Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi, çeşitli sebeplerle bebeğin bezinde ortaya çıkan lekelerdir. Tedavi altta yatan nedene göre ilaç veya yaşam tarzı değişikliyle yapılır.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Nedir?
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi, çeşitli sebeplerle bebeğin bezinde ortaya çıkan lekelerdir. Anne babalar bebeğin bezinde kan gördüğünde endişelenebilirler. Genellikle yenidoğan bebekler de dahil olmak üzere tüm bebeklerde bezde kan olması endişe verici bir durumdur.
Bebeklerde genel olarak idrarda kan olma nedeni enfeksiyon, dermatit, süt alerjisi ve makat çatlağı gibi rahatsızlıklar olabilir. Genellikle bebeğin idrarı çok koyu bir renkte görülüyorsa bebek bezinde ortaya çıkan kırmızı ya da pembe renkte de görülebilir.
Bebeğin bezinde görülen lekelerin kan olduğunu anlayabilmek için lekeye hidrojen peroksit eklenebilir. Bu işlem sonrasında köpük ortaya çıktıysa idrarda kan var demektir. Bu durumun altında yatan neden belirlenir ve hemen bir tedavi süreci başlatılır.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerde idrarda kan ortaya çıkması durumunda fazla belirti oluşmaz.
Yenidoğan bebeklerde kan gelmesi belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir;
- Normalde sarı renkte olması gereken idrarın kırmızı kan hücreleri olduğu için pembe ve kırmızı tonlarında görülmesidir.
- Bebeğin idrarının gözle kırmızı renkte görülmesinin yanı sıra bebek bezinde de aynı renklerde lekeler oluşması
- Bebeğin idrarının kahverengi ya da kola rengi tonlarında görülmesi
- İdrarın çok hafif düzeyde bulanık olarak görünmesi
- Ateş şikayetlerinin artması
- Bebeğin sık idrarını yapmaya başlaması
- Bebeğin idrar yaparken ağrı duyması
- Karın ağrısı şikayetlerinde artış
- Bebeğin ağrı ve ateşe bağlı olarak huzursuzlanması
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?
Yenidoğan bebeklerde idrarda kan görülme nedenleri çok farklı olabilir. Bir bebeğin idrarında kan görülmesi önemli sağlık sorunlarının işaretçisi olabileceği gibi çok normal bir durum da olabilir.
Şu nedenlerle bebeğin idrarında kan görülebilir;
- Kırmızı Gıda Tüketimi: Anneler bebeklere pancar, kırmızı renklendirilen yiyecekler ve domates çorbası gibi ürünler verirse bebeğin idrarı kırmızıya dönebilir. Bu durumda bebeğin bezinde de kırmızı renk olabilir. Kırmızı renkli idrar kan sanılabilir.
- Bebek Bezinde Döküntü Oluşması: Bebeğin cildi temizlendikten sonra bezinde parlak kırmızı kan görülebilir. Bu durumda cilt tahriş olmuş olabilir ve idrarın kanlı olduğu sanılabilir. Bebek bezi döküntüsü oluşmaması için bebeğin cildi kaliteli ürünlerle temizlenmeli ve nazik davranılmalıdır.
- İnek Sütü Alerjisi Şikayetleri: Bebeğin idrarında kan bulunması inek sütüne olan alerji de olabilir. Bir tek anne sütü emen bebeklerde anne inek sütü gibi ürünleri tükettiğinde inek sütünden elde edilen protein bebeğe geçebilir. Bu durumda bebeklerde inek sütü alerjisine bağlı olarak idrarda ya da dışkıda kan gözlenebilir.
- Anal Fissür Olması: Yenidoğan bebeklerde kabızlık yaşanan sorunlar arasında yer almaktadır. Anal bölgede ortaya çıkan çatlaklar bebeğin dışkısında kan görülmesine yol açabilir. Bu durumda idrarda kan geldiği düşünülebilir.
- İdrar Yolu Enfeksiyonları: Bebeklerde idrarda kan görülmesinin en önemli nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonları bulunmaktadır. Yenidoğan bebeğin vücudu savunmasız olduğu için bakteriler kolayca etkileyebilir. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonu şikayetleri oluşur. Bu durumda idrarda kokulu bir kan ortaya çıkabilir.
- Kalıtsal Bozukluk Durumları: Yenidoğan bebeklerde kalıtsal bozukluk görülmesi durumunda idrarda kanama ortaya çıkabilir. Kalıtsal bozukluklara bağlı olarak görülen idrar kanaması idrarda belli olabilir ya da mikroskobik inceleme sonrasında belirlenebilir.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Teşhisi
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi teşhisi için öncelikle fiziki olarak gözlem yapılır.
Bu süreçte gerekli olması durumunda farklı tanı yöntemleri de devreye sokulur;
- İdrarın Gözlenmesi: Yenidoğan bebeklerde idrardan kan gelmesi durumunu teşhis edebilmek için öncelikle anne babalar ya da uzmanlar idrarı gözlemleyebilir. Çocuğun idrar rengine göre kan gelip gelmediğine yönelik bir ön yorum yapılabilir. Bebeğin idrarı pembemsi ya da kırmızı tonlarındaysa kan gelme durumu olabilir.
- Bebek Bezinin İncelenmesi: Bebeğin idrarından kan geliyorsa muhtemelen bebek bezinde de kırmızı ya da pembemsi lekeler ortaya çıkacaktır. İdrardan gelen kan için bebek bezi incelenebilir. Ancak bebek bezinde ortaya çıkan lekeler tek başına yeterli değildir. Bu lekeler bebeğin cildinin kanaması sonucu ya da dışkıda kan gelmesiyle de oluşabilir.
- Aile ve Hasta Öyküsü: Bebeklerde idrardan kan gelme tanısı için aile öyküsü dinlenir. Ailede daha önce benzer rahatsızlıkları yaşayan kişiler varsa bebeklerin idrar yollarından kan gelebilir. Ayrıca bebeklerin hikayeleri de dinlenir. Bebeklerde görülen diğer rahatsızlıklara bakılır ve bu rahatsızlıkların idrarda kanamaya yol açıp açmadığı incelenir.
- Mikroskobik İdrar İncelemesi: Bebeğin idrarından kan gelme şüphesi olmasına karşın idrar renginden anlaşılamayabilir. Bu durumda idrarın mikroskobik olarak incelenmesi gerekir. Bebekten alınan idrar örneği mikroskop altında incelenir ve kan varlığı kolayca tespit edilebilir.
- Ultrason, Tomografi ve MRI: Çocuklarda yukarıda sayılan yöntemlerle genellikle idrardan kan gelmesine yönelik bir tanı konulur. Ancak altta yatan farklı bir sorundan şüphe duyulması durumunda hemen ultrason, tomografi ve MRI gibi diğer görüntüleme yöntemlerine de başvurulur. Bebekte farklı bir sorundan şüphe duyulmadığı durumlarda bu görüntüleme yöntemlerinin uygulanmasına gerek yoktur.
- Kan Basıncı Ölçümü: Bebeklerde idrarda görülen kanama şikayetlerine yönelik kan basıncı ölçümü de yapılır. Kan basıncı ölçümü sayesinde de tanı koyulabilir.
- Biyopsi Alınması: Bebeklerde idrardan kan gelmesi durumunda şikayet uzun süre devam ediyorsa ve özellikle mikroskobik inceleme sonucunda ortaya çıktıysa böbrek sorunları olabilir. Bu durumda böbrek biyopsisi yapılması da istenebilir.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Tedavisi
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi tedavisi genellikle altta yatan duruma bağlı şekilde planlanmaktadır. Tedavi şekilleri basit uygulamalar olabileceği gibi daha uzun süreli yöntemlerde olabilir.
Tedavi süreci şöyle olabilir;
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Yenidoğan bebeklerde görülen idrardan kan gelmesi genellikle basit durumlara bağlı olarak yaşanabilir. Bu durumda altta önemli bir sebep saptanmadıysa basit yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme listesi değişiklikleri ile sorun ortadan kaldırılabilir.
- İlaç Tedavisi: Bebeklerde yaşanan idrar kanaması durumlarında altta yatan nedene göre ilaç tedavisi uygulanabilir. Genellikle çocukların idrar yolu enfeksiyonları yaşaması durumunda antibiyotik tedavisi ve idrar sökücü ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisi sonrasında idrarda yaşanan kanama şikayetleri ortadan kalkacaktır.
Bebeklerde idrarda kanama görülmesi genellikle büyük bir sorun oluşturmaz. Bu durumda genellikle özel bir tedavi gerektirmemektedir. Uzmanlar altta yatan nedene göre bir tedavi planı yapacaktır.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi durumunda tedavi şart olmayabilir. Sorun belirli bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Uzmanlar tedaviye gerek duymazsa belirtilen işlemler ebeveynler tarafından uygulanır ve süreç takip edilir. Ancak altta yatan bir neden varsa hastalığın ilerlememesi adına tedavi edilmelidir. Bebeklerin idrarından kan gelmesi durumunda tedavi yapılmazsa böbrek hasarının ortaya çıkması ile sonuçlanabilir.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Bebeğin idrarından kan gelmesi durumu farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda altta yatan nedene göre yapılması gereken işlemler farklı olacaktır;
- Kırmızı Gıdalar Yedirmekten Kaçının: Bebeğin bezinde gördüğünüz kırmızı lekeler yedirdiğiniz kırmızı gıdalara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa bebeğe bu gıdaları yedirmeyin. Ancak 1-2 gün sorun devam ediyorsa hemen problemi tanımlamak adına bir uzmana başvurulmalıdır.
- Bebeğin Cildine Nazik Davranın: Bebeğin cildinde ortaya çıkan kanamalar da idrardan geliyormuş gibi anlaşılabilir. Ciltte yaşanan tahrişlerin önüne geçebilmek için ebeveynler bebeğe nazik davranmalı ve bebek bezini değiştirirken doğru ürünleri kullanmalıdır.
- Bebek ve Anne İnek Sütüyle Beslenmeyi Kesmelidir: İdrarda yaşanan kanama inek sütü alerjisine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumlarda bebek ya da anne adayı beslenme listesinde inek sütü barındırmamalıdır. Bebek sadece anne sütü içse de annenin inek sütüyle beslenmesi durumunda bu sorun yaşanabilir.
- Bebeğin Sıvı Alımı Arttırılmalıdır: İdrarında kanama olan bebeklerin şikayetlerinin azalması için yapılması gereken işlemlerden biri de sıvı alımının arttırılmasıdır. Özellikle bebeğin gün içinde yeterli ve bol miktarda su tüketmesi gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi durumunda öncelikle çocuk doktoruna gidilmelidir. Burada yapılan incelemeler sonrasında altta yatan sebebe göre farklı bölümlere yönlendirme olacaktır. Genellikle bu hastalık çocuk doktoru tarafından çözülmektedir. Ancak altta yatan nedene göre Üroloji bölümüne de sevk gerçekleştirilebilir. Bebeğin idrarında aşırı ve uzun süreli kanama oluştuysa, bebeğin ateş, ishal gibi şikayetleri görülüyorsa ve bebeğin hareket edecek enerjisi yoksa hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Yenidoğan Bebeğin İdrarından Kan Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan bebeğin idrarından kan gelmesi tehlikeli mi?
Yeni doğan bebeğin idrarından kan gelmesi son derece normal bir durum olabilir. Altta yatan önemli bir sebep olmaması durumunda bebeğin idrarından kan gelmesi tehlike oluşturmaz. Tehlikeli bir durum olup olmadığı doktorun yaptığı tetkikler sonucunda ortaya çıkacaktır. Ancak her durumda 1-2 günden uzun sürmesi durumunda hemen bir doktora görünmek gerekir.
Yenidoğan bebeğin idrarında kanama varsa biyopsi alınır mı?
İdrardan kan gelmesi durumunda biyopsi alınması böbrek sorunlarına yönelik şüphe duyulması durumunda olabilir. Yeni doğan bebeklerde biyopsi alınması en son seçenekler arasında değerlendirilir. Ancak ailede böbreklere yönelik bir öykü olması ya da böbreklere yönelik bir durumdan şüphe duyulması durumlarında biyopsi alınarak inceleme yapılabilir.