elle terapi yöntemleri ve çekme – germe egzersizleri uygulanan fizik tedavi boyun fıtığı tedavisinde faydalıdır.

Spinal enjeksiyon denilen ve sinirler arasındaki boşluğa doktor tarafından kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu yapılması dayanılmaz ağrılar için bir tedavi seçeneğidir.

Boyun fıtığında diğer tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınamayan ağrıların sonucunda distektomi ameliyatı kaçınılmaz olur.

Kol Ağrısı İlaçları

Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı tedavisinde ağrı kesici ilaçlardan;

  • İbuprofen,
  • Metin salisilat,
  • Diklofenak sodyum,
  • Flurbiprofen,
  • Tiyokolşikosid

hem ağızdan alınarak hem de ağrılı bölgeye krem şeklinde uygulanabilir.

Bursit ve tendinit gibi iltihabı olaylara bağlı kol ağrısının tedavisinde  antibiyotikler kullanılır.

Bu ilaçlar:

  • Sulfonamidler,
  • Penisilinler,
  • Sefalosporinler

olarak sıralanabilir.

Boyun fıtığına bağlı kol ağrısında ağrı kontrolü için ağrı kesici ilaçlar hem krem olarak hem de ağızdan kullanılır.

Bu ilaçlar:

  • İbuprofen,
  • Metil salisilat,
  • Diklofenak sodyum

olarak sıralanır.

Sinirin üzerinde oluşan bası etkisiyle sinirde oluşan iltihabı azaltmak için non steroid (steroid olmayan) antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır.

Bu ilaçlar arasında:

  • Naproksen,
  • Diflinusal,
  • Azopropazon

sayılabilir.

Kol Ağrısı Tedavi Edilmezse

Kol ağrısı tedavisinde altta yatan nedenin teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Kırık ve çıkığa bağlı kol ağrısının tedavisiz kalması kolda şekil bozuklukları gibi kalıcı hasarlar bırakabilir.

Diğer sebeplere bağlı ağrıların kontrol altına alınmaması ile hastalar hareket kısıtlamasına gider ve bu da hayat kalitelerini düşürür.

Ayrıca özellikle sol kolda ağrı ile kendini gösteren kalp krizi gibi hayati hastalıkların habercisi olabileceği için bu durumun acil teşhis ve tedavisi önemlidir.

Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Düşme ve travmaya bağlı zedelenme ağrılarında hem ağrının azaltılması için hem de kolda oluşabilecek morluk ve şişliklerin azaltılması için soğuk uygulama yapılabilir.
  • Bursit, tendinit, osteoartrit gibi iltihabı olaylara bağlı ağrılarda ise sıcak uygulama ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Koldaki zedelenmeler sonucu ortaya çıkan ağrılarda ateller kullanılarak kol sabitlenebilir ve böylece ağrının artmasının önüne geçilir.

Hamilelikte Kol Ağrısı

Hamilelik sürecinde ortaya çıkan hormonal ve fiziksel değişiklikler sonucu kaslar ve bağlarda gevşemeye sebep olur.

Hamilelikte kol ağrısına en sık sebep olan durum karpal tünel sendromu olup kol ağrısı yanında sinir sıkışması nedeni ile uyuşma şikayetleri de görülür.

Hamilelik dönemindeki kol ağrısının tedavisinde sıcak uygulama faydalıdır. Ağrılar dayanılmaz ise doktor tavsiyesi ile bebeğe zarar vermeyecek hafif ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kol kaslarının güçlenmesi için egzersizler yapılabilir. Ağrının azaltılması için el ve kolun hareketini kısıtlayan ateller kullanılabilir. Hamilelikte meydana gelen kol ağrıları genelde doğum sonrası ilk 3 aylık dönemde kendiliğinden geriler.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kol Ağrısı

Bebeklerin kafa ve vücutlarının ağırlıklarının orantısız olması sebebi ile dengelerini sağlayamazlar ve çocuklar da çok hareketli oldukları için sürekli düşerler.

Bu dönemde meydana gelen kol ağrıları bu sebeplere bağlı ortaya çıkan doku zedelenmeleri, çıkık ve kırıklar sebebiyledir.

Bu durumda kolda hangi hasarın meydana geldiği tespit edilmeli ve ona yönelik tedavi planlanmalıdır.

Doku zedelenmesine bağlı ağrılar için ağrı kesici krem ve ilaçlar yeterli olabilirken çıkık ya da kırıkta kol sabitlenerek en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kolda çıkık durumunda doktor kolu yerine oturtup sabitlerken, kırık tedavisi kolun alçıya alınması ile yapılır.

Kol Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Darbe ya da travma sonucu ortaya çıkan ağrıların 1 – 2 hafta içinde geçmemesi ya da en azından azalma göstermemesi durumunda Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir.

Boyun fıtığına bağlı ortaya çıkan kol ağrısı genelde boyun ve kola yayılan ağrı ve uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Darbe ya da travma sonrası ortaya çıkmayan ağrılar için Beyin ve Sinir Cerrahi bölümünde beyin ve sinir cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Ani ortaya çıkan ve özellikle sol kolda meydana gelen ağrılar kalp krizi habercisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde kalp ve damar cerrahisi gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Kol ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kalp Krizinde Kol Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Kalp krizinin tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Bu ağrı genelde daha çok sol kol olmak üzere kola ve çeneye yayılır. Kalp krizinde ağrı 10 – 15 dakikayı geçer. Ve ağrının karakteri sıkıştırıcı ve baskı tarzında olur. Her kol ağrısının kalp krizine bağlı olmayacağı bilinmeli ancak her ihtimale karşı 10 – 15 dakikayı geçen ağrı durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Dr. Gizem Şimşek

Memede Kistler Kol Ağrısı Yapar Mı?

Memedeki kistler genelde ele gelen kitleler ile kendini gösterir. Bunun yanında ise ağrı şikâyeti de olabilir. Memede başlayan ağrılar göğüs kafesine, koltuk altına, kola ve hatta nadiren de olsa ense, sırt ve omza yayılabilir. Memedeki kistler kolda ağrı yapabilirler.

Dr. Gizem Şimşek