Sol El Uyuşması

Sinir sıkışması sonucu sol elde meydana gelen his kaybına sol el uyuşması adı verilmekte olup, neden olan hastalık tespit edilerek bu hastalığa yönelik tedavi yapılır.

Sol El Uyuşması Nedir?

Vücudun en hareketli uzuvlarından birisi olan eller günlük hayatta birçok işi yapmakta görevlidir. Daha çok aşırı kullanım ya da zorlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sinir sıkışması sonucu sol elde meydana gelen his kaybına sol el uyuşması adı verilir. El bileği ve dirsekte bulunan eklem bölgelerinde meydana gelen sinir sıkışmaları sol elde ortaya çıkan uyuşmanın en yaygın sebepleri olup bunun yanında ani gelişen travmalar, sol eldeki kemiklerin çatlaması ya da kırılması gibi durumlar sonucu sol el uyuşması ve karıncalanması şikayeti ortaya çıkabilir.

Sol El Uyuşması Nedenleri

Sol elde uyuşma şikayeti daha çok tekrarlayan el hareketlerine bağlı ortaya çıkan el bileği ya da dirsek bölgesinde sinir sıkışması sonucunda ortaya çıkmakla beraber ani gelişen travmalar, sol eldeki komiklerin çatlaması ya da kırılmasına bağlı olarak da gelişebilir.

  • Karpal tünel sendromu: Yerlerin silinmesi, bez sıkılma, halı silkelenmesi gibi ev işleri ya da klavye ve mouse kullanma gibi ofis işlerinin sürekli tekrar etmesi sonucu el bileği hizasında gelişen median sinir basısı ile elin ilk 3 parmağında ve yüzük parmağı adı verilen 4. parmağın bir yüzünde uyuşma şikâyeti ortaya çıkabilir. Karpal tünel sendromu geliştiği zaman ortaya çıkan ilk belirti uykuda ortaya çıkan el uyuşması şikâyeti olup hastalığın ilerlemesi sonucu uyuşma şikayeti gün içinde de ortaya çıkmaya başlar.
  • Pronator teres sendromu: Karpal tünel sendromunda median sinir basısı el bileği hizasında meydana gelirken pronator teres sendromunda ise dirsek hizasında median sinir basısı meydana gelir. Sol elde uyuşma şikayeti pronator teres sendromuna bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
  • Guyon kanalı sendromu: Kol boyunca uzanan bir diğer sinir olan ulnar sinirin el bileği seviyesinde sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan guyon kanalı sendromuna bağlı olarak da sol elde uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Kübital tünel sendromu: Ulnar sinir sıkışması el bileği hizasında değil de dirsek hizasında meydana gelmesi ile ortaya çıkan kübital tünel sendromu da sol el uyuşması nedenleri arasındadır.
  • Cumartesi gecesi paralizisi: Ön kolda kasların arasında bulunan radial sinirin sıkışmasıyla sonucu ortaya çıkan cumartesi gecesi paralizisine düşük el adı da verilir ve sol elde uyuşma şikâyetleri arasındadır.
  • Boyun fıtığı: Boyun fıtığı sonucu boyundan çıkarak kol ve ellere dağılan sinirlerin sıkışması sonucu sol koldan ele kadar his kaybı gelişebilir.
  • Damar sıkışması: Sol elin kanlanmasını sağlayan atar damarın el bileği ya da dirsek gibi eklem bölgelerinde sıkışması sonucu yeterince kanlanma sağlanamayan sol elde uyuşma görülebilir.
  • Diyabet (Şeker) hastalığı: Şeker hastalığı olanlarda tedaviye uymama ya da hiç doktora gitmeme nedeni ile sürekli kan şekeri yüksekliği görülebilir. Sürekli yüksek devam eden kan şekerleri sinir ve damarlara zarar vererek sol elde his kaybına neden olabilir.
  • Vitamin eksiklikleri: B5, B6, B12 ve C, D vitaminlerinin ve magnezyum ile fosfat minerallerinin eksikliği sonucunda sol elde uyuşma meydana gelebilir.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi: Uzun süre sigara ve alkol kullanımı sonucu vücutta meydana gelen değişiklerden birisi de damar ve sinirlerde hasarlanmalar olması olup özellikle damarların tıkanması sonucu sol elde his kaybı gelişebilir.
  • Raynaud sendromu: Raynaud hastalarının elleri ve kolları yeteri kadar ısınamaz. Uzun süre soğuk ortamda bulunan Raynaud hastalarında sol elde his kaybı gelişebilir.
  • Kalp krizi: Kalp krizi geçiren bazı hastalarda göğüs ağrısını ve nefes darlığını takiben sol kolda ve elde ağrı ve uyuşma ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalarda ise sol el uyuşması kalp krizinin ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  • Beyin tümörü: Beynimizin oluştuğu lob adı verilen 2 bölgeden sağ lobda meydana gelen bir beyin tümörü vücudun sol tarafını etkiler. Sol elde uyuşma ve his kaybı da bu etkiler arasındadır.

Sol El Uyuşması Teşhisi

Sol elde uyuşma şikayeti ile doktora başvuru yapan hastalarda tanıya detaylı bir hasta öyküsü alınarak başlanır. Sol eldeki uyuşma şikâyetinin ne kadar süredir olduğu, uyuşmanın günün hangi saatlerinde ve hangi hareketler yapıldığında ortaya çıktığı, eşlik eden şikayetlerin, uyuşmanın sol kola yayılım gösterip göstermediğinin detaylı bir şekilde sorgulanmasının yapılması önemlidir. Alkol ve sigara kullanımı damarlar üzerine direkt etkili olduğu için sorgulama yapılması önemlidir. Kalp krizi şüphesi bulunan hastalarda göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi şikayetlerin varlığı sorgulanır.

Hasta öyküsü alınmasını detaylı bir fizik muayenenin yapılması izler. Sol kolda meydana gelen uyuşmanın bölgesel mi yoksa tüm kola yayılmış mı olduğu, ellerin ısınıp ısınmama durumu araştırılır.

Hastadan kan örneği alınarak B5, B6, B12 ve C, D vitaminleri ile magnezyum ve folik asit minerallerinin eksik olup olmadığı, kan şekeri değerlerinin yüksek olup olmadığı araştırılır.

Radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak dirsek ve el bileği incelenir; herhangi bir çıkık, kırık, damar ya da sinirlerde daralma ya da sıkışma durumu olup olmadığı tespit edilir.

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Tuzak nöropatiler adı da verilen pronator teres sendromu, karpal tünel sendromu, Kübital tünel sendromu, cumartesi gecesi paralizisi, guyon kanalı sendromuna bağlı ortaya çıkan ya da sağ lobta yerleşim gösteren beyin tümörü sebebi ile görülen sol elde uyuşmanın tespiti için manyetik rezonans görüntüleme adı verilen ve radyo dalgalarından faydalanılan yöntem ile ilgili bölgenin detaylı görüntülenmesi sağlanır.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT): Sağ beyin lobuna yerleşim gösteren beyin tümörüne bağlı sol el uyuşmasından şüphe edilebilmesi durumunda tümörün boyutu, yeri, yayılımı kafatasının 3 boyutlu görüntülenmesini sağlayan bilgisayarlı tomografiden faydalanılabilir.
  • Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): Koldan ele yayılım gösteren his kaybında boyun fıtığı şüphesi oluşabilir. Servikal manyetik rezonans görüntüleme ile boyun bölgesinin ve omurların görüntülenmesi sağlanarak fıtık oluşumu varsa tespit edilir.

Radyolojik görüntüleme yöntemlerine ek olarak başka tanısal testler de kullanılarak sol el uyuşmasının neden ortaya çıktığı tespit edilir:

  • Elektromiyografi (EMG): Elektromiyografi; tuzak nöropatiler adı verilen karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, cumartesi gecesi paralizisi ve guyon kanalı sendromu nedeni ile ortaya çıkan sol el uyuşması şikayeti olan hastaların kaslarına elektrik verilerek kasların tepkisini ölçülür.
  • Elektrokardiyografi (EKG): Kalp ve göğüs ağrısı veya nefes darlığının eşlik ettiği sol el uyuşmasında kalp krizinden şüphe edilebilir. Bu hastalarda göğüs bölgesine elektrotlar yerleştirilerek kalbin hareketleri incelenir.
  • Koroner anjiografi: Kalp krizinden şüphe edilen ve EKG sonucu normal çıkmayan hastalarda kasık ya da el bileğinden girilir ve damarların incelenmesi sağlanır. Damarlarda bir tıkanıklık varsa tespit edilir.

Sol El Uyuşması Tedavisi

Sol el uyuşması bir hastalıktan ziyade bir hastalığın belirtisi olduğu için sol el uyuşmasına neden olan hastalığın tespit edilerek bu hastalığa yönelik bir tedavi planlaması yapılması gerekir. Vitamin ve mineral eksikliği olan hastalara takviye başlanması, alkol ya da sigara kullanımı olan hastaların bu alışkanlıkları bırakması ve gerekli durumlarda istirahat edilmesi önemlidir.

  • Tuzak nöropatiler olan karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, kübital tünel sendromu ya da cumartesi gecesi paralizisi sebebi ile gelişen sol el uyuşmasının tedavisi: Sinir sıkışmasına bağlı ortaya çıkan sol el uyuşmasında yapılacak tedavi hastalığın hangi evrede yakalandığına göre değişmektedir. Erken evrede teşhis edilen hastalarda tedavi önceliği konservatif tedavi seçenekleri adı verilen cerrahi dışı tedavi seçeneklerine verilmelidir. İlk olarak istirahat bileklikleri kullanılarak el bileğinin sabitlenmesi sağlanır. Sinir sıkışmaları sebebi ile ortaya çıkan sol el uyuşmasında ağrı şikâyeti eşlik edebilir. Bu hastalara analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Ağrı kontrolü için ilaçların yetersiz kaldığı hastalara eklem içi steroid enjeksiyonu yapılması da denebilir. İlaç ve destek tedavisi uygulamasına rağmen şikayetleri geçmeyen hastalara cerrahi tedavi seçenekleri uygulanarak sinir hasarının önüne geçme hedeflenir.
  • Boyun fıtığı sebebi ile gelişen sağ el uyuşması tedavisi: Boyun fıtığı hastalarında da tedavide öncelik sinir sıkışması hastalarında olduğu gibi öncelikli olarak cerrahi dışı tedavi seçenekleridir. Hastaların istirahat etmesi, boyun hareketlerinin kısıtlamasının amacı ile boyunluk kullanılması hastalar için faydalı olabilir. Boyun fıtığı bazı hastalarda sinir köklerinde basıya sebep olabilir ve bu hastalara non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Ağrı ilaçlar olarak bilinen analjezik ilaçlar reçete edilerek ağrı kontrolü sağlanabilir. Hastaların fizik tedavi programına alınarak düzenli egzersiz yapmalarının sağlanması iyileşme sürecini hızlandırır. Ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrı kontrolü sağlanamayan hastalara omurlar arasına epidural steroid enjeksiyonu yapılarak daha etkin bir ağrı kontrolü sağlanır. Boyun fıtığı hastalarında son çare olarak uygulanan cerrahi müdahaleler ilaç, fizik tedavi ve boyunluğa rağmen şikayetleri devam eden hastalarda tercih edilir.
  • Raynaud fenomeni sebebi ile gelişen sağ el uyuşması tedavisi: Raynaud fenomeni adı verilen hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastaların soğuk ortamlardan uzak durmaları, ellerini ve kollarını sıcak tutmaları şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. İlaç tedavisi için damarları genişletici özelliği olan kalsiyum kanal blokerlerinden, İloprost ve sildenafil gibi kuvvetli damar genişletici ilaçlardan ve nitrat içeren kremlerden faydalanılır. Şikâyetleri geçmeyen hastalarda sempatektomi ameliyatı adı verilen damarlarının kasılmasını düzenleyen sinirlerin bloke edilmesi işlemi uygulanabilir.
  • Diyabet hastalığı sebebi ile gelişen sağ el uyuşması tedavisi: Tedavi başlanmamış şeker hastalarında şeker değerlerinin yüksek seyretmesi sonucu sinirler ve damarlarda sorunlar gelişir. Bu sorunlara bağlı olarak ellerde uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir. Bu hastalara kan şekerini düşürmek amacı ile oral antidiyabetik ilaçlar reçete edilir. Oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasına rağmen yüksek seyreden kan şekeri değerlerinde insülin iğneleri uygulanır.
  • Kalp krizine sebebi ile gelişen sağ el uyuşması tedavisi: Nefes darlığı, kalp ve göğüs ağrısının eşlik ettiği kolay yayılım gösteren el uyuşması kalp krizi şüphesine neden olur ve bu durumda hastanın tanı ve tedavi planlaması hızlıca yapılması büyük önem arz eder. Erken müdahale aşamasında aspirin kan sulandırıcı özelliği sebebi ile tercih edilebilir. Hastaya hastaneye ulaşana kadar bulunabiliyorsa nitrogliserin adı verilen dil altı hapı bulunup verilmesi faydalı olacaktır. Hastanın koroner anjiografi sonuçlarında tıkalı damar tespit edilirse bu damara balon ya da stent uygulaması denenerek damarın açılması sağlanabilir. Balon ve stent ile açılamayan damar durumunda tıkalı damarın değiştirildiği bypass ameliyatı uygulanır.
  • Beyin tümörüne sebebi ile gelişen sağ el uyuşması tedavisi: Sağ beyin lobunda yerleşim gösteren beyin tümörü sebebi ile ortaya çıkan sol el uyuşması şikayetinde tedavi planlamasında tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olması önemlidir. İyi huylu beyin tümörü varlığında tümörün cerrahi olarak çıkarılması yeterli olabilirken kötü huylu beyin tümörlerinde cerrahi sonrası kemoterapi ve radyoterapi uygulanması gerekebilir.

Sol El Uyuşması Tedavi Edilmezse

Altta yatan hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan sol elde uyuşma şikayeti olan hastalar incelenerek altta yatan neden tespit edilmeli ve nedene yönelik tedavi planlaması yapılmalıdır. Sadece yatış pozisyonuna bağlı olarak ya da vitamin ve mineral eksikliği sebebi ile ortaya çıkabilen bir durum olabileceği gibi beynin sağ lobuna yerleşen tümör ya da kalp krizi gibi ciddi ve ölümcül hastalıklara bağlı ortaya çıkabilen bir durum da olabilir. Geçmeyen ve şiddeti artan sol el uyuşması şikâyetinde en kısa sürede tanı konularak uygun tedaviye başlanmalıdır.

Sol El Uyuşması İlaçları

Sol el uyuşmasında ilaç seçimi altta yatan hastalığa yönelik yapılır.

  • Tuzak nöropatilerden karpal tünel sendromu, kübital tünel sendromu, cumartesi gecesi paralizisi pronator teres sendromu ya da guyon kanalı sendromuna bağlı sol el uyuşmasında ağrı eşlik edebilir ve bu durumda reçete edilen ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen analjezik ilaçlar ile ağrı kontrolü sağlanır:
    1. İbuprofen
    2. Tiyokolşikozid
    3. Metil salisilat
    4. Diklofenak sodyum
    5. Flurbiprofen
  • Sol el uyuşmasına kol uyuşmasının eşlik ettiği boyun fıtığının meydana getirdiği iltihaplanmanın azaltılması için non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlarda reçete edilebilir.
    Bu ilaçlar:
    1. Naproksen
    2. Diflinusal
    3. Fenilbutazon
    4. Azopropazon
    5. Asetil salisilik asit
    6. Sülfasalazin
    7. Sülindak
    8. Diklofenak sodyum
    9. Mefenamik asit
  • Bu ilaçların yanında boyun fıtığının meydana getirdiği ağrılar için analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlardan:
    1. İbuprofen
    2. Tiyokolşikozid
    3. Metil salisilat
    4. Diklofenak sodyum
    5. Flurbiprofen

Tercih edilebilir.

  • Sol el uyuşmasının altında yüksek kan şekeri ile seyreden diyabet hastalığının yattığı hastalarda kan şekerini düşürmek amacı ile oral antidiyabetik ilaçlardan:
    1. Metformin
    2. Pioglitazon
    3. Nateglinid
    4. Klorpropamid
    5. Tolbutamid
    6. Akarboz
    7. Gliburid
    8. Glimeprid
    9. Repaglinid
    10. Biguanid
    11. Rosiglitazon
    12. Sitaglibtin
  • Raynaud fenomenine bağlı sol el uyuşması şikâyetinde damar genişletici ilaçlarda kullanılır. İloprost ve sildenafil gibi kuvvetli damar genişletici ilaçlara ek olarak hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalarında kullanılan kalsiyum kanal blokerleri kullanılabilir.
    Bu ilaçlar:
    1. Nifedipin
    2. Nikardipin
    3. Amlodipin
    4. Verapamil
    5. Diltiazem
  • Ayrıca yine damar genişletici etkisi olan ilaçlardan ACE inhibitorleri ile anjiyotensin reseptör blokerleri tercih edilebilir.
    ACE inhibitörleri arasında:
    1. Kaptopril
    2. Alacepril
    3. Phentiapril
    4. Pivalopril
    5. Zofenopril
    6. Enalapril
    7. Perindopril
    8. Trandolapril

Sayılabilirken

  • Anjiyotensin reseptör blokerleri ise;
    1. İrbesartan
    2. Valsartan
    3. Kandesartan
    4. Moksonidin
    5. Losartan
    6. Telmisartan
    7. Rilmeniden
    8. Olmesartan
    9. Eprosartan Mesilat

Olarak sıralanabilir.

  • Kötü huylu beyin tümörü tespit edilen hastalarda cerrahi ile tümörün çıkarılması sonrası kemoterapi (ilaçla kanser hücrelerinin öldürülmesi) gerekebilir.
    Bu ilaçlar arasında:
    1. Rituximab (rituksimab)
    2. Cyclophosphamide (siklofosfamid)
    3. Doxorubicin (hydroxydaunomycin)(hidroksidaunomisin)
    4. Vincristine (vinkristin, onkovin)
    5. Prednisolone (prednizolon)
    6. Daunoblastin
    7. İdarubisin
    8. Kortizon
    9. Siklofosfamid
    10. L – asparajinaz
    11. Metotrexate kortizon
    12. Mercaptopurin

Sol El Uyuşması Ameliyatı

Cerrahi tedavi tercihi son sıralarda yer almakla birlikte bazı hastalarda mecbur kalınır.

  • Tuzak nöropatilerde sinir sıkışmasına bağlı gelişen sol el uyuşması tedavisinde serbestleştirme ameliyatı: Genel anestezi uygulanan bir ameliyat olan serbestleştirme ameliyatında hastanın bileğinden bir kesi açılarak bu kesiden median, ulnar ya da radial sinir üzerine basıya neden olan banta ulaşılır ve bant kesilir. Ameliyat esnasında sinirin geçtiği kanalın genişletilmesi de sağlanır.
  • Raynaud sendromuna bağlı gelişen sol el uyuşması tedavisinde torakoskopik sempatektomi: Torakoskopik sempatektomi ameliyatı genel anestezi uygulanan hastanın koltuk altından bir ya da iki kesi açılması ve bu kesiler içinden kamera ve aletler yardımı ile göğüs boşluğuna girilerek sempatik sinirler adı verilen uyarıcı sinirlerin kesilmesi ya da kliplenmesi işlemidir. Bu yöntem ile uyarılar azaltılır ve şikâyetler kontrol altına alınır.
  • Kalp krizi için By Pass ameliyatı: Balon ve stent uygulamasına rağmen damarları açılmayan hastalar Bypass ameliyatına alınır. Genel anestezi ile uyutulan hastanı tıkalı damarına ulaşılarak sağ ya da sol meme atardamarı, kol ya da bacak toplardamarından biri ile değiştirilir. Bu ameliyatta amaç kalbe giden kan ve oksijenin arttırılmasıdır.

Sol El Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Sol elde uyuşma şikayeti genelde sinir ya da damar sıkışmasına sebebiyle ortaya çıktığı için şikayetleri artan hastaların istirahat etmesi ile hastaların şikayetleri azaltılabilir.

Sol el uyuşmasına ağrının eşlik ettiği hastaların el ve el bileği bölgesine sıcak uygulama yapılması ağrıların azalmasına yardımcı olur. Soğuk uygulama yapılması şişliklerin azalmasını sağlayarak şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Başta bilek ve parmak gerdirme egzersizleri olmak üzere düzenli egzersizler sinir ve damarların rahatlamasını sağlayarak şikâyetleri azaltır. El bilekliği kullanılarak hareketlerin kısıtlanması sağlanır.

Vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme tarzının benimsenmesi ile beslenme düzeni değiştirilerek vitamin ve mineral eksikleri giderilebilir. Sigara ve alkol kullanan hastaların sigara ve alkolü bırakması Şikâyetlerin azalmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Sol El Uyuşması

Hamilelik dönemi anne adaylarının kasları ve eklemlerinde zayıflamaya neden olan birçok hormonal ve fiziksel değişikliklerin meydana gelebilir.

Hamilelerde sol elde uyuşma şikâyeti karpal tünel sendromu başta olmak üzere cumartesi gecesi paralizisi, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu ya da kübital kanal sendromu gibi sinir sıkışmalarının görüldüğü tuzak nöropatilere bağlı olarak gelişir. Hamileliğin özellikle son 4 aylık döneminde bu sinir sıkışmalarına bağlı ortaya çıkan uyuşma şikayetlerinde artış görülür.

Sol elinde uyuşma sebebi ile doktora başvuran anne adayları gerekli testlerden geçirilerek karpal tünel sendromu, cumartesi gecesi paralizisi gibi sinir sıkışması teşhisi konulduğu zaman öncelikli olarak el ve kol kaslarının esnemesini sağlayan egzersizler yapılarak şikayetlerin azaltılması hedeflenir. Hastanın şikayetlerinin arttığı dönemlerde istirahat etmesi önerilmektedir. Doktor kontrolü altında olmak şartıyla steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar ağrı ve uyuşma şikayetleri çok olan hastalar tarafından kullanılabilir. Sinir sıkışmaları nedeni ile gelişen sol elde uyuşma şikâyeti genelde doğum sonrası 3 aylık süreçte kendiliğinden düzelse de bu süre sonunda şikayetleri devam eden hastalarda cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Sol El Uyuşması

Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen sol elde uyuşma şikâyeti daha çok sol koldan başlayıp ele yayılım gösteren uyuşmanın görüldüğü brakial pleksus zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genelde doğum anında meydana gelen travmalara bağlı olarak ortaya çıkan Brakial pleksus hasarlanmalarina obstretik brakial pleksus zedelenmesi adı verilir.

Genelde yeni doğan ya da süt çocukluğu dönemi adı verilen ilk 1 yıllık süreçte belirtiler veren obstretik Brakial pleksus zedelenmesi sonucu sol tarafta zedelenme meydana gelmesi durumunda sol elde ve kolda his kaybı, uyuşma ve karıncalanma gibi şikâyetler ortaya çıkar. Bu bebekler gözlendiği zaman sol kol ve eli diğer tarafa oranla daha az hareket ettirme durumu fark edilir.

Obstretik Brakial pleksus hasarlanması tespit edilen bebek ve çocuklarda fizik tedavi uygulanarak düzenli egzersiz yaptırılması sağlanır. Elektiriksel stimulasyon ile uyarım yöntemi kullanılarak sinirlerin uyarılması sağlanabilir ya da sinir köklerine botulinium toksini enjeksiyonu yapılabilir. 3 ay uygulanan tedaviye rağmen düzelme görülmeyen bebek ve çocuklarda cerrahi tedavi seçenekleri düşünülebilir.

Sol El Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?

Daha çok sinirlerde veya damarlarda dirsek ya da el bileği gibi eklem bölgelerinde meydana gelen sıkışmalar sonucu ortaya çıkan sol el uyuşmaları başlarda hastalar tarafından önemsiz görülebilir. Kısa süreli görülen sol elde uyuşma sol el ve kolun üzerine yatma ya da bazen aşırı zorlama sonucu görülebilir.

Uzun süre devam eden ve azalma görülmeyen sol el uyuşması şikayeti doktora başvuru sebebidir. Sol elde görülen uyuşmanın sinirlerde meydana gelen bası sonucu ortaya çıktığından şüphe ediliyor ise Beyin ve Sinir Cerrahi bölümünde beyin ve sinir cerrahi uzmanına, damarların sıkışması ya da kalp krizine bağlı geliştiğinden şüphe ediliyor ise Kalp ve Damar Cerrahi bölümünde kalp ve damar cerrahi uzmanına muayene olunması uygundur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Sol El Uyuşması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sol el uyuşması neden kaynaklanıyor?

Sol el uyuşması hayat boyu herkesin başına zaman zaman gelebilecek bir durumdur. Genelde sol kol ve el üzerine yatma ya da zorlama sonucu kısa süreli uyuşma şikayetleri ortaya çıkabilir. Ancak belli bir süre geçmesine rağmen düzelme görülmeyen sol el uyuşması şikayetinin altında birçok hastalık yatıyor olabilir. Bunlardan en çok görüleni sinir sıkışmaları olup el bileği ya da dirsek bölgesinde meydana gelen sıkışmalar sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında hayatı önem taşıyan kalp krizi ya da beyin tümörü gibi hastalıkların da habercisi olabilen sol kol uyuşması belli bir süre devam ediyor ise doktora başvurulması gerekir.

Dr. Gizem Şimşek