Koryoamniyonit

Koryoamniyonit anne karnındaki bebeğin, yani fetüsün sıvısını çevreleyen zarların kaptığı enfeksiyondur. Tedavi acil doğum, sezaryen ve ilaç tedavisi şeklinde yapılabilmektedir.

Koryoamniyonit Nedir?

Koryoamniyonit anne karnındaki bebeğin, yani fetüsün sıvısını çevreleyen zarların kaptığı enfeksiyondur. Burada bulunan zarlar iki tanedir, dış kısımda olan zarın ismi Karyon, iç kısımda olan zarın ismi ise Amnion’dur. Burada Enfeksiyona neden olan bakteriler genellikle assendan yol ile servikovajinal kanaldan gelmektedirler. Gelen bu bakteriler bir süre sonra etkisini göstererek, enfeksiyonun başlamasına neden olur. Koryoamniyonit hem bebek hem de anne için çok tehlikeli olabilen bir enfeksiyondur.

Koryoamniyonit Belirtileri Nelerdir?

Koryoamniyonit anne adayının su gelme gibi bir durumu olduğunu söylemesi ile görülebileceği gibi, herhangi bir belirti göstermeden de oluşabilir.

En sık görülen belirtileri ise aşağıdaki gibidir.

  • Gebede oluşan şiddetli karın ağrısı
  • Gebenin karın bölgesinin alt kısımlarında oluşan şiddetli ağrı
  • Gebeden gelen iltihaplı akıntı
  • Gebede yüksek ateş
  • Gebede uzun süren halsizlik
  • Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalmalar

Koryoamniyonit Nedenleri Nelerdir?

Koryoamniyonit iki farklı sebepten ortaya çıkabilmektedir.

Bunlar;

  • Koryoamniyonit enfeksiyonu, dış ortama kapalı olan Amnios sıvısının, steril ortamının bozulması ile meydana gelir. Amnios sıvısının steril olması çok önemlidir. Bu sterillik sayesinde besleyici bir özelliğe sahip olan Amnios sıvısı bakterilerin ve birçok mikroorganizmanın göz bebeğidir. Bakteriler ve birçok mikroorganizma için çok verimli bir kaynak yapısı olan Amnios sıvısı, proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerle ve glikoz ile doygun zengin bir sıvıdır. Çeşitli yollar ile bu Amnios sıvısının içerisine girmeyi başaran bakteriler veya mikroorganizmalar, sıvı ile temaslarının ardından hızla çoğalıp, vücut için büyük tehdit haline gelmektedirler.
  • Su kesesinin erken açılması (Mebran Rüptürü) gibi olgular oluştuğunda, alt genital sistemde yaşayan, normalde vücuda zarar vermeden yaşayan bazı bakteriler hızla yukarıya çıkarak çoğalmaya başlayabilir. Bu işlem olabileceğinden dolayı su kesesinin açıldığı durumlarda bebek olgunlaşmış ise, doğumun kısa sürede gerçekleşmesi sağlanır. Bebek olgunlaşmamış ise, yani prematüre ise özel bakım koşulları hazırlanarak bebeğin büyümesi ve olgunlaşması için beklenebilir. Bu gibi durumlarda bebekte veya anne adayında enfeksiyonun geliştiğine dair en ufak bir belirti olursa doğum gerçekleştirilerek enfeksiyon etkeni ortadan kaldırılır.

Koryoamniyonit Teşhisi

Şiddetli karın ağrısı, iltihaplı akıntı, yüksek ateş, uzun süren halsizlik ve bebeğin anne karnında hareketlerinin azalması gibi şikâyetler ile uzman doktora başvurulduğunda Koryoamniyonit tanısını koymak kolaydır.

Koryoamniyonit teşhisi için uzman doktor tarafından aşağıdaki aşamalar uygulanır:

  • Fizik muayene: Bazen annede bu belirtiler görülmez ve uterusa el ile basıldığında, gebenin ağrı duyması tek belirti olabilir.
  • Kan Testi: Şiddetli karın ağrısı, iltihaplı akıntı, yüksek ateş, uzun süren halsizlik ve bebeğin anne karnında hareketlerinin azalması gibi şikâyetlerin olmasına rağmen, anne adayına yapılan kan testinde, Koryoamniyonit enfeksiyonun lehine bulgular görülebilir. Örneğin, Lökosit sayısında artış olabilir veya CRP adı verilen enfeksiyon göstergesi maddenin yükselmesi gibi bir durum olabilir.
  • Ultrason: Ultrason ile anne karnındaki bebek kontrol edilir. Koryoamniyonit olduğunda anne adayının ateşi yüksek ve ilerleyen durumlarda genel durumunda bozulmalar olabilmektedir, anne karnındaki bebekte Koryoamniyonit enfeksiyonu metadan gelmiş ise bebeğin kalp bulgularında bozulmalar görülebilir, yani bebeğin kalp atım hızı artabilir veya azalabilir.

Koryoamniyonit Tedavisi Nasıl Olur?

Hastada Koryoamniyonit belirtileri görüldüğünde uzman doktor Koryoamniyonit enfeksiyonun ortadan kaldırmak için birtakım tedbirler alacaktır.

Koryoamniyonit tedavisi için aşağıdaki adımlar uygulanmaktadır:

  • Acil doğum (sezaryen): Koryoamniyonit enfeksiyonun ortadan kaldırmaya yönelik yapılan ilk tedavi doğumun gerçekleştirilmesidir. Doğum gerçekleşirse sıvı kesesi boşalır ve Koryoamniyonit enfeksiyonun kaynağı ortadan kaldırılmış olur. Koryoamniyonit enfeksiyonun olma durumları incelendiğinde mümkün olan durumlar dahilinde vajinal doğum tercih edilir, fakat enfeksiyonun ilerlemesi halinde, annenin kasılma yeteneğinin azalması veya bebeğin fetal distres bulgularının gelişmesi halinde sezaryen doğum yapılır. Sezaryenla doğum bu durumda zorunlu hale gelmiştir, annenin tercihine bırakılamaz ve vakit kaybedilmeden doğum gerçekleştirilir. Doğum gerçekleştikten sonra yapılacak olan inceleme ve tedavi işlemleri bebek ile annenin kısa süre sonra sağlıklı bir şekilde hastaneden çıkması için yeterli olacaktır.
  • İlaç Tedavisi: Doğum işlemi gerçekleşip bittikten sonra bebek ve annesi Koryoamniyonit enfeksiyonun bulguları açısından detaylı ve dikkatli bir şekilde incelenir. Yapılan incelemenin sonucuna göre antibiyotik tedavisi yapılarak anne ile bebek yakın incelemeye alınır.

Koryoamniyonit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Koryoamniyonit belirtilerinden bir veya birden fazlası gebede görülmüş ise, uzman doktor gerekli tedbirleri alacaktır fakat Koryoamniyonit fark edilmeden gebelik devam eder ise erken doğum olabilir. Bebek prematüre doğabilir. Bebeğin doğumu başarılı gerçekleşmiş olsa da bebekte beyin sorunlarına, akciğer sorunlarına, böbrek sorunlarına neden olabileceği gibi, bebeğin kalbinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca Fetal İnflamatuar sendromu da görülebilir. Prematüre doğumun en etkili nedenlerinden birisi olan Koryoamniyonit, prematüre doğum için büyük risk taşır.

Koryoamniyonit enfeksiyonu bebekte birçok organ sistemini etkilemektedir. Neonatal morbidite ve mortalite gestasyon haftası ile ters orantılı olan Koryoamniyonit’in vereceği zararlar neonatal sonuçların şiddeti ve özellikleri enfeksiyonu bulaştıran organizmanın tipine, enfeksiyonun süresine, şiddetine ve etkilediği yere göre değişmektedir.

Koryoamniyonit enfeksiyonun potansiyel sonuçları aşağıdaki gibidir;

  • Prematüre doğum
  • Fetal büyüme geriliği 
  • Kronik akciğer hastalığı gelişimidir. 
  • Perinatal ölüm
  • Asfiksi
  • Erken neonatal sep-sis
  • Pnömoni
  • Menenjit
  • İntraventriküler hemoraji
  • Beyaz cevher hasarı
  • Serebral palsi 
  • Morbiditeler 

Prematüre bebeklerde, normal doğum ağırlığı görülmez. Normalden az ağırlıkları olduğu gibi hayata tutunma şanları da normal doğan bebeklere nazaran daha düşüktür. Koryoamniyonit enfeksiyonu sonrası prematüre de olsa doğan bebek hayat mücadelesinde başarılı olabilir. Yukarıda verilen Koryoamniyonit enfeksiyonun potansiyel sonuçlarının hepsini atlatarak normal bir yaşam seyredebilir.

Koryoamniyonit sonuçları arasında aşağıdaki durumlar da görülebilir:

  • Koryoamniyonit enfeksiyonu geliştikten sonra bebekte de enfeksiyon gelişir. Bebeğin genellikle akciğerlerinde başlayan enfeksiyon tedavi edilmez ise kısa zamanda menenjite dönüşebilir. İlerleyen durumlarda ise kan yolu ile yayılan bu enfeksiyon bebeğin tüm organlarına yayılarak zarar verebilir. Bebeğin doğum sonrasında uzun süre yoğun bakım tedavisi görmesine ve ölmesine bile neden olabilir. 
  • Koryoamniyonit enfeksiyonu geliştikten sonra anne adayında da enfeksiyona yol açabilir. Ulterus ve diğer genital organlar ile kan yolu ile diğer organlara bulaşarak, tüm organlara zarar verebilir. Koryoamniyonit enfeksiyonu ilerleyen durumlarda doğum sırasında yeterince kasılmanın oluşmamasına ve aşırı kanamaya neden olabilir.
  • Yani sezaryen ile doğum yapanlarda doğum sonrası uterus iç tabakasının enfeksiyonu olan endometrite, karın içi organları saran zarın enfeksiyonu olan peritonite neden olabileceği gibi enfeksiyona bağlı olarak doğum kanalı çevresindeki toplardamarların tıkanması ile akciğer atardamarını tıkayarak annenin ve bebeğin ölüme neden olabilir. Ciddi bir enfeksiyon olan Koryoamniyonit enfeksiyonu ölüme neden olabilir.
  • Koryoamniyonit enfeksiyonu olup da vajinal doğum yapan annelerde ise bu durumların ortaya çıkma riski sezaryen doğum yapan annelere göre belirgin bir şekilde daha düşüktür.

Koryoamniyonit için Hangi Doktora Gidilir?

Koryoamniyonit belirtileri olan şiddetli karın ağrısı, iltihaplı akıntı, yüksek ateş, uzun süren halsizlik ve bebeğin anne karnında hareketlerinin azalması gibi belirtilerden bir veya birden fazlası gebede görülmüş ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek, kadın doğum uzmanına başvurmak gereklidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın