Gebelikte Vajinada Batma Hissi
Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren başlayan ve genellikle hormonal değişimlerden dolayı meydana gelen bir durumdur. Tedavi doğum ve ilaç tedavisi ile yapılabilir.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi Nedir?
Gebelikte vajinada batma hissi, her anne adayında yaygın olarak görülen hamilelik belirtilerinden biridir. Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren başlayan ve genellikle hormonal değişimlerden dolayı meydana gelen bir durumdur. Hamilelik sürecinde değişen hormon seviyeleri, anne adayının fiziksel ve ruhsal olarak farklı değişimler yaşamasına neden olur. Bu değişimlerin başında vajinada batma hissi, ciltte yağlanma, ağrı, kramp, kanama veya bulantı gibi hamilelik belirtileri gelir.
Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron, rahmi hamileliğe hazırlarken embriyonun rahme tutunmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle progesteron düzeyinde yaşanan bu değişimler, dokuların oluşmasına, kasların kısalıp uzamasına ve organların yer değiştirmesine etki ettiğinden dolayı, rahimde batma hissi meydana gelir.
Diğer hamilelik hormonu olan relaksin, vücudun özellikle pelvis bölgesinin doğum sürecine hazır olmasında etkili olarak, bebeğin daha kolay doğması için bağ dokularının ve eklemlerin gevşemesini sağlar. Bu süreçte vajinada batma hissine, sızıya veya ağrıya neden olabilir.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte vajinada batma hissi, hormonal değişimlerin yanı sıra embriyonun rahime yerleşmesinin ardından yaşanan regl gecikmesinden 2 – 3 hafta sonra oluşur. Ancak, kendini hamileliğin 12-16. haftaları arasında daha fazla hissettirir. Çünkü rahimde oluşan kasılmalar, hamileliğin ilk haftalarından ziyade ilerleyen dönemlerinde daha çok hissedilir. Bu dönemde fetüs daha fazla geliştiğinden dolayı, rahim kasları da gerilir ve kısalır. Bundan dolayı vajinada batma hissi veya ağrı olması muhtemeldir.
Rahim kaslarında görülen bu değişimlere ek olarak, vajinaya giden kan akışı daha fazla arttığından dolayı, daha hassas hale gelir ve bu da batma hissinin artmasına veya zonklama benzeri bir ağrıya yol açabilir. Ancak anne adayının ilk hamileliği ise, annenin rahmi ilk defa büyüdüğü için batma hissi daha yoğun ve daha erken haftalarda hissedilebilir. Daha sonraki hamileliklerde ise çoğunlukla hamileliğin ilerleyen haftalarında bebek ağırlaştıkça ortaya çıkar.
Hamilelik sürecinde vajinada batma hissine neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Progesteron, relaksin, HCG ve östrojen hormonlarındaki değişimler,
- Rahimdeki bağların gerilmesi ve kısalması,
- Yalancı doğum sancıları,
- Düşük,
- Bebek yerleşmesi,
- Bebeğin gelişimi ve gelişimi sırasında rahime ve diğer organlara baskı yapması,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Dış gebelik,
- Sindirim problemleri, kabızlık ve gaz sancısı,
- Rahmin ve çevresindeki dokuların büyümesi,
- Annenin bebeğe kan akışında sorunlar,
- Kilo almak.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi Teşhisi
Vajinada batma hissi çoğunlukla anne adaylarının hamileliği boyunca belirttiği şikayetlerin başında yer alır. Hamileliğin rutin kontrolleri esnasında, anne adayının yaşadığı vajinada batma hissinin şiddeti ve beraberinde herhangi başka bir belirtinin olup olmadığı göz önünde bulundurularak fiziki muayenesi yapılır.
Sağlıklı bir şekilde devam eden hamileliklerde, herhangi bir sorun teşkil etmediğinden ek testlere ihtiyaç duyulmaz. Ancak vajinada baskı hissi hamileliğin son dönemlerinde meydana geliyorsa veya beraberinde şiddetli kanama ve ağrı gibi şikayetler söz konusuysa, vajinal muayene, görüntüleme veya kan testleri uygulanabilir.
- Kan testi: Normal kan tahlilinde, hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair beta HCG hormonunun değerlerine bakılır. Olası bir enfeksiyon söz konusu olduğunda kanda iltihap değerlerinin ölçülmesi için CRP testi yapılabilir.
- Vajinal muayene ve ultrason: Hamileliğin ilk veya ilerleyen dönemlerinde, spekulumla veya elle vajinal değerlendirme yapılır. Rahim dışında yapılan bu muayene, hamileliğin ilk aylarında düşük riskinin olması durumunda, ultrason aracılığıyla gebelik kesesinin şekline ve rahim ağzının açıklığına bakılır. Hamileliğin ilerleyen aylarında ise olası bir erken doğum riskinden dolayı, rahim ağzı açıklığına, bebek eşiğinin yerleşim yerine ve çatı uygunluğuna bakılarak, doğum yolunun değerlendirilmesi yapılır.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi Tedavisi
Anne karnındaki bebek, büyüdükçe rahim de genişlediğinden dolayı rahmi tutan bağlar gerilir. Hamileliğin ilerleyen aylarında büyüyen bebek ve rahim, rahim bağlarını esnettiğinden vajinada batma hissi beraberinde, bir grup şikâyetler de görülebilir.
Hamileliğin son haftalarında ise vajinanın alt bölgesinde meydana gelen batma hissi, doğumun yaklaşmasından dolayı anne adaylarının endişeye kapılmalarına neden olur. Çünkü doğum esnasında, bebek pelvis kanalına girdiğinde, kanalların genişlemesinden dolayı ağrıya yol açmaktadır.
Doğum esnasında görülen bu ağrı, daha çok vajinada batma şeklinde hissedilir. Ayrıca bebek baş aşağı pozisyonda yaklaştıkça, bebeğin başının aşağı yerleşmesi sonucunda rahim ağzındaki sinir uçlarına baskı yaparak batma hissini oluşturur.
Bu nedenle hamileliğin ilk aylarında görülen batma hissi fizyolojik olarak oluştuğundan ve hamilelik dönemini etkilemediği süreci herhangi bir tedavi gerekmemektedir. Ancak son ayda meydana geliyorsa, doğum süreci başladığından uygun olan doğum yöntemi sürecine başlanır.
Annenin ağrıları uzun süreli ve şiddetliyse, ağrıyı giderici ilaçlar kullanılabilir ancak gebelik döneminde ilaç tedavisine genellikle tercih edilmemektedir.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gebelikte batma hissi genellikle herhangi bir sorun oluşturmadığından evde alınan önlemlerle şiddeti azaltılabilir. Ancak batma hissi beraberinde görülen belirtiler idrar yolu enfeksiyonunu işaret ediyorsa, oluşan enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde idrarda çoğalarak mesane duvarını daha fazla enfekte edebilir. Sonucunda daha da fazla yayılarak böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir.
Bununla birlikte dış gebelik veya düşük olması durumunda hamilelik süreci normal şekilde ilerleyemeyeceğinden dolayı, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden kanamalara yol açabilir.
Gebelikte Vajinada Batma Hissine Ne İyi Gelir?
Hamilelik sürecinde meydana gelen vajinada batma hissi anne adaylarının en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesidir. Hamilelikte vajinada batma hissini yaşayan anne adayları, çoğunlukla bebeklerine bir şey olmasından ve sağlıklarından endişe duyarlar. Ancak bu durum hamilelikten kaynaklandığı için bazı önlemler alınarak rahatlama sağlanabilir.
Hamilelikte vajinada batma hissi olması durumunda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir.
- Bol su tüketilmelidir,
- Ağır bir şey kaldırılmamalıdır,
- Ani ve ters hareketlerden kaçınılmalıdır,
- Ilık duş alınmalıdır,
- Bol bol dinlenilmelidir,
- Sıcak su torbası koyulabilir,
- Uzun süre aynı pozisyonda durulmamalıdır,
- Yatarken hamile yastığı kullanılabilir,
- Oturma esnasında bacakların altına yastık koyulmalıdır,
- Kegel egzersizi, yürüyüş, yoga veya yüzme gibi hafif egzersizler yapılmalıdır.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi için Hangi Doktora Gidilir?
Hamileliğin ilk haftalarında meydana gelen vajinada batma hissi, her ne kadar anne adaylarının çoğunda görülmüş olan bir durum olsa da dış gebelik veya düşük olması durumunda da ortaya çıkabilir. Teşhis edilmesi zor olan dış gebeliğin en yaygın belirtilerinden biri vajinal ağrıdır. Ancak bunun beraberinde bel ağrısı, vajinada batma, kanama, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, baş dönmesi veya kan basıncında düşme gibi semptomlar da görülebilir.
Ayrıca anne adayları hamileliğin ilk 3 ayında vajinada batma hissi ve kasıklarda ağrı hissediyorsa düşük riski ile karşı karşıya olabilir. Bu nedenle herhangi olumsuz bir durumun önüne geçilmesi için Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvurmalıdır.
Gebelikte Vajinada Batma Hissi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Vajinada batma hissi hamilelik belirtisi mi?
Vajinada batma hissi, çoğunlukla hormonal değişimlerden kaynaklandığı için hamileliğin ilk belirtilerindendir. Genellikle hamilelik hormonlarının yükselmesiyle birlikte, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde fetüs büyüyerek rahim kasların kasılmasına ve kısalmasına neden olur. Bu kasılma ve kasılmalar vajinanın alt bölgesinde batma hissini arttırır.