Kürek Kemiği Ağrısı

Kürek kemiği ağrısı, kürek kemiğinin direk hasar almasından, bazı kasların zorlanmasından ortaya çıkan yoğun kemik ağrısıdır. Tedavisi altta yatan nedene göre değişiklik göstermektedir.

Kürek Kemiği Ağrısı Nedir? 

Kürek kemiği ağrısı, kürek kemiğinin (skapula) direk hasar almasından, bazı kasların zorlanmasından veya çeşitli hastalıklardan dolayı ortaya çıkan yoğun kemik ağrısıdır. Kürek kemiği; omuzun arka bölümünde yer alan yassı biçimde ve taban kısmı yukarıda olan üçgen şeklinde bir kemiktir.  

Kürek kemikleri birbirleri ile eklemleşmedikleri için karmaşık bir kas sitemi ile çevrelenir ve desteklenir. Eğer bir yaralanma ya da hasar sonucunda bu kasların zayıflaması ve eski dengesini kaybetmesi halinde kürek kemiğinin pozisyonu hem dinlenme hem de hareket halinde bozulacaktır. 

Kürek kemiğinin anatomik pozisyonunda veya hareket aksında oluşan herhangi bir bozukluk kişilerin kollarını baş hizasına kaldırmasında zorluk, ağrı ve omuz bölgesinde zayıflık hissi yaşamasına neden olabilir. Ayrıcı omuz eklemini etkileyecek herhangi bir travma da kürek kemiği bölgesinde hasara veya yaralanmaya neden olacaktır.  

Kürek kemiği ağrısı, sadece yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Bazı durumlarda kanser veya omuz ya da sırt bölgesine yakın bir organ hasarı da kürek kemiği ağrısana neden olmaktadır. 

Kürek kemiği tedavisi omuz bölgesindeki kasları güçlendirecek ve kürek kemiğinin esnekliğini arttıracak fiziksel tedavi egzersizleri içermektedir. 

Kürek Kemiği Ağrısı Belirtileri  

Nedenleri ve eşlik eden belirtileri ile kürek kemiği ağrısı bazı durumlarda karışık bir hal alabilmektedir. Kürek kemiği ağrısı, kalp krizi veya akciğer kanseri gibi ciddi bir durumun veya yanlış pozisyonda uyuma neticesinde gelişen basit bir olayın işareti olabilir. 

Kürek kemiği ağrısına eşlik edebilecek belirtiler şunlar olabilir: 

• Kürek kemiğinin orta şeridinin üst kısmında yaşanılan hassasiyet

• Etkilenen kürek kemiği tarafındaki kol veya dirsek, güçlü bir şekilde oynatılmak istendiğinde şiddetli yorgunluk hissedilebilir

• Özellikle kolların baş üstünde tutulması gereken spor aktivitelerinde hastalar kol bölgesinde ağrı ve hafif uyuşma hissi yaşayabilirler.

• Kolların hareket açıklığında daralma veya kolları geniş bir şekilde açmada kısıtlanma yaşanması

• Omuz ekleminin hareket ettirilmesi ile kürek kemiği bölgesinde “çatırtı” sesi duyulabilir 

• Bazı vakalarda kürek kemiklerinin deri altından çıkıntı yaptığı veya kanat şeklinde belirginlik gösterdiği “kanat skapula” probleminde hastalar gece boyunca kürek kemiğinde ağrı hissedebilir

• Etkilen kürek kemiğinin anatomik problemine bağlı olarak hastaların duruş pozisyonu öne doğru düşük veya sarkık olabilir

• Hastalar genel bir boyun ağrısı yaşayabilir

Kürek Kemiği Ağrısı Nedenleri 

Kürek kemiği ağrısı olan kişiler tipik olarak kürek kemiklerinin birleştiği bölgenin üstünde ağrı hissederler. Çoğu zaman kürek kemiği ağrısı endişe yaratacak bir rahatsızlık olmasa da bazı durumlarda daha ciddi bir hastalığın işareti olabilir.

Kürek kemiklerindeki ağrı, omuz bölgesindeki iltihaplanmalara (inflamasyon) veya travmalara bağlı olarak gelişebilir. Ayrıca göğüs veya karın bölgesindeki patolojilere bağlı olarak da insanlar kürek kemiğinde ağrı hissedebilirler. Bu nedenle kürek kemiği ağrısının nedeni basit kas probleminden veya kalp, akciğer rahatsızlığından hatta kanser gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir. 

Kürek kemiği ağrısına neden olan çeşitli organ sistemleri ve vücut bölgeleri şunlardır: 

Kas iskelet sistemi: Kürek kemiği ağrısının en yaygın nedeni kas zorlanmasıdır. Kolların, göğüs ve sırt bölgesinin aşırı çalıştırılması kürek kemiklerini ciddi şekilde etkilemektedir. Ağrı, omuz veya sırt bölgesindeki kas gruplarında da hissedilir; ancak bazı vakalarda sadece kürek kemiğinde varlık gösterebilir. Yanlış pozisyonda uyumak (özellikle tek taraf üstünde uzun süre uyumak) gibi basit bir nedenden dahi kürek kemiğinde ağrı hissedilir. 

Genel olarak kas zorlanmalarının nedeni yeni bir egzersiz programına başlamak, ağır eşyalar kaldırmak veya farklı bir yatakta uyumaktan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda ağrı, fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu (kulunç) ile ilişkili olabilir. Kürek kemiği ağrısına rotator manşet yırtıkları da (omuzda kas yırtığı) neden olabilmektedir. 

Kemik ve eklem sistemi: Kürek kemiği, vücutta kırılması en zor olan kemiklerinden birisi olduğundan ötürü kırık gibi kemik problemlerinin yaşanması nadirdir. Yüksekten düşme veya araç kazalarından kaynaklı kürek kemiği kırıkları gelişebilir. Kanser hastalarında travmadan bağımsız olarak kürek kemiği etkilenir ve şiddetli bir kürek kemiği ağrısa neden olabilir.

Osteoporoz (kemik erimesi): Kürek kemiklerini, omuz ve boyun bölgesini etkileyebilen kemik erimesi hastalarda kürek kemiği ağrısı neden olabilir. 

Romatoid Artrit (iltihaplı romatizma): Romatizma kürek kemiklerinde çeşitli ağrılara neden olabilir. Artrit, kürek kemiğini doğrudan tutmuş olabilir veya omurga, omuz ya da kaburga tutulumu yaparak ağrının kürek kemiğinde hissedilmesine olanak sağlar. 

Dar kanal (spinal stenoz) veya omurlar arasındaki yastıkçıkların (disk) kayması, omurga bölgesindeki sinirlerin sıkışmasına yol açarak kürek kemiklerinde ağrı hissedilmesine neden olur. 

Kalp: Kalp krizi geçiren kişilerde çoğunlukla göğüs bölgesinde ağrı hissedilse de kürek kemiği bölgesinde de ağrı hissedildiği kanıtlanmıştır. Perikardit (kalp zarı iltihaplanması) ve aort yırtılması (aort diseksiyonu), hastaların sol kürek kemiğinde ağrı yaşamasına neden olmaktadır. 

Akciğer: Akciğer kanseri ve mezotelyoma (akciğer zarı kanseri) hastası olan kişilerin büyük çoğunluğu omuz bölgesinde veya kürek kemiklerinde ağrı yaşarlar. Akciğer embolisi (akciğer atardamarlarının kan pıhtısı ile tıkanması) ve akciğerde hava kaçağı (pnömotoraks) gibi acil müdahale gerektiren durumlarda da hastalar, kürek kemiklerinde ağrı hissedebilirler. 

Göğüs duvarı: Zona hastalığı (herpes zoster), sıklıkla baş bölgesi ve göğüs tutulumu yapan bir deri hastalığıdır.  Sağ ve sol kürek kemiğinde yanıcı tarzda ağrı ve his kaybı gelişebilir. Ağrıya eşlik eden kaşıntılı bir döküntü görülebilir. 

Karın, alt karın ve kasık bölgesi: Karın ve kasık bölgesinde yaşanılan sorunlar nedeniyle kürek kemiği bölgesinde ağrı hissedilmesi sık yaşanılan bir durumdur. Diyafram tabanından geçen sinirlerin hasarı, omuz veya kürek kemiğinde ağrı hissedilmesine neden olabilir. Özellikle laparoskopik cerrahi sonrasında kürek kemiği ağrısı sıklıkla görülmektedir. Safra kesesi taşı, peptik ülser, reflü ve karaciğer hastalıkları da özellikle sağ kürek kemiği ağrısı yapabilmektedir. Pankreas hastalıklarının daha çok sol kürek kemiğinde ağrıya neden olma olasılığı daha fazladır. 

Kanser: Akciğer kanserine ek olarak, lenfomalar (lenf kanser), yemek borusu kanseri, mide kanseri, karaciğer ve pankreas kanseri de kürek kemiğinde ağrıya yol açabilir. Ayrıca meme kanseri, akciğer kanseri veya kolan kanserinin kürek kemiğine metastaz yapması nedeniyle şiddetli ağrılar görülebilir. 

Kürek Kemiği Ağrısı Teşhisi  

Kürek kemiği ağrısının altta yatan nedeninin teşhisi, hasta öyküsünün dikkatli bir şekilde alınması ve derinlemesine yapılan fizik muayene ile netlik kazanır. Alınan hasta öyküsü ile kürek kemiği ağrısına neden olacak geçmiş hastalıklar veya travma öyküsü ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Ayrıntılı bir fizik muayene ile kürek kemiği ağrısının teşhisini koymak bazen zor olmaktadır.  

Fizik muayene sırasında hastaya yöneltilecek sorular şunlardır: 

• Hangi kürek kemiğinde ağrı yaşanmaktadır?

• Kürek kemiği ağrısı ne zamandan beri varlığını sürdürmektedir?

• Ağrı yavaş yavaş mı yoksa aniden mi başladı?

• Nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, açıklanmayan kilo kaybı veya karın ağrısı var mı?

• Ağrıyı artıran pozisyon veya hareketler nelerdir? 

Laboratuvar testleri: Kan testleri, hastalarda enfeksiyon ya da diğer problemleri netleştirmek için hastalardan istenilebilir. Karaciğer fonksiyon testleri ile karaciğerdeki inflamasyon (iltihaplanma) varlığı kontrol edilebilir (özellikle hastalarda sol omuz veya sol kürek kemiği ağrısı varsa). Romatizmal hastalıkların teşhisinde de birtakım testler (romatoid faktör testi vb.) hastalardan istenmektedir. 

Görüntüleme (radyoloji) testleri: Röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) özellikle kanser öyküsü olan kişilerden istenilebilir. Düzenli yapılan göğüs röntgenlerinin altta yatan bazı nedenleri gösteremeyeceği ya da akciğer kanseri olan her dört kişiden birinde normal çıkabileceği unutulmamalıdır. 

Kalbe yönelik testler: Kürek kemiği ağrısının (özellikle sol) kalp kaynaklı olduğu düşünüldüğünde hastalardan stres ekokardiyografi (SE) veya elektrokardiyografi (EKG) istenebilir. 

Endoskopi, mide ve ince bağırsak değerlendirmesinde kullanılan bir testtir. Safra kesesini değerlendirmek için de ultrason muayenesi yapılabilir. 

Kürek Kemiği Ağrısı Tedavisi

Kürek kemiği ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre değişiklik göstermektedir. Çoğunlukla kürek kemiği ağrısı evde alınacak basit önlemler ile hafifletilmektedir. Evde yapılması mümkün destek tedavileri şunlardır: 

Kürek kemiği ağrısı egzersizleri: Kişilerin sağlığının düzenli ve dengede tutulması için çok fiziksel aktiviteler çok önemlidir. Aynı zamanda yapılan fiziksel aktivite veya egzersizler ile sırt bölgesi güçlenir ve kürek kemiği ağrısı zamanla şiddetini ve sıklığını azaltır. Şınav, mekik ve barfiks (pull up) sırt ve karın bölgesindeki kasları güçlendiren egzersizlerdir. 

Esneme hareketleri: Yoga ve diğer esneme teknikleri, kas ve eklemlere giden kan dolaşımını iyileştirebilir ve böylece omuz ekleminde daha iyi bir hareket açıklığı sağlanmış olur. Omuz ekleminin daha sağlıklı olması kişilerin kürek kemiği ağrısı yaşama riskini azaltacaktır  

Diyet: Bazı gıdalar vücutta inflamasyona neden olarak hastaların belirtilerini kötüleştirebilir. İşlenmiş gıdalar tüketmeyerek ve bol miktarda meyve ve sebze tüketerek daha dengeli bir vücuda sahip olunabilir. Ayrıca somon gibi omega-3 yönünden zengin besinler tüketmekte fayda sağlamaktadır. 

Dinlenme: Özellikle travmaya bağlı gelişen kürek kemiği ağrılarında kişilerin yeterli sürelerde dinlenmesi tedaviyi olumlu katkılar vermektedir. Özellikle gece uykusunun düzenli ve yeterli alınması neticesinde eklem ve kemik ağrısı şikayetlerinde azalma görülmüştür. 

Sıcak ya da soğuk uygulaması: Kürek kemikleri arasına sıcak ve soğuk kompres uygulamak ağrıyı hafifletebilir. Bu terapiyi genel olarak her dört saatte bir 15’er dakikalık uygulamalar halinde kullanmak en iyisidir. 

Masaj terapisi: Kürek kemikleri arasına yapılacak masaj ile bu bölgedeki kas dokusu rahatlatılabilir. Evde kullanılan küçük el masaj cihazları faydalı olabilir. 

Fizik tedavi: Travma ya da sinir sıkışması durumlarında fiziksel tedavi faydalı olmaktadır. Özellikle fizyoterapist tarafından verilecek egzersizler ile hastaların şikayetlerinde iyileşme görülmektedir.

İlaç tedavisi: Reçete edilen bazı ilaçlar ile kürek kemiği ağrısı azaltılmaya çalışılır. Özellikle anti-inflamatuvar ilaçlar sıklıkla reçete edilmektedir. Şiddetli ağrı ve iltihaplanmaya karşı tablet veya enjeksiyon şeklinde kortikosteroidler hastalara verilebilir. Kas gevşeticiler ve hatta antidepresanlar, kürek kemiği ağrısı için belirli koşullar sağlandıktan sonra reçete edilebilir.

Ameliyat: Kürek kemiği ağrısı çok şiddetli veya cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilemeyecek durumda ise ameliyat seçeneği hastalara sunabilir. Omuz veya sırt bölgesindeki hasarlı dokunun çıkarılması veya bu bölgedeki tendonların onarılması ameliyatın temel sonuçlarıdır. Genel olarak kürek kemiği ağrısı yaşayan hastaların %90’nı cerrahi dışı yöntemler ile sağlığına kavuşmaktadır. 

Kürek Kemiği Ağrısı Tedavi Edilmezse 

Özellikle kadın hastalarda sol kürek kemiği ağrısı bir kalp krizi belirtisi olabileceğinden dolayı hastaların bu konuda dikkatli olması gereklidir. Kanser tanısı almış kişilerde (özellikle akciğer kanseri) gelişen kürek kemiği ağrısı kemik metastazı işareti olabilir. Ayrıca karaciğer hastalıkları nedeniyle hastalar sol kürek kemiğinde ağrı hissedebilirler. Karaciğer hastalıkların ciddiyeti ile kürek kemiği ağrısı arasındaki ilişki halen araştırılmaktadır. Kürek kemiği ağrısı yaşayan kişilerin belirli aralıklarla karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Aniden ortaya çıkan ve sol kolda başlayıp boyun ve çene kısmını da etkileyerek sol kürek kemiğinde yayılan ağrı perspektifinde kişilerin kalp krizi geçirme riskleri çok yüksektir. Bu durumu yaşayan kişilere acil tıbbi bir müdahale gerekmektedir. 

Kürek Kemiği Ağrısına Ne İyi Gelir? 

Vücudu iyi bir pozisyonda tutmak: Otururken veya ayaktayken dik durulmalı ve eğilmekten kaçınılmalıdır. Omurga ve boyun pozisyonunu destekleyen ergonomik sandalye veya özel yastıklar tercih edilmelidir. 

Ağır eşyalar kaldırmamak: Ağır eşyaları kaldırmak, kürek kemiğinde ağrıyı tetikleyebilecek yaralanmalara neden olabilir. Tek omuzda ağır çanta taşımaktan kaçınılmalıdır. Ağır eşyaların kaldırılması gereken durumlarda önce dizler bükülerek çömelme hareketi yapılır ve daha sonra diz bölgesinden destek alınarak eşya yerden kaldırılır.

Uzun süre oturulmamalı: Bilgisayar karşında veya masa başında çalışılırken her yarım saatte bir küçük yürüyüşler yapılmalı ve vücudun esnetilmesi gereklidir. Bu egzersizler ile omuz ve sırt bölgesindeki kaslar esner ve rahatlar. Ayrıca uyku sırasında pozisyon değiştirmek faydalıdır. 

Sağlıklı yaşama: Sağlık bir biçimde beslenildiğinden, her gece 7-8 saat arası uyku alındığından ve hafta en az 3 gün egzersiz yapıldığından emin olunmalıdır. Sağlıklı bir yaşam, kişilerin enerjik ve dinç hissetmesine katkı sağlayarak ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. 

Kürek Kemiği Ağrısına Ne İyi Gelmez? 

• Omuz bölgesini çalıştıran egzersizlerin yapılmaması

• Kürek kemiği ağrısını tetikleyen hareketlerden uzak durmamak

• Yorucu egzersizleri dinlenme molaları olmadan tekrarlamak

• Oturur pozisyonda kamburlaşmak ve boyun kısmını öne doğru eğmek

• Ekran veya bilgisayar karşında uzun süre oturmak

• Ergonomik sandalye veya ortopedik yastık kullanmamak

• Eşya taşırken dikkatli bir şekilde pozisyon almamak

• Otururken veya ayakta dururken iyi bir duruş pozİsyonuna sahip olmamak 

• Doktor tavsiyesi ile alınan ilaçların reçetede yazan doz ve alım sayısına uymamak 

Kürek Kemiği Ağrısı İlaçları 

Non-steroidal anti-inflamatuar ( NSAİİ ): İbuprofen ve diklofenak, hastalara sıklıkla reçete edilerek hastanın kürek kemiği ağrısı hafifletilmeye çalışılır. Kullanım miktarı ve dozajı hastanın şikayetlerine göre değişmektedir. 

COX-2 inhibitörü: Hastanın eklem bölgesinde oluşan enflamasyonu (iltihaplanmayı) celecoxib ve etoricoxib benzeri ilaçlar ile rahatlatmak mümkündür. 

Kortizon enjeksiyonu: Kürek kemiği ağrısı, diğer ilaçlar ile kontrol altında alınamıyor veya kürek kemiği egzersizlerinin yapılmasını engelliyor ise hastalara kortizon iğnesi reçete edilmektedir. 

İlaçların gastrointestinal sistem (sindirim sistemi), böbrek kanlanması ya da karaciğer enzimleri üzerindeki olumsuz etkileri bilinmeli ve sadece doktor reçetesi ile kullanılmasına dikkat edilmelidir. 

Gebelerde Kürek Kemiği Ağrısı 

Omuzda bulunan eklemlerde vücutta bulanan diğer eklemler gibi hamilelik döneminde birçok değişikliğe uğramaktadır. Hamile kadınların tüm bağ dokularını gevşeten relaksin hormonu hamilelik dönemde salgılanır. Bağ dokularındaki bu gevşeme hem uyku anında hem de günlük aktiviteler sırasında girilen pozisyonları olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların neticesinde hamile kadınlar omuz, sırt ve kürek kemiği ağrısı şikayeti yaşayabilirler. 

Hamilelik döneminde omuz ve kürek kemiği ağrısına neden olan nedenler şunlardır: 

Hamilelik döneminde görülen uzun süreli ve şiddetli omuz ağrısı veya kürek kemiği ağrısı dış gebeliğin (Ektopik gebelik) belirtisi olabilir. Bu ağrı, karın bölgesinden başladıktan sonra omuz ve kürek kemiğine doğru yayılabilir. 

Safra kesesi veya safra kanallarında kolesterol ya da kalsiyum birikintileri nedeniyle oluşan safra taşları kürek kemiği bölgesinde ağrıya neden olabilir. Safra kesesinde taş olan hamile kadınlarda üst karın bölgesinde başlayan ağrı, kısa bir süre içinde sağ kürek kemiğine yayılarak tüm omuz bölgesinde hissedilebilir. 

Gebelik zehirlenmesi (preklampsi), hamilelik döneminde ciddiye alınması gereken bir komplikasyondur. Yüksek tansiyon, ödem ve idrarda protein atılması ile karakterize bir durum olmasının yanında ayrıca sağ kürek kemiğinde (omuz çoğunlukla) aşırı ağrı ile kendini göstebilir. Bu tarz şikayetleri olan hamile kadınların derhal en yakın sağlık kuruluşu veya 112 acil servis ile iletişime geçmesi gereklidir. 

Çocuklarda Kürek Kemiği Ağrısı 

Özellikle yüzücü çocuklarda omuz eklemi ve kürek kemiği beraber hareket ederek baş üstü hareketlerini (kulaç atma vb.) gerçekleştirirler. Tenis oynayan çocuklarda da aynı şekilde omuz eklemi ve kürek kemiği beraber çalışır. Göğüs duvarı ile skapula kemiğinin alt köşesi veya iç kenarı arasındaki kas yapısı ne kadar güçlü ise bu bölgenin stabilitesi kuvvetlidir. Eğer bu bölgedeki kaslardan herhangi birisinde patolojik bir durum varsa kanat skapula denilen estetik kusur ortaya çıkmaktadır. Kanat skapula probleminde kürek kemikleri dışa doğru çıkıklık yapmaktadır. 

Çocuklar genel olarak omuz, kürek kemiği ve boyun bölgesinde ağrıdan şikayet ederler. Özellikle omuz eklem açıklığı kısıtlı ve ağrılıdır. Kürek kemiğinin dışa çıkıntı yapması sonucunda kürek kemiği ağrısı gelişir ve hastalar kürek kemiği bölgesinde takılma hissi yaşayabilirler. Hastalar, omuz ve kürek kemiğini kullanırken kas yorgunluğu, kollarda zayıflık ve kürek kemiği bölgesinde tutulma yaşarlar. 

Destekleyici tedavi, çocukların günlük aktivitelerini revize eden egzersiz programları, dinlenme ve fizik tedavi ile desteklenir. Fizik tedavi ile omuzların hareket açıklığı, esnekliği ve kuvveti iyileştirilir. Böylece kürek kemiğinde hissedilen ağrının da rahatlatılması sağlanmış olur. 

Kürek Kemiği Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir? 

Kürek kemiği ağrısı için sağlık kuruluşlarının Ortopedi ve Travmatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurulması gereklidir. Kürek kemiği ağrıları ciddi olmayabilir; ancak kontrol ettirilmesi gereken bir durum olabilir. Kürek kemiği ağrısı vücutta bir şeylerin yanlış gittiğinin bir işareti olabilir. Kürek kemiği ağrısına bazı belirtiler eşlik ediyorsa bu durum acil tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlığı işaret edebilir. 

Kürek kemiği ağrısı aşağıdaki belirtiler ile birlikte yaşanıyorsa 112 Acil Servisten destek ve yardım alınmalıdır: 

• Nefes darlığı

• Göğüs ağrısı

• Baş dönmesi

• Aşırı terleme

• Bacaklarda ağrı, şişme ve kızarıklık

• Ağızdan kan gelmesi

• Ateş ve görme kaybı

• Ani konuşma bozukluğu veya bilinç kaybı

• Kısmi felç  

Kürek kemiği ağrısının tedavisi ağrının ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olarak değişmektedir. İyileşme süresi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın