Hamilelikte Sık İdrara Çıkma

Hamilelik döneminde rahmin idrar torbasına yaptığı fazla baskı sebebiyle gebe kişide sık sık idrara çıkma görülür. İlaç tedavisi, diyet ve egzersiz gibi birçok tedavi yöntemi vardır.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Nedir?

Gebelik sürecinde kişide fizyolojik olarak birçok değişim görülür. Bunlardan biri de böbrek ve idrarı mesaneye taşıyan kanallarında ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde rahmin idrar torbasına yaptığı fazla baskı sebebiyle gebe kişide sık sık idrara çıkma görülür. Özellikle ilk üç ay ile son üç aylık dönemde bu sorunlara çokça karşılaşılmaktadır.

Hamileliğin ilk aylarında sık idrara çıkma bebeğin mesaneye yaptığı baskı ile kişinin vücudunda oluşan değişiklikler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. İkinci trimester dönemi olarak bilinen ikinci üç aylık süreçte bir süreliğine hafif seyreder. Fakat gebeliğin son ayında sık idrara çıkma, bebek doğum kanalına indiği için tekrardan gözlenen bir durumdur.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri Nelerdir?

Sık idrara çıkma isteği kişide çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Hamilelikte sık idrara çıkma normalden daha sık şekilde tuvalete gitme ihtiyacı doğmasıdır. 
  • Mesanede oluşan baskı belirtileri arasında yer verilebilir. 
  • İdrar yapma esnasında miktar normal ve normalden az olarak görülebilir. 

Hamilelikte sık tuvalete gitme isteği günlük hayatta iş hayatını, uyku düzenini, standart faaliyetleri ve kişinin huzurunu olumsuz etkileyen bir durumdur.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Nedenleri Nelerdir?

Gebelik sürecinde sık idrara çıkma bireyde oluşan fizyolojik değişiklikler sebebiyle görülmesi normal olan bir durumdur. Altında birçok neden barındıran bu durum genellikle gebelik sonrası ortadan kalkar.

Gebelikte sık idrara çıkma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hamilelik nedeniyle artan kan akışını sağlayan hormon böbreklere giden kan akışını hızlandırmaktadır. Bu durum da böbreklerin çok çalışmasına neden olur. Böbrekler çok çalışırken vücuttan idrar çıkarma durumu artmaktadır.
  • Temel nedeni hamilelik sürecinde değişkenlik gösteren hormonlardır.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının önemli bir nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. 
  • Gebelik şekeri olarak bilinen rahatsızlığın en temel belirtilerinden biri de sık idrara çıkmadır.
  • Hamilelik sürecinde kişinin vücudunda görülen sıvı artışı da tuvalete gitme ihtiyacı oluşturur.
  • Biyolojik olarak rahmin idrar torbasına yaptığı fazla baskı da durumu tetiklemektedir. Fetus büyüdükçe rahim hacmi artar. Bu da idrar torbasının sıkışmasına sebep olur.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Teşhisi

Hamilelikte sık idrara çıkmanın altında birtakım rahatsızlıklar yatmaktadır. Bu rahatsızlıklar anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkilemesinden dolayı bir an önce teşhis ve tedavi sürecinin başlaması gerekir.

Hamilelikte sık idrara çıkma teşhisi için hekimin uygulayacağı yöntemleri hastalığa göre belirtecek olursak:

  • Hastalık Öyküsü: Anne adayından gebeliğin süreci, annenin daha önceden yaşadığı hastalıklar ve kullandığı ilaçlar, belirtilerin sıklığı ve şiddeti hakkında bilgiler alınır.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi: Hekim idrar yolu enfeksiyonu riskini göz önünde bulundurarak muayene esnasında kişiye idrarında yanma, ağrı ve kanama gibi anormal belirtilerin olup olmadığını sorar. İdrar yolu enfeksiyonu tanısı idrar tahlili ve idrar kültürü sonuçları göz önüne alınarak karar verilir.
  • Gebelik Şekeri Teşhisi: Gebeliğin 24 ve 28. haftaları arasında gebelik şekeri testi uygulanır. Bilindik belirtileri sürekli susuzluk, bulantı, yorgunluk ve bitkinlik hissidir. Bu belirtilerin olduğu hekime açıklandıktan sonra test ile kolayca teşhisi yapılan bir durumdur.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu ve gebelik şekeri teşhisi konmuş bir gebe birey için durumun ortadan kalkması bir hayli önemlidir. Uygun tedavi ile kolay bir şekilde durum sonlanır.

Hamilelikte sık idrara çıkma tedavisi için hekimin uygulayacağı yöntemleri hastalığa göre belirtecek olursak:

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi: Hamilelik döneminde kullanılmasında sakınca olmayan antibiyotik ile ilaç tedavisi yapılır. Bu enfeksiyonun tekrarlama ihtimalini göz önüne alarak doktor aylık idrar kültürü isteyebilir. Çoğunlukla kullanılan ilaç ile ortadan kalkar.
  • Gebelik Şekeri Tedavisi: Gebelik şekerinin tedavi edilmesi durumunda bebeğin sağlığını etkileyecek hiçbir olumsuzluk olmaz. Genelde doğumdan sonra gebelik şekeri kaybolur. Öncelikle diyet ve egzersiz tedavisi önerilir. Doğru yiyecekleri uygun miktarlarda tüketmek ve düzenli fiziksel aktivite kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Eğer bu öneriler uygulanmasına rağmen diyabet devam ediyor ise insülin enjeksiyonları veya oral kan şekeri tabletleri tedavi için uygun görülmektedir.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Tedavi Edilmezse

Hamilelikte sık idrara çıkmanın altında yatan temel iki hastalık mevcuttur. Bunlar idrar yolu enfeksiyonu ve gebelik şekeridir. Bu hastalıklar uygun tedavi sürecinin uygulanmadığı sürece anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman anne ve bebekte böbrek enfeksiyonu görülmesine sebep olur. Bunun dışında bebeğin normalden zayıf doğması veya prematüre gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Gebelik şekeri tedavisinin yapılmadığı durumlarda bebeğin anne karnında ölümüne, doğum sonrası ani ölüme, doğum sonrası solunum sıkıntısına ve sarılığa sebep olabilir. Bu durum bebeğin ve annenin sağlığını oldukça olumsuz etkiler. Bu sebeple gebelik şekeri ve idrar yolu enfeksiyonu görülen bir hamile bireyde tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sık idrara çıkma ortadan kalkmayan bir durumdur. Fakat bu durumu kontrol altına alarak günlük rutinlerini daha rahat yerine getirmek kişinin elindedir.

Hamilelikte sık idrara çıkmaya iyi gelecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tuvaletteyken sonraki idrara çıkma arasındaki süreyi azaltmak için mesaneyi tamamen boşaltmak gerekir. Bunun için de tuvaletteyken hafifçe öne eğilmek yardımcı olacaktır.
  • Hamile kişi pelvis kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizlerini uygulaması yine gebelikte görülen idrar kaçırma şikayetine önerilen bir yöntemdir.
  • Hamilelikte çok su içmek gereklidir fakat geceleri uyumadan önce sıvı alma miktarını azaltmak rahat bir uyku için iyi gelecektir.

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte sık idrara çıkma duruma olumsuz etkisi olan bazı durumlar vardır. Bunların ortadan kalkmaması kişinin günlük hayatını oldukça rahatsız eden sık idrara çıkma durumunu tetikler.

Hamilelikte sık idrara çıkmaya iyi gelmeyen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sık sık idrara çıkma sebebiyle sıvı alımını kısıtlamak yanlıştır. Özellikle hamilelik döneminde bol bol sıvı tüketilmelidir. 
  • Kafeinli içecekler ve diüretik etkisi olan çaylar daha sık idrara çıkmasına neden olacağı için kişi tüketimini azaltmalıdır.
  • Tuvalet ihtiyacı olduğu zaman idrarı tutmak kesinlikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahip bir harekettir.  

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte idrara çıkma en sık görülen durumlardan biridir. Normal bir durum olmakla beraber hamilelik sonlandığında bununla paralel olarak ortadan kalkacaktır. Fakat sık idrara çıkmak bazı hastalıkların da habercisi niteliğindedir. Bu hastalıklara idrar yolu enfeksiyonu ve gebelik şekeri hastalık olarak verilebilir.

İdrarı yaparken yanma, ağrı, kanama ve karın alt bölgesinde ağrı durumu gözlenir ise mutlaka geç kalmadan bir Kadın Doğum Uzmanına gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sık idrara çıkma hamilelik belirtisi mi?

İdrara sık çıkmak çok rastlanan gebelik belirtilerinden biridir. Çoğunlukla endişe edilen bir durum değildir. Fizyolojik değişikliklerden kaynaklı görülen olağan bir durumdur. Fakat her idrara sık çıkma hamilelik belirtisi değildir. Altında farklı idrar yolu hastalıkları ve daha farklı rahatsızlıklar yatabilir. Bu sebeple uygun teşhis için bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sık idrara çıkma ne zaman başlar ne zaman biter?

Hamilelikte sık sık idrara çıkmak gebeliğin ilk aylarında görülmeye başlayan bir belirtidir. Bu durum gebeliğin ikinci trimester olarak adlandırılan ikinci üç aylık süreçte bir azalma göstermektedir. Fakat 6 aylık gebelikte sık idrara çıkma durumu üçüncü trimester başı olup, bebeğin doğum kanalına inmesi sonucu görülür. Hamilelik süreci sonlandığında bir hastalık sebebiyle sık idrara çıkma görülmemişse kendiliğinden biten bir durumdur.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte sık idrara çıkma kaçıncı haftada başlar?

Gebelikte sık idrara çıkma; gebeliğin ilk aylarında sık idrara çıkma ve hamileliğin son ayında sık idrara çıkma olarak görülür. Hamileliğin ilk haftalarında sık idrara çıkma bebeğin mesaneye yaptığı baskı ile ortaya çıkan, günlük hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Gebeliğin 6. ayı olarak bilinen 24-25 haftalık gebelikte sık idrara çıkma ise son 3 aylık döneme başlaması sebebiyle görülmesi normaldir. 7. ay olarak bilinen 27-28-29 haftalık gebelikte sık idrara çıkma bebeğin gitgide büyümesiyle mesaneye yaptığı baskı sebebiyle karşılaşılan bir durumdur. Özellikle 35-36-37-38- 39 haftalık gebelikte sık idrara çıkma, doğuma yakın olması sebebiyle bebeğin doğum kanalına inmesi sebebiyle görülmektedir.

Dr. Hande Erölmez

31-33 haftalık gebelikte sık idrara çıkma neden olur?

31-33 hafta olarak bilinen 8. ayın bitiminde gebeliğin üçüncü trimester süreci içerisinde olmasından kaynaklı sık sık idrara çıkma görülebilir. Gebelikte sık idrara çıkma hamile kişiyi tedirgin etmemesi gerekir. Oldukça normal olan bir gebelik süreci belirtilerinden biridir. Fakat bazı hastalıkların da habercisi olabilir.

Dr. Hande Erölmez