Hamilelikte Tansiyon
Hamilelikte tansiyon gebeliğin 20. haftasında ortaya çıkan ve olağan görülen bir durumdur. Tedavide kan nakli tedavisi, kan basıncını düşürme ve magnezyum sülfat kullanılabilir.
Hamilelikte Tansiyon Nedir?
Gebelik sürecinde hormon değişikliklerinden kaynaklı birtakım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınır. Bu sorunlardan biri de hamileliğin 20. haftasında ortaya çıkan gebelik tansiyonudur. Tansiyon dünyada ve ülkemizde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Gebelik sürecinde de gayet olağan görülen bir durumdur. Bu sebeple anne adayının tansiyon ile ilgili çokça bilgi sahibi olunması gerekir. Ağır semptomları göstermediği sürece tehlikeli bir durum arz etmeyerek, anne ve bebek sağlığını riske atmamaktadır.
Hamilelikte Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Tansiyon sıkıntısı çeken bireyde birtakım semptomlar görülecektir. Başlıca tansiyon belirtilerini sıralayacak olursak:
Hamilelikte yüksek tansiyon belirtileri:
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Çarpıntı
- Burun kanaması
- Kanlı idrar
- Hızlı kilo alma
Hamilelikte düşük tansiyon belirtileri:
- Baş dönmesi
- Sersemlik
- Baygınlık
- Bulanık görme
- Bulantı
- Kalp atışında hızlanma
Hamilelikte Tansiyon Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte başlıca hormonlardan kaynaklı tansiyona yatkınlık olsa da daha farklı sebepleri de mevcuttur.
Hamilelikte tansiyon nedenlerini düşük ve yüksek tansiyon olarak ikiye ayırarak inceleyecek olursak eğer, şöyle bir sıralama yapabiliriz:
Hamilelikte Tansiyon Neden Düşer?
- Hormonlarda oluşan değişiklikler
- İkiz bebeklere hamile olmak
- Vücudun susuz kalması
- Korku, kaygı, stres
Hamilelikte Tansiyon Neden Yükselir?
- Anne adayının obezite olması
- Kronik böbrek hastalığı
- Tuzu çok fazla tüketmek
- Şeker hastalığı
Hamilelikte Tansiyon Teşhisi
Hamile kişi vücudunun gösterdiği semptomlardan tansiyonuyla ilgili bir rahatsızlığının olduğunu fark edebilir. Fakat bu belirtiler daha farklı rahatsızlıkların da öncüsü olabileceği için, bir hekim onayıyla tansiyon teşhisi konulmaktadır.
Doktorun bireyde tansiyon olup olmadığını anlamak için uyguladığı teşhis yöntemlerini ele alacak olursak:
- Hekim tansiyon belirtilerinizle ona başvurduğunuzda tansiyon aletiyle tansiyonunuzu ölçer. En ideal ölçüm sağ koldan yapılır. Gebelik zehirlenmesi olarak da nitelendirdiğimiz preeklampsi için ilk bulgu kan basıncındaki yüksekliktir. 4 saat ara ile ölçülen kan basında 14 - 9 görülmesi anormallik olduğuna işaret etmektedir.
- Doktor preeklampsiden şüphelendiği takdirde tanısını koymak için birtakım testler uygular. Bu testler; tam kan sayımı, karaciğer enzim testleri, serum kreatinin, idrar testleri ve ürik asit değerlendirmelidir.
Hamilelikte Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik sonrası yüksek tansiyon doğumun ardından normale dönmeye başlar. Fakat kişinin hamilelik esnasında tansiyon tedavisi uygulanması gerekmektedir. Doktorun hamilelik teşhisini koyduktan sonra tedavi yöntemi için birtakım farklı yollar izlenir.
Doktor hamile bireyde tansiyon tedavisini şu şekilde yapabilir:
- Kan kaybı sebebiyle tansiyon düşüklüğü yaşayan birey için kan nakli tedavisi uygulanabilir.
- Kan basıncı düşürülmeye çalışılır.
- Doktor gözlemi altında ilaç tedavisi uygulanır.
- Preeklampsi görülen gebeler için tek tedavi doğumdur.
- Gebelikte tansiyon sebebiyle epilepsi nöbetinin oluşmasını önlemek için magnezyum sülfat tedavisi uygulanır.
Hamilelikte Tansiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hamilelik sürecinde olan hipertansiyonda anne adayında bilinç kaybı, nöbetler gerçekleşebilir. Hamilelik sürecinde tedavi edilmeyen yüksek tansiyonun preeklampsiye yol açacağı bilinmektedir. Preeklampsi gebelik zehirlenmesi olarak bilinen ve tüm vücudu olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen preeklampsi de bebeğe ve anneye hayati tehlike yaşatacaktır. Bebekte erken doğum söz konusu olabileceği gibi gelişim geriliği de gözlenir.
Hamilelikte Tansiyona Ne İyi Gelir?
Hamilelik sürecinde tansiyon sıklıkla görülen bir durum olduğu için anne adayı erkenden yapacağı birtakım taktiklerle bu süreci rahat geçirebilir.
Vücuda iyi gelen besinleri tansiyon yükselmesi ve düşmesi olarak iki ayrı başlık altında inceleyecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğüne Ne iyi Gelir?
- Ispanak
- Zeytin
- Badem sütü
- Havuç suyu
- Tuzlu Ayran
Gebelikte Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?
- Bol su tüketmeli
- Süt, yoğurt, et, yumurta tüketmeli
- Stresli ya da gergin olmamalı
- Tuzsuz ayran
- Nar ve nar suyu
- Sarımsak
Hamilelikte Tansiyona Ne İyi Gelmez?
Tansiyon sıkıntısı çeken anne adayının günlük hayatta dikkat etmesi gereken bazı hususlar, sağlığı açısından olumlu sonuçlar doğurabilir.
Anne adayının yapmaması gereken birtakım durumlara değinecek olursak:
- Trans yağ tüketimi azaltılmalıdır
- Aşırı kilolu birey olmak
- Genetik olarak tansiyona yatkınlık
- Stres, kaygı ve gerginlik gibi durumlar
Hamilelikte Tansiyon için Hangi Doktora Gidilir?
Gebelik sürecinde hipertansiyonu olan kadınlarda annenin felç riski oldukça yüksektir. Özellikle hamileliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyon problemi varsa preeklampsi rahatsızlığına yol açabilir. Preeklampsi kan basıncı bozukluğudur. Tüm vücudu etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Nöbet ve atakların eşlik ettiği preeklampsi tehlikeli bir durumdur. Bu sebeple tansiyonunuz açısından bir rahatsızlık hissettiğiniz zaman erken müdahale için kadın doğum uzmanına gidilmesi gerekmektedir.
Hamilelikte Tansiyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte yüksek tansiyon kaçtır? Hamilelikte yüksek tansiyon zararları nelerdir?
Gebelik döneminin 20. haftasından sonra ortaya çıkan yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) olarak da bilinir. Bir tansiyon değerinin yüksek tansiyon olduğuna karar vermek için o değerlerin 14/9 mmHg üzerinde görülmesi gerekmektedir. Kişide görülen yüksek tansiyonun oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olan gebelik zehirlenmesine yol açacağı bilinmektedir. Bu gebelik zehirlenmesi kişinin vücuduna oldukça mühim hasarlar vermektedir.
Hamilelikte tansiyon ilacı bebeğe zarar verir mi?
Gebelik döneminde ilaç kullanımı zorunda kalmadıkça başvurulmayan bir yöntemdir. Fakat gebelik sürecinde yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa ortaya çok sayıda olumsuzluk çıkmaktadır. Tansiyon değerlerinin 150/95 mmHg olduğu durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır. Gebelik sürecinde kullanılacak olan ilaçlar oldukça özenli bir tedavi süreci çerçevesinde olmalıdır. Bu sebeple doktorun önermediği ilaçlar hem anne hem bebek sağlığı için kullanılmamalıdır.
Hamilelikte yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Yüksek tansiyona ne iyi gelir?
Baş dönmesi, nefes darlığı, düzensiz kalp ritmi gibi belirtiler gösteren yüksek tansiyon gebelikte oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Özellikle 20. Haftadan sonra sıklıkla görülür. Yüksek tansiyonu düşürecek birtakım besinler vardır.
Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Kafayı soğuk su ile yıkamak
- Limonlu su karışımı tüketmek
- Sarımsak tüketmek
- Greyfurt suyu içmek
- Hastayı sakinleştirmek amaçlı istirahat etmesi
Hamilelikte tansiyon düşüklüğü veya yükselmesi bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte görülen tansiyon problemi anne adayını ve bebeğini birtakım sağlık problemlerine itebilir fakat hamilelik sürecinde ilk 3 ayda tansiyon düşüklüğü gayet olağan bir durumdur. Hamilelikte tansiyon yükselmesi ise 20. haftadan sonra görülür. Anne adayı tansiyondan kaynaklı istirahat halindeyken beyne giden kan akımının azalması söz konusudur. Bu durumda anne adayında görülen tansiyon düşüklüğü ya da yüksekliği ağır semptomla göstermedikçe bebeğe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Yapılması gereken sol yana yatarak istirahat etmek ve tansiyon semptomlarının geçmesini beklemektir.
Hamilelikte tansiyon düşüklüğü baş ağrısı yapar mı?
Susuzluk, yetersiz beslenme, alerjik reaksiyonlar ve gebelik sebebiyle tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir. Tansiyon düşüklüğünde baş dönmesi, bulanık görme, kusma, halsizlik, yorgunluk ve aniden düşen tansiyona eşlik eden baş ağrısı görülmesi normaldir. Tansiyon düşmesi durumunda ani hareketlerden kaçınıp istirahat edilmesi gerekmektedir.
Tansiyon düşüklüğü hamilelik belirtisi olabilir mi?
Tansiyon düşüklüğünün bir sürü sebebi olabileceği gibi, gebelik de başlıca sebepleri arasında yer alır. Hamilelik sürecinde tansiyon düşüklüğü sıkça karşılaşılan bir durumdur. Tansiyon düşüklüğü hamilelik belirtisi olabilir fakat kesin tanı için bir hekime gidilip muayene olmak gerekmektedir. Bahsettiğimiz gibi tansiyon düşüklüğünün çokça sebepleri mevcuttur.
Hamilelikte tansiyon nasıl dengelenir?
Hamilelik sürecinde ortaya çıkan yüksek tansiyonun belirtilerini evde tüketilecek birtakım besinlerle azaltmak mümkündür. Bunlara örnek verecek olursak; özellikle protein açısından zengin ürünler tüketilmelidir, tuz kullanımını mümkün oldukça azaltmalı ve bol bol sıvı tüketmelidir. Protein açısından zengin ürünlerden bahsedecek olursak bunlar sürt, yoğurt, et, yumurta ve kurubaklagil olarak değerlendirilebilir.
Hamilelikte düşük tansiyon nasıl dengelenir?
Düşük tansiyon ya da diğer adıyla hipotansiyon oluşumunu engellemek, dengeyi sağlamak için yapılması gereken birtakım durumlar mevcuttur. Bunlar su tüketimini arttırmak, egzersiz yapmak, B12, demir ve folik asit içeren gıdaları tüketmek gebelik sürecinde oluşan düşük tansiyon riskini ortadan kaldırmak için yapılması gerekenlerdir.
Tansiyon hastaları hamile kalabilir mi?
Hamilelik sürecinde anne yüksek tansiyon sonucu oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olan gebelik zehirlenmesinin ortaya çıkacağından bahsetmiştik. Tansiyon hastası olan bireyler sağlıklı bir bebeğe sahip olmaları için doktoru tarafından birtakım testler yapılır. Altında yatan farklı hastalıklarının varlığı hakkında bilgi edinilir. Daha sonra anne adayı hamilelik süresi boyunca kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından daha ilgili bir takibe alınır.
Hamilelikte tansiyon sınırı nedir? Hamilelikte tansiyon kaç olmalıdır?
Hamilelikte tansiyon değerleri değişkenlik gösterebilir. Hamilelikte büyük ve küçük tansiyon için olması gereken değerler 12/8 olarak bilinmektedir. Büyük tansiyon 5-10 mmHG, küçük tansiyon ise 11-6 seviyesine düşebilir. Sınırın biraz altında olan değere ise 6-4 örnek verilebilir. Tansiyon düşüklüğü durumuna örnek olarak ise 5-3,3 verilebilir.
Hamileliğin ilk aylarında tansiyon düşüklüğü normal midir?
Hamilelik sürecinin ilk 3 ayında tansiyon düşüklüğü sık sık karşı karşıya kalınan bir durumdur. Bu süreç gayet olağan olmakla beraber bir takım tüketilecek gıdalarla tansiyon düşüklüğü kontrol altına alınabilir.
Hamilelikte tansiyon düşünce ne yapılmalı?
Özellikle halk arasında sıklıkla kullanılan tuzlu ayran başta olmak üzere; ıspanak, balık, zeytin, havuç suyu da düşen tansiyona iyi gelen besinler arasındadır. Bu besinleri tüketmek ve gebe kişinin istirahat halinde olması tansiyon düşüklüğüne iyi gelecektir.