Eagle Sendromu
Kartal sendromu, boğazda ve yüzde ağrıya neden olan bir tıbbi rahatsızlık bütünü olarak tanımlanmıştır. Genellikle styloid kemik çıkıntısını ameliyatla kısaltarak tedavi edilir.
Eagle Sendromu Nedir?
Kartal sendromu, boğazda ve yüzde ağrıya neden olan bir tıbbi rahatsızlık bütünü olarak tanımlanmıştır. Tipik olarak, kulağın hemen altındaki sivri bir kemik olan alışılmadık derecede uzun styloid kemiğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Syloid çıkıntı aslında başlı başına bir kemik değildir temporal kemiğin oluşturduğu bir yapıdır. Bu sendrom dilimizde kartal sendromu olarak da kullanılmıştır.
Ağrı, boğazda bir şeyin sıkışmış olduğu hissini içerebilen tipik olarak donuk ve zonklayan bir ağrıdır. İnsanlar ayrıca kulak çınlaması ve boyun ağrısı da yaşarlar. Bu ağrılar, styloid adı verilen kemiği uzaması veya styloid kemiği bağ ile ilgili sorunlardan kaynaklanır.
Styloid kemik, kulağın hemen altındaki küçük ve sivri bir kemiktir. Stylohyoid ligament ise onu boynunuzdaki hyoid kemiğe bağlayan bağdır.
Beynin vücuda olan sinir bağlantıları boyundan geçtiği için, rastgele görünen birçok belirti travma ile tetiklenebilir. İlk olarak Amerikalı kulak burun boğaz uzmanı Watt Weems Eagle tarafından 1937'de tanımlanmıştır. Bu sebeple Eagle sendromu adı verilmiştir.
Sendrom genellikle iki taraflı olarak yüzün iki tarafını da etkiler. Bazen tek taraflı olduğu da bildirilmiştir. Çoğu durumda nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak durum bazen anormal kalsiyum veya fosfor metabolizması ve kronik böbrek yetmezliği gibi kemikte veya bağda kalsiyum birikmesine neden olan bozukluklarla ilişkilidir.
Eagle sendromunun kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğunu ve belirtileri olan erkeklerden yaklaşık üç kat daha fazla kadın olduğu bildirilmiştir.
Eagle sendromunun cerrahi yol ile tedavisi gerçekleştirilebilir. Tedavi cerrahi olarak planlanmışsa genellikle hastaların belirtileri günlük rutin işleri yapmayı engelleyecek kadar şiddetlidir.
Eagle Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Pek çok insan anormal şekilde şekillendirilmiş bir styloid kemik çıkıntısına sahiptir ancak herhangi bir belirti veya şikayetleri yoktur. Belirti veya şikayetler ortaya çıktığında genellikle aşağıdaki gibi olabilir.
Bu belirti ve şikayetler:
- Yemek yerken yutma güçlüğü en sık rastlanılan Eagle sendromu şikayetleri arasındadır.
- Boğazda sıkışmış bir şey olduğu hissi belirtilebilir. Bu hastalar sürekli boğazında bulunan bir kitle varlığından şüphelenerek acil sağlık hizmetlerine başvurabilir.
- Boğazdan kulağa iletilen bir ağrı şikayeti olabilir. Bu ağrı tarifi sıklıkla bu hastalığa sahip kişilerde yapılır.
- Herhangi bir yiyecek yutulduğunda veya başı bir tarafa çevirirken şiddetli anlık ve keskin ağrı şikayetleri olabilir. Kişiler bu sebeple herhangi bir yiyecek tüketmekten kaçınırlar.
- Kulaklarda çınlama veya uğultu şikayetleri görülebilir. Bu orada sinirlerin bası etkisiyle etkilenmesinden kaynaklanır.
- Çenede zonklayan baş ağrısı şikayetleri görebilir. Bu zonklayan çene, çürük diş ağrısında görülen gibi tarif edilmektedir. Hastalar diş ağrısı çektiklerini düşünerek de hastaneye başvurabilirler.
- Bazı insanlar, baş veya boyunda alışılmadık hisler tarif ederler. Genelde hisler yaşam kalitesini düşürür nitelikte huzur kaçırıcıdır.
Eagle Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Çoğu insanda, Eagle sendromunun suçlusu olarak uzun bir styloid kemik çıkıntısı gösterilmektedir. Kişilerde boğazda meydana gelen travmalar veya geçirilmiş cerrahi prosedürlerden sonra anormal uzun bir styloid kemik çıkıntısı görülebilir. Bazen ise bu sadece anatomik bir farklılık veya yaşla beraber gelen bir anatomik değişikliktir.
Normalden daha uzun bir styloid kemik çıkıntısı boğaza baskı uygulayabilir ve yakındaki sinirleri veya kan damarlarını sıkıştırarak ağrıya neden olabilir. Bu ağrı bazen anlık olarak keskin bir şekilde kendini hissettirir. Bazen ise yemek yerken veya bir şey yutarken zorlanma ile kendini gösterir.
Eagle sendromunun diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:
Tonsillektomi: Tonsillektomi bademcik adı verilen vücudun savunmasında görev alan lenf bezlerinin çıkarılması işlemine verilen addır. Bazen bademcikler çıkarıldıktan sonra kişiler boğazın içinde ve çevresinde yara dokusu geliştirebilir. Anatomik çevrede hasar ve zarar verebilir. Hasar ve zarar sinir basısı ile olur. Aynı zamanda kulak çınlaması da oluşabilmektedir.
Stylohyoid ligamentin kalsifikasyonu: Bazı insanlar, stiloit kemik çıkıntısına bağlanan stylohyoid ligament üzerinde kalsiyum birikintileri geliştirir. Çoğu insanda bu durum belirti veya şikayet geliştirmez ancak bazı kişilerde ağrı ve diğer olağandışı hisler yaşanabilir
Eagle Sendromu Teşhisi
Doktorlar bir kişinin sunduğu belirti ve şikayetlere dayanarak Eagle sendromundan şüphelenebilir. Bu ağrıya sebep olabilecek tıbbi durumların dışlanması gereklidir.
Bu olası diğer ağrı nedenleri:
- Boyuna yayılan şiddetli bir diş ağrısı varlığı
- Yakındaki kan damarlarıyla ilgili sorunlar
- Şiddetli kulak enfeksiyonları
- Çenede fiziksel yaralanmalar
Teşhis sırasında tam bir tıbbi öykü alınması gerekilir. Hastaların yakın zamanda geçirdiği diş operasyonu veya tonsillektomi varlığı gibi durumlar sorgulanır. Tıbbi öyküsü sonrasında fizik muayene yapabilir. Doktorlar fizik muayene sırasında boğazda styloid kemiğin çıkıntısını da hissedebilir. Bu kemiği hissederse teşhis kolaylaşır. Gerektiğinde bazı görüntüleme yöntemlerinden de faydalanır.
Görüntüleme Yöntemleri
X-ray Grafi Görüntüleme: Boyun bölgesinin röntgeni çekilerek değerlendirmeler yapılabilir. Styloid kemiğin yaptığı anormal çıkıntılar görülebilir. Bir yetişkinde styloidin normal uzunluğunun yaklaşık 2,5 cm olduğu düşünülürken, bu rahatsızlıkta uzun styloid çıkıntının 3 cm'den uzun olduğu kabul edilir.
Bilgisayarlı Tomografi (CT): Bilgisayarlı tomografi ile styloid kemikteki anormal uzunluklar ve varsa yara dokusu benzeri yapılar araştırılabilir.
Tanı genellikle hasta öyküsü, fizik muayene bulguları ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak yapılabilir. Tedavi ise hastanın klinik durumuna göre planlanır.
Eagle Sendromu Tedavisi
Eagle sendromu genellikle styloid kemik çıkıntısını ameliyatla kısaltarak tedavi edilir. Styloid kemik çıkıntısına erişmek için cerrah aynı zamanda tonsillektomi yapması yani bademciklerinizi çıkarması gerekebilir.
Boynunuzdaki bir açıklıktan da styloid kemik çıkıntısına erişmek mümkün olabilir ancak bu genellikle büyük bir yara izi bırakır.
Endoskopik cerrahi: Son zamanlarda endoskopik cerrahi Eagle sendromu için de yaygın bir tedavi seçeneği haline geliyor. Bu, ağzınızdan veya diğer küçük açıklıklardan uzun, ince bir tüpün ucuna endoskop adı verilen küçük bir kamera yerleştirilerek yapılan bir cerrahi işlemi tanımlamaktadır. Endoskopa takılan özel aletler ile bu ameliyat gerçekleştirebilir.
Endoskopik cerrahi, geleneksel cerrahiden çok daha az invazivdir ve daha hızlı iyileşme ile beraber daha az risk sağlar. Ameliyatı riskli hale getiren başka koşullarınız varsa veya ameliyat gerektirmeyecek şiddette ağrılarınız ve şikayetleriniz varsa bağzı steroid olmayan anti iltihabi ilaçlar yani halk arasında ağrı kesici olarak bilinen ilaçlar ile geçici tedaviler sağlanabilir.
Eagle Sendromu Tedavi Edilmezse
Eagle sendromu tedavi edilmediği takdirde aşağıdaki durumlar meydana gelebilir ve hastaların yaşam kalitesi azalabilir.
Bu durumlar:
- Hastalar yemek yediklerinde veya herhangi bir şey yuttuklarında ani veya keskin bir ağrı yaşayabilirler. Bu sebeple yaşam kaliteleri azalır. Yemek yemekten keyif alamayan bir ruh haline girerler.
- Zonklayan çene ve boyun ağrıları olan kişiler şiddetli ağrılar sebebiyle günlük rutin işlerini dahi yapamayabilirler. Bu kadar şiddetli ağrıları olan kişilerin genellikle cerrahi operasyonlar ile tedavi edilmesi gerekir.
- Boğazda sıkışmış bir şey olduğu hissine sahip olan Eagle sendromlu kişiler her an bir rahatsızlık ile beraber olarak yaşamını sürmeye çalışır. Bu istenmeyen durum da hayat kalitesini düşürür.
Eagle Sendromuna Ne İyi Gelir?
Aşağıdaki yöntemler Eagle sendromuna bağlı olarak görülen belirti ve şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur ve hastalara iyi gelebilir.
Bu yöntemler:
- Ağrılarınızın ve şikayetlerinizin sebebini bilmek onları hafifletmek için kolaylık sağlar. Eğer ağrılarınızın sebebinin bir çürük diş olduğunu düşünüyorsanız uygulayacağınız ağrı azaltma yöntemleri de başarısız olacaktır. Bu sebeple kişilerin Eagle sendromu hakkında bilgilendirilmesi önemlidir.
- Sıcak veya soğuk buz paketlerinin çenede meydana gelen ağrıyı azaltabileceği belirtilmiştir. Hastalar sıcak veya soğuk buz paketlerini deneyerek kendilerine iyi geleni seçerse çene ağrılarını azaltabilir.
- Çene ağrısının meydana geldiği bölgeye masaj yapmak da kişilerin ağrılarını azaltabilir. Bu yöntem her hastada işe yaramasa da bazı hastalarda faydalı olduğu bildirilmiştir.
Eagle Sendromuna Ne İyi Gelmez?
Aşağıdaki davranışlar Eagle sendromuna bağlı olarak görülen belirti ve şikayetlerin artmasına ve hastaların daha kötüye gitmesine sebep olabilir.
Bu davranışlar:
- Bu hastalığa bağlı olarak görülen ağrıları azaltmak amacıyla sıklıkla ağrı kesici kullanmak tehlikeli olabilir. Hastaların sürekli ağrı kesici kullanması sindirim sistemi ve böbrek sağlığına zarar verebilir. Bu sebeple doktor kontrolünde tedavi önerilmektedir.
- Eagle sendromu genellikle basit bir şekilde iyileştirilebilen ve hastaların genellikle ömür boyu bir daha rahatsızlık duymayacağı bir rahatsızlıktır. Bu sebeple tedaviden kaçmak yanlıştır. En kısa sürede bir doktor tarafından tedavi olmayı kabul etmek şarttır. Ameliyat gerekmesine karşın hastaların genellikle ağrı kesiciler ile bu sendroma bağlı gelişen şikayetleri geçirmeye çalışması tedaviye geciktirir. Hastaların hayat kalitesini düşürür.
- Sigara içen kişilerde damar duvarlarının daralmasına bağlı olarak bu ağrıların şiddetlendiği belirtilmiştir.
Eagle Sendromu İlaçları
Eagle sendromu için bazı ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu ilaçlar kişilerin ağrı ile başa çıkmasına yardımcı olur. Tam bir tedavi sağlanmaz. Kesin tedavi cerrahi prosedürler ile yapılır.
Bu ilaçlar:
Steroid Olmayan Anti İltihabı İlaçlar: Bu ilaçlar ağrıya sebep olan yolakları inhibe ederek etki gösterirler. Genellikle kullanıldıktan 30 ila 40 dakika arasında etki gösterirler. Şiddetli vakalarda hastaların ağrılarını azaltmak zor olabilir.
Bu ilaçlar:
- Asetaminofen
- Flurbiprofen
- Naproksen Sodyum
Eagle Sendromu Ameliyatı
Normalden daha uzun olduğu için Eagle sendromuna sebebiyet veren styloid kemik çıkıntısını kısaltmak için yapılan cerrahi işlem bu sendromun birincil tedavisidir. Styloidektomi adı verilen bu prosedür ağızdan veya boyundan yapılabilir.
Ağız açılığı ile uygulanan cerrahi prosedürde tonsillektomi de gerekir. Tonsiller bu kemiğe ulaşmada anatomik bir engeldir. Buna ek olarak bölgenin kanlanmasını sağlayan damarlar ve bu bölgeyi etkileyen sinirler de zarar görebilir.
Boyundan yapılan cerrahi prosedür daha kolay bir işlemdir ancak hastada ameliyat sonrası gelişen skar(yara) dokusu kozmetik olarak kötü gözükür.
Son zamanlarda ağız veya boyun yoluyla yapılan cerrahi işlemler yerini yavaş yavaş endoskopik işlemlere bırakmaktadır. Ufak kameralar ve borular aracılığıyla çıkıntı cerrahi olarak küçültülebilir.
Eagle Sendromu için Hangi Doktora Gidilir?
Aşağıdaki belirti ve şikayetlere sahip kişilerin bir kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmesi gerekir. Bu doktorlar gerek gördüğü takdirde tedavi amacıyla baş ve boyun cerrahisi alanında uzmanlaşmış bir cerrah ile görüşmeniz gerekebilir.
Bu belirti ve şikayetler:
- Bir tonsillektomi işleminden belli bir süre geçmesinin ardından herhangi bir yiyecek yutarken zorlanma, çenede zonklayan ağrı ve baş ile beraber boyun ağrısı yaşayan kişilerin bir kulak burun ve boğaz hastalıkları ile görüşmesi gerekebilir. Tonsillektomi operasyonu ardından Eagle sendromu gelişebileceği bildirilmiştir.
- Ergenlik yaşları sırasında kronikleşen boğaz ve boyun ağrısının sebebi Eagle sendromu olabilir. Anormal bir styloid kemiği anatomik yapısına sahip olabilirsiniz.
- Yaşla beraber gelen styloid kemik ligamentinin kalsifikasyonu da Eagle sendromuna yol açabilir. Ortalama yaş üstünde sayılabilecek kişilerde diş ağrısından bağımsız olarak gelişen çene ve yüz ağrıları Eagle sendromundan dolayı gelişebilir. Diğer ayırıcı tanılar dışlandıktan sonra Eagle sendromu değerlendirilmesi açısından bir kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz gerekebilir.