Hamilelikte Alerji

Hamilelikte alerji genellikle, östrojen ve progesteron hormonu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. İlaç tedavisi, iğne tedavisi ve diyet gibi tedavi seçenekleri vardır.

Hamilelikte Alerji Nedir?

Hamilelik sürecinde, hormon seviyelerinde ani değişimler yaşanabilmektedir. Hormon değişimlerine vücut tepkisi bazı durumlarda alerji etki gösterebilmektedir. Bu kapsamda hamilelikte alerji rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.

Hamilelikte alerji genellikle, östrojen ve progesteron hormonu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Vücutta değişen yapı ve hormon seviyelerine, verilen reaksiyonun sonucunda alerjik semptomlar görülebilmektedir.

Hamilelikte Alerji Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte alerji, etki gösterilen bölgeye göre çeşitlilik göstermekle birlikte daha çok kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler göstermektedir. Cilt, akciğer, sindirim sistemi gibi alanlarda alerji belirtileri görülmektedir.

Hamilelikte alerji belirtileri şu şekilde listelenebilir:

Alerji bölgesi cilt ise;

  • Kızarıklık,
  • Kaşıntı,
  • Gözlerde batma hissi ve sulanma,
  • Hapşırma,
  • Burunda salgı artışı,
  • Burun tıkanıklığı.

Alerji bölgesi akciğer ise;

Alerji bölgesi sindirim sistemi ise;

Hamilelikte Alerji Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte alerji pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle gebelik sürecinde burun içindeki dokuların şişmesi sonucu anne adayı, burunda doluluk ve tıkanıklık hissi verebilmektedir. Bu durum hamilelik sırasında sıkça yaşanmaktadır.

Hamile kalmadan önce yaşanılan mevsimlik ya da farklı bir nedenden dolayı ortaya çıkabilecek alerjilerin tedavisi hamilelik süreci boyunca da devam edebilmektedir. Hamilelik öncesi ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, gebelik döneminde hafifleyebildiği gibi, şiddetinin arttığı da görülebilmektedir.

Daha önce alerjik reaksiyon göstermeyen anne adayları, hamilelikte alerji rahatsızlığı ile karşılaşabilmektedir. Gebelikte alerjik reaksiyonlar solunum, gıda veya temas yoluyla ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelikte alerji nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Östrojen hormonu dengesizlikleri
  • Progesteron hormonu dengesizlikleri
  • Bahar aylarında ortaya çıkan mevsimsel alerjiler,
  • Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvan tüyleri,
  • Alerjik reaksiyona yol açan gıdalar,
  • Cilt temasında bulunulan deterjanlar,
  • Metal takılar,
  • Kullanılan ilaçlar,
  • Güneş ışığı.

Hamilelikte Alerji Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte alerji teşhisi, uzman doktor tarafından, anne adayının vücut reaksiyonları kontrol edilerek yapılmaktadır. Vücut alerji reaksiyonunu görmek için yapılan alerji testlerinin anne adayına veya bebeğe bilinen bir zararı yoktur. Fakat hekimler, acil bir durum olmadığı sürece alerji testlerini doğum sonrasına ertelemektedir.

Hamilelik öncesi başlayan ve devam eden alerji testlerinin olması halinde, testlerin devamlılığı sağlanmaktadır. Hamilelikte alerji teşhisi için anne adayından çok sayıda tetkik istenebilmektedir.

Hamilelikte alerji teşhisi şu şekilde konulmaktadır:

  • Fiziksel muayeneHamilelikte alerji şüphesi taşıyan anne adayları, alerjik reaksiyonun bulunduğu bölge ile ilgili uzman doktor muayenesine gitmelidir. Bu kısımda hekim, fiziksel muayene ile alerjik reaksiyonun çeşidi ve şiddeti için ön teşhis koyabilmektedir. Yapılan fiziksel muayenenin ardından detaylı bilgi edinmek amacıyla farklı tetkikler istenebilmektedir.
  • Alerjik cilt testiHamilelik sırasında çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Alerjik reaksiyonun şiddetine ve yayılım hızına bakılarak, acil durumlarda tercih edilmektedir. Çoklu seans şeklinde uygulanmaktadır. Ciltte alerjiye neden olacak maddeler, vücuda enjekte edilerek, anne adayının alerjik reaksiyon verdiği maddeler tespit edilmeye çalışılmaktadır. Teşhis işleminin ardından uygun tedavi yöntemine başlanmaktadır.
  • Görüntüleme cihazlarıHamilelikte alerji rahatsızlığının hangi bölgede ortaya çıkması ile ilgili olarak teşhis yöntemleri de farklılık gösterebilmektedir. Alerjinin akciğer ve çevresinde görülmesi halinde, fiziksel tedavide fark edilemeyen reaksiyonların, detaylı bir şekilde incelenmesi adına görüntüleme cihazlarının yardımından faydalanılabilir. Bu kapsamda akciğer filmi ve benzer uygulamalar ile alerji evresi, şiddeti belirlenebilmektedir.
  • Laboratuvar testleriHamilelikte oluşan alerjik reaksiyonların teşhisinde sıkça laboratuvar testleri kullanılmaktadır. Anne adayına uygulanacak kan ve idrar tahlilinde, kanda bulunan maddelerin fazla veya az olması sonucu ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonlar incelenir. Uzman tarafından alınan idrar ve kan, laboratuvar ortamında incelenir. Çıkan sonuçlar uzman doktor tarafından kontrol edilir ve hasta için uygun tedavi yöntemi tercih edilir.

Hamilelikte Alerji Tedavisi

Hamilelikte alerji tedavisi, birçok farklı yöntem ile uygulanabilmektedir. Ciltte oluşan alerji ile alerjik astımın tedavileri aynı şekilde yapılmamaktadır. Hamilelikte, alerji tedavisi oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Ortaya çıkabilecek ciddi sorunları ortadan kaldırmak adına, teşhisin ardından tedaviye başlanmalıdır.

Hamilelikte alerji tedavisi yöntemleri şu şekilde listelenebilir:

  • İlaç tedavisiAnne adayı ve bebek sağlığını etkilemeyen, hamilelikte alerji ilaçları kullanımı, alerjik reaksiyonların şiddetini düşürebilmektedir. Hamilelikte alerji hapı kullanımı önerilmese de acil durumlarda, uzman hekim tarafından yapılan teşhisin ardından hastaya verilebilmektedir.
  • Aşı (İğne) tedavisiİlaç kullanımının etkisiz ya da riskli olacağı durumlarda, uzman hekim, hamilelik sürecinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonun türüne ve şiddetine göre iğne tedavisine başlayabilmektedir. Tedavi sürecinde doktor tarafından önerilen sayıda tüp iğne, belirtilen bölgeye uygulanmalıdır.
  • Diyet uygulamasıHamilelikte alerji teşhisinde ortaya çıkan nedene göre uzman hekim tarafından diyet listeleri oluşturulabilmektedir. Vücutta alerjik reaksiyonun ortaya çıkmasına neden olan gıdanın tüketimi engellenerek, alerji seviyesi aşağılara çekilebilmektedir.

Hamilelikte Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte alerji, tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Gebelik sürecinde gelişen ve değişen hormonların kontrol altına alınmaması, alerjik reaksiyonların daha da ciddi bir hal almasına neden olabilmektedir.

Bu kapsamda teşhisi konulan alerjik rahatsızlığın, anne adayı ve bebeğe uygun tedavi yöntemi belirlenerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Hamilelikte alerji tedavi edilmediği takdirde, vücutta kızarıklık ve kaşıntıda artış yaşanabilir. Akciğer bölgesinde oluşan alerjik reaksiyonlar, nefes darlığı şiddetinin artmasına ve ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Hamilelikte Alerjiye Ne İyi Gelir?

Hamilelikte alerjiye neden olabilecek bölgelerden uzak durulması, anne adayı ve bebek sağlığı açısından önemli bir detaydır. Gebelik süreci öncesinde bilinen bir alerjik reaksiyonun olması halinde, alerji yapabilecek gıda ve sıvıların tüketilmesinden kaçınılması gerekmektedir.

Hamilelik sırasında sürekli temastan kaçınmak da alerjik reaksiyonların oluşma oranını azaltmaktadır. Anne adayı tarafından uzun zaman geçirilen odaların sürekli havalandırılması ve doğal nemlendiriciler ile oda neminin ideal seviyede olmasını sağlamak, akciğer bölgesinde oluşan alerjik reaksiyonlara oldukça iyi bir ev tedavisi olarak bilinmektedir.

Hamilelikte Alerjiye Ne İyi Gelmez?

Hamilelik sürecinde, alerjiyi tetikleyebilecek birçok gıda bulunmaktadır. Anne adayının daha önce alerji testi uygulaması halinde, alerjik reaksiyona neden olacak gıdalarının tüketilmesini engelleyecek diyet listesinin oluşturulmuş olması gerekmektedir. Uzman doktor tarafından hazırlanan alerji diyet listesine uyulması bu kısımda oldukça önem taşımaktadır.

Alerjik reaksiyonu tetikleyebilen ve hamilelikte alerji yapan yiyecekler şu şekilde listelenebilir:

  • İnek sütü,
  • Yumurta,
  • Çikolata,
  • Fındık,
  • Çilek,
  • Domates,
  • Balık.

Anne adayının, daha önce ortaya çıkmış bir alerji rahatsızlığının bulunmaması halinde, uzman hekim görüşü alınmadan diyet uygulanmamalıdır. Doktor, vücutta oluşan reaksiyona göre uygun diyet listesi oluşturmaktadır.

Hamilelikte Alerji için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte alerji, birçok doktor tarafından muayene edilebilen rahatsızlıkları ortaya çıkarabilmektedir. Alerjinin, vücudun hangi bölümünde meydana geldiği ve şiddetinin ne olduğuna bağlı olarak, pek çok doktorun uzmanlık alanına girebilmektedir.

Bu kapsamda ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar, uzman dermatoloji (cildiye) muayenesi gerektirmektedir. Akciğerde gelişen alerjik reaksiyonlar, solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklara yol açabileceğinden dolayı KBB uzmanı ve dahiliye uzmanı tarafından muayene edilmektedir.

Hamilelikte oluşacak alerjilerin genel kontrolü, kadın doğum uzmanı tarafından da kontrol edilebilmektedir. Oluşan alerjik reaksiyonun, vücutta nasıl bir etki bıraktığı dikkate alınarak, uygun bölüm ve doktora yönlendirme, kadın doğum uzmanı tarafından da yapılabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Alerji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte alerji ilacı kullanımı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte alerji rahatsızlığının teşhisinin ardından uygulanan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi de bulunmaktadır. Bu kapsamda anne adayı ve bebek sağlığına zararı olmayacak alerji hapları tercih edilmektedir. Uzman doktor, anne adayında gerekli testlerin uygulanması sonucu, uygun ilaç tedavisini uygulayabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte alerji testi yapılır mı?

Hamilelikte alerji testi yapılmasında tıbbi açıdan herhangi bir problem yoktur. Bebeğin ilk 3 aylık gelişim süreci dışında, anne adayına alerji testi uygulanabilir. Bu durum acil olmadığı sürece çoğu uzman doktor tarafından tercih edilmemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte alerji olur mu?

Hamilelikte ortaya çıkan hormonal değişiklikler, birçok alerjiyi de beraberinde getirmektedir. Bu durumda hamilelikte alerjik reaksiyonlar da görülebilmektedir. Hamilelikte, cilt, akciğer ve sindirim sistemi olmak üzere, vücutta pek çok noktada alerji görülebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker