Hamilelikte Baş Ağrısı

Migren hastalarının hamilelikte baş ağrısı ve mide bulantısı gibi problemler yaşamaları daha olasıdır. Tedavi ilaç tedavisi ve çok ilerlerse sezaryenle olabilir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nedir?

Baş ağrısı, ensede ya da baş çevresinde oluşan çeşitli tür ve özellikteki ağrıdır. Başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmese de altta yatan bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Normalde baş ağrısı yaşamayan bir kişi, gebelik sırasında baş ağrısı sorunu yaşayabilmektedir. Özellikle de gebeliğin ilk üç ayı ve hamileliğin son ayında baş ağrısı görülmesi ihtimali oldukça fazladır. 

Migren hastalarının hamilelikte baş ağrısı ve mide bulantısı gibi problemler yaşamaları daha olasıdır. Bu nedenle planlı gebeliklerde, migren hastalarına hamilelik öncesi dönemde botoks tedavisi önerilmektedir.

Hamilelik sürecinde ilaç kullanmak riskli olduğu için, istirahat ve masaj gibi uygulamalar ile azalmayan baş ağrıları için muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır. Yanlış ilaç kullanımı bebeğe ve anneye ciddi zararlar verebilmektedir. Doktor tavsiyelerine tamamen uyulduğu takdirde herhangi bir komplikasyon (yan etki) ile karşılaşılması ihtimali oldukça düşüktür.

Hamilelikte Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte baş ağrısına eşlik eden belirtiler, altta yatan hastalığa dair birçok ipucu vermektedir. Bu nedenle hiçbir belirti göz ardı edilmemelidir. Anormal bir durum fark edildiğinde hastaneye gitmek için tüm belirtilerin ortaya çıkması beklenmemelidir. 

Hamilelikte türüne göre baş ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri:

  • Şakak ve alın bölgesinde baskı hissi,
  • Yüksek ses ve parlak ışıklara karşı hafif derecede hassasiyet,
  • Omuz ve boyun kaslarında hassaslık.

Migren Belirtileri:

Küme Tipi Baş Ağrısı Belirtileri:

  • Tek taraflı baş ağrısı,
  • Ağrıyan tarafta burun tıkanması ya da akması,
  • Ağrıyan taraftaki gözde kızarma,
  • Göz çevresinde şişlik,
  • Yüzün soluklaşması.

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri:

Hamilelikte Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte baş ağrısına yol açan birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları tedavi gerektirmezken, bazıları son derece ciddi sorunlardır ve tedavi edilmeleri şarttır.

Hamilelikte baş ağrısı sebeplerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Yoğun strese maruz kalmak,
  • Uyku düzeninin bozuk olması,
  • Yeterince su içilmemesi,
  • Hormonal değişimler,
  • Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü),
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon),
  • Ödem,
  • Uzun süre aç kalmak,
  • Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi),
  • Kafein yoksunluğu (gebelik öncesinde aşırı kahve tüketirken, gebelik sonrasında kahvenin aniden bırakılması sonucunda oluşur).

Hamilelikte Baş Ağrısı Teşhisi

Hamilelikte baş ağrısı sık karşılaşılan bir sorundur. Baş ağrısının tipi ve altta yatan sorun teşhis edilmediği sürece herhangi bir tedavi uygulamak mümkün değildir. Bu yüzden inatçı ve sürekli tekrarlayan baş ağrılarının sebebi mutlaka araştırılmalıdır. 

Gebelikte baş ağrısına yol açan hastalığın teşhisinde kullanılan tetkikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fizik MuayeneFizik muayene sırasında gebenin tansiyonu mutlaka ölçülür. Bu aşamada kişilerin yaşadıkları ağrıyı detaylı bir biçimde anlatmaları teşhis için çok önemlidir. Örneğin hamilelikte enseden gelen baş ağrısı migrenin bir işaretidir.
  • Manyetik Rezonans (MR) Görüntüleme: Hastalar, manyetik rezonans görüntüleme işlemi sırasında radyasyona maruz kalmazlar. Bu sebepten dolayı MR, gebeler için herhangi bir risk oluşturmaz. Duruma göre 20 ile 90 dakika arasında sürebilen bu işlem sayesinde, baş ağrısına yol açan tümör vb. hastalıklar kolayca teşhis edilir.
  • Kan TahliliKan tahlili, hamilelikte burun kanaması ve baş ağrısı gibi belirtiler ile hastaneye başvuran gebelere yapılan tetkikler arasında yer alır. Bu tahlilde, kandaki hormon seviyeleri ve glukoz (kan şekeri) seviyesi kontrol edilmektedir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı sorunu yaşayan gebeler ilk olarak preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) yönünden değerlendirilirler. Eğer ağrının sebebi preeklampsi değilse, baş ağrısının tipine uygun bir tedavi planı oluşturulur. Gebelerin ağrı kesici kullanması tavsiye edilmez. Bu sebeple uzmanlar, hamilelikte baş ağrısı için hangi ilaç grubunun bebeğe zarar vermeyeceğini göz önüne alarak reçete yazarlar. 

Preeklampsi problemi yaşayan gebelerde, tedavi için doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fakat bebeğin gelişimi henüz tamamlanmamışsa, gebeler süreç boyunca yakından takip edilirler. Gerekli görülürse, gebenin takip ve tedavisi hastanede devam edebilmektedir. Olası durumlar, muayene sırasında doktor tarafından detaylı olarak aktarılmaktadır.

Hamilelikte Baş Ağrısı Tedavi Edilmezse

Gebelikte görülen baş ağrıları çoğu zaman zararsızdır ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Fakat altta yatan sebep preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ise, tedavinin ihmal edilmesi ciddi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle hamilelikte geçmeyen baş ağrısı şikayeti olan gebeler zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.  

Hamilelikte ateşlenme ve baş ağrısı gibi belirtilerin bir arada görülmesi halinde de altta yatan sebep araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Aksi halde bebeğin ve annenin sağlığı olumsuz etkilenebilir.

Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sürekli baş ağrısı yaşamak, kişilerin hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürmektedir. Hamilelikte baş ağrısına iyi gelen bitkiler, tedavi amacı ile kullanılmadan önce bir uzmandan onay alınması gerekir. Gebelikte baş ağrısını geçirmek ve önlemek için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. 

Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemek yeme düzeni, sık sık ve az porsiyonlar halinde olmalıdır.
  • Uyku düzeni sağlanmalıdır.
  • Bol bol su içilmelidir.
  • Düzenli olarak hafif egzersizler yapılmalıdır.
  • Ağrı başladıktan sonra; başa soğuk uygulama yapmak, ılık duş almak, masaj yapmak ve istirahat etmek ağrının hafiflemesine yardım etmektedir.

Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte baş ağrısını tetikleyen bazı hatalı davranışlar bulunmaktadır. Aşırı tuz kullanımı, uzun süre aç kalmak ve yeterince su içmemek en sık yapılan hatalardandır. Bu alışkanlıklar, kan şekeri ve kan basıncı düzeylerini olumsuz etkileyerek baş ağrısına neden olur.

Migreni olan gebelerin; çikolata, fıstık, ekşi krema, eski peynir ve dondurulmuş et gibi gıdalar tüketmesi de migren ataklarını tetikleyebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak, riskli grupta bulunan gebelerin yüksek sesli ortamlara girmesi de baş ağrısına yol açan faktörlerdendir.

Hamilelikte Baş Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte görülen baş ağrıları her zaman masum olmayabilir. Baş ağrısına eşlik eden ense sertliği, yüksek ateş, bulantı, yüksek tansiyon ve görme bozuklukları gibi belirtiler varsa doktora gitmek için vakit kaybedilmemelidir. Kişilerde bu belirtilerden hiçbiri olmasa bile, baş ağrısının giderek şiddetlendiği ve uzun süre devam ettiği durumlarda da uzman görüşü alınması gerekmektedir. Baş ağrısı şikayeti için, hastanelerin nöroloji bölümüne başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Baş Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte baş ağrısı ne zaman geçer? Hamilelikte baş ağrısı ilaçsız nasıl geçer?

Gebelikte görülen baş ağrıları genellikle ilk 3 aydan sonra azalarak biter. Ancak bu durum gebeden gebeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bol su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek hamilelikte baş ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır. Hamilelikte baş ağrısına bitkisel çözüm önerileri uygulanmadan önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Aksi halde istenmeyen yan etkiler oluşabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Adet öncesi baş ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Her insan, bazı hastalıklara ve çevresel faktörlere bağlı olarak zaman zaman baş ağrısı yaşayabilmektedir. Baş ağrısı da tıpkı bulantı, adet gecikmesi ve kokulara karşı hassasiyet gibi bir hamilelik belirtisi olabilmektedir. Ancak baş ağrısını tek başına hamilelik belirtisi olarak değerlendirmek mümkün değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte baş ağrısı ne zaman başlar?

Hamileliğin ilk aylarında baş ağrısı görülmesi ihtimali yüksektir. Fakat bu durum her gebede ortaya çıkmayabilir. Kişilerin genel sağlık durumları, maruz kaldıkları çevresel faktörler ve metabolizmaları farklı olduğundan dolayı baş ağrılarının şiddeti, sıklığı ya da ne zaman başlayacağı ile alakalı net bir bilgi verilmesi mümkün değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte baş ağrısı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte şiddetli baş ağrısı ile karşılaşmak mümkündür. Böyle bir durumda önemli olan, altta yatan sebebin bilinmesidir. Eğer baş ağrısına yol açan ciddi bir hastalık yoksa ve doktorun reçete etmediği herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanılmamışsa, bebeğin zarar görme ihtimali yoktur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü baş ağrısı yapar mı?

Tansiyon düşüklüğü, kan basıncının referans aralığındaki değerlerden daha düşük olması durumudur. Bir kişinin tansiyonu düştüğünde baş dönmesi ve baygınlık gibi belirtiler görülmektedir. Bu nedenle gebelikte baş ağrısı yaratan sorun tansiyon düşüklüğü değil, tansiyon yüksekliğidir. Kan basıncının yükselmesi sonucunda gebelerde zonklama tarzında bir baş ağrısı başlar.

Stj. Dr. Özlem Filiker