Hamilelikte Öksürük

Hamilelik döneminde mutlaka görülen mevsim geçişlerinde hamilelikte öksürük şikayetleri görülebilmektedir. Tedavide su tüketimi, antibiyotik, bronkodilatör, antihistaminik, öksürük şurubu gibi seçenekler vardır.

Hamilelikte Öksürük Nedir?

Öksürük, insan vücudunda akciğerlerin ve hava yollarının temizlenmesini sağlayan, akciğerlerin enfeksiyonlardan korunmasında önemli rol oynayan bir refleks mekanizmasıdır. Hamilelik boyunca kadınlar birçok farklı sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle hamilelik döneminde mutlaka görülen mevsim geçişlerinde hamilelikte öksürük şikayetleri görülebilmektedir. Hamilelikte öksürük genel olarak tehlikeli bir durum değildir. Ancak yine de devamlı öksürmek ve boğaz acısının oluşması hamile kadınların günlük yaşam kalitelerini düşürmektedir.

Hamilelikte Öksürük Belirtileri

Öksürük genel olarak kendisi bir belirtidir. Ancak hamilelikte yaşanan öksürüğün altında yatan sebebine göre öksürüğün yanında başka belirtiler de görülebilmektedir. Hamilelikte öksürük ile birlikte görülen belirtiler ise şu şekildedir: ses kısıklığı, balgam çıkarma, nefes darlığı, burun akıntısı, kan tükürme, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, ateş, göğüs ağrısı, kilo kaybı ve gece terlemesi.

Hamilelikte Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte vücutlarında birçok fiziksel ve hormonal değişime maruz kalan kadınların vücudu oldukça hassas olmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hamilelerde öksürük şikayetleri hamileliğin herhangi bir döneminde görülebilmektedir. Hamilelikte yaşanılan öksürüğün oluşmasının genel nedeni boğazın tahriş olması ya da akciğerlerin yabancı bir cisme karşı göstermiş olduğu tepkidir.

Gebelikte öksürük oluşmasının altta yatan sebepleri ise şu şekilde olabilmektedir:

Hamilelikte Öksürük Teşhisi

Hamilelikte öksürüğün altında yatan sebebin bulunması ve gerekli tedavinin yapılması oldukça önemlidir. Öksürüğün teşhis edilmesi için gerekli bazı tetkik ve yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Fizik  muayene: Hastanın anamnezi alınır ve gerekli fiziki muayene yapılır.

Burun sürüntüsü: Enfeksiyona yol açabilecek sebeplerin tanısının konulabilmesi için pamuklu bir çubuğun burun içine sürülerek örnek alınır.

Balgam testi: Eğer öksürük balgamlı ise ve şiddetli ise balgam örneği alınarak incelenir.

Boğaz sürüntüsü: Enfeksiyona yol açabilecek sebeplerin tanısının konulabilmesi için pamuklu bir çubuğun boğaz içine sürülerek örnek alınır.

Akciğer grafisiAkciğeri ya da hava yollarını etkileyen herhangi bir hastalığın tanısının konulabilmesi için X ışınları aracılığı ile akciğerlerin röntgeninin çekilmesidir.

Kan tetkikleri: CRP, kan hücresi sayıları ve sedimantasyon gibi inflamasyon belirteçlerinin görülebilmesi için kan tahlili yapılır.

Sinüs grafisi: Sinüsleri etkileyebilecek hastalıkların tanısının konulabilmesi için sinüslerin X ışınları aracılığı ile röntgeni çekilir.

Solunum fonksiyon testleri: Özellikle KOAH ve astım gibi solunum yollarını etkileyen hastalıkların tanısının konulabilmesi için solunum fonksiyon testi yapılır.

Bronkoskopi: Hava yollarına cisim kaçtığından şüphelenilmesi durumunda bu durumun tanısında ve cismin çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir.

Alerjik deri testleri: Bazı öksürükler çeşitli alerjenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu nedenle alerjenlere bağlı olarak geliştiği düşünülen öksürüklerde alerji testi yapılır.

Hamilelikte Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte öksürüğün tedavi edilebilmesi için öncelikle öksürüğe sebep olan altta yatan hastalık teşhis edilmelidir. Doğru teşhisin konulması ile birlikte hamilelerde öksürük için kullanılabilecek gerekli ilaçlı veya ilaçsız tedaviler doktor tarafından önerilebilmektedir. Doktor hamilelikte öksürük için bazı tedavi yöntemleri önerebilmektedir.

Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Hidrasyon tedavisi: Su öksürüğün vermiş olduğu irritasyonu azaltarak öksürüğün iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bununla beraber su mukus atılımını da kolaylaştırmaktadır.

İlaçlı tedavi: Hamilelikte doktorlar genel olarak ilaç kullanmayı önermemektedir. Ancak hamilelikte geçmeyen öksürüklerde, enfeksiyon kaynaklı, astım veya alerjen kaynaklı öksürüklerde ilaçlı tedavi gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda da hamilelikte kullanılabilecek gebelik kategorisi A veya B olan öksürük şurupları, antibiyotikler, bronkodilatör ilaçlar, antihistaminikler de doktor tavsiyesi üzerine çok gerekli durumlarda kullanılmaktadır.

Hamilelikte Öksürük Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte öksürük birçok hastalıktan veya diğer çevresel faktörlerden kaynaklı oluşabilmektedir. Eğer hamilelikte öksürük ve balgam bir arada görülüyorsa genel olarak balgamın rengi önemlidir. Burada balgamın rengi enfeksiyon olup olmadığından şüphelenilmesine yardımcı olmaktadır. Hamilelikte öksürük ve balgam eğer enfeksiyondan kaynaklanıyorsa hamilelik süreci için tehdit oluşturabilmekte ve erken doğuma dahi sebep olabilmektedir.

Aynı zamanda astım veya alerjenlerden kaynaklı öksürükler de yine bebek üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte öksürük tedavisi oldukça önemlidir.

Hamilelikte Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Hamilelikte öksürüğün altta yatan sebebi teşhis edildikten sonra alınabilecek önlemler veya yapılabilecek bazı yöntemler ile öksürüğün şiddeti azaltılabilmektedir. Özellikle hamilelik döneminde su tüketimi ve dengeli beslenmek hem bebek açısından hem de hamilelik açısından oldukça önemlidir.

Bağışıklığın güçlü tutulabilmesi için mutlaka meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmelidir. Bununla beraber havanın nemli tutulması ve ılık su tüketimi de boğaz tahrişini azaltarak öksürüğün şiddetini de azaltır ve iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Aynı zamanda sigara kullanılan ortamda bulunulmaması ya da eğer sigara tüketiliyorsa hamilelikte hem bebek sağlığını hem de anne sağlığını korumak için kesinlikle sigaranın bırakılması gereklidir. Hamilelikte öksürük için bal ve pekmez tüketimi de yine öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Hamilelikte Öksürüğe Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte yaşanılan öksürük sorunu genel olarak soğuk havalardan, kimyasal faktörlerden, alerjenlerden ya da geçirilen enfeksiyonlardan kaynaklı olmaktadır. Eğer öksürüğün sebebi bir alerjenden kaynaklanıyorsa alerjenden uzak durmak gerekir. Bununla beraber kuru havalar, kalabalık ortamlardan alınacak enfeksiyonlar da öksürüğe sebep olabildiği için böyle ortamlardan da uzak kalınmalıdır.

Hamilelikte Öksürük için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte öksürük birçok hamile kadında görülmektedir. Özellikle soğuğa ve rüzgara maruz kalan hamilelerde öksürük ile birlikte boğaz tahrişi ve burun akıntısı da görülebilmektedir. Öksürük genel olarak zararsız gibi görünse de şiddetli öksürüğün altında yatan sebep aranmalıdır. Özellikle enfeksiyon gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa öksürük hamilelik dönemi için tehditkar olabilmektedir. Bu nedenle öksürük şikayetleri hafife alınmamalı ve mutlaka en kısa zamanda doktora gidilmelidir. Hastanelerin Kulak, Burun ve Boğaz Bölümleri’ne gidilerek gerekli tahliller ve tetkikler yapılmalı ve öksürüğün nedeni bulunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Öksürük ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte öksürük erken doğuma sebep olur mu?

Hamilelikte öksürük genel olarak bebeğe ve anneye bir zarar vermemektedir. Ancak hamileliğin sonlarına doğru görülen şiddetli enfeksiyonlar erken doğuma sebep olabilmektedir. Pnömoni gibi şiddetli öksürüğe sebep olan enfeksiyonlar ıkınmalara yol açarak amniyon zarının erken yırtılmasına ve vajinal kanamalara neden olabilmektedir. Bu da erken doğumu tetiklemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte öksürük bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde mevsimlerin soğuklarına bağlı olarak öksürük meydana gelebilmektedir. Öksürük genel olarak bebeğe zarar vermemektedir. Hamilelikte oluşan amniyon kesesindeki amniyon sıvısı bebeği dış etkenlere karşı korumaktadır. Bu nedenle öksürüğün şiddetinden bebek etkilenmese de, hamile kişi öksürüğün aşırı şiddetli olması halinde karnında kasılma gibi rahatsızlıklar hissedebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte öksürük şurubu içilir mi?

Gebelikte öksürük çeşitli farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilmektedir. Hamilelik döneminde kadınların vücutlarına aldıkları her şey bebeği de etkilediği için içilmesi ve yenilmesi gereken şeylerde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle öksürük şurubu gibi ilaç olan kimyasal içerikli ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktor öksürüğün şiddetine göre öksürük şurubu reçete edebilir veya etmeyebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte öksürük ve balgam nasıl geçer?

Hamilelikte öksürük ve balgamın geçebilmesi için öncelikle su tüketimine dikkat edilmelidir. Balgam adı verilen mukusun rahat çıkarılması için ılık su tüketilmelidir. Bununla beraber eğer doktor reçete etmiş ise gerekli ilaçlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda bitki çayları da hamilelikte öksürük ve balgamın rahatlamasına yardımcı olabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker