Karaciğer Ağrısı
Karaciğerin, acıya duyarlı reseptörler bulunan kapsülün üzerinde oluşan baskı sonucu ortaya çıkan ağrıya karaciğer ağrısı adı verilmekte olup, nedenine yönelik tedavi uygulanır.
Karaciğer Ağrısı Nedir?
Üçgen şeklinde, yaklaşık 1.5 kilo ağırlığında ve koyu kırmızı renkli olup karnın sağ bölgesinde bulunup safra kesesini örten karaciğerin üzerinin kaplı olduğu acıya duyarlı reseptörler bulunan kapsülün üzerinde oluşan baskı sonucu ortaya çıkan ağrıya karaciğer ağrısı adı verilir.
Karaciğer Ağrısı Belirtileri
Karaciğer ağrısının tarifi zordur. Karaciğer ağrısı nerede olur? Sorusu bu konuda önemli olup karnın sağ üst tarafında hissedilen ağrı varlığında karaciğer ağrısından şüphe edilebilir.
Karaciğer ağrısı nasıl hissedilir? Ya da karaciğer ağrısı nasıldır? Soruları da önemli olup karaciğer ağrısı çeşitli varyasyonlar şeklinde ortaya çıkabilir:
- Sağ üst karın bölgesine yerleşim gösteren hafif ya da belirsiz ağrı
- Keskin karakterli batıcı ağrı
- Omuz ve / veya sırta yayılan karın ağrısı
- Nefes alma ya da öksürme esnasında karnın sağ üst bölgesinde meydana gelen ağrı
- Solunum zorluğuna neden olan karın ağrısı
Karaciğer ağrısının eşlik ettiği şikayetler de önemlidir çünkü hastalar genelde bu belirtiler çıkana kadar karaciğer ağrısını önemsemez.
- Sarılık olarak da bilinen cildin sarı renge döndüğü renk değişikliğinin eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Ciltte döküntülerin eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Ciltte meydana gelen kahverengi leke ve noktaların eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Ciltte kaşınmanın eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Göz etrafında özellikle altında kararmanın eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Aşırı terlemenin eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Vücuttan yayılan keskin kokunun eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Nefes kokusu ile birlikte görülen karaciğer ağrısı
- Avuç içlerinde ve ayak tabanında ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı ya da iltihaplanmanın eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Koyu renkli idrar (çay rengi idrar) ya da akolik gaita (solgun renkli ya da gri dışkı) ile beraber görülen karaciğer ağrısı
- Eklem ağrılarının eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Yorgunluk hissi ile beraber görülen karaciğer ağrısı
- İştah kaybı ile seyreden karaciğer ağrısı
- Gereksiz kilo kaybının eşlik ettiği karaciğer ağrısı
- Bulantı ve kusma ile beraber seyreden karaciğer ağrısı
- Karında şişkinlik şikayeti ile beraber görülen karaciğer ağrısı
- Yüksek ateşle birlikte seyreden karaciğer ağrısı
- Hızlı kalp atışının görüldüğü karaciğer ağrısı
- Testis şişliği şikayeti ile birlikte görülen karaciğer ağrısı
Karaciğer Ağrısı Nedenleri
Karaciğer ağrısının altında hem karaciğer ile ilişkili hastalıklar hem de karaciğer dışı bazı rahatsızlıklar yatabilir. Eşlik eden ek şikayetlere göre altta yatan hastalık tespit edilebilir.
Karaciğer ile ilişkili hastalıklar:
- Kronik hepatit ve karaciğer iltihaplanması: Virüsler, alkol alımı, çeşitli kimyasal maddeler ve ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer iltihaplanmasında karaciğerde büyüme, hassasiyet ve kalıcı hasar ortaya çıkabilir. Daha çok virüslerin sebep olduğu kronik hepatit etken olan virüs türüne göre isim alır. En sık görülen hepatit türleri:
- Hepatit A: En sık görülen hepatit türlerinden olup kirli su ve besin tüketimi sonucu ya da tuvaletten sonra elleri yıkamama gibi hijyen eksikliklerine bağlı olarak gelişir. Hepatit A ayrıca deniz ürünleri olan midye ve istiridye gibi besinlerin tüketilmesi ile de bulaşabilir.
- Hepatit B: Kan yolu ile bulaşan hepatit B virüsü manikür pedikür yaptırılması, diş tedavisi, kulak delinmesi ve cinsel ilişki esnasında da bulaşabilir. Hepatit B virüsü doğum esnasında hasta olan anneden bebeğe geçebilir.
- Hepatit C: Hepatit C virüsünün ise 1 / 3’ lük kısmının nasıl bulaştığı bilinmemekle birlikte kirli enjektör kullanımı, kirli kan ve kan ürünlerinin nakli ile ve ayrıca cinsel temas yolu ile ve anneden bebeğe geçiş şeklinde bulaşabilir.
- Hepatit D: Sadece hepatit B virüsü taşıyıcısı olan hastalarda belirtiye sebep olan hepatit D virüsü ise uyuştucu kullananlarda, kirli enjektör kullanımı, kan nakli ile bulaşır.
- Hepatit E: Hepatit E hastalığının seyri hepatit A' ya benzemektedir.
- Alkolik karaciğer hastalığı: Uzun yıllar boyu fazla alınan alkol sonucu karaciğerin hasar görmesi ile sırası ile alkole bağlı karaciğer yağlanması, alkolik hepatit adı verilen yağlanmanın yanında iltihaplanmanın görüldüğü tablo ve alkolik siroz gelişebilir. Bu hastalarda da karaciğer ağrısı ortaya çıkar.
- Reye sendromu: Grip ya da su çiçeği gibi virüs kaynaklı hastalıklardan sonra özellikle aspirin alımını takiben ortaya çıkan reye sendromu; ani bulantı kusma, uykuya eğilim ve el ile ayak tabanlarında kırmızı döküntüler ile başlar. Hastalık ilerledikçe hastalarda karaciğer yağlanması gelişerek karaciğer ağrısına neden olur.
- Karaciğer apsesi: Çeşitli mikroorganizmalar sebebi ile ortaya çıkan karaciğer apseleri karaciğerde ağrıya sebep olabilir.
- Hepatik steatoz (Karaciğer yağlanması): Vücudun fazla yağ ürettiği ya da ürettiği yağı yeterince metabolize edemediği zaman ortaya çıkan karaciğer yağlanması daha çok alkole bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte obezite, yüksek kan şekeri, gebelik, hepatit C ve hızlı kilo kaybı gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir.
- Hepatotoksisite (Karaciğer zehirlenmesi): Çeşitli ilaçlar ya da toksik maddelere uzun süre maruziyet sonucu ortaya çıkan karaciğer zehirlenmesi ateş, mide bulantısı ve kusma, sarılık ile birlikte görülen karaciğer ağrısı ile kendini gösterir.
- Hematokromatozis: Vücutta fazla miktar demir birikimi sonucu ortaya çıkan hematokromatozis hastalığı da karaciğer ağrısına sebep olabilir.
- Karaciğer sirozu: Karaciğer yağlanması, safra yollarının tıkanması ve iltihaplanması, kronik kalp yetmezliği, otoimmün hepatitler, ağır ilaçların uzum süreli kullanılması sonucu ortaya çıkan karaciğer sirozu karaciğerin giderek sertleştiği ve küçüldüğü bir tablo olup karaciğer ağrısına sebep olur.
- Karaciğer kanseri: Hepatit B, hepatit C ve siroz zemininde gelişen karaciğer kanserleri erken evrede belirtiye neden olmazken, tümör büyüdükçe karaciğerde ağrı ile birlikte karında şişlik ve kilo kaybına sebep olur.
Karaciğer Dışı Hastalıklar
- Safra kesesi taşı: Toplumda %20 oranda görülen safra kesesi taşları, safrada çok fazla kolesterol ve bilirübin bulunmasına bağlı olarak safra sıvısının yeteri kadar boşalamaması nedeniyle ortaya çıkar. Hastaların %70’ inde safra kesesi taşları varlığını belli etmese de de bazı hastalarda belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler içerisinde karaciğerde meydana gelen basınç sebebi ile ortaya çıkan karnın sağ üst tarafında yerleşimli ağrıdır. Safra kesesinde farklı türde taşlar meydana gelebilir:
- Kolestrol tasları: Kolesterol tasları Çok büyük olmayıp genelde yumuşak yapıdadırlar. İçeriğine göre:
- Pigment taşları: Pigment taşları bebekler ve çocuklarda daha sık görülüp bilirubin ve kalsiyumdan oluşur .Bakteriler ile yakından ilişkili olan bu taşlar sert, pürüzlü yüzeyidirler.
- Kalsiyum karbonat taşları
- Karın bölgesinde sıvı birikimi (Asit): Karaciğer hastalıkları, kalp ve böbrek yetersizliği ve kansere bağlı karın bölgesinde sıvı birikimi olarak gelişen asit en sık karaciğer sirozuna bağlı olarak ortaya çıkar. 400 – 500 ml üzerinde sıvı birikimi sonucu karında şişlik ile birlikte karaciğer ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar.
- Gastrit (midede asit birikmesi): Midede artmış asite bağlı ortaya çıkan gastrit zamanla karaciğere de baskıya neden olarak karaciğer ağrısına neden olur.
Karaciğer Ağrısı Teşhisi
Karaciğer ağrısı şikâyeti ile doktora başvuran hastalarda muayeneye öncelikli olarak detaylı bir hasta öyküsü alınarak başlanır; ağrının ne zamandır olduğu ve ne şekilde bir ağrı olduğu, ek şikayetlerin varlığı, ağrının ne zaman artıp ne zaman azaldığının detaylı sorgulanmasının yanında alkol kullanımının sorgulanması karaciğer ağrısının teşhisinde çok önemlidir. Sonraki aşamada fizik muayene yapılarak sarılık, ciltte döküntüler ve renk değişiklikleri, yüksek ateş varlığı gibi durumlar tespit edilir.
Karaciğer ağrısı şikayetine neden olan hastalıkların tespitinde kan testleri çok değerli olup bu ağrı genelde karaciğer ve safra kesesi ile ilişkili olduğu için total ve indirekt bilirubin değerleri, AST, ALT, GGT ve alkalen fosfataz testleri gibi safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını gösteren testlerin yapılması önemlidir.
Sonraki aşamada radyolojik görüntüleme yöntemleri ile karaciğer ağrısına neden olabilecek sistem ve organların görüntülenmesi sağlanır.
- Ultrasonografi (USG): Ses dalgaları kullanılarak yapılan görüntüleme yönteminde karaciğerin hem kapsülü hem de damarlanma yapıları görüntülenebilir. Biyopsi alınması gereken durumlarda rehber yöntemdir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Manyetik rezonans görüntüleme radyo frekans dalgaları ile uygulanan bir görüntüleme yöntemi olup yumuşak doku ve organların görüntülenmesinde en faydalı teşhis yöntemidir. Karaciğer apseleri, alkolik karaciğer hastalığı, karaciğer yağlanması gibi durumlarda net bilgi verilmesini sağlar.
- Bilgisayarlı tomografi (BT): Bilgisayarlı tomografi ile çekilen bölgenin 3 boyutlu görüntülenmesi sağlanabilir. Yağ / demir birikimi açısından değerlendirme sağlar.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Manyetik rezonans görüntüleme yumuşak dokuların görüntülenmesinde oldukça üstün bir yöntem olup yağ / demir birikimi gibi durumların tespitinde faydalıdır.
- Biyopsi: Karaciğer kanseri şüphesi bulunan hastalarda kullanılan biyopside karaciğerden alınan doku mikroskop altında incelenir. Minimal invaziv cerrahi tekniği ile biyopsi, ince iğne aspirasyon biyopsisi ya da kalın iğne aspirasyon biyopsisi seçenekleri bulunur.
- Pozitron emisyon tomografisi taraması (PET): Karaciğer kanseri tespit edilmesi durumunda diğer organlara yayılım yapıp yapmadığını göstermek amacı ile kullanılabilen bir yöntemdir.
Karaciğer Ağrısı Tedavisi
Karaciğer ağrısında tedavi planlamasının yapılmasındaki en önemli adım altta yatan nedenin tespiti olup nedene yönelik tedavi uygulanır.
- Kronik hepatit ya da karaciğer iltihaplanmasına bağlı karaciğer ağrısı tedavisi: Kronik hepatitin tedavisinde amaç şikayetleri yatıştırmak ve karaciğer hasarını sonlandırmak için birden fazla tedavi yöntemi uygulanabilir. İlk yapılması gereken alkol kullanımı mevcut ise bunun kesilmesidir. Hepatit B ve C virüslerine bağlı ortaya çıkan kronik hepatitte antiviral ilaçlar reçete edilir. Vücudun kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan Otoimmün hepatit tedavisinde kortikosteroid tedavisi uygulanır. Bazı ilaçların kullanılması da kronik hepatit gelişimine neden olabildiği için bu ilaçların kullanıldığı tespit edildiği zaman bu ilaçların kesilmesi gerekir.
- Alkolik karaciğer hastalığına bağlı karaciğer ağrısı tedavisi: Bu hastalıkta da ilk yapılması gereken alkolün kesilmesi olup ağır seviyede seyreden bir hastalık yoksa destek tedavisi yeterli olacaktır. Ancak ağır seviyede alkolik karaciğer hastalığı bulunan kişilere ilaç tedavisi başlanabilir. İlaç tedavisi içinde anabolik steroidler bulunur. Son çare olarak karaciğer nakli yapılması gerekebilir.
- Karaciğer apselerine bağlı karaciğer ağrısı tedavisi: Karaciğer apseleri neden olan mikroorganizmaya göre üçe ayrılır ve etkene göre tedavi planlanır:
- Amip apsesi: Amip apsesinde ilk tercih edilen tedavi yöntemi ilaçla tedavi olup bu amaçla metranizadol kullanılır. Amip apsesi hastalarının çok azında cerrahi drenaj yöntemi ile apsenin çıkartılması gerekebilir.
- Piyojenik apse: Tek ve büyük apse varlığında tercih edilecek yöntem cerrahi ya da perkütan drenaj olurken, çoklu küçük karaciğer apselerine cerrahi müdahale etkin olmayacağı için yüksek doz antibiyotik tedavisi uygulanır.
- Hidatik kist: Bir parazit olan tenyanın karaciğere yerleşmesi sonucu ortaya çıkan hidatik kist hastalığında en etkin tedavi cerrahi olup bu amaçla kistektomi adı verilen kistlerin çıkartılması, lobektomi ya da segmentektomi adı verilen karaciğerin bir lobunun ya da segmentinin çıkarılması yöntemleri uygulanabilir. İlâçla tedavi ise ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat sonrası nüks oranını en aza indirmek amacı ile uygulanır. Bu amaçla mebendazol ve albendazol reçete edilebilir.
- Karaciğer kanserine bağlı karaciğer ağrısı tedavisi: Karaciğer ağrısı karaciğer kanserine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Karaciğer kanserinde en etkili tedavi yöntemi cerrahi olup bu amaçla tümörle beraber karaciğerin bir kısmının çıkarılması ya da karaciğer nakli tedavi seçenekleri arasındadır. Cerrahi tedavinin mümkün olmadığı ya da riskli olduğu hastalarda ise ışınla tedavi yöntemi olan radyoterapi, ilaçlarla tedavi yöntemi olan kemoterapi ya da tümörün yakılması yöntemi olan ablasyon tedavisi uygulanabilir.
- Safra kesesi taşına bağlı oluşan safra kesesi ağrısı tedavisi: Safra kesesinde tespit edilen taşın en etkili ve kesin tedavi yöntemi safra kesesinin alınması olup sadece safra kesesi taşlarının alındığı hastalarda safra taşı oluşumuna neden olan denge bozukluğu devam eder ve yeniden safra taşı oluşumu gözlenir. Bazı hastalarda cerrahi tedavi uygulamak mümkün olmaz ve bu durumda medikal tedavi seçenekleri değerlendirilir. Medikal tedavi seçenekleri arasında ursodiol ve kenodiol gibi safranın akışkanlığını arttıran ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca böbrek taşlarında olduğu gibi şok dalga litotripsi tedavisi ile safra taşlarının parçalanması sağlanabilir.
Karaciğer Ağrısı Tedavi Edilmezse
Karaciğer hastalıklarına bağlı ortaya çıkan karaciğer ağrısının tedavisiz kalması durumunda hastalarda uzun vadede karaciğer yetmezliği gelişebilir. Karaciğer yetmezliği gelişen hastalarda çoklu organ yetmezliği, koma ve ölüm gelişme ihtimali yüksektir.
Safra kesesi taşına bağlı karaciğer ağrısının tedavisiz kalması safra kesesinin delinmesi sonucu karın zarı iltihabı ortaya çıkabilir. Ayrıca safra kesesi taşının safra kesesi kanseri gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir.
Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman karaciğer ağrısı şikayeti olan hastaların doktora başvurması ve en kısa sürede altta yatan hastalığın tespit edilerek tedaviye başlanması önemlidir.
Karaciğer Ağrısı İlaçları
Kronik hepatitin hepatit B ve hepatit C virüslerine bağlı ortaya çıkması durumunda antiviral ilaçlar ile tedaviye başlanabilir.
Kronik hepatit tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar arasında:
- İnterferon – alfa
- Lamivudin
- Tenofavir
- Ribavirin
Sayılabilir.
Alkolik karaciğer hastalığına karaciğer ağrısında kullanılan ilaçlar:
- Anabolik steroidler
- Kolşisin
- Propiltiourasil
- Silymarin
- Pentoksifilin
- Ursodeoksikolik asit
- Vitamin E
- Anti - TNF
- N - asetil sistein
Şeklinde sıralanabilir.
Karaciğer kanseri hastalarında cerrahi tedavi mümkün değilse kemoterapi ilaçları kullanılır.
Yaygın olarak kullanılan kemoterapi ilaçları:
- Rituximab (rituksimab)
- Cyclophosphamide (siklofosfamid)
- Doxorubicin (hydroxydaunomycin)(hidroksidaunomisin)
- Vincristine (vinkristin, onkovin)
- Prednisolone (prednizolon)
- Daunoblastin
- İdarubisin
- Kortizon
- Siklofosfamid
- L – asparajinaz
- Metotrexate kortizon
- Mercaptopurin
Olarak sıralanabilir.
Karaciğer Ağrısı Ameliyatı
Karaciğer apsesinin tedavisinde drenaj yapılarak apsenin boşaltılması sağlanabilir. Apsenin boşaltılması açık drenaj ya da kapalı drenaj yöntemi ile yapılabilir:
- Açık drenaj: Genel anestezi altındaki hastanın karın bölgesi açılarak ultrason ya da bilgisayarlı tomografi rehberliğinde konulan katater yardımı ile apse boşaltılır.
- Kapalı drenaj: Laparaskopik drenaj yönteminde açılan küçük deliklerden gönderilen katater ile apsenin boşaltılması işlemidir.
Karaciğer kanserinde tümörün çıkarılması amacı ile rezeksiyon ameliyatı yapılabilir. Karaciğer tümörünün büyük olması durumunda karaciğerin bir segmentinin çıkartıldığı segmentektomi ya da bir lobunun çıkartıldığı lobektomi ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatlar hasta genel anestezi altındayken uygulanır.
Safra kesesindeki taşlara bağlı karaciğer ağrısı tedavisinde ise safra kesesinin alındığı kolesistektomi ameliyatı yapılır.
- Açık kolesistektomi (klasik açık safra kesesi ameliyatı): Genel anestezi altında yapılan kolesistektomi ameliyatında sağ üst karın bölgesinden açılan 15 – 20 cm' lik kesiden safra kesesi tamamen çıkarılır ve kesi yeri kapatılır.
- Laparoskopik kolesistektomi (kapalı safra kesesi ameliyatı): Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı safra kesesi hastalıklarında altın standart olarak kabul edilir. Bu yöntemde hastanın göbeğinden karın içine giriş yapılarak karın içine karbondioksit gazı verilir ve karın şişirilir. Bu delikten kamera gönderilir ve bu kesiye ek olarak açılan 3 tane daha kesiden meliyat aletleri gönderilir ve safra kesesi çıkarılır.
Karaciğer Ağrısına Ne İyi Gelir?
Safra kesesi ağrısına neden olan en sık sorunlardan olan safra kesesi taşlarına yönelik bazı yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması oluşmuş safra kesesi taşlarına net etki yapmasa bile en azından yeni safra taşı oluşumunu önleyerek safra kesesi ağrısına faydalı olur. Bu amaçla yağdan zengin besinlerin kısıtlanması, lifli gıdaların tüketilmesi ile bağırsak hareketlerinin hızlandırılmasının sağlanması, fazla kilo mevcut ise verilmesi, günlük yeteri kadar su alınması ve düzenli egzersiz yapılması faydalı olacaktır.
Karaciğer Ağrısına Ne İyi Gelmez?
Karaciğer ağrısı genelde vücutta fazladan biriken zararlı maddelere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu maddelerin basında alkol gelmekle birlikte karaciğer hastalığı bulunan hastalarda ilk alınması gereken önlem alkolün bırakılmasıdır. Sonraki aşamada ise karaciğere zarar veren ilaçların bırakılması önemlidir. Karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesi için beslenme düzeninin değiştirilmesi de önemlidir. Hepatit aşılarının yaptırılması da karaciğer ağrısının önüne geçmeye etkilidir.
Hamilelikte Karaciğer Ağrısı
Hamilelikte Karaciğer ağrısı en çok gebelik kolestazı adı verilen ve gebelik hormonları sebebi ile safranın safra kesesine geçişinin engellendiği bir hastalığa bağlı ortaya çıkar. 3. Trimestr adı verilen son 3 aylık dönemde artan hormonlara bağlı ortaya çıkan bu durumda hamilelerde şiddetli bir kaşıntı şikayeti ortaya çıkar.
Gebelik kolestazı anne karnındaki bebekte erken doğum ve anı bebek ölümlerine neden olabilir.
Tedavide kaşıntıyı önlemek amacı ile kortikosteroidli merhemler, safra asidi seviyesini düşürmem amacı ile ursodeoksikolik asit, bebekte akciğer gelişimini sağlamak amacı ile deksametazon, kafa içinde kanamayı önlemek amacı ile anneye doğumdan önce bebeğe ise hemen doğumdan sonra K vitamini enjeksiyonu yapılır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Karaciğer Ağrısı
Bebeklerde yenidoğan döneminde normalde ilk 2 aya kadar sarılık görülmesi normal sayılmaktadır. 2 ay geçmesine rağmen devam eden sarılığa ek olarak; koyu renkli idrar (çay rengi idrar), akolik gaita adı verilen açık renkli camcı macunu renginde dışkı varlığında karaciğerde yapılan safrayı ince bağırsaklara taşıyan safra kanallarında genişlemeden şüphe edilmelidir.
Daha büyük çocuklarda ise karaciğer ağrısının sebepleri arasında; viral hepatitler, yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan şişmanlığa bağlı karaciğer yağlanması, sık kullanılan ağrı kesici, antibiyotik ya da ateş düşürücü ilaçların karaciğer zehirlenmesine neden olması sayılabilir.
Ayrıca hepatomegali adı verilen karaciğerin büyümesi durumu da karaciğer ağrısına neden olabilmektedir. Beslenme bozukluğu, obezite, damar yolu ile beslenme, Reye sendromu, kistik fibrozis gibi hastalıklara bağlı ortaya çıkan karaciğer yağlanması, Gaucher hastalığı, Niemann pick hastalığı gibi yağ depolanma hastalıkları, enfeksiyonlar, sklerozan kolanjit, sistemik lupus eritematozus gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, doğuştan hepatik fibrozis ya da karoli hastalığı gibi safra yollarında genişlemeye sebep olan hastalıklar karaciğerde büyümeye neden olarak karaciğer ağrısı şikayeti oluşturabilir.
Bebeklik ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan karaciğer ağrısının altında yatan neden araştırılarak nedene yönelik tedavi planlaması yapılması önemlidir.
Karaciğer Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Sarılık, Ciltte döküntüler ve lekeler, kaşınma, göz altında morarmalar, aşırı terleme, açık renkli dışkı ve koyu renkli idrar, vücutta keskin koku, aşırı terleme, iştah kaybı, kilo kaybı gibi belirtilerin eşlik ettiği karaciğer ağrısı bulunan hastaların ilk başvurması gereken doktor İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde iç hastalıkları uzmanıdır. Hastalar iç hastalıkları uzmanı tarafından yapılan ön muayene ve tetkiklere göre altta yatan hastalığa göre uygun doktora yönlendirilir.
Karaciğer Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Karaciğer ağrısı nerede hissedilir?
Karnın sağ bölümünün büyük kısmını kaplayan karaciğer vücudun en büyük organıdır. Karaciğerde çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ağrı sağ üst karın bölgesinde başlar. Bu ağrı belli belirsiz hafif karakterli olabileceği gibi keskin batıcı karakterde de olabilir.
Karaciğer ağrısı nerelere vurur?
Karaciğer hastalıkları ya da başka organlara ait hastalıklar sonucu ortaya çıkan karaciğer ağrısı başlangıçta karnın sağ üst kenarında ortaya çıkar. Karaciğer ağrısının önemsenmemesi durumunda tedavisiz kalan hastalıklara bağlı olarak omuz ve sırta yayılım gösterebilir.
Karaciğer ağrısı nereye vurur?
Karaciğer ağrısının sadece karaciğere bağlı hastalıklara bağlı ortaya çıkmadığı bilinmektedir. Mide, safra kesesi gibi organlarda gelişen hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilen karaciğer ağrısı omuz ve sırta yayılım gösterebilir.
Karaciğer ağrısını ne geçirir?
Karaciğer ağrısı bir hastalıktan çok altta yatan hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu hastalıklar aşırı alkol kullanımından karaciğer kanserine kadar çok çeşitli olabileceği için karaciğer ağrısında önemli olan altta yatan nedenin tespit edilerek o hastalığa yönelik tedavi planlaması yapılmasıdır. Karaciğer ağrısı genelde çok ciddiye alınmayan ve doktora başvuruda gecikme yaşanan bir durum olmakla birlikte altında ciddi sebepler yatabileceği için mümkün olan en kısa sürede doktora başvurulması lazımdır.
Karaciğer ağrısı nerede olur?
Karaciğer karnın sağ bölümünün büyük çoğunluğu kaplayan vücudun en büyük organıdır. Karaciğerin çeşitli hastalıklar sonucu ağrıması ile sağ üst karın bölgesinde çeşitli karakterlerde ağrı hissedilebilir. Hastalar genelde belirsiz, hafif karakterli, keskin batıcı karakterli, öksürürken artan ya da nefes almada zorlanmaya neden olan karın bölgesinin sağ üst kenarında bir ağrı tarifler.
Karaciğer ağrısı sırta vurur mu?
Karaciğer ağrısı karaciğer hastalıklarından dolayı ortaya çıkabileceği gibi sindirim sisteminin diğer organları ve hatta kalbe bağlı hastalıklar sonucu da gelişebilir. Tipik olarak sağ üst karın bölgesinde yerleşim gösteren karaciğer ağrısı sırta vurabilir.