Hamilelikte Bacak Ağrısı

Hamilelik döneminde alınan kilolarla birlikte bacak ve bel ağrıları kendini göstermeye başlar. Tedavi magnezyum takviyesi, kalsiyum takviyesi, varis çorabı ve diyetle yapılabilmektedir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Nedir?

Hamilelik dönemi, kadınların vücutlarında birçok değişimin gözlendiği ve biraz da sancılı bir dönemdir. Hamilelikte kadınların kilo artışı genel olarak bebek dört aylık olduktan sonra gerçekleşmektedir. Yani hamileliğin 2. trimesterından sonra kadınlar da kilo almaya başlamaktadır. Kilo artışı ile birlikte karın öne doğru büyümeye ve vücut dengesi de bozulmaya başlamaktadır. Bu nedenle kadınlarda hamilelikte bel ve bacak ağrısı çok sık duyulan şikayetler arasındadır. 

Hamilelikte bacak ağrısı genel olarak ilk aylarda yaşanmamaktadır. Gebelikte sağ bacak ağrısı veya sol bacak ağrısı olarak genel olarak bir ayrım yapılmamaktadır. Bu tamamen kişiye bağlı değişen ve hangi bacağa daha çok yük veriliyor veya kullanılıyorsa o bacakta ağrı artmaktadır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Belirtileri

Hamilelik boyunca her kadında farklı şikayetler yaşanmaktadır. Hamile kadınlarda görülen en sık problemlerden birisi de hamilelikte bacak ağrısıdır. Özellikle hamilelikte gece bacak ağrısından şikayetçi olan kadınların bacaklarında oluşan ağrıların belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Genel olarak kasılma ve kramplar ile ortaya çıkan bacak ağrıları bazen bel bölgesine de vurarak bel bölgesinde de ağrı oluşturabilmektedir. Aynı zamanda bacaklarda ödem ve şişlikler de bacak ağrılarının habercisi olabilmektedir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte her geçen ay kadınlarda fiziksel ve fizyolojik olarak değişimler daha da sık görülmektedir. Bebeğin büyümesi ile birlikte anne üzerinde de etkileri artmaktadır. Hamilelikte yaşanan en sık sorunlardan biri de özellikle ikinci ve üçüncü trimesterda görülen bacak ağrılarıdır. Hamilelikte bacak ağrılarının sebepleri ise kadınlarda farklı şekillerde gözlenebilmektedir. Gebelikte bacak ağrısının nedenleri 4 farklı şekilde sıralanabilmektedir. 

Bunlar şu şekildedir:

Kalsiyum ve magnezyum eksikliğiHamilelik boyunca bebek gelişimini anne üzerinden plasenta yoluyla beslenerek tamamlamaktadır. Özellikle son trimesterda bebeklerin gelişimi ve kilo alması da hızlandığı için anneden almış olduğu vitamin ve minerallerin miktarı da artmaktadır. Buna bağlı olarak anne adaylarında magnezyum ve kalsiyum eksikliği doğabilir. Bu eksiklik sebebiyle kasların gücü azalabilir ve bacak ağrıları oluşabilir. Özellikle hamileliğin son ayında bebek en hızlı kilo artışını göstermektedir. Bu nedenle hamileliğin son ayında bacak ağrısı çok daha sık görülmektedir.

Varis: Hamilelikte bacak bölgesindeki toplardamar yapısının bozulmasına bağlı olarak kan akışı da yavaşlamaktadır. Kan akışının yavaşlamasıyla damarlarda kan toplanmaya başlayabilir ve bu da varise sebep olabilmektedir. Aynı sırada bebeğin rahimde büyümesiyle birlikte bacak damarları üzerindeki baskı da artar ve varis oluşumunu hızlandırır. Varisler de hamilelikte şiddetli bacak ağrısına sebep olmaktadır.

Fazla kilo: Hamilelikte kimi kadınlarda iştah azalması görülürken kimi kadınlarda da iştah artması görülmektedir. Hamilelik boyunca bebeğin beslenmesi için beslenmeye oldukça dikkat edilmeli ve bütün besinler tüketilmeye çalışılmalıdır. Ancak kilo durumu da kontrollü artış olması hamileliğiniz için daha faydalı olacaktır. Hamilelikte alınan fazla kilolar da bacaklara baskı yaparak ağrı oluşumunu tetiklemektedir. Bu nedenle aşırı beslenme değil kontrollü beslenme oldukça önemlidir.

Devamlı aynı pozisyonda kalmak: Hamilelik döneminde çalışan veya çalışmayan kadınlar gerek iş ortamında gerekse de ev ortamında sürekli oturur pozisyonda veya sürekli ayakta kalmaktır. Sürekli ayakta kalmak da oturmak da bacak ağrılarını tetiklemektedir. Bu nedenle her ikisinin de dengesini sağlamak önemlidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Teşhisi

Hamilelikte iç bacak ağrısı, sol bacak ağrısı veya sağ bacak ağrısı şeklinde farklı tipte ağrılar görülebilmektedir. Hamileliğin özellikle 6.ayından sonra şiddetlenen ağrıların nedeni öğrenmek ve tedavisini olabilmek için ise öncelikle teşhisinin konulması gerekir. Yukarıda da bahsedildiği üzere gebelikte bacak ağrısının farklı nedenleri olabilmektedir.

Bunun için ise teşhis konulabilmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekir.

  • Magnezyum ve kalsiyum eksikliği teşhisinin konulabilmesi için kan tahlili yapılmalıdır. Kan sonuçlarına göre magnezyum ve kalsiyum düzeyleri incelenir. 
  • Varis teşhisinin konulabilmesi için öncelikle kalp ve damar cerrahından fiziksel muayene ile damarların haritası çıkarılmalıdır. Daha sonrasında doktorun gerek görmesi halinde doppler ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır. Doppler ultrasonografi ile derin ven trombozu tanısı da koyulabilmektedir.
  • Fazla kilonun olup olmaması ise öncelikle kadın doğum uzmanı tarafından boy kilo kontrolü yapılarak ve bebeğin kilo alması incelenerek karar verilir. Gerek görülürse diyetisyen tarafından boy-kilo endeksine bakılır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte bacak ağrıları kadınların en sık yaşadığı sorunlardan biridir. Gebelikte bacak ağrısı tedavisi için öncelikle teşhis konulmalıdır. Teşhisin türüne göre doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılır veya önerilere uyulur.

  • Hamilelikte bacak ağrısı eğer varis kaynaklı ise genel olarak bir ilaç önerilmez varis çorabı kullanılır. Eğer varislerin şiddeti çok yüksek ise doktorunuz varis ilacı reçete edebilmektedir.
  • Gebelikte bacak ağrısı magnezyum veya kalsiyum kaynaklı ise doktorlar magnezyum ve kalsiyum takviyesi önermektedir. Aynı zamanda gün içerisinde egzersizler de önerebilmektedir.
  • Aşırı kilo alımı ile ilgili bir bacak ağrısı oluşmuşsa ise diyetisyen ve doktor kontrolünde diyet listesi yapılır ve beslenmeye dikkat edilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte oluşan bacak ağrıları eğer varis kaynaklı ise tedavi edilmesi ve önüne geçilmesi şarttır. Varis, bacaklardaki toplardamarların damar üzerinde birikmesi ve kan akışının yavaşlamasıdır. Varisin şiddetine bakılarak tedavi edilmez ise venöz yetmezlik oluşabilir ve durum daha da ciddileşebilir. Bu nedenle hamilelikte bacak ağrısı hafife alınmamalı ve gerekli doktor muayeneleri yapılmalıdır.

Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin tedavi edilmemesi de hem bacak ağrılarının devam etmesine ve hamile kadının hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir, hem de anneden bebeğe geçecek olan magnezyum ve kalsiyum miktarında azalma olabilmektedir. Bu da bebekte kas güçsüzlüğüne sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bacak ağrısını dindirmek için kadınların kendilerinin de hayatlarını kolaylaştıracağı yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hamilelik boyunca mümkün olduğunca dinlenmeye özen gösterilmelidir.
  • Sırt üstü yatmak yerine yan tarafa doğru yatmak daha dinlendirici olacaktır. 
  • Ayak ve bacakların dinlenebilmesi için ayakların altına yüksekçe bir minder konulabilir.
  • Hamilelik boyunca gün içerisinde en az 2 litre su içmeye dikkat edilmelidir.
  • Kontrollü kilo alınması için doktor kontrolünde beslenilmelidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Gebelikte bacak ağrısını gün içerisindeki rutin yaşantılar da etkilemektedir. Özellikle çalışan hamile kadınlar devamlı masa başı çalışıyor veya devamlı ayakta çalışıyor ise bu durum hamilelikte bacak ağrısını daha da şiddetlendirmektedir. Bununla beraber hamile kadınlar beslenmesine dikkat etmez ve yeterli miktarda vücuduna kalsiyum, magnezyum veya potasyum almazsa kaslarda güçsüzlük oluşabilir ve bacak ağrılarına sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte sol bacak ağrısı veya sağ bacak ağrısı kadınlarda özellikle 2. ve 3. trimesterda görülmektedir. Bacak ağrıları hamilelikte genel olarak normaldir. Ancak hamilelikte bacak ağrısı ve uyuşması bir arada görülürse doktora başvurulmasında fayda vardır.

Hamilelikte bacak ağrısı için öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. Eğer ağrılar varislerden kaynaklı ise hastanelerin Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’ne başvurulması gerekir. Hamilelikte bacak ağrısı yürüyememeye neden olacak kadar şiddetli oluyorsa eğer doktora derhal gidilmesi gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Bacak Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kasık ve bacak ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Kasık ve bacak ağrıları hamilelik belirtisi olarak genel olarak görülmemektedir. Çünkü bacak ağrıları da kasık ağrıları da hamileliğin dördüncü ayından sonra daha sık görülmektedir. Hamilelik belirtisi olabilmesi için ise daha aylarda görülmesi gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?

Hamilelikte bacak ağrısının geçebilmesi için öncelikle teşhisinin konulması gereklidir. Teşhis doğrultusunda doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalı ve gün içerisinde çok ayakta kalmamaya ve çok oturmamaya özen gösterilmelidir. Aşırı kilo alınmış ise kilo dengesinin sağlanması önerilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Gebeliğin ilk haftalarında bacak ağrısı olur mu?

Hamileliğin ilk haftalarında genel olarak bulantı, kusma ve kabızlık gibi şikayetler görülür. Bulantı ve kusma ile birlikte hamile kadınlar genel olarak ilk aylarda kilo kaybı yaşamaktadır. Hamilelikte bacak ağrısının genel nedeni olarak ise fazla kilo alımı görülmektedir. Bu nedenle hamilelikte bacak ağrıları özellikle 6.aydan sonra başlamaktadır. Dolayısıyla hamileliğin ilk aylarında bacak ağrısı çok rastlanılan bir durum değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte sağ bacak ağrısı neden olur?

Hamilelikte sağ bacak ağrısı veya sol bacak ağrısı gibi bir ayrım yapılmamaktadır. Genellikle bacak ağrılarının sebebi varis veya aşırı kilo alımından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında magnezyum ve kalsiyum eksikliği de yine gebelikte bacak ağrısına sebep olabilmektedir. Aşırı ayakta kalmak veya aşırı oturur vaziyette kalmak da bacak ağrılarını tetiklemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte bacak ağrısı olur mu?

Hamileliğin 2. ve 3. trimesterında bacak ağrıları birçok kadında başlamaktadır. Özellikle hamileliğin 6.ayından sonra şiddetlenen ağrılar birçok hamile kadının sorunu olmuştur. Hamilelikte bacak ağrısı normal olarak görülmektedir ancak yine de bacak ağrılarının şiddetine göre doktora söylenmesi ve gerekli tedavinin yapılması gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker