Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon

Vajinada görülen enfeksiyonlar genellikle parazit, mantar, virüs ya da bakteri enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Tedavi vajinal fitil, krem, antibiyotik, metronidazol ve tinidazol yöntemlerle yapılır.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Zararlı mikroorganizmaların vücuda girip, çoğalmasına enfeksiyon adı verilmektedir. Enfeksiyonlar nedeniyle yerleştikleri doku ya da organlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Vajinada görülen enfeksiyonlar ise vajinal enfeksiyon ya da vajinit olarak bilinmektedir. Genellikle parazit, mantar, virüs ya da bakteri enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. 

Gebelikte vajinal enfeksiyon sık rastlanan bir durumdur. Bu süreçte yaygın olarak görülen vajinal enfeksiyon türleri aşağıdaki gibidir:

  • Mantar EnfeksiyonuKandida adı verilen mantar nedeniyle oluşmaktadır. Hamileliğin 2. ve 3. trimesterinde sıklıkla görülmektedir.
  • Bakteriyel Vajinozis: Bir çeşit bakteri enfeksiyonudur. Vajinada bulunan bakterilerin aşırı artması ile ortaya çıkmaktadır.
  • Trikomonas Vajinalis: Trikomonas vajinalis adı verilen parazitten kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle hamilelik sürecinde belirtileri daha şiddetli görülmektedir.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte vajinal enfeksiyonların bazı ortak belirtileri bulunmaktadır. Enfeksiyonlar genellikle vajinada ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler ile başlamaktadırlar. Ancak bunlar tek başına ayırt edici belirtiler değildir. 

Gebelikte vajinal enfeksiyon belirtileri aşağıda belirtilmiştir:

Mantar Enfeksiyonu:

Bakteriyel Vajinozis: 

  • Balık benzeri bir kokuya sahip akıntı
  • İnce, koyu ya da gri akıntı
  • Çoğu kadında belirti göstermemektedir.

Trikomonas Vajinalis: 

  • Aşırı vajinal akıntı
  • Kötü koku
  • Kaşıntı, tahriş
  • Sarı, yeşil renkli akıntı
  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İdrar yaparken yanma

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyonların genellikle bakteriler, parazitler ve mantar nedeniyle ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak her vajinit türünün oluşma nedeni farklıdır. 

Hamilelikte vajinal enfeksiyon nedenleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Mantar Enfeksiyonu: Hamilelik sürecinde östrojen seviyesinin yükselmesi vajina hücrelerindeki glikojen üretiminin de artmasına ve mantarların çoğalmasına neden olmaktadır. 
  • Bakteriyel Vajinozis: Vajinadaki asit – baz düzeylerinde yaşanan değişimler nedeniyle bakteri dengesinin de bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir.
  • Trikomonas Vajinalis: Trikomonas vajinalis adı verilen parazitin kolayca üremesi sonucu oluşmaktadır. Cinsel yolla bulaşır.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Teşhisi

Hamilelikte vajinal enfeksiyon teşhisi için öncelikle hastalık öyküsü alınmakta ve vajinal muayene yapılmaktadır. Vajinadan akıntı örneği alınıp laboratuvarda incelenmesi ve değerlendirilmesi ile sonuçlandırılan vajinal kültür yapılmaktadır. Ancak test sonucunun doğruluğundan emin olunması için muayene öncesinde vajinal duş alınmaması ve herhangi bir vajinal ilaç kullanılmaması gerekmektedir. 

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Tedavisi

Gebelikte vajinal enfeksiyon tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Hamilelikte vajinal enfeksiyona bitkisel çözümler de bu yöntemler arasında yer almaktadır. Tüm vajinal enfeksiyonlar için genellikle aynı ya da benzer tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hamilelikte vajinal enfeksiyon tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • Mantar Enfeksiyonu: Bu süreçte ağızdan alınan ilaçların kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Tedavi için tek kullanımlık vajinal fitil ya da krem kullanılması gerekmektedir. 
  • Bakteriyel Vajinozis: Hamilelikte kullanılabilen ve bebek için herhangi bir sorun teşkil etmeyen antibiyotik tedavisine başlanması tavsiye edilmektedir. 
  • Trikomonas Vajinalis: Metronidazol ya da tinidazol antibiyotikleri kullanılarak tedavi edilmektedir. Ancak metronidazollerin hamileliğin ilk 3 ayında kullanılmaması gerekmektedir.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte vajinal enfeksiyonların çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin çoğu kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen özelliklere sahiptir. Tüm bunların yanında, hamilelikte bakteriyel vajinozis ve trikomonas vajinalis adı verilen vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesi sonucunda erken doğum ya da düşük yapmak gibi risklerin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu risklerin önüne geçilebilmesi için hamilelikte vajinal enfeksiyonların tedavi edilmesi ve tedavi sürecinin doktor ile birlikte yürütülmesi önem kazanmaktadır.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyona Ne İyi Gelir?

Var olan enfeksiyonların iyileştirilmesi ve önüne geçilebilmesi için evde uygulanabilecek yöntemler de bulunmaktadır. Hamilelik sürecinde vajinal salgılar artmakta ve alınan kilolar nedeniyle vajina bölgesi eskisine göre daha nemli olabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte genital hijyenin florayı bozmayacak şekilde sağlanması gerekmektedir.

  • Sık sık iç çamaşır değiştirilmelidir.
  • Sentetik ve naylon kumaşlardan uzak durulması, pamuklu iç çamaşırları ile giysiler tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Tuvalet temizliğinin mutlaka önden arkaya doğru yapılması gerekmektedir.
  • Genital hijyen spreyleri ve kokulu ürünlerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Sık sık yoğurt tüketilebilir.
  • Günlük su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. 

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte görülen vajinal enfeksiyonlar için hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Bu bölümde hastalarla jinekolog adı verilen kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ilgilenmektedir. Hamilelik süreci ve bebeğin sağlığı ile ilgili herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için belirtiler ortaya çıktığı zaman doktora gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte vajinal enfeksiyon bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte başlangıç seviyesindeki vajinal enfeksiyonlar bebeğe zarar vermemektedir. Mantar enfeksiyonunun tedavi edilmese de bebeğe ulaşması çok düşük bir ihtimal olarak bilinmektedir. Ancak hamilelikte bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse prematüre doğum olasılığı ve düşük riski sağlıklı bir gebeliğe göre artış göstermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Vajinal enfeksiyon hamileliğe engel mi?

Vajinal enfeksiyonlar doktor desteği ile doğru tedavi yöntemleri kullanılarak iyileştirilebilen hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar tedavi edilerek hamilelik için risk oluşturmaları engellenebilmektedir. Ancak mantar gibi vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesi halinde vajina pH’ında birtakım değişiklikler görülebilmekte ve bu değişiklikler de sperm hareketliliğini engellemektedir. Bu durum hamile kalmayı zorlaştırmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker