Sürekli Karın Ağrısı

Sürekli karın ağrısı, bir hastalık değil, bir hastalığın habercisi olabilir. Medikal, fizik tedavi, kemoterapi ve cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Sürekli Karın Ağrısı Nedir?

Karın bölgesi mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, safra yolları, dalak, böbrek ve idrar yolları, kadın üreme organları (rahim ve yumurtalıklar), erkeklerde prostat gibi bir çok iç organın bulunduğu bir bölge olup bu bölgede meydana gelen ağrılar birçok hastalığın habercisi olabilir.

Karın ağrısı aniden gelişerek akut karın ağrısı olarak karşımıza çıkabilir iken, bazı durumlarda sürekli karın ağrısı şekline meydana gelip kronik karın ağrısı olarak da adlandırılabilir.

Sürekli Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Sürekli Karın ağrısı çeken hastalarda bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler:

Şeklinde sıralanabilir.

Sürekli Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Sürekli karın ağrısının altında yatan bir çok neden olabileceği için bu nedenin tespit edilmesi gerekmektedir.

  • Peptik ülserMidenin iç yüzeyinin koruyan ve tahriş eden etkenler arasındaki dengenin bozulması sonucu mide iç yüzeyinin hasarlanması durumudur. Genelde karnın üst kısmında künt bir ağrı şeklinde ortaya çıkan karın ağrısı ezilme, kazınma veya yanma şeklinde de olabilir. Sırta, karnın yan taraflarına yayılan ağrı gece uykudan uyandırabilir.
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS): Hassas bağırsak olarak da bilinen irritabl bağırsak sendromunda bağırsak alışkanlıklarının değişmesinin eşlik ettiği genelde karnın alt kısmında yemeklerden sonra kötüleşen ve bağırsak hareketinden sonra daha iyi hissedilen bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Sürekli karın ağrısı ve ishal ya da kabızlık birlikteliğinde irritabl bağırsak sendromundan şüphe edilebilir. Bunun yanında sürekli karın ağrısına gaz, şişkinlik ve kramplar eşlik edebilir.
  • Kronik pankreatit (Kronik pankreas iltihabı): Pankreasın süren ya da tekrar eden hasarlanması sonucu kronik iltihaplanması sonucu ortaya çıkan en sık ve en ciddi bulgu sürekli karın ağrısı olup, karın üst kadranına lokalizedir. Genelde ağır yemekleri takip eden karın ağrısı öne doğru eğilmekle hafifler.
  • Kronik kolesistit (Safra yolu yangısı): Safra kesesinin iltihabının aylarca tekrarlayan ataklar şeklinde ya da düzenli olarak devam etmesi durumunda Safra kesesinin tekrarlayan fonksiyon bozuklukları ile kendini göstermesi durumunda kronik kolesistit ortaya çıkar. Kronik kolesistit varlığında, kramplar ve şişkinliğin eşlik ettiği keskin karın ağrıları gözlenir. Ağrı tipik olarak sağ üst kadrana lokalizedir.
  • Ailevi akdeniz ateşi (FMF): Kalıtsal gen mutasyonları (genlerde meydana gelen kalıcı değişimler) sebebi ile Vücudun kendi kendine inflamasyon atakları ile giden bir rahatsızlık olup, ataklar esnasında karın ağrısına ateş eşlik eder.
  • Porfiria: Halk arasında vampir hastalığı olarak bilinen porfiriada bazı enzimlerin doğuştan yokluğu ya da bozulması mevcuttur. Ataklar halinde gelen hastalıkta sürekli karın ağrısı ve tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişiklik gözlenir. Bununla birlikte sürekli karın ağrısı ve mide bulantısı şeklinde de kendini gösterebilir.
  • İnflamatuvar bağırsak hastalıkları: İnflamatuvar bağırsak hastalıkları denilince Crohn hastalığı ve ülseratif kolit akla gelse de iki hastalık tutulum yerleri açısından oldukça farklılık gösterir. Ortaya çıkış sebebi tam bilinmemekle birlikte çevresel nedenler, ailesel yatkınlık ve bağışıklık sisteminin uygunsuz çalışmasının hastalığın altında yatan nedenler olabilir. Hastalıklardan özellikle Crohn sürekli karin ağrısı ve ishalle birliktelik gösterirken, ülseratif kolitte ise karın ağrısına kanlı ishal eşlik eder.
  • Adet sancısı: Birçok kadın adet öncesi dönemde alt karın bölgesinde ağrı hisseder. Genelde müdahale edilmesine gerek kalmayan durumda karın ağrısının çok şiddetli olması durumunda hastaneye başvurulması gerekebilir.
  • Endometriyozis: Rahmin iç tabakası bazı durumlarda normalde olması gerekenden yerden başka yerde yerleşebilir. Normal yerinde olmayan rahim iç tabakasının adet döneminde kanamasının olması gereken yerden başka yerlere meydana gelmesi ile oluşan iltihap ve yapışıklıklar sürekli karın ağrısına sebep olur.
  • Mittelschmerz: Adet döngüsünün tam ortasında yumurtlama meydana gelirken karın ağrısı meydana gelebilir. Bazı kadınlarda bu durum her ay olup mittelschmerz ağrısı olarak adlandırılır.
  • Yapışıklıklar: Genelde geçirilen ameliyatlara bağlı olarak, rahim içinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Bu yapışıklıklar sürekli karın ağrısına sebep olabilir.
  • Polikistik over sendromu (PCOS): Üreme kanallarında minik kistler ile kendini gösteren hastalıkta adet dışında kanama ve sürekli olarak karın ağrısı meydana gelebilir.
  • Spiral kullanımı: Vajinadan yerleştirilerek sperm ile yumurtanın birleşmesini önleyen spiral sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemi olup Spiral takılmasını takip eden aylarda sürekli karın ağrısı şikayetleri meydana gelebilir.
  • Pelvik konjesyon (göllenme): Pelvisteki toplardamarlarda bazı durumlarda kan birikir ve damarlar şişer, şişen damarların yaptığı basınç sürekli karın ağrısına sebep olur.
  • Yumurtalık kistleri ve miyomlarKist ve miyomlar genelde belli bir boyuta gelene kadar belirti vermezken büyük kist ve miyomlar sürekli karın ağrısına sebep olabilir.
  • Rahim sarkmasıRahmin olması gerekenden daha aşağı seviyelere inmesi anlamına gelen rahim sarkması çoğul gebelik, normal doğum, yetersiz östrojen ve yaşlılık gibi sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir ve sürekli karın ağrısına yol açabilir.
  • Allen Masters Sendromu: Uzun süren zor doğumlar esnasında rahmi yerinde tutan bağlarda yırtıklar ortaya çıkabilir ve bunun sonucunda özellikle adet dönemlerinde artış gösteren karın ağrısına sebep olur.
  • EpididimitSpermlerin olgunlaştığı testislerin arkasında özellikle alt karın bölgesinde kronik ağrıya sebep olur.
  • OrşitTestislerin iltihabı olup sürekli alt karın bölgesi ağrısına sebep olabilir.
  • ProstatitProstat bezinin iltihabı olup alt karın bölgesinde sürekli ağrı ile kendini gösterebilir.
  • Varikosel ve spermatoselTestisler ve epididimis kanalında meydana gelen fıtıklar olup spermlerin birikmesi sonucu sürekli karın ağrısı meydana gelir.
  • Hidrosel (su fıtığı): Testis bölgesindeki zarlar arasında bazı durumlarda normalde olması gerekenden fazla sıvı birikebilir ve testisin şişmesine neden olur. Şişen testisin yaptığı basınç ile alt karın bölgesinde ağrıya sebep olur.
  • Kolon kanseri: Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, makattan kan gelmesi, kilo kaybı gibi belirtiler ile birliktelik gösteren kolon kanserine bağlı sürekli karın ağrısında hastalar gaz sıkışması tarzı ağrı tarifler.

Sürekli Karın Ağrısı Teşhisi

Sürekli karın ağrısı ile şikayeti olan hastalar doktora başvurduğu zaman hastalardan detaylı bir hasta öyküsü alınmalı, ağrının devam etme süresi, ortaya çıktığı vakitler, ağrıyı azaltıp arttıran sebepler sorgulanır.

Sürekli karın ağrısında teşhis için detaylı bir fizik muayene yapılması en önemli adımıdır; karın bölgesinde hassasiyetlerin tespiti, kitleler mevcut ise bunların gözlenmesi ve enfeksiyon bulgularının teşhisine olanak verir.

Detaylı bir hasta öyküsü ve fizik muayene sonrası bazı tetkikler uygulanabilir:

  • Kan tetkikleri: Apandisit, kolesistit, orşit, prostatit ve epididimit gibi organların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan karın ağrısının nedeninin tespitinde değerlidir. Ayrıca ailevi akdeniz anemisi teşhisinde de kan değerleri önemlidir.
  • İdrar tetkikleri: Porfiria teşhisinde idrarda porfobilinojen (PBG) düzeyine bakılması ilk adım olup porfiria nadir bir hastalık olduğu için bunun testi her hastanede yapılmaz.
  • Karın röntgen filmi: Karın bölgesinde meydana gelen tıkanıklıkların ve apandisit ve kolesistitin perforasyonlarının (organ içeriğinin karın içine sızması) durumunda teşhis için önemlidir.
  • Bilgisayarlı tomografi: Apandisit, kolesistit gibi inflamatuar hastalıkların, inflamatuar bağırsak hastalıklarının görüntülenmesi için tercih edilebilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme: Kitle varlığının tespitinde, pankreas ve safra yollarının iltihabi hastalıkları olan pankreatit ve kolesistinin tespitinde, rahim ve yumurtalıkların detaylı görüntülenmesin amacı ile kullanılabilir.
  • Ultrasonografi (USG): Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak uygulanan bir görüntüleme yöntemi olup çeşitli enfeksiyonların görüntülenmesinde değerlidir.
  • MR Defekografi: Anüsten gönderilen bir kamera ile görüntüleme sağlanan yöntem ile bağırsak alışkanlıkları ile giden irritabl bağırsak sendromunun tespiti sağlanır.
  • Biyopsi: Organlarda kitle varlığına bağlı ortaya çıkan sürekli karın ağrısına kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun tespiti sağlanır.
  • Kolonoskopi: Anüs bölgesinden kamera ile girilerek kalın bağırsağın detaylı incelenmesini sağlayan bir yöntem olup Görüntülenme yanında kalın bağırsaktan poliplerin alınması, doku alınarak inceleme yapılması gibi avantajları mevcuttur. 50 yaş üzeri her birey rutin olarak 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.

Sürekli Karın Ağrısı Tedavisi

Sürekli karın ağrısının tedavisi için öncelikle nedenin tespiti ve bunu takiben nedene yönelik tedavi yapılması önemlidir.

  • Medikal tedaviler:
    1. Analjezikler: Karın ağrısının nedeni tespit edilmeden ağrı kesici kullanılmamalıdır. Nedeni bulunan karın ağrısında kesin tedaviye kadar ağrının dayanılmaz olması durumunda narkotik olmayan analjeziklerden ibuprofen, parasetamol kullanılabilir. Ağrının çok olması durumunda narkotik analjeziklerden kodein, morfin tercih edilebilir. Bu ilaçların yan etkilerinin çok olması sebebi ile dikkatli kullanılması gerekir.
    2. Hormon tedavisi: Menstürasyon döngüsü sebebi ile meydana gelen karın ağrısının tedavisinde doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron takviyeleri tercih edilebilir.
    3. Antibiyotikler: Karın ağrısının sebebi iltihabi bir hastalıklar ise nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.
    4. Proton pompa inhibitörleri, Anti asit ilaçlar: Peptik ülser sebebi ile meydana gelen karın ağrılarının tedavisinde omeprazol, lansoprazol, esamoprazol gibi proton pompa inhibitörleri ve sodyum bikarbonat, magnezyum hidroksit, kalsiyum karbonat gibi anti asit ilaçlar kullanılabilir.
  • Fizik Tedavi: Karın bölgesine uygulanan sıcak su torbası ya da soğuk buz paketi, kasların güçlendirilmesine yarayan egzersizler ağrı tedavisinde değerlidir.
  • Deri yoluyla elektriksel sinir stimülasyonu (TENS): Elektrotlar aracılığı ile sinir yollarına elektriksel yöntemler kullanılan TENS yöntemi ile lokalize ve bölgesel ağrıların kontrol altına alınması sağlanır.
  • Tetikleyici nokta enjeksiyonları: Ağrının ortaya çıktığı noktalara uygulanan lokal anestezik enjeksiyonu sürekli karın ağrısı tedavisinde kullanılabilir.
  • Kemoterapi: Kolon kanseri hastalarının ileri evrede yakalanması sonucu hastaların yaşam süresini uzatmak için kimyasal maddeler yardımı ile kanserli hücrelerin çoğalmasının önlenmesi sağlanır.
  • Cerrahi müdahale:
    1. Laparoskopik cerrahi: Sürekli karın ağrısı tedavisinde açık cerrahi yerine tercih edilen kapalı ameliyat ile tedavi sağlanabilir.
    2. Laparoskopik uterin nerve ablation (LUNA): Kadınlarda üreme sistemine bağlı sürekli karın ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemde rahme giden sinirler kesilir.
    3. Laparoskopik asiste vajinal histerektomi (LAVH): Sürekli karın ağrısının sebebi rahim ile ilgili problemler ise menopoz sonrası ve çocuk düşünülmüyor ise kapalı cerrahi ile rahim alınabilir.
    4. Histerektomi: Çocuk düşüncesi olmayan ve menopoz sonrası kadınlarda ağrıların kontrol altına alınamıyor ise rahim açık ameliyat ile çıkarılabilir.
    5. Apendektomi (Açık apandisit ameliyatı): Kronik apandisitin tedavisi normalde antibiyotik olup apandisitin patlaması, perfore olması durumunda acil cerrahi müdahale ile çıkarılması lazımdır.
    6. Mikrocerrahi varikoselektomi: Testisler fıtıklarında uygulanan yöntem olup alt karın ağrısının tedavisinde yardımcıdır.
    7. Kolektomi: Kolon kanseri tedavisinde kullanılan cerrahi yöntem olup tümör olan bölge çıkarılır.

Sürekli Karın Ağrısı Tedavi Edilmezse

Sürekli Karın ağrısı altta yatan hastalıkların belirtisi olduğu için altta yatan nedenin tespit edilip buna yönelik tedavi uygulanması gerekmektedir.

Tedavi edilmeyen sürekli devam eden karın ağrısı durumunda kişilerde halsizlik ve yorgunluğa bağlı uyku sorunları, seksüel istek ve aktivite azalması, iştahsızlık ve kilo kaybı, kabızlık, sürekli rahatsızlık hissine bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik bozukluklar, hafif uyarılarda bile aşırı tepkiler verme, ağrı hissine bağlı olarak hareket etmeden kaçınma sonucunda eklem bozuklukları meydana gelebilir.

Ayrıca sürekli karın ağrısının altında apandisit, kolesistit ve kolon kanseri gibi hayatı tehdit edecek nedenler yatabilir ve bunların tedavisiz kalması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Sürekli Karın Ağrısı İlaçları

Sürekli karın ağrısı varlığında ağrının nedeni tespit edilmeden ağrı kesici kullanılmamalıdır. Sebebi tespit edilen Karın ağrısında kesin tedavi sağlanana kadar hastaların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla ağrı kesiciler kullanılır.

Non – opioid analjezikler olarak da bilinen narkotik olmayan analjezikler mide ve bağırsakları tahriş edilmesi sebebi ile dikkatli kullanılmalıdır.

Bu ilaçlar arasında:

  • İbuprofen,
  • Naproksen,
  • Parasetamol,
  • Aspirin

Sayılabilir.

Ağrının çok olması ve diğer tedavi seçenekleri ile tedavi sağlanamadığı durumlarda narkotik analjezikler tercih edilebilir. Narkotik analjeziklerin uyuşukluk, sersemlik ve bulantı gibi bir çok yan etkisi olması sebebi ile bu ilaçların çok dikkatli kullanılması gerekir.

Narkotik analjezikler:

  • Hidrokodon,
  • Oksikodon,
  • Kodein,
  • Morfin

Olarak sıralanabilir.

Kadınlarda özellikle alt karın bölgesinde meydana gelen ağrılar menstural döngü ile alakalı olabilir. Bunun tespiti halinde hormon terapileri, östrojen ve progesteron takviyeleri yapılabilir.

Kronik apandisit, kronik kolesistit, prostatit, epididimit gibi organ iltihaplanmasına bağlı meydana gelen sürekli karın ağrısı tedavisinde:

  • Nitrofurantoin,
  • Trimetoprim-sülfametoksazol,
  • Amoksisilin,
  • Sefalosporinler,
  • Siprofloksasin
  • Levofloksasin

içeren antibiyotikler kullanılabilir.

Sürekli Karın Ağrısı Ameliyatı

Bazı durumlarda sürekli karın ağrısının tedavi seçeneği cerrahi müdahalelerdir.

  • Laparoskopik cerrahi: Göbek deliğinin bölgesinden 3 delik açılması ile bir delikten kamera kullanarak iç organların görüntülenmesi sağlanırken diğer deliklerden cerrahi aletler ile ameliyat yapılır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen yöntemde açılan kesilerin küçük olması hastanın iyileşme sürecinin hızlı olmasını ve cerrahi sonrası ağrıların az olmasını sağlar.
  • Laparoskopik uterin nerve ablation (LUNA): Kadınlardaki sürekli karın ağrısı üreme sistemi ile alakalı ise ve diğer tedavi yöntemleri ile ağrı kontrol altına alınamıyorsa laparoskopik uterin nerve ablasyon yöntemi ile rahme giden sinirler kesilerek ağrıların kontrol altına alınması sağlanır.
  • Laparoskopik asiste vajinal histerektomi (LAVH): Menopoz sonrası ve artık çocuk düşünmeyen kadınlarda uygulanabilen bir yöntem olup laparoskopik yöntemle rahim alınabilir.
  • Histerektomi: Üreme sistemine bağlı sürekli karın ağrısı tedavisinde uygulanabilen bir yöntem olup kadınların üreme işlevini tamamen ortadan kaldırdığı için son çare olarak başvurulur. Menopoz sonrası ve artık çocuk düşünmeyen kadınlarda tercih edilen bir Yöntem olup açık ameliyat ile rahmin alınması sağlanır.
  • Apendektomi (Açık apandisit ameliyatı): Kronik apandisit antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınması gereken bir durum olup, apse varlığı, apandisitin perfore olması (alemdesin patlayarak içeriğinin karın boşluğuna boşalması) durumunda tek çare apendeksin alınmasıdır.
  • Mikrocerrahi varikoselektomi: Testis fıtıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntem olup kasık bölgesinden küçük kesiler açılması ile kesilerden birinden gönderilen mikroskop mikroskop ile toplardamarların bağlanması sağlanır.
  • Kolektomi: Kolon kanserleri tedavisinde uygulanan bir cerrahi yöntem olup tümörün yerleşimi ve boyutuna göre kolonun bir kısmının kesilip çıkarılması sağlanır. Bağırsağın tümörlü olan kısmı kesilerek çıkarıldıktan sonra iki Ucu dikişler ve zımba ile birleştirilir. Sağ kolonun çıkarılmasına sağ hemikolektomi adı verilirken sol kolonun çıkarılmasına ise sol hemikolektomi adı verilir. Tümörün kolonun son kısmı olan sigmoid kolonu tutması durumunda ise sigmoid kolon çıkarılır ve buna sigmoid kolektomi adı verilir.

Sürekli Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bazı önlemler ile karın ağrısının rahatlaması ve önlenmesi sağlanabilir. Kişilerin gündelik hayatlarında uygulayacakları bazı yöntemler karın ağrısına iyi gelir.

  • Bu konuda en önemli nokta karın ağrısının sebebi bilinmiyorsa ağrı kesici kullanılmaması gerektiğidir. Ağrı apandisit, kolesistit gibi iltihabi bir olaya bağlı ise ağrı kesici bu belirtileri baskıladığı için teşhisi geciktirir.
  • Gazlı içecekler karın ağrısını arttırabileceği için bu içeceklerden uzak durulması karın ağrısının artmasının önüne geçer.
  • Karna sıcak su torbası konması gibi sıcak uygulamalar ağrıların azaltılmasına ve kişilerin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Ayakların sıcak tutulması gaz ve üşütmeye bağlı karın ağrısının önüne geçer.
  • Gerektiği durumda ılık duş alarak ağrının azaltılması sağlanabilir.

Hamilelikte Sürekli Karın Ağrısı

Gebelikte sürekli karın ağrısı hamileliğin her döneminde meydana gelebilen ve anne adaylarını korkutan bir durumdur. Hamilelikte sürekli karın ağrısının birçok sebebi olabilir; bunların bir kısmı tedavi gerektirmeyen önemsiz ağrılar olabileceği gibi bir kısmı ise müdahale gerektiren durumlar olabilir.

Gebelikte karın ağrısı en çok alt kadranlarda meydana gelirken özellikle ikinci üç aylık dönemde meydana gelen ağrıya round ligament ağrısı adı verilir.

Gebelik süresinde meydana gelen hormonal ve fiziksel değişiklikler sonucu kasık ağrıları ortaya çıkabilir.

Gebelik sürecinde meydana gelen sürekli karın ağrılarının birçok sebebi olabilir:

  • Hormonal değişimler: Hamilelik sürecinde progesteron hormonu artışı meydana gelir. Özellikle hamileliğin sonuna doğru progesteron hormonu artışı ile birliktelik gösteren relaksin hormonu artışı vücudu doğuma hazırlamak için kasları ve eklemleri gevşetir ve vücut bu değişikliklere ayak uydurmaya çalışırken özellikle karnın alt kısmında sürekli karın ağrıları meydana gelebilir.
  • Sindirim sistemi problemleri: Hamilelik sürecinde artan progesteron hormonunun etkisi ile sindirim sistemi hareketleri yavaşlar. Bağırsaklarda da yavaşlama meydana gelmesi sonucunda sürekli karın ağrıları meydana gelebilir.
  • Yuvarlak bağ ağrıları: Yuvarlak bağlar adı verilen ve rahmin tutulmasını sağlayan bağlar gebeliğin ilerlemesi ile gerilemeye başlar. Bunun sonucunda karnın alt kısmında sürekli karın ağrıları meydana gelir. Meydana gelen bu ağrılar büyüme ağrısı olarak tanımlanır ve genelde endişelenecek bir durum değildir. Hapşırma, öksürme aşırı yürüme sonucunda bağların çok gerildiği durumlarda ağrılar artış gösterir.

Gebelik esnasında meydana gelen karın ağrıları genelde endişe etmeyi gerektirecek ağrılar olmayıp bazı önlemler ile kontrol altına alınabilir.

  • Sürekli karın ağrısı yaşayan anne adayları yeterince istirahat etmelidir. Karın bölgesinde ağrı hissedildiği zaman oturulup dinlenilmesi gerekir. Yavaş yavaş pozisyon değiştirilerek dinlenilerek rahatlama sağlanır.
  • Karın bağ ağrıları sebebi ile yaşanan sürekli ağrıların kontrol altına alınması için germe egzersizleri uygulanabilir. Bu egzersizler ile bağların rahatlaması sağlanır.
  • Yeterli sıvı alınmaması vücutta ağrılara sebep olabilir ve bu ağrılar karın bölgesinde de meydana gelebilir. Hamilelik sürecinde yeterli sıvı alınarak ağrıların azaltılması sağlanabilir.
  • Ilık su ile banyo yapmak ya da sıcak uygulama yapılması ağrıların azaltılmasını sağlar.
  • Yatakta ağrı olan tarafın tersine yatmak, bacakları karna çekerek yatmak karın ağrılarının azaltılmasını sağlar.
  • Doktor tavsiyesi ile alınan magnezyum takviyesi karın ağrılarının kontrol altına alınmasını sağlar.

Bebeklerde Sürekli Karın Ağrısı

Bebeklerde karın ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. En yaygın sebepleri ise gaz sancısıdır. Özellikle yeni doğan döneminde sık sık gazlanan bebeklerde huzursuzluk, sürekli ağlama ve bacaklar karına çekili pozisyonda durma eğiliminde olurlar.

Bunun yanında bebekler bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş olduğu için enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına açık durumdadırlar. Sıklıkla bağırsakları tutan enfeksiyon geçiren bebeklerde huzursuzluk ve ağlama gözlenir. Bunun yanında ateş yükselmesi, ishal ya da kabızlık eşlik edebilir.

Karın ağrısı yaşayan bebeklere ılık bir duş aldırmak, nazikçe hareket ettirmek bebeklerin ağrılarının azalmasını ve sakinleşmesini sağlar. Karnın üzerine sıcak su dolu şişe ile yavaşça masaj yapmak ya da saat yönünde bebeklerin karnını ovmak rahatlama sağlayabilir.

Bebeklerde karın ağrısının en yaygın sebebi gazlanma olduğu için emzirirken hava yutmasının önüne geçmek için emzirirken bebeği olabildiğince dik pozisyonda tutmak gerekir. Ayrıca biberon ile beslenen bebeklerde daha küçük biberon kullanılması hava yutulmasının önüne geçmeye yarar.

Çocukluk döneminde meydana gelen sürekli karın ağrılarının en sık sebepleri arasında mide ve bağırsak enfeksiyonları yer alır. Bunun yanında kronik kabızlık, böbrek hastalıkları ile mesane ve idrar yolu enfeksiyonları da karın ağrısına sebep olur.

Ailesel Akdeniz ateşi çocukluk döneminde ortaya çıkan, ataklar halinde meydana gelen ve karın ağrısı ile birlikte ateşin gözlenebildiği hastalıktır.

Çocuklarda yaşanan karın ağrısında çocuklara sıcak duş aldırmak, karna sıcak su torbası koymak ve masaj yapmak üşümeye bağlı ağrıların giderilmesini sağlarken, enfeksiyonlara bağlı bir karın ağrısı tespit edildiği zaman antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Ailevi Akdeniz ateşinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte kolşisin kullanılması atakların azalmasını ve ataklar esnasında da belirtilerin daha az ortaya çıkmasını sağlayarak karın ağrısını kontrol altına almaya yardımcı olur.

Sürekli Karın Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Sürekli karın ağrısı hastaların gündelik hayatını etkileyebilecek boyutlara gelebilir. 3 – 6 aydır devam eden karın ağrısı mevcut ise bir Genel Cerrahi uzmanına başvurulması uygun olacaktır.

Genel cerrahi uzmanının değerlendirmesi sonucu üreme sistemine ait bir hastalık sebebi ile olduğundan şüphe edilmesi durumunda kadın hastalar Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına, erkekler ise Üroloji uzmanına yönlendirilir.

Sürekli karın ağrısının tespit ve tedavisinde genel cerrahi uzmanı, algoloji (ağrı bilimi) uzmanı, gastroenteroloji uzmanı birlikte çalışabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın