Koltuk Altı Ağrısı
Çeşitli nedenler doğrultusunda sağ veya sol kolda oluşabilen Koltuk Altı Ağrısı, medikal yöntemler ile tedavi edilmektedir.
Koltuk Altı Ağrısı Nedir?
Koltuk altı ağrısı, çok yaygın duyulan bir şikayet olmamakla birlikte her insanın başına gelebilecek bir durumdur.
Koltuk altı bölgesindeki yanma, sızlama ya da donma gibi hislere neden olan koltuk altı ağrısı epilasyon sonrası tahriş olan cilde bağlı ortaya çıkabileceği gibi tümör, kanser gibi ciddi sorunların da habercisi olabilir.
Bu yüzden incelenmesi önemlidir. Kadınlarda daha sık görülen koltuk altı ağrısı erkek hastalarda da bazı hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilir.
Koltuk Altı Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Koltuk altı ağrıları farklı şekiller ve şiddetlerde ortaya çıkan ağrılar olup hasta tarafından nasıl hissedildiği ve koltuk altı ağrısına eşlik eden belirtiler önemlidir.
- Kızarıklık ve döküntüler gibi cilt rahatsızlıklarının eşlik ettiği koltuk altı ağrısı: Epilasyon sonrası kıl köklerinin iltihaplanması, kıl dönmesi, zona gibi hastalıklara bağlı koltuk altı ağrısında kızarıklık ve ciltte döküntüler eşlik edebilir.
- Koltuk altında şişliklerin eşlik ettiği koltuk altı ağrısı: Lenf bezlerinin etkilendiği hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan koltuk altı ağrısında lenf düğümlerinin büyümesine bağlı olarak koltuk altlarında ele gelen şişlikler de gözlenebilir. Lenf bezlerinin tutulduğu hastalıklarda koltuk altı ağrısı kola yayılım gösterebilir.
- Meme şekil ve büyüklük değişikliklerinin eşlik ettiği koltuk altı ağrısı: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olup, meme kanserine bağlı koltuk altı ağrısına meme boyutunda ve şeklinde değişiklikler, meme ucunun renginin koyulaşması, meme ucunun şeklinin değişmesi, meme derisinin çukurlaşması gibi belirtiler eşlik eder.
- Kol, omuz ve göğüs bölgelerine yayılan koltuk altı ağrısı: Sporcularda sık görülen kas spazmlarında omuz, göğüs, kol ve koltuk altı ağrısı birlikteliği sık görülür.
Koltuk Altı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Koltuk altı ağrısı, genelde koltuk altını ilgilendiren basit bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durum olmakla birlikte bazen ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için altta yatan nedenin araştırılması önemlidir.
- Gerilme ve burkulma ağrısı: Spor, kaza ve travmalar sonucu omuz bölgesinde hasarlanmalar sonucu koltuk altına yayılan ağrılar görülebilir.
- Kas çekilmeleri: Genelde ağırlık kaldıran ve yorucu aktivitelerde bulunan kişilerde ortaya çıkan kas gerilmesi ağrısı ani ve keskin karakterlidir. Sağ elini kullananlarda sadece sağ koltuk altı ağrısı ve sol elini kullananlarda ise sadece sol koltuk altı ağrısı şikâyeti ile başvuran hastalarda akla gelmelidir.
- Yanlış epilasyona bağlı iltihaplar: Özellikle etkenlerin tercih ettiği bir yöntem olan jilet ile koltuk altı epilasyonu cilde hasar verir. Erkeklerde koltuk altı ağrısı şikayetlerinin yaygın sebeplerinden birisi de yanlış epilasyon yöntemleridir.
- Stres: Stres koltuk altı ağrısına neden olabilen sorunlardan birisi olup stres sonucu kişilerde baş, boyun ve koltuk altı bölgesinde hassasiyet şikayetleri yaygındır.
- Aksiller lenfadenit: Lenf düğümlerinin iltihaplandığı aksiller lenfadenitte koltuk altı ağrısına yüksek ateş, kızarıklık ve dokulunca sıcaklık hissi eşlik eder.
- Kontakt dermatit: Bazı kimyasal maddelere hassasiyeti olan kişilerde bu maddeyle direkt deri yolu ile ya da başka yollar ile teması sonucu kişilerde ortaya çıkan deri iltihabıdır. Koltuk Altı bölgesinin etkilenmesi durumunda ağrı, kızarıklık, şişlik, sıyrılma ve su toplanması gibi belirtiler ortaya çıkar.
- Hidradenitis suppurativa (HS): Akne inversa olarak da adlandırılan hastalıkta genelde koltuk altı ve kasık bölgeleri gibi ter bezlerinin yoğun bulunduğu bölgelerde apse, nodül ve yara izi gibi belirtiler ortaya çıkar. Apse ve nodüller kıl foliküllerinin köklerinin tıkanmasına neden olarak koltuk altı ağrısına neden olur.
- Zona hastalığı: Varisella zoster virüsünün neden olduğu şu çiçeği enfeksiyonunun ileri yaşlarda tekrar aktive olması sonucu ortaya çıkan zona hastalığında ağrı yaygın bir belirti olup koltuk altı ağrısı da görülür. Ciltte su dolu ağrılı kesecikler gözlenir.
- Kalp krizi/Anjina pektoris: Kalbe yeteri kadar kan ulaşmadığı zaman ortaya çıkan ağrılara anjina adı verilir. Bu hastalarda göğüs ağrısı, koltuk altı ağrısı ve kol uyuşması birlikteliği sıktır. Daha çok erkeklerde ortaya çıkan kalp krizine bağlı ağrılar erkeklerde sol koltuk ağrısı şeklinde belirti verir. Kalp krizine bağlı ağrılar genelde sol tarafta ortaya çıksa da bazen ağrı sağ göğüste koltuk altı ağrısı ile birlikte olabilir, sıkışma tarzda göğüs ağrısı olan hastalarda atlanmaması gereken bir noktadır.
- Hormonal dengesizlikler: Adet dönemi kadınların hormonal değişikliklerinin olduğu bir dönemdir. Adet öncesi koltuk altı ağrısı kadın hastalarda yaygın görülen bir şikayettir.
- Meme kanseri: Hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan meme kanserinde lenf düğümlerinin tutulması sonucu koltuk altı ağrısı meydana gelebilir. Meme kanserine bağlı koltuk altı ağrısına meme dokusunda ele gelen kitle, meme ucu şekil ve renk değişiklikleri, meme dokusunda şekil ve renk değişiklikleri eşlik eder. Belirtiler kanserin ortaya çıktığı memeye göre sol ya da sağ göğüs koltuk altı ağrısı birlikteliği ile kendini gösterir.
Koltuk Altı Ağrısı Teşhisi
Koltuk Altı ağrısı yanlış epilasyon gibi basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmekle birlikte kanser gibi ciddi durumların da habercisi olabildiği için incelenmesi önemlidir.
Hastalardan öncelikle detaylı bir hasta öyküsü alınarak yakın zamanda kol ve omuz bölgesine bir darbe alınıp alınmadığı, şikayetlerin ne zamandır olduğu, ek şikayetlerin neler olduğu sorgulanır.
Daha sonra detaylı bir fizik muayene yapılarak ciltteki kızarıklık, leke, döküntü ve koltuk altında şişliklerin varlığı incelenir. Zona şüphesi var ise içi su dolu kesecikler incelenmesi tanı için değerli olacaktır.
Hasta öyküsü ve fizik muayeneye göre şüphe edilen hastalığa yönelik uygun tanısal testler ve görüntüleme yöntemleri ile teşhis aşamasına devam edilir.
- Gerilme ve burkulma ağrıları, kas çekilmelerine bağlı koltuk altı ağrısı teşhisi: Travmalara bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrılarında radyolojik görüntüleme yöntemleri oldukça değerlidir.
- Direkt röntgen grafi: Yumuşak dokuların görüntülenmesinde faydasız olsa da X ışınları ile çekilen direkt röntgen grafi ile omuz ve kol bölgesinde kırık ya da çatlak varlığı tespit edilebilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Omuz ve koltuk altı bölgesindeki bağların radyo dalgaları yardımıyla 3 boyutlu görüntülenmesi sağlanır.
- Bilgisayarlı tomografi (BT): X ışınları kullanılarak yapılan görüntüleme yönteminde omuz ve koltuk altı bölgesinin farklı açılardan görüntülenmesi sağlanarak 3 boyutlu görüntüler elde edilmesine yardımcı olur.
- Direkt röntgen grafi: Yumuşak dokuların görüntülenmesinde faydasız olsa da X ışınları ile çekilen direkt röntgen grafi ile omuz ve kol bölgesinde kırık ya da çatlak varlığı tespit edilebilir.
- Aksiller lenfadenite bağlı koltuk altı ağrısı teşhisi: Lenf bezlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan aksiller lenfadenitte labaratuvar testleri ve lenf bezlerine özel görüntüleme yöntemleri ile biyopsi oldukça değerlidir.
- Laboratuvar testleri: Beyaz kan hücreleri olarak bilinen akyuvar (WBC) ölçümü ve hangi organizmanın lenfadenite neden olduğunu tespit etmek için kan kültürü önemlidir.
- Lenf bezi biyopsisi: Lenf düğümlerindeki şişliğin Lenfadenite mi yoksa lenf kanserine mi bağlı olduğunu anlamak için lenf bezinden doku alarak mikroskop altında incelenmesidir. Lenf bezlerinin incelenmesinde eksizyonel biyopsi tekniği kullanılır Bu yöntemde lenf nodu tamamen çıkarılarak incelenir.
- Lenf Nodunun Shear Wave Ultrasonografisi ile Görüntülenmesi: Radyasyon ile ultrasonografi tekniğinin birleştirilmesine dayanan yöntem ile lenf nodunun iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun tespit edilmesi sağlanarak lenf nodu biyopsisinin gereksiz kullanılmasının önüne geçilebilir.
- Laboratuvar testleri: Beyaz kan hücreleri olarak bilinen akyuvar (WBC) ölçümü ve hangi organizmanın lenfadenite neden olduğunu tespit etmek için kan kültürü önemlidir.
- Kontakt dermatite bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısı teşhisi: Kontakt dermatit tanısında hasta öyküsü çok önemlidir hastanın kimyasal madde ile ne zaman temas ettiğinin sorgulanması değerlidir. Sonraki aşamada bazı testler yapılır.
- Serum IgE testi: Kimyasal maddeye alerji gelişince IgE adı verilen özel bir madde kanımızda artmaya başlar. Serum IgE testi ile kontakt dermatit tanısı desteklenebilir.
- Yama testi (patch test): Hastada alerjiye neden olabilecek maddelerin emdirildiği bantlar hastanın sırt bölgesine yapıştırılır. 47 saat boyunca sırtta yapıştırılmış şekilde kalan bantlar doktor tarafından işaretlenerek belirti verip vermediği gözlenir. Geç tepki verme ihtimaline karşı 72 ve 96. Saatlerde de kontrol edilir.
- Serum IgE testi: Kimyasal maddeye alerji gelişince IgE adı verilen özel bir madde kanımızda artmaya başlar. Serum IgE testi ile kontakt dermatit tanısı desteklenebilir.
- Kalp krizi/anjina pektorise bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısı teşhisi: Kalp krizinde teşhis için iki önemli bilgi kaynağı hastanın şikayetleri ve elektrokardiyografi (EKG) sonuçlarıdır.
- Elektrokardiyografi (EKG): Göğüs bölgesine yapıştırılan özel elektrotlar ile kalbin kasılma ve gevşeme hızlarını, kalbin gücünü öğrenmeye yarayan özel bir yöntemdir.
- Ekokardiyografi (EKO): Ses dalgaları kullanılarak kalbin yapısı ve kısımlarının detaylı görüntülenmesini sağlayan özel bir yöntemdir.
- Elektrokardiyografi (EKG): Göğüs bölgesine yapıştırılan özel elektrotlar ile kalbin kasılma ve gevşeme hızlarını, kalbin gücünü öğrenmeye yarayan özel bir yöntemdir.
- Meme kanserine bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısının teşhisi: Meme kanserinde hastaların ayda 1 kendi kendine meme muayenesi, yılda 1 doktor muayenesi ile meme kanserini erken evrede fark etmeye yönelik önlemler alınabilir. Bunun dışında muayene esnasında ele farklı kitle gelmesi, memede ya da koltuk altında ağrı olması sonucu ileri yöntemler ile tarama yapılmalıdır.
- Mamografi: Özel bir röntgen filmi olan mamografide düşük doz X ışınları kullanılarak memede elle muayene esnasında tespit edilemeyecek kadar küçük olan kansere işaret eden oluşumların tespiti ve kadınların memelerinin iç yapılarının detaylı görüntülenmesi sağlar. Meme dokusu kalın bir doku olduğu için 2 kalın tabaka arasına sıkıştırılarak hem memenin hareketi engellenir hem de daha az X ışınına maruziyete sebep olunarak net görüntüleme sağlanır.
- Meme ultrasonografi (USG): 45 yaş altı kadınlarda memede ele gelen kitle varlığında tercih edilen meme ultrasonografi radyasyon yaymadığı için tercih edilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Yumuşak dokuların görüntülenmesinde oldukça iyi olan manyetik rezonans görüntülemede radyo dalgaları ile elle muayene, meme ultrasonu ve mamografi esnasında tespit edilemeyen kanser odakları tespit edilebilir.
Koltuk Altı Ağrısı Tedavisi
Koltuk Altı ağrısında tedavi planlaması koltuk altı ağrısına neden olan duruma yönelik yapılır.
- Gerilme ya da burkulmaya bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Hasta öyküsünde düşme, çarpma, zorlama gibi durumlar mevcut ise hastaya istirahat ve soğuk buz uygulaması tavsiye edilir. Ağrıların çok olması durumunda analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçların kullanması gerekebilir.
- Kas çekilmelerine bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Kas çekilmesi sonucu ortaya çıkan koltuk altı ağrısında da istirahat ve ilk günler soğuk buz uygulaması rahatlamaya yardımcı olurken, sonraki günlerde gerdirme egzersizleri ile ısı uygulanması kaslarda dolaşımı hızlandırarak gevşemeye yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırır. Kas çekilmeleri de zaman zaman yoğun ağrılara sebep olabileceği için bu hastalarda da ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen analjezik ilaçlar reçete edilebilir.
- Aksiller lenfadenite bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Lenfadenitte bazı durumlarda vücut kendi kendine iltihabı yenebilir bu durumda bekle gör tedavisi adı verilen takip ile tedavi yöntemi denenebilir. Non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar reçete edilerek iltihabın azaltılması, eşlik eden ateş ve ağrının kontrol altına alınması sağlanabilir. Lenfadenit nedeni bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik ilaçlar kullanılması gerekebilir. Lenf nodundaki enfeksiyon sonucu ortaya çıkan apselerin tedavisi için apse drenajı (apsenin boşaltılması) gerekebilir. Aksiller lenfadenit bir kansere bağlı gelişmiş ise kemoterapi ve radyoterapi uygulanması gerekebilir.
- Kontakt dermatite bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Kontakt dermatitte tedavide esas önemli olan hastalığa neden olan etkenin yama (patch) testi ile tespit edilerek hastadan uzaklaştırılmasıdır. Hastadaki alerjiye bağlı kaşıntı, kızarıklık belirtilerini kontrol altına almak amacı ile antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca hastada yaralar oluşmuş ise kortizon içeren kremler ve jeller yara bölgelerine uygulanabilir.
- Hidradenitis suppurativaya bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Hidradenitis suppurativa tedavisi oldukça zor olup medikal (ilaçla) tedavi ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Medikal tedavi seçeneklerinde sistemik (ağızdan hap seklinde) ya da topikal (yara üzerine direkt uygulama ile) antibiyotikler, antiseptikler ve sistemik ya da intralezyonel (yara içine uygulanan) steroidler tercih edilir. Cerrahi tedavi seçeneği olarak da yara yerinin çıkartılması önemli ve en etkili yöntemdir. Ayrıca lazer ile tedavi seçeneği de mevcuttur.
- Zona hastalığına bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısı tedavisi: Zona hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte koltuk altı ağrısına neden olan belirtilerin azaltılmasına yönelik tedavi seçenekleri mevcuttur. Antiviral ilaçlar ile ağrı kesici haplar, kremler zona hastalığına bağlı koltuk altı ağrısı şikayetini kontrol altına almada etkili olabilen tedavi seçenekleridir.
- Kalp krizi/anjina pektorise bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısı tedavisi: Kalp krizi acil teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir durum olup uygulanacak tedavi çok önemlidir. Kalp krizi şüphesi bulunan hastalarda hasarı azaltmak amacı ile; kan pıhtılaşmasını engelleyici asetil salisilik asit (aspirin), kan akışını iyileştirmek ve ağrıyı kontrol altına almak için halk arasında dil altı hapı olarak bilinen nitrogliserin ve oksijen tedavisi uygulanabilir. Kalp krizi tanısı konduktan sonra ise damarları açmak için medikal ya da cerrahi tedavi seçenekleri uygulanır. Medikal tedavi olarak trombolitik ilaçlar adı verilen pıhtı eritici ilaçlar reçete edilir. Cerrahi tedavi seçeneği olarak ise perkütan koroner girişim olarak adlandırılan koroner anjiyografi ve anjiyoplasti uygulanabilir. Kalp krizinde en önemli nokta yaşam tarzı değişikliği yapılmasıdır; düzenli egzersiz yapma, sebze ağırlıklı proteinden uzak besinler tüketme önemlidir. Ayrıca kalp krizi sonrası hastalara ek ilaçlar reçete edilebilir; kan basıncını düşürmek amacı ile ACE inhibitörleri, pıhtı oluşumunu önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar, kalbin iş yükünü azaltmak için beta bloker ilaçlar, kan kolesterol düzeyini düşürmek için ise statinler tercih edilir.
- Meme kanserine bağlı koltuk altı ağrısı tedavisi: Meme kanseri tedavisinde planlama kanserin evresine göre yapılmakla birlikte öncelikli amaç tümör dokusunun cerrahi yöntemle çıkarılarak yayılmasını önlemektir. Bu amaçla mastektomi adı verilen meme alınması ameliyatıdır. İleri evre meme kanseri hastalarında cerrahi müdahale sonrası kemoterapi (ilaç ile tedavi), radyoterapi (ışın tedavisi) ve hormonoterapi uygulanması gerekebilir.
Koltuk Altı Ağrısı İlaçları
Koltuk Altı ağrısında kullanılan ilaçlar altta yatan hastalığa göre seçilmektedir.
Gerilme, burkulma ve kas çekilmelerine bağlı koltuk altı ağrısında: analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlardan;
- İbuprofen,
- Metil salisilat,
- Diklofenak sodyum,
- Flurbiprofen,
- Tiyokolşikozid tercih edilebilir.
Aksiller lenfadenite bağlı koltuk altı ağrısı tedavisinde: İltihabın azaltılması, ağrı ve ateşin kontrol altına alınması için steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar olarak bilinen non steroid anti inflamatuar ilaçlar kullanılır.
Bu ilaçlar;
- Naproksen
- Diflinusal
- Azopropazon
- Asetil salisilik asit
- Sülfasalazin
- Sülindak
- Diklofenak sodyum
- Mefenamik asit
- Fenilbutazon şeklinde sıralanabilir.
Lenfadenit bakteri iltihabına bağlı gelişmiş ise antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.
Bu ilaçlar arasında;
- Penisilin
- Amikasin
- Amoksisilin / klavulonik asit
- Azitromisin
- Klaritromisin
- Sefaperazon
- Tetrasiklin sayılabilir.
Kanser sonucu ortaya çıkan aksiller lenfadenitte ise kemoterapi ilaçları kullanılır.
En yaygın kullanılan kemoterapi ilaçları;
- Rituximab (rituksimab)
- Cyclophosphamide (siklofosfamid)
- Doxorubicin (hydroxydaunomycin)(hidroksidaunomisin)
- Vincristine (vinkristin, onkovin)
- Prednisolone (prednizolon)
- Daunoblastin
- İdarubisin
- Kortizon
- Siklofosfamid
- L – asparajinaz
- Metotrexate kortizon
- Mercaptopurin şeklinde sıralanabilir.
- Zona hastalığına bağlı ortaya çıkan koltuk altı ağrısı tedavisinde: Varisella zoster virüsü nedeni ile ortaya çıkan zona hastalığı tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bu antiviral ilaçlar:
- Asiklovir
- Valasiklovir gibi varisella zostera etkili ilaçlardır.
- Kalp krizi ya da anjinaya bağlı koltuk ağrısı tedavisinde: Pıhtı eritici ilaçlar olarak bilinen trombolitik ilaçlar kullanılabilir. Trombolitik ilaçlar arasında;
- Streptokinaz
- Doku plazmonojen aktivatörü (t – PA)
- Ürokinaz
- Proürokinaz sayılabilir.
Kalp krizi sonrası kalp kası üzerindeki baskıyı azaltarak kan basıncını düşüren ACE inhibitörleri kullanılabilir.
ACE inhibitörleri arasında;
- Kaptopril
- Alacepril
- Phentiapril
- Pivalopril
- Zofenopril
- Enalapril
- Perindopril
- Trandolapril
- Ramipril
- Quinapril sayılabilir.
Beta bloker ilaçlar ise kalbin iş yükünü azaltmaya yardımcı olur.
Beta blokerler:
- Nadolol
- Asebutalol
- Bisoprolol
- Karvedilol
- Labetolol
- Propranolol
- Penbutalol Şeklinde sıralanabilir.
Kolestrol düşürücü etkisi ila statin grubu ilaçlar da kalp krizi tedavisinde ve kalp krizinden korunmada tercih edilir. Statin grubu ilaçlar arasında;
- Atorvastatin
- Fluvastatin
- Lovastatin
- Pravastatin
- Rosuvastatin sayılabilir.
Koltuk Altı Ağrısı Tedavi Edilmezse
Koltuk altı ağrısı yanlış epilasyon uygulanması, tahriş, kas gerilmesi gibi basit nedenlere bağlı ortaya çıkabileceği gibi meme kanseri, lenf kanseri, kalp krizi gibi hayati sonuçları olabilecek sorunların da işareti olabilir.
Bu sebeple koltuk altı ağrısı şikâyeti olan hastaların doktora başvurmaları ve altta yatan nedenin tespit edilmesi önemlidir. Vaktinde teşhis ve tedaviye başlanmadığı zaman ölüme varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Koltuk Altı Ağrısına Ne İyi Gelir?
Koltuk altı ağrısında bazı yöntemler ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunlardan ilki soğuk buz uygulaması olup özellikle zorlama, kas çekilmesi gibi durumlarda bölgenin hem şişmesini önler hem de ağrıların kontrol altına alınmasını sağlar.
Ayrıca sıcak uygulama yapılması ya da sıcak bir banyo yapılması da koltuk altı ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ağrıyan kolun dinlendirilmesi ve istirahat de koltuk altı ağrılarında önemli bir yöntemdir.
Hamilelikte Koltuk Altı Ağrısı
Bir çok hormonal ve fiziksel değişikliğin meydana geldiği bir dönem olan gebelik döneminde vücudun farklı farklı bölgelerinde çeşitli ağrılar ortaya çıkabilir.
Hamilelikte koltuk altı ağrısı da bu ağrılar içindedir. Hamilelik döneminde hormonlar etkisi ile kaslar ve bağlar daha gevşek olduğu için anne adayları travma ve kazalara daha hassas hale gelir ve ağrının sebebi kas çekilmesi, burkulma ya da zorlanma olabilir.
Hamilelerde böyle bir durumda istirahat, sıcak uygulama, soğuk buz uygulaması faydalı olabilir. Ağrılar şiddetli ise doktorun reçete edeceği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Bunun dışında aksesuar meme adı verilen ve koltuk altı ile kasık arasındaki herhangi bir bölgede yerleşim gösteren dokuya bağlı koltuk altı ağrısı da ortaya çıkabilir.
Aksesuar meme hamilelikten önce vücutta olsa da hamilelik döneminde artan hormonlar sebebi ile büyüyerek belirtiye sebep olabilir. Aksesuar meme teşhis edildiği zaman eğer kişide ciddi şikayetlere sebep olmuyor ise sadece takip edilmesi yeterli olacaktır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Koltuk Altı Ağrısı
Bebekler ve çocuklarda koltuk altı ağrısı şikâyeti genelde lenf bezlerinin büyümesi sebebi ile ortaya çıkar.
Bebeklik ve çocukluk dönemi bağışıklık sisteminin düşük olduğu ve enfeksiyonlara fazla tepki verilen dönemler olup, lenf bezlerinin büyümesinin altında genelde enfeksiyon yatmakla birlikte çocukluk çağı kanserleri, lenfoma olarak bilinen lenf bezi kanseri ihtimalleri de akılda tutulmalıdır.
Koltuk Altı ağrısı şikâyeti ile doktora başvuran bebek ve çocuk hastalarda lenf bezi büyümesi incelenmeli, şüpheli bir durum görülürse gerekli tetkikler istenmelidir. Lenf bezi büyümesinin altında yatan neden tespit edildikten sonra uygun tedavi planlanır.
Özellikle ergenlik dönemine giden kız çocuklarında koltuk altı ağrısının bir diğer nedeni ise aksesuar meme dokusu varlığı olabilir. Ergenlikte artan hormonlar etkisi ile aksesuar meme dokusu büyüyerek ağrıya sebep olabilir. Bu durumda aksesuar meme dokusunun yakın takiple izlenmesi gerekir.
Koltuk Altı Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Eğer herhangi bir travma, zorlanma sonrası koltuk altı ağrısı ortaya çıkmış ise ve 1 hafta süre ile geçmiyor ise Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olunması gerekir.
Ancak herhangi bir zorlama, travma ve kaza olmamasına rağmen koltuk altında ağrı şikâyeti mevcut ise ve şikayetler 1 – 2 haftadır devam ediyor ve azalmıyor hatta artıyor ise genel cerrahi bölümünde genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.