Peniste Yanma

Peniste yanma, çoğunlukla enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak oluşan, erkek dış genital organı olan peniste yaşanan bir semptomdur. Esas tedavisi medikal tedavi yöntemi ile yapılır.

Peniste Yanma Nedir?

Peniste yanma; çoğunlukla enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak oluşan, erkek dış genital (üreme) organı olan peniste yaşanan bir semptomdur. 

Penis erkekte hem idrar yollarını barındıran hem ejekülatın (meninin) çıktığı yer olan, hem de cinsel birleşme sırasında vajinayla temas halinde olan bir organdır. Penisin bu kadar çok yönlü görevlerinin olması; penis bölgesinde gelişecek hastalıkların sayısının artmasına ve hasta için ciddi problemlere yol açmasına neden olur. 

Penis bölgesinde çoğunlukla enfeksiyon etkenlerine bağlı olarak oluşan damar genişlemesi (vazodilatasyon), ağrı, ısı artışı, kızarıklık hastada peniste yanma hissi oluşumuna yol açabilir.

Enfeksiyon etkenleri dışında pek çok hastalık penis yanmasına yol açabilir. Burada penis yanmasına yol açan etkenin bilinmesi, tanı ve tedavi anlamında kolaylık sağlar.

Peniste Yanmaya Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Penis yanması; peniste gelişebilecek birçok hastalığın belirtisi olarak yaşanabilen bir semptomdur. Penis yanmasına eşlik eden belirtiler arasında en sık şu semptomlar görülür:

  • Peniste Ağrı: Penis ağrısı; penis yanmasına en sık eşlik eden semptomdur. Penis yanmasına yol açan etken; penis bölgesinde belli başlı bazı kimyasalların (prostoglandin gibi kimyasal maddelerin) salınmasına ve bunun sonucunda da ağrı oluşumuna neden olur. Ağrı insan için uyarıcı bir semptomdur. Hastayı tedavi arayışına sokar.
  • Peniste Kızarıklık: Peniste kızarıklık; peniste yanmaya yol açan etkenin penis damarlarında genişlemeye yol açar. Bunun sonucunda penis bölgesine daha fazla kan gider ve kızarıklık semptomu oluşur.
  • Peniste Şişlik: Peniste şişlik çoğunlukla peniste bir enfeksiyon gelişmesi sonucu oluşur. Enfeksiyon etkeninin peniste bazı tepkimelere yol açması; bu bölgede ödem gelişimine ve şişlik oluşumuna yol açar.
  • Cinsel İlişki Sırasında Ağrı: Özellikle penisin yüzeyinde gelişen herhangi bir hastalık sonucu oluşan penis yanmasında; penis bölgesinin cinsel ilişki sırasında vajinaya temas etmesi, peniste ağrı oluşumuna yol açar. Bu durum cinsel ilişkiden sonra peniste yanma hissi de yaratabilir.
  • Ereksiyon Bozukluğu: Ereksiyon; penisin kanla dolarak sertleşmesine denir. Hastada penis yanması; peniste ağrı oluşumuna, bunun sonucunda da ereksiyon bozukluğuna yol açabilir.
  • Peniste Akıntı: Peniste yanma ve akıntı penis hastalıklarının çoğunda birliktelik gösteren semptomlardandır. Özellikle penis bölgesinde gelişen enfeksiyonlarda peniste akıntı sık görülen bir semptomdur. Enfeksiyon kaynaklı penis akıntısı genellikle köyü kokulu ve sarı-yeşil renklidir.
  • Menide Kan Görülmesi: Penis bölgesinde yaşanan enfeksiyonlar, penis bölgesindeki kılcal damarların yırtılmasına, bu kılcal damarlardan sızan kanın meniye geçmesine ve menide kan görülmesine yol açabilir. Bu kişilerde boşaldıktan sonra peniste yanma semptomu sa menideki kanamaya eşlik edebilir.
  • İdrar Yaparken Peniste Yanma: İdrar yaparken peniste yanma penis yanmasının en sık görülen belirtileri arasındadır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan penis yanmasında idrar çıkışı esnasında yanma görülebilir.
  • Penis ve Testis Derisinde Kaşıntı: Penisin yüzeysel enfeksiyonlarında penis yüzeyinde ve testis derisinde kaşıntı, buna bağlı kaşıma hissi sık görülen bir belirtidir.
  • Penis Derisinde Döküntü Oluşumu: Peniste görülen hastalıkların bir kısmı; penis derisinde kuru ve kabuklu döküntü oluşumuna yol açabilir.
  • Testislerde Ağrı ve Isı Artışı: Penisin ya da idrar yollarının enfeksiyonlarında; enfeksiyonun testislere yayılımı görülebilir. Bu durumda hastada testislerde ağrı ve ısı artışı gibi semptomlar görülebilir.

Peniste Yanma Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Penis pek çok görevi bünyesinde barındırdığı için; penisin hastalıkları da toplumda çok sık görülen hastalıklardır. Bu hastalığa yol açan etkenlerin ve risk faktörlerinin bilinmesi; hastalığın tedavisinde ve hastalıktan korunmada özel önem taşır. Peniste yanmaya yol açan etkenler ve risk faktörleri;

  • Penis Derisinde Enfeksiyon: Penis derisinde enfeksiyon, penis yanmasına en sık yol açan nedenler arasındadır. Deride gelişen enfeksiyon hastada yanma, ağrı, cinsel ilişkide problem oluşturma, kaşıntı gibi pek çok semptoma yol açabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Penis erkekte idrar yollarının son kısmı olan üretrayı içerisinde barındıran bir organdır. İdrar yollarında gelişen herhangi bir enfeksiyon sonucu hastada peniste yanma, kaşıntı, renkli ve kötü kokulu akıntı gibi semptomlar görülebilir.
  • Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar peniste yanmaya çok sık yol açan etkenler arasındadır. Özellikle seks işçileri ile beraberlik yaşandığı durumlarda bel soğukluğu(gonore), frengi(sfiliz), klamidya, genital herpes, AIDS gibi hastalıkların bulaş riski yüksektir. Bu gibi hastalıklar cinsel ilişki sonrası peniste yanmaya yol açabilir.
  • İrritan (Uyarıcı) Maddeler: Sık kullanılan prezervatifler, seks oyuncakları, naylon içerikli iç çamaşırları, kayganlaştırıcı jel gibi maddeler penis derisinde reaksiyon (tepkime) gelişmesine, bu bölgede yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomların oluşmasına neden olabilir.
  • Oral Seks: Oral seks peniste yanmaya yol açan, sık görülen belirtiler arasındadır. Oral seks sırasında partner penisi ağzına alır. Bu durum partnerin ağız bölgesinde bulunan en ufak mikrobun bile penise geçmesine, peniste enfeksiyon oluşturmasına neden olabilir.
  • Deri Hastalıkları: Deri hastalıklarının bir kısmı penis derisinde görülebilir, bu hastalıklar penis derisinde yanma, kaşıntı, kızarıklık, akıntı gibi semptomlara yol açabilir.
  • Stres: Stres pek çok hastalıkta olduğu gibi penis kaşıntısına da yol açtığı suçlanan bir durumdur. Stres zamanında bağışıklık sistemi zayıflayabilir, bu durum cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaş riskini arttırabilir. Stres aynı zamanda deri hastalıklarının gelişmesi konusunda da bir risk faktörüdür.

Peniste Yanmanın Teşhisi

Peniste yanma hastanın dile getirdiği bir semptomdur. Bu yüzden bu hastalıkta Anamnez ve Fizik Muayene teşhisin esas kısmıdır. Anamnez hastanın hastalığından dolayı yaşadığı sıkıntıları dile getirmesidir.

Peniste yanma yaşayan hastalar sıklıkla peniste kötü kokulu akıntı, penis derisinde kızarıklık ve kabuklu döküntü oluşumu, penis ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, idrar yaparken yanma, menide kan görülmesi gibi semptomlardan yakınırlar. Hekim hastanın şikayetlerini dinler, şikayetlerin gerçekleşme zamanını, şikayetleri arttırıp azaltan etkenleri, hastanın günlük yaşamındaki stres durumunu, hastanın cinsel partner sayısını, hastanın seks işçisi ile beraberlik yaşayıp yaşamadığını, prezervatif ya da kayganlaştırıcı jel gibi kimyasalları kullanıp kullanmadığını sorgular. Ardından fizik muayene yapar.

Fizik muayenede hekim hastanın penis derisini, testis derisini, kasık bölgelerini, penis ve testisin boyutlarını inceler. Hastada döküntü varlığında döküntüleri inceler, döküntüleri kaldırıp kanama olup olmadığını kontrol eder (bu işlem bazı deri Hastalıkları için ayırt edicidir). Bu muayeneden sonra hekim çoğunlukla tanıyı koymuş olur. 

Bazı durumlarda hastalığa kesin olarak tanı konulamaz. Bu durumda hastadan İdrar Tahlili ve Semen Analizi yapılabilir. Bu işlemlerde hastanın belli bir miktar idrar veya menisi laboratuvara gönderilip incelenir. Bu inceleme sonucunda hastada var olan enfeksiyon veya kanama gibi durumlar tespit edilebilir.

Peniste Yanmanın Tedavisi

Penis yanmasının esas tedavisi medikal tedavi yöntemi ile yapılır. Hastada yanmaya yol açan etken tespit edilir ve tedavi edilir. Penis yanması çoğunlukla enfeksiyon etkenlerinden dolayı geliştiği için hastada temel olarak medikal tedavi uygulamaları yapılır. Hastada yanmaya ek var olan semptomlarda da bu semptomları geçirmeye yönelik medikal tedavi uygulamaları yapılabilir.

Hastada deri hastalıklarına bağlı oluşan penis yanması ve buna ek olarak görülebilen semptomlarda hastaya yine medikal tedavi uygulamaları yapılabilir.

Peniste Yanma Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Penis yanması; altta yatan nedenin bulunup tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Hastada yanmaya yol açan etkenin bilinmesi hem tedavi açısından hem de hastalıktan korunma açısından büyük önem arz eder.

Penis yanması enfeksiyondan dolayı oluşmuşsa ve bu enfeksiyon tedavi edilmezse; hastada penis derisinde bulunan enfeksiyon kasık bölgelerine ve testislere yayılıp bu bölgede de enfeksiyon gelişimine yol açabilir.

İdrar yollarında bulunan enfeksiyondan kaynaklı penis yanmasında tedavi uygulanmazsa; idrar yollarında bulunan enfeksiyon mesaneye, mesaneden de böbreklere ilerleyip bu bölgelerde hasar yaratabilir.

Penis yanması hastada cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklı oluşmuşsa ve bu durum düzeltilmezse; hastada bulunan bulaşıcı hastalık hastada bağışıklık sistemini çökertebilir, hastanın partnerinde de cinsel yolla bulaşan hastalık gelişimine neden olabilir.

Hastada penis yanması deri hastalıklarından dolayı oluşuyorsa ve bu durum tedavi edilmezse; hastada bulunan deri hastalığı ilerleyebilir, hastada başka bölgelere bulaşı gerçekleşebilir.

Peniste Yanmaya Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Penis yanmasına yol açabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması, penis yanmasından korunmada ve tedavi sürecinde en etkili yöntemlerdendir. Hastalarda başvurulabilecek bazı uygulamalar; hastada hastalığın gelişmesini önleyebilir, var olan hastalığın iyileşme hızını arttırabilir. Bu uygulamalar;

  • Hastalar genital bölge temizliğine özen göstermeli, bu bölgedeki kıl yapılarını temizlemelidir.
  • Hastalar naylon içerikli iç çamaşırlarından kaçınmalıdır.
  • Hastalar seks oyuncağı, kayganlaştırıcı jel gibi kimyasal içerikli ürünlerden kaçınmalıdır.
  • Hastalar seks işçileri ile yapılan cinsel ilişkilerden kaçınmalı, böyle bir cinsel ilişki yapılacaksa prezervatif önlemini almalıdır.
  • Hastalar oral seksten uzak durmalıdır. Eğer oral seks yapılacaksa partnerin ağız temizliğine ve penisin temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Hastalar idrar yolu enfeksiyonundan kaçınmak için idrarını fazla tutmamalıdır.
  • Hastalar iç çamaşırlarını sık sık değiştirmeli ve pamuklu iç çamaşırı tercih etmelidir.

Peniste Yanma Oluşumunda Kullanılan İlaçlar

Penis yanmasının esas tedavisi penis yanmasına yol açan etkenin bulunması ve bu etkene yönelik uygulanacak tedavi girişimi ile yapılır. Penis yanması çoğunlukla enfeksiyona yada deri hastalığına bağlı oluşur. Bu durumda hastaya medikal tedavi uygulanır. Penis yanmasında kullanılan ilaçlar;

  • Antibiyotik İlaçlar: Bu İlaçlar hastada yanmaya yol açan penis enfeksiyonu yada testislerden kaynaklı enfeksiyonda kullanılabilir. Bu ilaçlar ayrıca idrar yollarında bulunan enfeksiyonun tedavisinde de tercih edilebilir. Bu ilaçlar içerik olarak amoksisilin, penisilin, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin klavulanik asit gibi maddeler barındırır. Bu ilaçların yan etkileri arasında en sık bulantı, kusma, kabızlık, ishal, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülür. İlaçların nadir yan etkisi arasında mide kanaması, bağırsaklarda gelişen kanama, gastrit gibi semptomlar da görülebilir. Bu semptomlar hastayı ciddi düzeyde etkiliyorsa hekime müracaat edilmelidir.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Bu ilaçlar hastada penis yanmasına ek olarak görülen penis ağrısında kullanılan ilaçlardandır. Bu ilaçlar içerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeleri barındırır. Bu ilaçların en sık görülen yan etkileri hazımsızlık, bulantı ve kusma, deride kaşıntı ve kızarıklık, mide yanması gibi semptomlardır. Bu ilaçların nadiren bazı hastalarda mide ülseri yaptığı da bildirilmiştir. Bu ilaçların yan etkileri hastayı rahatsız edici düzeyde ise hekimle iletişime geçilmelidir.
  • Kortizon: Kortizon deri hastalıklarının çoğunda kullanılan oldukça etkili bir antiinflamatuar(enfeksiyon karşıtı) ilaçtır. Bu ilaç hastaların penis derisinde oluşan yaraların iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Kortizonun en sık görülen yan etkileri kilo artışı, kıllanma artışı, vücut kas kütlesinde azalma, bağışıklık sisteminin baskılanmasın bağlı görülen sık enfeksiyon geçirme gibi semptomlardır. Bu semptomlar hastaya kar-zarar ilişkisi içerisinde reçete edilir ve belli bir dönem kullanıldıktan sonra ilaca ara verilir.

Çocuklarda Peniste Yanma

Çocukluk dönemi bedenin keşfedildiği ve farklılıklarının öğrenildiği bir dönemdir. Bu dönemde erkek çocukları dış genital (üreme) organlarıyla sık sık oynar. Bu durum çocukta enfeksiyon gelişimi için risk oluşturur.

Çocuklar aynı zamanda bu dönemde tuvalet alışkanlıklarını edindiği için; kendini temizleme konusunda yetersizdirler. Bu durum çocuklarda penis enfeksiyonu gelişimine ve peniste yanma hissi oluşumuna neden olabilir.

Çocuklarda penis yanması ile esas olarak ilgilenen bölüm Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüdür. Çocuklarda penis yanmasına yol açan etken çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu olduğu için; tedavide de antibiyotik ilaçlara başvurulur. 

Peniste Yanma Oluşumunda Hangi Doktora Gidilir?

Peniste yanma semptomu ile ilgilenen esas bölüm Üroloji bölümüdür. Ancak penis derisinde gelişen bazı hastalıklardan kaynaklanan penis yanması ile Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümü de ilgilenebilir.

Üroloji ya da Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı hastanın şikayetlerini dinler, gerekli sorgulamaları yapar. Hastayı muayene eder. Gerçek gördüğünde bazı tetkikler uygular ve hastalığa tanı koyar.

Hastalar penis derisinde kaşıntı, kızarıklık, peniste yanma, peniste kötü kokulu ve renkli akıntı, penis derisinde kabuklanma, testislerde ağrı, idrar yaparken yanma gibi semptomlar yaşadığında mutlaka hekime başvurmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
95
5
Makeleyi Paylaşın

Peniste Yanma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Peniste yanma kaç günde iyileşir?

Penis yanmasının iyileşme süreci hastada hastalığa yol açan nedene göre farklılık gösterir. Ufak bir idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklı penis yanmasında tedavi sonrası birkaç gün içinde iyileşme gerçekleşebilirken; deri hastalığına bağlı oluşan penis yanmasında iyileşme süreci biraz daha uzundur. Burada önemli olan hastanın tedaviye uyumu ve genital bölge temizliğine özen göstermesidir.

Dr. Büşra Ular