Hamilelikte El Uyuşması
Hamilelik döneminde oldukça sık rastlanılan el uyuşması el bileğindeki dokularda sıvı birikimi sonucunda oluşmaktadır. Tedavi nedene göre ilaç, cerrahi ve konservatif tedavilerdir.
Hamilelikte El Uyuşması Nedir?
Hamilelik döneminde oldukça sık rastlanılan el uyuşması el bileğindeki dokularda sıvı birikimi sonucunda oluşmaktadır. Bu sıvı birikimi nedeniyle de el de ödem oluşarak sıkışmanın oluşmasına neden olmaktadır. Bu sıkışma median sinirde ortaya çıkmaktadır. Sıkışma bu sinir kısmında başlamasından dolayı da elde veya parmaklarda sıkışmanın oluşmasına sebep olmaktadır. Hamilelerde el uyuşması oldukça rahatsız edici bir durum olmasından dolayı anne adaylarının yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Ancak genellikle doğumdan sonra hormonların normale dönmesiyle beraber ağrı da kendiliğinden kaybolacaktır.
Hamilelikte El Uyuşması Belirtileri Nelerdir?
Elde veya parmaklarda his kaybı olarak adlandırılan uyuşma hamilelik döneminde pek çok kadının en çok yakındığı konular arasında yer almaktadır. Uyuşmanın belirtileri her hamile kadında farklı şekilde hissedilse de tüm belirtiler bazen anne adayları için endişe verici olabilmektedir. Genel olarak bakıldığında gebelikte el uyuşmasını yaşayan kadınların karşılaştıkları muhtemel belirtiler şu şekildedir:
- Yanma
- Karıncalanma
- Zayıflık
- Sakarlık
- Dokunmaya duyarlılık
- Hissizlik
- Ağrı veya sızı
Hamilelikte El Uyuşması Nedenleri Nelerdir?
Genellikle her iki elde de görülebilen bu uyuşma pek çok nedenlere bağlı olarak hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. El kemiklerin içinde bulunan carpel tünel, el parmaklarının duyusunu taşıyan bir kanaldan geçmektedir. Bu dar kanalın içinde sinir duyusu geçmektedir. Ancak hamilelik döneminde dokular arası sıvı tutulumunun artmasından dolayı bu kanala baskı yapmak zorunda kalmaktadır. Yaptığı baskı ile sinirin sıkışmasına neden olarak bu bölgede uyuşmanın oluşmasına sebep olur. Bunun dışında el uyuşmasına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
- Kalıtsal nedenler
- Nörolojik
- Metabolik
- Tümörler
- Enfeksiyonlar
- Vasküler
- Vitaminsizlik
- Toksinler
- Travma
Hamilelikte El Uyuşması Teşhisi
Hamilelik döneminde karşılaşılan el uyuşması annelerin günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında mutlaka uzman bir doktordan yardım alması gerekir. Hamilelik sürecinde yaşanılan bu uyuşukluk genelde her kadından olmasından dolayı teşhis koymak çok zor olmasa da ilk olarak doktor anneyi nörolojik bir muayeneden geçirmesi gerekir. Ancak bu durumun sebebini tam anlamak amacıyla MR istenebilir. Daha sonra sinir testleri yani EMG ile pek çok kan testleri de yapılmaktadır. Tüm bu yapılan tetkiklerin ardından nöroloji doktoru tam bir teşhis koyarak tedavi sürecine başlar.
Hamilelikte El Uyuşması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelik döneminde ortaya çıkan el uyuşması her kadında farklı düzeyde ortaya çıkmaktadır. Bazıları daha hafif geçirirken bazıları ise ağrıyı daha şiddetli hissederek bu uyuşukluk günlük yaşamını etkilemeye başlar. Böyle durumlarda anne adayları mutlaka uzman bir doktordan yardım istemelidir. Tedavi sürecini iyi planlamak isteyen uzman doktor ilk olarak anne adayları için ilaçsız tedavi önermektedir. Ancak ağrı ve ödemin arttığı durumlarda ilaç tedavisine başlanılabilir. Hamilelikte el uyuşması yaşayan anne adayları için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:
Konservatif Tedavi Yöntemi
Ağrının hafif olduğu durumlarda uzman doktor bileği nötral pozisyonda tutan el bileklikleri önermektedir. Bu bileklik geceleri elin sabit durmasına yardımcı olarak anne adaylarının daha iyi uyumasını sağlamaktadır.
İlaç Tedavisi
Ağrının daha şiddetli olduğu durumlarda ise uzman doktor el uyuşması yaşayan hastalar için ağrı kesici ilaçlar vermektedir. Ancak bu verilen ağrı kesici ilaçlar mutlaka kadın doğum uzmanının onayından geçerek kullanılması gerekir.
Cerrahi Yöntem
Tüm tedavi yöntemlerine rağmen ağrının geçmediği durumlarda genellikle cerrahi yöntem kullanılır. Cerrahi yöntem için hastanın hastaneye yatmasına gerek yoktur. Lokal anestezi ile 15 dakika içinde kısa bir operasyonla ağrıdan kolayca kurtulmak mümkün.
Hamilelikte El Uyuşması Tedavi Edilmezse
Hamilelik döneminde yaşanılan el uyuşması çok şiddetli olduğu durumlarda sinirlere zarar verebileceğinden dolayı mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavinin edilmediği durumlarda kas güçsüzlüğünün ilerlemesine neden olabilmektedir. Ayrıca oluşan bu sinir sıkışması ileride kas erimesine neden olarak hastanın herhangi bir eşyayı bile taşımasını zorlaştırabilir.
Hamilelikte El Uyuşmasına Ne iyi Gelir?
Gebelik döneminde el uyuşması yaşayan anne adayları B6 vitamini ile zengin olan besinleri tüketerek bu durumu daha hafif atlatabilirler. Ayrıca papatya yağı, ananas, karakafes otu, zerdeçal gibi doğal besinler de bu dönem için anne adaylarına en iyi gelen bitkisel yöntemlerden biridir. Bunun dışında germe egzersizleri yapmak da el ağrınız için faydalı olabilir.
Hamilelikte El Uyuşmasına Ne İyi Gelmez?
Bu dönemde el bileğini zorlayacak hareketler yapmak el uyuşmasına iyi gelmeyen durumların başında gelmektedir. Bu yüzden anne adayları mutlaka zorlayıcı iş veya aktivitelerden uzak durmalıdır. Bunun dışında bir şey yaparken el bileğinizi sürekli bükülü halde tutmak da ağrının daha da artmasına neden olabilir. Ayrıca gece uyurken kolunuzun veya elinizin üzerine yatmak da el uyuşmasına iyi gelmeyen durumlardan biridir.
Hamilelikte El Uyuşması Ameliyatı
Yapılan tüm tedavi yöntemlere rağmen ağrının geçmediği durumlarda küçük bir cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Genellikle doğum sonrasında oluşan bu ağrı geçmektedir. Ancak ağrının veya ödemin devam ettiği durumlarda küçük bir operasyonla bu sinir sıkışması önlenebilmektedir.
Hamilelikte el uyuşması ameliyatı aşağıdaki şekilde yapılır:
- Lokal anestezi şeklinde yapılan bu cerrahi durum yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir.
- El bileğinden avuç içine doğru 2 santimlik bir kesiyle birlikte karpal siniri kesilir.
- Ameliyat sürecinde romatizmal genişlemeler, kemik çıkıntı, kistik yapılar varsa alınır.
- Ele yapılan dikiş sonrasında alçıya alınarak ameliyat sonlanır.
Hamilelikte El Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?
Hamilelik döneminde anne adayları pek çok sorunlarla karşılaşabilmektedir. El uyuşması da bu dönemde ortaya çıkan ve hamile kadınların oldukça rahatsız olduğu sorunlardan biridir. Bu süreçte ilk başta ciddi bir sorun gibi görülmese de bazı anne adayları hamileliğin ileriki aylarında ağrıyı daha şiddetli hissetmeye başlayabilmektedir. Şiddetli ağrının yanı sıra güçsüzlük de hissetmeye başlayan anneler bu durumu göz ardı edememeye başlar. Bu durum annede stres ve huzursuzluk oluşturabileceğinden dolayı farklı problemlere yol açmadan uyuşmanın geçmesi için uzman doktora başvurması gerekir. Şikayetin daha fazla arttığı durumlarda anne adayları hastanelerin nöroloji bölümüne başvurarak uzman bir doktordan yardım alabilirler.
Hamilelikte El Uyuşması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte el uyuşması ne zaman geçer?
Gebeliğin yaşanmasıyla birlikte pek çok kadın el uyuşması hissetmeye başlamaktadır. Bu hisler hamileliğin son 4 ayında ise bazen daha şiddetli hissedilebilmektedir. Doğum sonrasında ağrı genellikle geçmektedir. Ancak bazı durumlarda hamile süreci bitse bile ağrıyı ve hissizliği devam eden kadınlar da bulunmaktadır.
Hamilelikte el uyuşmasına ne iyi gelir?
Bu dönemde elleri, kolları esnetmek ve rahatlatmak için yapılan egzersizler ağrının hafiflemesini sağlamaktadır. Ayrıca papatya yağı, ananas, karakafes otu, zerdeçal gibi doğal yöntemlerle de ağrı için oldukça faydalı olacaktır.
Hamilelikte el uyuşması ne zaman başlar?
Hamilelik döneminde ellerde uyuşma pek çok anne adayının yaşadığı rahatsızlıklardan biridir. Bu hisler genellikle her kadında değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bakıldığında bu uyuşma hamileliğin 3 veya 6. haftasından itibaren ortaya çıkabilmektedir.
El uyuşması başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?
El uyuşması gibi hastalıkları çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Boyun fıtığının belirtileri ile aynı olmasından dolayı tanı bazen kolayca konulmaz. Ayrıca şeker rahatsızlığı gibi metabolik rahatsızlıklarla da karıştırılabilmektedir.
El uyuşması kalıtsal bir rahatsızlık mı?
El uyuşması genetik bir rahatsızlık değildir. Genellikle sinir sıkışmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu durum hamilelik döneminde de pek çok nedene bağlı olarak da meydana gelmektedir.
Hamilelikte el uyuşması görülme sıklığı nedir?
Hamilelik döneminde vücudun daha fazla su tutmasından dolayı karpal kanalı etkilenmektedir. Bundan dolayı da median sinir baskı altından kalarak el, bilek veya parmaklarda uyuşmanın olmasına neden olabilir. Bu dönemde hamile kadınların 3’te 1’inde görüldüğü bilinmektedir.