Bebeklerde Burun Kanaması
Tıpta epistaksis olarak adlandırılan burun kanaması, genellikle kılcal damarların zarar görmesinden dolayı oluşan kanamaya denilmektedir. Kimyasal koterizasyon ve tampon tedavisi gibi seçenekler uygulanır.
Bebeklerde Burun Kanaması Nedir?
Burun kanaması hemen hemen her yaş grubunda görülen sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Tıpta epistaksis olarak adlandırılan burun kanaması, genellikle kılcal damarların zarar görmesinden dolayı oluşan kanamaya denilmektedir. Oluşan kanamalar çoğunlukla burnun ön kısmında olan kan damarlarının birleştiği noktada gerçekleşmektedir. Yetişkinlerin yanı sıra bebek ve çocuklarda daha fazla burun kanaması meydana gelmektedir.
Burun kanaması normalde yetişkinlerde endişelenecek bir durum olmamasına rağmen bebeklerde ve çocuklarda nedensiz bir şekilde sık sık oluşan kanamalar bir hastalıktan kaynaklı olabilir. Dolayısıyla bebekte burun kanaması nedensiz bir şekilde ortaya çıktığı zaman mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Bebeklerde Burun Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Burun kanaması başlı başına bir belirti olarak bilinmektedir. Ancak altında yatan pek çok nedenlerden dolayı da burun kanamasının yanı sıra farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Burun kanamasına ek olarak kusma ve baş dönmesi gibi farklı belirtiler görülüyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Burun kanaması ile birlikte görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Baş dönmesi
- Kusma
- Mide bulantısı
- Aşırı kanama
- Solunum fonksiyonlarındaki bozukluklar
- Baş ağrısı
Bebeklerde Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde ön burun kanamaları, burun boşluğunun girişinde yer alan orta kılcal damarlarının mukoza örtüsünün içerisinde meydana gelmektedir. Bebeklerde görülen burun kanamaları sıklıkla bu bölgede oluşmaktadır. Bu bölgede oluşan kanamaların çoğu kılcal damarın çatlamasından dolayı oluşmaktadır. Ayrıca bebeklerde burunlarının ön kısmında küçük travmalardan dolayı da hiçbir neden olmadan kanama ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerde görülen burun kanamaları lokal ve sistematik olarak 2 türlü ortaya çıkmaktadır.
Lokal Nedenler
- Buruna veya yüze gelen darbeler
- Burun kırıkları
- Yabancı cisim
- Yapısal bozukluklar
- Tümörler
- Üst solunum yolu enfeksiyonu
- Sinüzit
- Alerjik durumlar
- Kontrolsüz kullanılan burun spreyleri
- Kuru hava
- Sert bir şekilde burun silme
- Kimyasal maddelere maruz kalma
Sistematik Nedenler
- Kalp ve damar hastalıkları
- Tansiyon
- Şeker hastalığı
- Pıhtılaşma
- K vitavitaminiikliği
- Karaciğer hastalıkları
- Hormonal nedenler
Bebeklerde Burun Kanaması Teşhisi
Bebeklerde durdurulmayan burun kanamaları mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol altına alınmalıdır. Bu yüzden doktor, kanama teşhisinden önce ilk olarak kanamayı durmak için pek çok işlem yapar. Kanamanın kontrol altına alınmasının ardından da sebebini bulmak amacıyla tetkik ve yöntemlere başvurur.
Doktorun başvurduğu tetkik ve yöntemler ise şu şekildedir:
- Fizik Muayene: Burun kanamasının nedenini araştırmak amacıyla ilk olarak bebeğin genel sağlık durumu hakkında bilgi alınır. Kanamanın ne zaman başladığı ve ne miktarda kanadığı hakkında da kısa bilgiler alındıktan sonra bebeği fizik muayene eder.
- Nazal Spekulum Muayenesi: Bu aşamada uzman doktor bebeğin burnunu daha ayrıntılı incelemektedir. Böylece kanamanın odağı kolaylıkla anlaşılmaktadır. Doktor burnun içini görmek amacıyla bebeğin burnunun içine spekulum aletini sokarak ışık kaynağı ile kanamayı tespit etmeye çalışır.
- Nazal Endoskopi Muayenesi: Uzman doktor nazal spekulum ile tespit edilemeyen kanama nazal endoskopi yardımıyla tespit etmeye çalışır. Bu aşamada endoskopun ucuna kamera eklenerek bebeğin burnuna sokulur. Böylece spekuluma göre daha detaylı bir şekilde incelenir.
Bebeklerde Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde ani burun kanaması genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak burun kanamasının durmadığı durumlarda uzman bir doktorun müdahalesi ile durdurulur. Kanama durdurulduktan sonra doktorun önerdiği şekilde bir tedavi yöntemine mutlaka başlanmalıdır. Uzman doktor kanamayı ortadan kaldırmak ve altta yatan nedene bağlı olarak pek çok tedavi yöntemi önerebilir.
Bebeklerde burun kanaması için başvurulan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Kimyasal Koterizasyon: Kimyasal koterizasyon olarak adlandırılan damarların yakılması işlemi, burnun ön kısmındaki sızıntı şeklinde oluşan kanamalarda uygulanmaktadır. Ayrıca kanamaların olmadığı, damarların daha ayrıntılı görüldüğü durumlarda da uygulanmaktadır. Burnun ön kısmında yer alan damar ağına kimyasal maddelerin uygulanmasıyla kanamanın oluşması ortadan kaldırılmaktadır.
- Tampon: Tampon kanamanın çok yoğun olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Antibiyotikli gazlı bez de tamponun yerine tercih edilmektedir. Kanamanın yerine göre ön veya arka kısmına tampon yerleştirilir. Ancak tamponla birlikte mutlaka bir antibiyotik veya alerji ilaçları kullanılmalıdır.
Bebeklerde Burun Kanaması Tedavi Edilmezse
Bebeklerde oluşan burun kanaması evde yapılan müdahalelere rağmen geçmediğinde ciddi bir şekilde kan kayıplarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Çok fazla kanamanın olduğu durumlarda nadiren de olsa ölüme sebep olabilir. Bunun yanı sıra tedavi edilmediği zaman kanamalardan kaynaklı kafatası kırıklıkları ve beyin kanaması da oluşabilmektedir. Bu yüzden bebeklerde oluşan burun kanamalarının ihmal edilmemesi gerekir.
Bebeklerde Burun Kanamasına Ne İyi Gelir?
Burun kanamasıyla karşı karşıya kalındığı durumlarda asla panik yapılmaması gerekir. Bebeğin başını aşağıya doğru eğerek, en yakın yere dik açılı bir şekilde tutulmalıdır. Dik durmak basıncın azalmasını sağlayarak kanamanın artmasını engellemektedir. Ayrıca buz da burun kanamasına iyi gelen uygulamaların başında yer almaktadır. Bu yüzden burundaki damarların büzüşmesini sağlamak amacıyla bu uygulanabilir. Bunun yanı sıra burunda pıhtılaşma varsa burnun içi ılık su ile temizlenmelidir.
Bebeklerde Burun Kanamasına Ne İyi Gelmez?
Burun kanaması meydana geldiği zaman yapılan yanlışların başında kafanın geriye doğru atılmasıdır. Ayrıca soğuk ve kuru havalar da kanamanın oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kuru ve soğuk havalarda mutlaka nemlendirici kullanılmalıdır. Ayrıca aspirin gibi ilaçlar da kanamayı arttırdığından dolayı verilmemesi gerekir.
Bebeklerde Burun Kanaması Ameliyatı
Burun kanamasında tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor cerrahi yöntemi tercih edebilir. Yapılan bu cerrahi yöntemde kanamaya sebep olan damarlar tespit edilerek bağlanır. Böylece kanama kontrol altına alınır.
Bebeklerde burun kanaması ameliyatı aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:
- Kanamanın yerine göre damar içine boyunda yer alan ana damardan ince bir tüple girilir.
- Damar içine tıkayıcı enjekte edilir.
- Bölgeye kan taşıyan damarlar bağlanılarak ameliyat sonlandırılır.
Bebeklerde Burun Kanaması için Hangi Doktora Gidilir?
Burun kanamaları bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Evde uygulanabilecek basit yöntemlerle birlikte kanama durdurulabilmektedir. Ancak kanama 10 dakika boyunca durmadığı takdirde oluşabilecek problemlere karşı mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise kulak burun boğaz bölümüdür.
Bebeklerde Burun Kanaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerin burnu neden kanar?
Burun damarlarında oldukça fazla yüzeysel damarlar bulunmaktadır. Bu damarların etrafında ise herhangi bir kas bulunmamaktadır. Bu yüzden de kanamaların durdurulması zor olabilir. Bebeklerde ise kanamalar genellikle küçük travmalardan dolayı veya nedensiz bir şekilde oluşabilmektedir.
2 yaş bebeklerde burun kanaması normal mi?
Burun kanamalarının en fazla görüldüğü yaş aralığı 2 ile 10 yaş arasıdır. Bundan dolayı 2 yaşındaki bebeklerde burun kanaması görülmesi oldukça normaldir. Bu yaşta meydana gelen kanamalar genellikle ciddi bir sorundan dolayı meydana gelmemektedir.
Bebeklerde burun kanaması için ne yapılmalıdır?
Genellikle bebek düşünce burun kanaması meydana geldiğinde ebeveynler oldukça endişelenirler. Ancak böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman evde basit yöntemlerle kanama durdurulabilir. Yapılması gereken ilk şey bebeği hafif bir şekilde öne eğerek bebeğin burnunu hafifçe sıkmaktır.
Bebeklerde tek taraflı kanamanın nedenleri nelerdir?
Burun kanamaları çift taraflı olabileceği gibi tek taraflı da olabilir. Tek taraflı kanamaların olduğu durumlarda bebeğin burnuna yabancı bir cisim girmiş olabilir. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmek mutlaka doktora başvurulmalıdır.