Hamilelikte Üşüme
Hamilelik döneminde progesteron ve östrojen hormonlarındaki dalgalanmalar üşüme durumunu tetikleyebilir. Tedavide antibiyotik, demir takviyesi ve diyet gibi seçenekler vardır.
Hamilelikte Üşüme Nedir?
Hamilelik döneminde anne adayının hormonlarında, vücudun gebeliğe kendini hazırlaması ve bunu takiben de vücudun kendisini doğuma hazırlaması sürecinde özellikle hormonlarda çok şiddetli inişler ve çıkışlar görülebilir. Bu dalgalanmalar aynı anda farklı olgulara sebebiyet verebilirler. Progesteron ve östrojen hormonlarındaki dalgalanmalar üşüme durumunu tetikledikleri gibi, sıcak basması ile birlikte terlemeye de sebebiyet verebilirler.
Hamilelikte üşümeyi, birçok anne adayının karşı karşıya kaldığı; aynı zamanda da altında yatan başka nedenlerin olabileceğinin unutulmaması gereken bir durum niteliğinde değerlendirmek gereklidir.
Hamilelikte Üşüme Belirtileri Nedir?
Özellikle hamileliğin ilk aylarında görülen üşüme durumunun belirtileri, normal zamanlardaki üşüme durumu ile aynı niteliktedir.
- Anne adayının vücudunun farklı bölgelerinde ürperme hissi ile birlikte seyreden titreme hali
- Anne adayının özellikle burnu başta olmak üzere, el ve ayak bölgesinde görülen soğukluk varlığı
- Anne adayının dudakları başta olmak üzere el ve ayaklarında da görülen renk değişikliği – beyazlama hali (morarma şeklinde de kendini gösterebilir)
- Anne adayının tırnaklarında ortaya çıkan morarma durumu
Hamilelikte Üşüme Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte üşüme durumu birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu olgunun altında başka ve ciddi nitelikte hastalıklar olabileceği için mutlak suretle dikkate alınmalıdır.
Hamilelikte üşüme titreme nedenleri aşağıdaki gibidir;
- Çoğu anne adayında sık sık görülen bulantı durumuna bağlı olarak yeterli miktarda beslenilememesi ve bu durumun sonucu olarak ortaya çıkan açlık hali
- Halk arasında kansızlık olarak da bilinen, kan değerlerinin olması gerekenden düşük olması – anemi
- Yeterli ve dengeli miktarda vitamin desteğinin sağlanamaması ile görülen vitamin eksikliği
- Genellikle bulantılar ve bunları takip eden kusmalar nedeni ile aşırı miktarda kilo kaybı yaşanması
- Kalitesiz, dengesiz ve yetersiz beslenme
- Özellikle kanda olmak üzere enfeksiyon varlığı
- Demir eksikliği varlığı
- Tiroid hormonuna bağlı bir hastalığın söz konusu olması (hipotiroidi, tiroidit, haşimato tiroidit vesaire gibi)
- Hormonlardaki dalgalanmalara bağlı olarak meydana gelen ani değişiklikler
- Kalp ve damar hastalıkları varlığı
- Romatizmal nitelikteki hastalıkların varlığı
- Tıp literatüründe hipoglisemi olarak yer alan ve halk arasında şeker düşüklüğü olarak nitelendirilen kan şekerinin düşük olması
Hamilelikte Üşüme Teşhisi
Hamilelikte üşüme durumu, anne adayında ilk olarak titreme belirtisi ile kendisini göstermektedir. Bu durumdan ziyade, üşümeye sebebiyet veren olgunun belirlenmesi oldukça önemlidir. Zira tiroid hastalıkları, anemi ismi ile de bilinen kansızlık problemi ya da enfeksiyon durumu söz konusu ise; bunlar da üşümeye sebebiyet vereceklerdir. Bu sebeple gebelik takibini yapan jinekolog, bazı test ve tahlillerden faydalanacaktır.
Bunlar;
- Tiroid Testi: Özellikle TSH, T3 ve T4 ismi ile anılan değerlerin analizinin yapılması ve hormon seviyelerinin normal olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır.
- İdrar Tahlili: İdrarda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır.
- Tam Kan Sayımı: Kan değerlerinin normal olup olmadığını, herhangi bir anemi durumunun söz konusu olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır.
- Vitamin Testi: Vücudun yeterli miktarda vitamin barındırıp barındırmadığını kontrol etmek amacıyla uygulanmaktadır.
Hamilelikte Üşüme Tedavisi
Hamilelikte üşüme durumunun alınan önlemlere rağmen geçmemesi, sürekli olarak tekrarlaması gibi durumlarda uzman doktor tarafından uygulanan test ve tetkiklerin ardından tedavi süreci başlatılmaktadır.
- Enfeksiyona bağlı üşüme: Bu durumda uzman doktor tarafından gebeler için güvenli olan antibiyotik ilaçları reçete edilmektedir.
- Kansızlığa bağlı üşüme: Kansızlığa yol açan demir eksikliği gibi durumlarda ek takviyeler kullanılmaktadır. Kansızlığın ortadan kaldırılması amacıyla anne adayına özel olarak diyet programı hazırlanmalıdır. Diyet programı, annenin bulunduğu sürece, sağlığına ve ihtiyacına göre değişmektedir.
- Tiroid problemlerine bağlı üşüme: Bu durumda gebelik döneminde kullanılabilen ve anne – bebek açısından herhangi bir zararı bulunmayan ilaçların kullanımı ile sorun ortadan kaldırılacaktır. Genellikle C grubu olarak adlandırılan gruba dahil olan ilaçlar, gebelik döneminde kullanılmaları açısından güvenli olarak tabir edilirler. C grubu ilaçlar; yapılan deneyler aracılığı ile insanlarda bebek üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmadığı ispatlanan ilaçlardır.
Hamilelikte Üşüme Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gebelikte görülen üşüme durumu, altında yatan farklı sebepler olabilmesi ihtimali ile ciddiye alınması gereken bir olgudur. Hamilelikte üşümenin altında tiroid ya da anemi problemi yatıyor olabilir. Bu sebeple mutlaka alanında uzman bir hekim ile iletişime geçilerek kan tahlili yapılması ve gerekli değerlendirmelerden sonra çeşitli önlemler alınmalıdır.
Tiroid ve anemi gibi problemler anne sağlığına ek olarak bebeğin de sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bebek sağlıklı bir şekilde doğsa bile gelişim geriliği görülebilir.
Hamilelikte Üşümeye Ne İyi Gelir?
Anne adaylarında gebeliğe bağlı olarak birinci trimester ismiyle bilinen ilk üç aylık dönemde ve doğumun yaklaştığı süreci de kapsayan üçüncü trimester yani son üç aylık dönemde hormonal değişimleri daha sık ve ani bir şekilde görülmektedir.
Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.
- Sağlıklı beslenme yapılması ve her besin grubundan dengeli bir şekilde alınması
- Yiyecekler aracılığı ile beslenme esnasında doğal yollarla alınan vitamin, mineral, kalsiyum gibi maddeler şayet yeterli gelmiyorsa gebelik takibini yapan kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı hekim ile iletişime geçilerek, gerekli görülmesi durumunda takviye alınması
- Tek tip beslenmeden uzak durulması yani yalnızca et ürünleri ya da yalnızca sebze tüketilmemesi
- Gereksiz kalori alınmaması ve kilo alımının kontrol altında tutulması
- Mide bulantısına ve haliyle de kusmaya sebebiyet vermeyecek nitelikte yiyeceklerin seçilmesi
- Sık sık ve küçük porsiyonlar ile beslenilmesi
- Günlük olarak en az 2 litre su içilmesi ve böylelikle de vücuttaki su miktarını dengede tutarak kusma esnasında kaybedilen su açığının kapatılması, bulantılara engel olunması – eğer su tüketimi çok sık yapılamıyor ise mide bulandırmayacak nitelikteki meyvelerin taze sıkılmış sularının içilmesi
- Kansızlık probleminin giderilmesi için ise hekimin gerekli ve uygun görmesiyle kan ilacı kullanımı ve siyah üzüm ya da pekmez gibi kan yapıcı nitelikteki yiyeceklerin tüketimi hamilelikte üşüme probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Üşümeye Ne İyi Gelmez?
Gebelikte üşümeye iyi gelmeyen faktörler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Bunlar;
- Dengesiz bir şekilde beslenilmesi ve tek tip beslenme şeklinin benimsenmesi ile yalnızca sebze ya da yalnızca et ürünleri tüketimi yapılması
- Gerekli vitamin alımının doğal yollar ile ya da takviyeler ile yapılmaması
- Vücuda gereksiz kalori alımı ve olması gerekenden fazla kiloya sahip olunması
- Mide bulantısına sebep olacak yiyeceklerin ve içeceklerin tercih edilerek tüketilmesi
- Su tüketiminin yeterli miktarda yapılmaması
Hamilelikte Üşüme için Hangi Doktora Gidilir?
Hamilelikte üşüme durumu için öncelikle gebeliğin takibini sağlayan kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani jinekolog ile iletişime geçilmeli, ardından ise hekimin de uygun görmesi durumunda endokrin uzmanına gidilerek gerekli test ve tetkiklerin yapılması talep edilmelidir.
Her hastalıkta olduğu gibi, bu durumda da erken tanı konması önemlidir. İçinde bulunulan hassas durum göz ardı edilmeyerek, zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
Hamilelikte Üşüme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Üşüme hamilelik belirtisi midir?
Hamilelikte üşüme hissi tıbbi açıdan gebelik belirtisi olarak değerlendirilmese de genellikle anne adaylarının hormonlarında görülen ani değişimler ile birlikte meydana geldiği için hamilelik sürecinin erken belirtileri niteliğindedir. Özellikle adet öncesi üşüme hamilelik belirtisi olarak algılanmaktadır fakat bu durum adet dönemi öncesi vücuttaki hormonların tıpkı gebelikte olduğu gibi dalgalanmalar göstermesi ve kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkmasıdır.
Hamilelikte üşüme titreme olur mu?
Hamilelikte terleme ve üşüme oldukça normal olgulardır. Hemen hemen her kadının gebelik sürecinde yaşadığı durumlardandır. Bu yüzden endişe duyulmamalıdır. Ancak alınan önlemlere rağmen geçmiyor ve sürekli olarak devam ediyor ise alanında uzman bir hekimle görüşülmesinde fayda vardır.
Hamilelikte üşüme cinsiyet üzerinde etkili midir?
Hamilelikte üşüme durumu tıbbi açıdan bebeğin cinsiyeti üzerinde herhangi bir faktör oluşturmamaktadır. Ancak anneler arasında yaygın bir şekilde; özellikle el ve ayak bölgesinde görülen üşümenin, bebeğin erkek olacağını işaret ettiğine ve bununla birlikte de hiç üşüme görülmemesinin kız bebek sahibi olunacağını işaret ettiğine inanılmaktadır.
Hamileliğin ilk haftalarında üşüme olur mu?
Hamilelikte titreme ve üşüme, oldukça normal olgulardır. Anne adayının vücudunu bebeğin varlığına alıştırması süreci, hormonal dalgalanmaları da beraberinde getireceği için anlık ateş basması, titreme ve üşüme doğal karşılanmaktadır. Ancak sürekli olarak tekrar ediyor olması ve alınan önlemlere rağmen geçmemesi halinde, hekime bildirilmesinin gerekliliği unutulmamalıdır.
Gebelikte üşüme ne zaman başlar?
Gebelikte üşüme ve ateş basması temel olarak hormonlardaki dalgalanmalar sebebi ile meydana geldiği için gebeliğin ilk başlarında sıkça görülür ancak her hamileliğin her döneminde üşüme problemi görülebilir.