Hamilelikte Halsizlik

Hamilelikte halsizlik, anne adayının kendini iyi hissetmemesi ve genel bir yorgunluk ile uyuma hissine kapılmasıdır. Çeşitli terapiler, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir.

Hamilelikte Halsizlik Nedir?

Hamilelikte halsizlik, anne adayının kendini iyi hissetmemesi ve genel bir yorgunluk ile uyuma hissine kapılmasıdır. Anne adayları sıklıkla halsizlik sorunları yaşayabilir. Gebelik döneminde sıkça görülen bir durum olsa da yaşam konforunu bozmaya başlaması durumunda destek alınması gerekir.

Gebelik süreci anne adayının vücudunda hormonal ve fiziksel değişimlerin olduğu bir zaman dilimidir. Söz konusu değişikliklere bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik sorunları yaşanabilir. Bu durumlar gebelik sürecini daha zorlu hale getirebilir. Hamilelikte yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinde anne adayı vücudunu tanıyarak bolca dinlenmelidir.

Gebelik döneminde ortaya çıkan halsizlik şikayetleri anne adayının doktor tavsiyelerine uyarak ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kolayca çözüm bulabileceği bir şikayettir. Anne adayı kendini sürekli olarak yorgun hissediyorsa ve yorgunluk hissi geçmiyorsa altta yatan neden hemen araştırılmalıdır.

Hamilelikte Halsizlik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte halsizlik belirtileri çok genel belirtilerdir. Bu yüzden ayırt edilmesi zor olabilir. Anne adayı yeterli uyumasına karşın hala yataktan yorgun kalkıyorsa halsizlik durumu anlaşılabilir. Gün içinde yoğun bir tempo olması sonrasında halsizlik olabilir.

Gebelikte halsizlik belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Odaklanma sorunları yaşama
  • Unutkanlık ve hatırlama zorlukları
  • Kas, boğaz ve eklemlerde ağrı şikayetleri
  • Sürekli görülen uyku bozuklukları
  • Enerji kaybı yaşama
  • Hamilelikte halsizlik ve mide bulantısı ile depresif ruh hali
  • Günlük aktiviteler sırasında stres yaşama
  • Çevreye ve kendine karşı olumsuz tutum geliştirme
  • Uykudan yorgun olarak kalkma
  • Ufak fiziksel ve mental egzersizlerde dahi kırgınlık yaşama
  • Konuşma zorluğu ve bilinç bulanıklığı yaşama
  • Ayağa kalkarken baş dönmesi yaşama ve sersemlik hissi
  • Kas ve eklem ağrılarının yaygın hale gelmesi gibi durumlardır.

Yukarıda sayılan belirtilerin önemli bir bölümü hamilelikte yaygın olarak görülür. Bu yüzden halsizlik probleminin özel olarak ayırt edilmesi zor olur.

Hamilelikte Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik sürecinde anne adayının vücudunda çok sayıda değişiklik yaşanır. Fiziksel, ruhsal ve hormonsal değişimler anne adayında uyku hali ve halsizlik gibi birçok soruna yol açabilir.

Hamilelikte halsizlik nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Hormonal Değişimler: Anne adaylarında hamileliğin ilk aylarında halsizlik hormonal değişimlere bağlı olarak görülebilir. İlk dönemlerde östrojen ve progesteron hormonunda artış olduğu için halsiz hissetmek çok doğaldır.
  • Sabah Bulantısı: Gebelik döneminde özellikle ilk aylarda sabah bulantıları anne adaylarının sık yaşadığı bir şikayettir. Hamilelikte halsizlik yaşayanlar genellikle bulantıya bağlı olarak halsiz hissedebilirler.
  • Kan Basıncında Düşme: Anne adaylarının hamilelik döneminde kan basıncı düşer. Kan basıncının düşmesi yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinde artış olur.
  • Uyku BölünmesiHamilelikte anne adayları idrara çıkma ihtiyacı, mide bulantısı gibi birçok duruma bağlı olarak gece uykularını bölmek zorunda kalırlar. Gece uykularının bölünmesi kaliteli uyku yaşamayı azaltır. Bu yüzden de anne adayları halsizlik hissedebilir.
  • Sindirim Sorunları: Anne adayları hamilelik döneminde sindirim sorunları yaşar. Sindirim sorunları her zaman anne adaylarının halsizlik ve yorgunluk yaşamasına da yol açacaktır.
  • Bebeğin Gelişmesi: Hamilelik döneminde fetüs gelişmeye başladıkça ihtiyacı olan temel besinleri anne vücudundan karşılar. Bebeğin gelişimine bağlı beslenme ihtiyacı anne adayının yorgun ve halsiz hissetmesine yol açabilir. Hamilelikte bacaklarda halsizlik gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesiyle daha çok görülür.
  • Tiroid Bozuklukları: Hamilelik döneminde anne adayının tiroid bezleri de hormonal değişime bağlı olarak çalışma düzenini değiştirebilir. Tiroid bezinin az çalışması anne adayının halsizlik şikayetlerini arttırabilir.
  • Kansızlık: Gebelik döneminde demir eksikliği ve kansızlık anne adaylarının yoğun yaşadığı şikayetler arasında yer alır. Kansızlık şikayetleri aynı zamanda anne adayında halsizlik şikayetlerini de arttırır.

Hamilelikte Halsizlik Teşhisi

Hamilelikte halsizlik tanısı için doktorların hastanın şikayetlerini dinlemesi ve belirli değerlerine bakması yeterli olur.

Hamilelikte halsizlik teşhisi için yöntemler şöyledir;

  • Hasta Öyküsü: Anne adayının yaşadığı halsizlik problemlerinde öncelikle şikayetleri dinlenir. Halsizlik durumunun ne kadar süredir devam ettiği, hangi şiddette yaşandığı, uyku düzeni ve diğer tüm konular doktora detaylı olarak anlatılmalıdır.
  • Fiziki MuayeneHamilelikte halsizlik şikayetleri olması durumunda doktor fiziki muayene de yapar. Anne adayı ve bebeğin gelişimi detaylı olarak incelenebilir.
  • Tahliller: Halsizlik şikayetlerinde anne adayından alınan kan örneğinde bazı hormonal değerlerine bakılır. Bunun için kan testi ve birtakım özel testler istenebilir. Bu testler gebelik dönemi boyunca düzenli olarak tekrar edilmektedir.
  • Görüntüleme: Genellikle hamileliğin son ayında halsizlik şikayetleri artabilir. Buna bağlı olarak görüntüleme yöntemleriyle bebeğin gelişimi izlenir. Ayrıca altta yatan diğer nedenlere bağlı olarak şüphe olması durumunda farklı görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Anne adayının durumuna göre bazı öneriler ve tedavi planı uygulanabilir.

Hamilelikte Halsizlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte halsizlik tedavisi için anne adayının şikayetine göre hareket edilir. Hamilelikte aşırı halsizlik olması durumunda daha kapsamlı bir tedavi söz konusu olabilir.

Gebelikte halsizlik tedavi yöntemleri şöyle olabilir;

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Anne adayının yapacağı yaşam tarzı değişiklikleri halsizlik şikayetlerinin geçmesinde çok etkilidir. Bunun için anne adayının her gün belirli oranda yürümesi, bazı fiziksel aktiviteleri yapması ve sağlıklı bir beslenme listesi oluşturması önerilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri kişiye özel olarak planlanabilir.
  • Terapi: Anne adayı kendini sürekli olarak halsiz hissediyorsa bunun nedeni psikolojik de olabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde terapi desteği alınması da önerilebilir. Hamilelikte yaşam tarzından kaygılara kadar birçok konuda terapi planlanabilir. Terapi genel olarak anne adayının uyku problemlerini çözmeye yönelik de planlanabilir.

Hamilelikte Halsizlik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte halsizlik ve yorgunluk, belirli bir süre sonra yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu yüzden halsizliğe bağlı beslenme ve uyku sorunları gibi durumlar da hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı için tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi durumunda anne adayının yaşam konforu olumsuz etkilenebilir.

Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte halsizlik şikayetleri olması durumunda doktorların önerilerine önem verilmelidir.

Anne adayı bunun için şu önerileri yerine getirebilir;

  • Anne Adayı Yeterli Dinlenmelidir: Hamilelikte anne adayının yeterli oranda dinlenmesi halsizlik sorununu gidermede çok etkilidir. 
  •  Anne adayı gebeliğin fiziksel ve zihinsel yoruculuğunu daha erken uyuyarak ve gün içinde şekerlemeler yaparak ortadan kaldırabilir.
  • Daha Rahat Program Oluşturulmalıdır: Anne adayı yoğun bir iş temposu içinde çalışıyorsa ya da gün içinde aktiviteleri yoğunsa bir süre daha rahat bir program oluşturmalıdır. Fiziksel ve mental yorgunluğunu giderilmesi için bazı planlar iptal edilebilir.
  • Hafif Düzeyde Egzersizler Yapılabilir: Anne adayı her gün hafif tempoda yürüyüş yapabilir. Doktor kontrolünde yapılan yürüyüş ve hafif egzersizler anne adayının kendini daha rahat hissetmesine yardımcı olur.
  • Daha Az Kafein Tüketilmelidir: Kafein, uyku düzenini bozar ve anne adayının stres seviyesini arttırır. Hamilelikte kalp çarpıntısı ve halsizlik olmaması adına kafein tüketimi azaltılmalıdır.
  • Rahatlatıcı Etkinlikler Yapılmalıdır: Hamilelik döneminde anne adayları sağlıklı bir süreç geçirebilmek ve stresten uzaklaşabilmek için zihnini sürekli olarak boşaltmalıdır. Kendilerini rahatlatıcı zaman dilimleri oluşturabilirler. Aynı zamanda anne adayları müzik dinleme ve kitap okuma gibi etkinlikler planlayabilirler. Günlük hayatta stresi en aza indirecek fiziksel ve zihinsel etkinlikler çok yararlı olur.
  • Sağlıklı Beslenme Programı Uygulanmalıdır: Anne adayları bebeğin ihtiyaçları için de doğru bir beslenme programı uygulamalıdır. Hamilelikte yemekten sonra halsizlik, yanlış beslenme nedeniyle olmaktadır. Bu yüzden anne adayı genel besinleri doğru oranda almalı ve sağlam bir beslenme düzenine sahip olmalıdır. Metabolizmayı yavaşlatacak şeker içerikli besinler tüketilmemelidir. Bunun yerine vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketilmelidir.
  • Su Tüketimi Arttırılmalıdır: Gebelik dönemi içinde susuz kalmak, anne adayı ve bebek için çok tehlikeli bir durumdur. Anne adayı günde en az 8-10 bardak su içmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu da vitamin, mineral ve bol su alma açısından düzenli tüketilmesi gereken ürünlerdir. Su tüketimi her gün aynı oranda tutulmalıdır.
  • Hamilelikte Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Tüketilmelidir: Anne adayları hamilelikte halsizliğe iyi gelen yiyecekler tüketmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, muz, kuruyemiş, karpuz, enginar ve yumurta gibi besinler tüketilmelidir.

Hamilelikte Halsizliğe Ne İyi Gelmez?

Gebelik döneminde yaşanan halsizlik sorunlarına karşı anne adayları çok dikkatli olmalıdır. Yetersiz uyku ve sağlıksız beslenme hamilelikte halsizlik şikayetlerinin artmasına yol açar. Hamilelikte halsizlik ve uyku hali aynı zamanda yoğun çalışma ve stresle de ortaya çıkacaktır.

Hamilelikte Halsizlik için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte ateş ve halsizlik gibi şikayetler yoğun olarak yaşanır. Anne adayları halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinde öncelikle kadın doğum uzmanlarına gitmelidir. Kadın doğum uzmanları yapılan incelemeler sonrasında halsizlik sebebine göre farklı bölümlere yönlendirecektir. Gebelikte halsizlik şikayetlerinde yaşam konforunu olumsuz etkilemeye başladığı anda bir doktora gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Halsizlik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte halsizlik ne zaman başlar?

Hamilelikte karın ağrısı ve halsizlik gibi şikayetler gebeliğin ilk haftalarından itibaren yaşanmaktadır. İlk trimester döneminde anne adayları halsizlik şikayetleri yaşamaya başlar. Gebeliğin ikinci trimester döneminde hafiflese de son ayda tekrar görülen şikayetler arasında yer almaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte halsizlik nasıl giderilir?

Anne adayları hamilelikte halsizliğe karşı yeterli uyumalı, dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalıdır. Ayrıca yeterli sıvı tüketimi de çok önemlidir. Bunun yanında yorgunluk olması durumunda yeterli derecede dinlenecek vakit yaratılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte bulantı ve halsizlik ne zaman geçer?

Gebelikte bulantı ve halsizlik şikayetleri genellikle ilk haftalarda başlar. İkinci altı ayda azalma gösterse de son aylarda tekrar halsizlik devam eder. Bulantı şikayetleri daha erken dönemlerde ortadan kalkabilir. Her anne adayında bulantı ve halsizliğin görüldüğü süre ve dönem değişir.

Dr. Hande Erölmez

Halsizlik hamilelik belirtisi mi?

Halsizlik ve yorgunluk hissi erken gebelik belirtileri arasında yer almaktadır. Kadınlar gebeliğin ilk haftası sonrasında progesteron seviyesindeki artışa bağlı olarak halsizlik şikayetlerini yaşamaktadır. Halsizlik şikayetleri hamilelik belirtileri olarak nitelendirilebilir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte halsizlik olur mu?

Anne adayları hamileliğin ilk 3-4 ayında yorgunluk ve halsizlik şikayetleri hissedebilir.  Gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan bu durum hormonlara bağlı olarak yaşanabilir.  Her anne adayında hamilelik döneminde halsizlik şikayetlerini doktoruna iletmektedir. Halsizlik seviyesi her anne adayında farklı olabilir.

Dr. Hande Erölmez