Gebelikte Kalp Ağrısı

Gebelik döneminde anne adaylarının fizyolojik olarak değişim yaşamasından dolayı kalp ağrısı veya nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Tedavi nedene göre, oral ve kan sulandırıcı ilaçlarla yapılabilir.

Gebelikte Kalp Ağrısı Nedir?

Kalp ağrısı, pek çok nedene bağlı olarak göğüs bölgesinde hissedilen acı ve ağrı olarak tanımlanabilir. Bu ağrı alttaki nedene bağlı olarak keskin veya sıkıştırıcı tarzda olabilir. Ağrının hissedildiği zaman süresi kişiden kişiye değişse de ilk başta herkes için oldukça korkutucudur. Gebelik döneminde ise anne adaylarının fizyolojik olarak değişim yaşamasından dolayı kalp ağrısı veya nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bundan dolayı anne adayları bu süreçte mutlaka kardiyoloji kontrollerine düzenli olarak gitmelidir.

Gebelikte Kalp Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik sürecinde anne adayı, dolaşım sisteminde ve bedeninde yaşadığı değişikliklere bağlı olarak pek çok sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu dönemde kalp ritminin daha hızlı atmasından dolayı anne adayında kalp ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kalp ve göğüs ağrısının hissedildiği durumlarda ağrının yanı sıra pek çok belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Göğüste basınç ve gerginlik anne adaylarının en sık karşılaştığı belirtilerin başında gelmektedir.

Genel olarak bakıldığında anne adayında görülen kalp ağrısının belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

Gebelikte Kalp Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte kalp ağrısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalbe bağlı sorunlar da pek çok nedene bağlıdır. Genellikle gebelik döneminde kalp ve damar değişikliğine bağlı olarak kan hacminde ve nabzındaki artışından dolayı anne adaylarında kalp ağrısı oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra kalp ağrısının ortaya çıkma nedenleri şunlardır:

Gebelikte Kalp Ağrısı Teşhisi

Kalp sıkışması, hamilelik döneminde pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden hem anne hem de bebek için doğru teşhis konulması oldukça önemlidir. Uzman doktorlar yaptıkları fizik muayene ile birlikte tanıyı doğru koyabilmek amacıyla destekleyici pek çok tetkik ve yöntemlere başvurabilir.

Hekimlerin başvurduğu tetkik ve yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Fizik Muayene: Fizik muayene aşamasında anne adayından ağrıya ilişkin öyküsü alınır. Ardından anne adayının herhangi bir kronik rahatsızlığı varsa kısa bilgi alınır. Belirtilerin şiddetine ve kullandığı ilaçlar hakkında da bilgi aldıktan sonra anne adayının fizik muayenesi yapılır. Yapılan fizik muayene yeterliyse tedavi süreci başlatılır. Ancak yeterli değilse farklı yöntemlere de başvurulur.
  • EKGFizik muayenenin yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor ilk olarak EKG’ye başvurmaktadır. Hamilelikte ortaya çıkan kalp ağrısının göğüs hastalığına bağlı olup olmadığını anlamak amacıyla uzman doktor anne adayından EKG isteyebilir. Kalbin elektriksel aktivitesini kayıt alan EKG testi sonrasında ağrının asıl sebebi öğrenilir.
  • Kan TestiEKG’nin yanı sıra anne adayından kan testleri de istenmektedir. Kan testleri, bazı enzimlerin kandaki düzeyinin öğrenilmesi amacıyla gereklidir. Bunun yanı sıra tiroid bozukluğu gibi altta yatan herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak amacıyla da kan testi yapılmaktadır.
  • RöntgenRöntgen, teşhis koymak amacıyla nadir de olsa tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Uzman doktor kalp ve akciğer gibi bu bölgede yer alan kalp damarlarını görüntülemek amacıyla anne adayından nadir de olsa röntgen isteyebilmektedir. Ancak hamile kadınlar için riskli bir durum olabileceğinden dolayı bu yönteme çok sık başvurulmamaktadır. 

Gebelikte Kalp Ağrısı Tedavisi Nasıldır?

Hamilelikte kalp ağrısına neden olan probleme bağlı olarak uzman doktor anne adayının gebelik haftasına göre uygun bir tedavi yöntemi başlatır. Kalp ağrıları bu süreçte ciddi problemlere yol açmıyorsa uzman doktor herhangi bir ilaç önermeyebilir. Ancak kalp ağrılarının altında yatan bir problem varsa doktor anne adayı için de uygun tedavi yöntemine karar verir.

Bu süreçte uygulanacak tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

  • Oral İlaç: Kan hacminde ve nabızdaki artışa bağlı olarak uzman doktor anne adayına uygun bir ilaç tedavisine başlatır. Bu süreçte kullanılan ilaçların yardımıyla birlikte anne adayındaki nabız hızı ve kan hacmindeki artış dengelenerek ağrının oluşması engellenir. Ancak verilen bu ilaçlar mutlaka kadın doğum uzmanının da onayından geçmelidir.
  • Kan Sulandırıcı İlaç: Anne adayında oluşan kalp ağrısı, damar tıkanıklığından dolayı meydana giriyorsa uzman doktor kan sulandırıcı ilaçlar önerebilmektedir. Ayrıca damar tıkanıklığının yanı sıra kolesterol düşürücü ilaçlar da verilmektedir.

Gebelikte Kalp Ağrısı Tedavi Edilmezse

Sağlıklı bir yaşam için kalp gibi büyük sorun yaratacak rahatsızlıklardan mutlaka korunmak gerekir. Hamilelik sürecinde anne adayının yaşam kalitesini kötü etkilediği gibi bebeğin de sağlıklı bir gelişim göstermesini engelleyebilir. Tedavi süreci başlatılmadığı taktirde bu belirtiler kalp krizi gibi önemli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bundan dolayı ağrı belirtilerinin sık olduğu durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Gebelikte Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde yapılan birçok uygulama, anne adayında ortaya çıkan kalp ağrısına iyi gelmektedir. Bunların başında bol bol dinlenmek ve stresten uzak kalmak yer almaktadır. Dinlenmek kalpte ortaya çıkan herhangi bir sorunun ortadan kaybolmasını sağlamaktadır. Bu yüzden stresin oluştuğu ortamdan uzaklaşmak ve kendini dinlendirmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra brokoli, çam fıstığı, katırtırnağı gibi doğal besinler de kalp için oldukça etkili yiyeceklerdir.

Yoga ve meditasyon kalp ağrısına en iyi gelen doğal çözümlerin başında yer alır. Bu süreçte stresten uzak kalmak ve anne adayının rahatlaması oldukça önemlidir. Bundan dolayı sık sık yoga ve nefes alma tekniklerini kullanabilir. Ayrıca bol bol su içmek de ağrının hafiflemesini sağlamaktadır.

Gebelikte Kalp Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Kalp ağrısının en büyük etkeni strestir. Bu yüzden stresli ortamlar kalbin düşmanıdır. Bu gibi ortamları fark ettiğiniz anda mutlaka uzaklaşmalısınız. Ayrıca geceleri kalbin olduğu tarafta yatmak da kalbin daha fazla ağrımasına neden olabilir. Günlük yaşamınızda sizi yoracak aktiviteler de ağrının oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı bu süreçte sizi yoracak her türlü aktivitelerden uzaklaşmalısınız.

Gebelikte Kalp Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının yaşanabilecek herhangi bir probleme karşı sık sık doktor kontrolünden geçmeleri gerekir. Ancak kalp ağrısının çok sık yaşandığı durumlarda hem anne adayı hem de bebeğin gelişimi etkilenebilmektedir. Bundan dolayı mutlaka uzman bir doktora görünmeleri gerekir. Başvurmaları gereken bölüm ise kardiyoloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Kalp Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte kalp ağrısı olur mu?

Kalp ağrısı hamilelik döneminde oluşan fizyolojik değişikliklerden dolayı sıklıkla anne adayları tarafından karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Bu sorun genellikle zararsızdır. Ancak altta yatan herhangi bir sağlık problemi olabileceğine karşı mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerekir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte hızlı kalp atışı neden olur?

Gebelik döneminde kalp hızında görülen artış oldukça normal karşılaşılan bir durumdur. Bu süreçte anne adayının kan miktarında bebeğin besin ve oksijenini karşılayabilmesinden dolayı artış meydana gelmektedir. Bu yüzden de kalp atışında da artış meydana gelebilmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte kalsiyum eksikliği için vitamin kullanılmalı mıdır?

Hamilelikte kalsiyum eksikliği için bireyler doktor kontrolünde çeşitli vitamin takviyeleri kullanmaktadırlar. Bu dönemde özellikle de kalsiyum eksikliği ile birlikte yer alabilecek olan ve kalsiyum eksiliğine iyi gelecek olan en iyi vitamin ise D vitaminidir. Ancak gebe vitamin gibi takviyeleri almadan önce mutlaka bir uzmana giderek vitamin almalıdır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş